• No results found

5. Kommunstyrelsens arbete under året inom de olika sektorerna

5.5. Sektor stöd och omsorg

Nedan presenteras sektorns arbete utifrån det som framkommer i kommunstyrelsens proto-koll och de mål som återfinns i verksamhetsplanen.

En av inriktningarna i verksamhetsplan för 2014 är att kvinnor och män samt flickor och poj-kar som är i behov av samhällets vård och omsorg ska kunna påverka både innehållet i vår-den och omsorgen samt vem som utför vår-den. Av vår-den särskilda verksamhetsuppföljningen av funktionshinderverksamheten framgår att det under våren 2014 genomförts utbildningsinsat-ser i social dokumentation. Syftet med dessa insatutbildningsinsat-ser var att höja kunskapen avseende ge-nomförandeplanerna för att säkerställa att brukare får möjlighet att tycka till om hur insatser ska utföras. Under kvartal tre skulle en granskning genomföras för att mäta i vilken omfatt-ning brukare varit delaktiga i upprätandet av sin genomförandeplan. I den särskilda verk-samhetsuppföljningen av funktionshinderverksamheten framgår att målet är att samtliga bru-kare ska ha deltagit i upprättandet av sin genomförandeplan.

Inom äldreomsorgen har det under året utarbetas värdighetsgarantier. Värdighetsgarantierna ska bidra till att säkerställa att genomförda insatser utförs på brukares villkor. Vid vård i livets slutskede finns de så kallade ”brytpunktssamtalen”. Dessa innebär att patient, anhörig, lä-kare och sjuksköterska planerer den återstående tiden utifrån brulä-karens önskningar. Anhö-rigstödsinsatserna för vård i livets slut ska förbättras så att fler anhöriga erbjuds efterlev-nadssamtal. Trenden de senaste åren visar en ökning av efterlevandesamtal från 43,3 pro-cent per helår 2011 till 55,2 propro-cent per kvartal tre 2014. Av kvartalsrapport tre framgår att andel genomförda brytpunktssamtal till och med tredje kvartalet var 66,7 procent. Sektorn har genomfört journalgranskningar av aktuella rehabiliteringsjournaler avseende hur

patien-tens delaktighet i sin rehabilitering är dokumenterad. Resultatet visade delaktighet i 55 pro-cent av männens journaler och i 47 propro-cent av kvinnornas.

Ett mål i verksamhetsplanen är att teknik skall användas för att underlätta för äldre kvinnor och män samt flickor och pojkar med funktionsnedsättning. Av kvartalsrapport tre framgår att surfplattor med tillhörande spel har köpts in för att stimulera användet av teknik i den aktuella målgruppen. Förhoppningen är att teknikanvändandet ska öka samt att brukarens egen del-aktighet och självständighet i att planera aktiviteter ska öka likaså. Teknikanvändandet ska även användas inom ramen för träning och habilitering för funktionshindrade. Inom funkt-ionshinderverksamheten har det vid varje enhet under 2014 utsetts teknikombud. Dessa an-svarar för att lyssna in brukarnas tekniska önskemål och i den omfattning det är möjligt tillse att behoven möts. Under första halvåret 2014 togs teknik upp på fem husmö-ten/brukarmöten. Brukarnas önskemål avsåg bland annat trådlöst internet, spelkonsoler och videokameror.

Det pågår ett arbete avseende videovårdplanering med Alingsås lasarett. Under tredje kvar-talet genomfördes 86 procent vårdplaneringen via videovårdsplanering. Detta kan jämföras med andra kvartalet då samma siffra var 15 procent.

Ytterligare ett mål i verksamhetsplanen är att stödet till anhöriga ska fortsätta att utvecklas. I den särskilda verksamhetsuppföljningen för funktionshinderverksamheten framgår att en kartläggning av anhörigstödet inom de olika verksamheterna i kommunen har genomförts.

Syftet med kartläggningen är att bättre kunna stödja anhöriga genom att skapa samverkans-former både internt och externt. Det pågår vidare ett arbete med att utse anhörigombud i verksamheterna. Anhörigombud får riktad utbildning för att bemöta anhöriga på ett fullgott sätt. Vikarier ska informeras om de anhörigstöd som erbjuds i samband med vikarieintrodukt-ionen. Funktionshinderverksamheten har även inlett ett samarbete med Partille kommun kring anhörigstöd till syskon under 18 år. Detta behov har tidigare framkommit av vuxenan-höriga. Vidare finns i kommunen en anhörigträffpunkt. Träffpunkten är en öppen mötesplats för anhöriga till personer med funktionsnedsättning. På träffpunkten arrangeras relevanta föreläsningar och aktiviteter anpassas efter de anhörigas behov.

80 procent av brukarna ska vara nöjda med särskilt boende och hemtjänsten. Detta mål mäts genom Socialstyrelsens årliga brukarundersökning. Undersökningen för 2014 visade att 83 procent är mycket eller ganska nöjda med särskilt boende. För hemtjänsten var samma siffra 86 procent. I kvartalsrapporten framgår att äldreomsorgens arbete med den egna värde-grunden och värdighetsgarantierna antagligen är en bidragande faktor till resultaten.

Enligt verksamhetsplanen ska hemtjänsten vidareutvecklas till en långsiktig hållbar verksam-het i samarbete med omsorgstagare, deras anhöriga och personal. Hemtjänsten arbetar för en ökad personalkontinuitet genom att varje brukare har två kontaktpersoner. Hemtjänsten arbetar även med att implementera värdighetsgarantierna samt att systematiskt arbeta med en förbättring av dokumentation och genomförandeplaner. Av kvartalsrapport tre framgår att detta skulle utvärderas under sista kvartalet 2014.

För att öka mångfalden av boenden inom vård och omsorg har sektor stöd och omsorg ge-nomfört en dialog med sektor samhällsbyggnad. Ett syfte med dialogen var att säkerställa att behoven avseende seniorbostäder och andra centrumnära lägenheter med god tillgänglighet löpande beaktas i centrumutvecklingen. Inom ramen för detta arbete framgår av kvartalsrap-porten att även uppdraget att satsa på trygghetsboende blir beaktat i denna utveckling.

Ytterligare ett mål som framgår i verksamhetsplanen är att minska antalet kvinnor och män som är beroende av försörjningsstöd och förkorta den genomsnittliga bidragstiden. Av den särskilda verksamhetsuppföljnigen av försörjningsstödet framgår att det under 2014 genom-förts en översyn av samtliga försörjningsstödsärenden. Ärenden som pågått i mer än fem år var i fokus. Syftet med översynen var att i de fall det bedömdes möjligt utarbeta insatser som kunde leda till att försörjningsstödet avvecklades för bidragstagaren. Ett tiotal långvariga för-sörjningsstödsärenden kunde efter översynen avslutas. Vid början av 2014 var 270 hushåll beroende av försörjningsstödet. Vid kvartal tre var denna siffra 251. Antalet män med för-sörjningsstöd har minskat från 177 till 153 samt antalet kvinnor har minskat från 156 till 148.

Den genomsnittliga bidragstiden har minskat med två månader mellan åren 2013-2014, peri-oden januari-september.

Arbetet med att minska andelen kvinnor och män som missbrukar är ett mål som flera sek-torer arbetar med. Under 2014 har en samverkansgrupp startats. Gruppen består av bland annat rektorer för högstadieskolorna, socialtjänstmedarbetare och polis. Syftet med samver-kansgruppen är att utbyta information kring barn och unga i riskzonen med målet att genom samordning agera för barn och ungas bästa. Målgruppen är barn och unga mellan 12-20 år.

Till och med tredje kvartalet 2014 hade nio åtgärdsplaner upprättats för personer i riskzonen av samverkansgruppen.

Sektor stöd och omsorg arbetar med så kallade upptäckargrupper. Upptäckargrupper är per-sonal som arbetar med och som kan upptäcka personer vilka befinner sig i utsatta situation-er. Detta arbete bedrivs inom ramen för inriktningen att intensifiera insatserna för att före-bygga och förhindra våld i nära relationer, med särskilt fokus på kvinnofrid. Handläggarna som arbetar i gruppen kan erbjuda individuellt stöd till utsatta kvinnor.

Av verksamhetsplanen framgår uppdraget att åtgärder för kostnadseffektiviseringar inom sektor stöd och omsorg kommer att ske under 2014 utifrån utförda genomlysningar. I kvar-talsrapport tre konstateras att handlingsplanen för en budget i balans inom hemtjänsten har gett effekt. De beställda hemtjänsttimmarna och betalningsansvar för utskrivningsklara bru-kare har minskat. Det konstateras att den kommunala hemtjänsten är kostnadseffektiv och håller sig inom tilldelad ram genom att ha arbetat med bland annat effektivare ruttplanering och inköpsdagar.

Målet om ett hjärtsäkert Lerum konstateras i kvartalsrapport tre ha uppfyllts under 2013. Må-let har övergått till att drivas av kommunens utvecklingsledare för folkhälsa. Arbetet innebär att förhindra plötsligt hjärtstopp hos kommunens invånare genom att till exempel arbeta med fysisk aktivitet, utbildning i hjärt- och lungräddning samt bullerförebyggande åtgärder.

5.6. Vår bedömning

Utifrån genomgång av protokoll med tillhörande handlingar samt övergripande styrdokument bedömer vi att sektorerna i all väsentlighet har arbetat ändamålsenligt mot uppsatta mål och uppdrag. Kommunstyrelsen har i huvudsak fått ta del av kontinuerlig uppföljning av sektorer-nas arbete under året. Vi noterar att uppföljning av mål och uppdrag i huvudsak sker i sam-band med kvartals- och delårsuppföljning, vid årsbokslut samt i den särskilda verksamhets-uppföljningen.