• No results found

Uppföljning av utvalda inriktningar, mål och uppdrag i verksamhetsplanen

3. Fördjupade granskningar och övriga revisionsinsatser 2014

3.6. Uppföljning av utvalda inriktningar, mål och uppdrag i verksamhetsplanen

Uppföljningen syftade till att få en förståelse för vad som ligger till grund för bedömningen av vilken färg inriktningarna, målen och uppdragen får i kommunens bokslutsrapport. Kommun-revisionen valde att följa upp ett antal inriktningar, mål och uppdrag. Måluppfyllelsen hämta-des från kvartalsrapport 3. Skriftliga frågor ställhämta-des till de sektorer som arbetar med inrikt-ningarna, målen och uppdragen.

3.6.1. Utvalda inriktningar, mål och uppdrag

Kommunen använder följande färgsättningar för att markera måluppfyllelse för inriktningar, mål och uppdrag:

Grön Uppfyllt

Grön/gul Delvis uppfyllt/positiv trend Gul/röd Arbetet inlett

Röd Ej uppfyllt/negativ trend

Kommunen konstaterar i sitt svar på ställda frågor att de nuvarande måluppfyllelsekategori-erna är svåra att tillämpa för att få en enhetlig bedömning av hur långt arbetet med inrikt-ningarna, målen och uppdraget nått.

Nedan framgår sektorernas svar avseende vilka aktiviteter och åtgärder som låg till grund för beslutet avseende färgsättningen samt hur beslutet angående färgsättningen fattades.

Inriktning

Barnkonventionens principer ska beaktas och prövas i beslut och frågor som rör flickor och pojkar i samtlig kommunal verksamhet

Mål Stärka flickors och pojkars rättigheter

Ovanstående inriktning och mål är i verksamhetsplanen för 2014 kommunövergripande vilket innebär att samtliga sektorer ska arbeta med inriktningen och målet. Av kommunens svar på ställda frågor framgår att det genomförts ett samråd med samtliga sektorer där resultat jäm-fördes och aktiviteter viktades. Utifrån detta arbete blev den sammanfattande bedömningen en måluppfyllelse per kvartal tre som var grön/gul.

Sektor lärande arbetar med barnkonsekvensanalyser. Syftet med barnkonsekvensanalyser är att säkerställa att barns rättigheter beaktas i beslutsfattandet inom sektorn. Gymnasiesko-lan arbetar med genus och en utvecklad mentorsroll. Under kvartal tre har det inom gymna-sieskolan planerats för ett projekt som syftar till att höja pojkars läskunskap. Inom Kultursko-lan pågår ett integrationsprojekt för ensamkommande flyktingbarn. Utifrån dessa aktiviteter bedömde sektor lärande att måluppfyllelsen per kvartal tre var grön/gul.

Sektor stöd och omsorg arbetar utifrån modellen Barns Behov i Centrum (BBIC) som är ett system för handläggning, dokumentation och uppföljning av barnärenden. BBIC bygger på FN:s barnkonvention samt principen om att barns bästa ska prövas i alla beslut som berör barn och unga. Inom försörjningsstödsärenden där BBIC inte är tillämpligt förs enligt sektorn en kontinuerlig diskussion för att beakta barnets bästa. Socialtjänsten har inlett ett samarbete med sektor lärande i individärenden. Syftet med samarbetet är att kunna erbjuda familjer sektorsövergripande helhetslösningar. Vidare har sektor stöd och omsorg etablerat ett bo-ende för ensamkommande flyktingbarn. Sektorns bedömning utifrån genomförda aktiviteter resulterade i en måluppfyllelse som var gul/röd per kvartal tre.

Sektor samhällsbyggnad har genomfört en kartläggning avseende hur elever rör sig mellan skolorna i kommundelen Gråbo. Sektorn har bedrivit projektet ”I barnens fotspår” som inne-burit att flera gång- och cykelvägar fått ny belysning för att göras tryggare för barn och unga.

Vidare har sektorn genomfört en workshop i Floda för att beakta barns åsikter om den fram-tida lekparken som ska byggas. Utifrån dessa aktiviteter bedömde sektorn att måluppfyllel-sen per kvartal tre var gul/röd.

Sektor infrasupport har arbetat med att se över den kommunala upphandlingspolicyn som anger att varor ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med FN:s barnkon-vention. Måluppfyllelsen per kvartal tre var grön/gul. Beslutet avseende måluppfyllelse fatta-des först i dialog mellan verksamhetsutvecklare och sektorchef för att sedan diskuteras på kommungemensam nivå under ledning av förvaltningscontroller.

Inriktning Förstärka arbetet kring elever i behov av särskilt stöd

Mål Antalet barn i förskolegrupper ska minska

Uppdrag

Göra en översyn av hur elevhälsan ska stärkas långsik-tigt genom samarbete över verksamhetsområdena

Sektor lärande är ansvarig för att arbeta med ovanstående inriktning, mål och uppdrag. Inom ramen för arbetet med inriktningen uppger sektorn att det under året pågått ett arbete med att stärka och utveckla elevhälsoteamen vid skolorna. Syftet med arbetet är att skapa en elevhälsa som arbetar mer förebyggande. Det uppges även pågå ett arbete inom gymnasie-skolan med att utveckla specialpedagogiken för att alla elever ska få en god utbildning.

Måluppfyllelsen bedömdes per kvartal tre vara gul/röd då detta arbete inletts men även be-räknades pågå under 2015.

Inom ramen för arbetet med målet uppger sektorn att de arbetar med att genomföra barn-konsekvensanalyser. Enligt de allmänna råd som finns för förskolan ska förskolegruppernas storlek förhålla sig till barnkonsekvensanalyserna. Vid tiden för färgsättningen av målet upp-ger sektorn att det inte fanns någon statistik tillgänglig för att mäta antalet barn i förskole-grupperna. Sektorn valde därför en måluppfyllelse om gul/röd.

Inom ramen för uppdraget har sektorn, utöver arbetet med att utveckla elevhälsan, även sett över hur övergången mellan grund- och gymnasieskolan kan underlättas för eleverna. Sek-torn uppger att ungdomar vid Ungdomscentralen, där flera verksamheter samlas skapar ett ökat stöd för ungdomarna. Vid kvartalsrapport tre blev måluppfyllelsen gul/röd vilket enligt sektorn berodde på att arbetet endast var påbörjat men skulle fortsätta.

Mål Ta tillvara den resurs som invandrade kvinnor och män utgör i form av kompetens och entreprenörsanda

Samtliga sektorer förutom sektor samhällsbyggnad har arbetat med målet. Sektor lärande är huvudman för en omvårdnadsutbildning med språkstöd som erbjuds inom vuxenutbildningen.

Syftet med utbildningen är att den ska leda till ökad anställningsbarhet för deltagarna. Sek-torn angav måluppfyllelsen som gul/röd mot bakgrund av att omvårdnadsutbildningen endast berör en del av sektorns verksamheter.

Sektor stöd och omsorg har genomfört en språkinventering bland personalen inom äldre-omsorgen. Syftet med språkinventeringen är att få en översikt över personalens språkkun-skaper för att kunna möta brukare med olika språk. Sektorn uppger att arbetet med att nå målet är inlett genom språkinventeringen, men att sektorn inte ser någon positiv trend. Därför bedömde sektorn måluppfyllelsen som gul/röd.

Sektor infrasupport har arbetat med att se över kommunens mångfaldspolicy. Sektorn upp-ger att arbetet är i sitt slutskede varpå sektorn bedömde måluppfyllelsen som grön/gul.

3.6.2. Kopplingen mellan inriktningar, mål och uppdrag

Vid kontakt med kommundirektör framgår att det inte är helt tydligt hur inriktningar, mål och uppdrag är sammankopplade. Kommundirektören uppger att förvaltningen har en mängd politiska beslut att förhålla sig till. För att hantera dessa beslut arbetar förvaltningen med att strukturera inriktningarna, målen och uppdragen utifrån de förutsättningar som politiken angi-vit. Detta förfarande innebär enligt kommundirektören att de blir svårt att tydligt följa hur flera inriktningar, mål och uppdrag är sammankopplade.

3.6.3. Vår bedömning

Utifrån uppföljningen kan vi konstatera att det i flera fall är svårt att följa hur genomförda akti-viteter resulterar i den färg inriktningen, målet eller uppdraget får i kvartalsrapporter och års-bokslut. Vid föregående års uppföljning konstaterades att det framförallt var svårt att skilja på

”arbetet inlett (gul/röd)” samt ”delvis uppfyllt/positiv trend (grön/gul)”. Av vår bedömning framgick då att de i flera fall var en subjektiv bedömningsfråga vilken färg inriktningen, målet eller uppdraget fick. Denna bedömning kvarstår fortfarande.

Vi noterar även att det i flera fall är svårt att se en tydlig koppling mellan inriktningar, mål och uppdrag i verksamhetsplanen.