• No results found

V současné době existuje na trhu velké množství pomůcek, které pomáhají při logopedické terapii. Představit veškerý sortiment pomůcek a přístrojů není možné.

Tato kapitola obsahuje seznam a stručnou charakteristiku vybraných pomůcek, se kterými pracují oslovení logopedičtí preventisté či logopedičtí asistenti na základních školách. Infor-mace o uvedených pomůckách jsem získala prostřednictvím dotazníku, ale také z rozhovorů či z internetových stránek a nabídek výrobců a distributorů logopedických pomůcek.

Mezi základními pomůckami, které se v rámci logopedické nápravy na školách užívají, jsou tzv. stimulační pomůcky. Tedy pomůcky pro dechová cvičení či k rozvoji sluchového vní-mání a rytmického cítění.

Pro trénink správného dýchání a hospodaření s dechem se využívají různá foukadla, papírové či vatové kuličky, pírka, balónky, větrníky, brčka či píšťalky. Pro nácvik rytmizace či slucho-vé diferenciace užívají různé zvukoslucho-vé hračky nebo Orffovy nástroje

Obrázek 1: Foukadlo

Obrázek 2: Zvukové hračky

63 Logopedické zrcadlo

Jedna ze základních pomůcek k nácviku správné výslovnosti.

Bzučák

Pomůcka při sluchové diferenciaci, převážně užívaná u dětí s SPU.

Obrázek 4: Logopedické zrcadlo Obrázek 3: Orffovy nástroje

64 Špátle

Slouží ke správnému polohování jazyka. Umožňují dát jazyk do správné artikulační polohy.

Protože tato pomůcka není vždy všem dětem příjemná, využívá se i lžička či vlastní prst dítě-te.

Velkou skupinu logopedických pomůcek, která byla v dotazníku uváděna, tvoří obrázkové karty pro zlepšení motoriky mluvidel, karty s písmeny, se slovy, karty na dějovou posloup-nost, porozumění řeči, hledání protikladů, hledání rozdílů, nácvik předložek, nácvik sykavek, citoslovce - zvuky zvířat, vyprávění podle obrázku, atd.

Obrázek 5: Bzučák

Obrázek 6: Špátle

65 Výslovnost hlásek

Jedná se o sady kartiček, které slouží k trénování správné výslovnosti českých hlásek. Na kar-tičkách jsou obrázky s problematickou hláskou nebo skupinou hlásek na začátku slova, upro-střed nebo na konci.

Oromotorická cvičení

Dané karty pomáhají procvičovat hybnost mluvních orgánů. Děti si procvičují hybnost úst u konkrétních hlásek.

Obrázek 7: Výslovnost hlásek

Obrázek 8: Oromotorická cvičení 1

66 Rozlišování hlásek

Karty s obrázky, na kterých jsou znázorněny zvuky hlásek C, S, Z, Č, Š, Ž. Dítě má za úkol ukázat na obrázek, který slyší při vyslovování slov se sykavkami.

Obrázek 10: Rozlišování hlásek Obrázek 9: Oromotorická cvičení 2

67 Nácvik sykavek.

Předložky

Pomocí karet děti procvičují konkrétní předložky.

Obrázek 12: Předložky Obrázek 11: Sykavky

68 Dějové posloupnosti, vyprávění podle obrázku

Jedná se o sady několika krátkých příběhů na kartičkách. Úkolem dětí je seřadit obrázky za sebe a vytvořit k nim krátký příběh. Pomocí těchto sad si děti rozvíjí slovní zásobu, plynulost řeči, představivost, dějovou návaznost. Jedná se o celkový rozvoj komunikačních schopností.

V této oblasti si učitelé ve velké míře pomáhají vlastní tvorbou, množství karet si učitelé tvoří sami. Krásné sady karet na procvičování konkrétního jevu se dají zakoupit. Velký výběr těch-to pomůcek nabízí firma Oskola s.r.o. (více informací na www.oskola.cz)

Obrázek 14: Vyprávěj

Obrázek 13: Dějová posloupnost

69

Další velkou skupinou v rámci nápravy jsou hravé knížky plné říkanek, básniček, krátkých příběhů, dále pracovní sešity, pexesa nebo různá cvičení či listy, které jsou určeny k zábavnému procvičování výslovnosti. V současné době je jich na trhu nepřeberné množství.

Zde uvádím publikace, které mi byly ukázány či zmíněny v dotazníku.

Zlomíš si jazýček?

Hravá knížka plná různých říkanek, textů k procvičení správné výslovnosti. Kniha je doplně-na pěknými ilustracemi a zábavnými vymalovánkami.

Obrázek 16: Hláska Ž

Obrázek 15: Správná výslovnost

70 Brousek pro tvůj jazýček

Populární knížka říkanek, pro ty, kteří si potřebují „obrousit“ jazýček a rozcvičit ho na prů-pravných hláskách, aby se postupně naučili správně vyslovovat i ostatní, těžší hlásky. Knížka je velmi oblíbená.

Obrázek 18: Ukázka knihy 1 Obrázek 19: Ukázka knihy 2 Obrázek 17: Brousek pro tvůj jazýček

71 Logopedické hrátky

Metodické listy pro činnosti v oblasti rozvoje jazyka. Součástí jsou dechová cvičení, gymnas-tika mluvidel, různá cvičení s obrázky, které si mohou děti vymalovat.

Vyslovuješ správně?

Kniha plná barevných ilustrací na procvičení jednotlivých hlásek. Pomáhá dětem při odstra-ňování špatné výslovnosti a rozvíjí čtenářskou dovednost. Je určena dětem, které již umí číst, ale čtení a správná výslovnost jim činí potíže.

Obrázek 20: Logopedické hrátky

Obrázek 21: Vyslovuješ správně?

72 Rozumíš mi?

Kniha, která je opět bohatě ilustrovaná barevnými obrázky. Nácvik každé z 26 hlásek je pro-váděn pomocí humorných říkanek, hříček a obrázků, které dítě dotváří.

Lincovy Tabulky ke čtení

Tabulky ke čtení si získaly velkou oblibu. Soubory barevně ilustrovaných volných listů slouží k nácviku základních čtenářských dovedností ve speciálních školách, ale i jako doplněk slabi-kářů.

Obrázek 22: Rozumíš mi?

Obrázek 23: Lincovy tabulky 1

Obrázek 24: Lincovy tabulky 2

Obrázek 25: Ukázka pra-covního listu

73 Logopedická sada

Sada obsahuje logopedický sešit a cvičebnice hlásek. V rámci logopedického sešitu jsou obecná doporučení, jak připravit rty, zuby a jazyk pro vyvození správného zvuku hlásky.

Součástí jsou i nácvičná slova, spojení, rytmické a melodické říkanky, dějové obrázky. Sešit je možné doplňovat, vybarvovat, slouží k rozvoji řeči, nácviku i upevňování správné artikula-ce.

K logopedickému sešitu jsou vhodné i jednotlivé Cvičebnice hlásek. Je jich celkem 9 a po-máhají k nácviku hlásek – Č, Š, Ž, L, C, S, Z, R, Ř. najdeme v nich ještě více rad a doporuče-ní k nácviku.

Obrázek 27: Hláska L Obrázek 28: Hláska R

Obrázek 26: Logopedický sešit

74 Sadu je možné ještě doplnit i o logopedická razítka.

Velmi častou pomůckou jsou ŠIMONOVY PRACOVNÍ LISTY

Pracovní listy jsou určeny pro děti od 3 let až po žáky prvních tříd. Zpestřují práci dětí a po-máhají jim při osvojování základních vědomostí a dovedností. Každý pracovní list je doplněn stručnými pokyny pro učitele a rodiče. Je zde uveden přehled cílů, ke kterým pracovní list přispívá, seznam pomůcek a metodické poznámky.

Práce s listem může být různorodá. List může dítě vybarvit, povídat si o něm, vystřihovat z něj, skládat obrázky.

Důležitým přínosem je celkový rozvoj dítěte, prohlubování prostorové orientace, znalost zá-kladních barev, rozvoj paměti, myšlení a tvořivosti.

Škála pracovních listů je opravdu široká, zde představím pouze některé z nich.

Obrázek 29: Mluvidla a dýchání

75 Rozvoj obratnosti mluvidel a nácvik dýchání

Soubor 32 pracovních listů s metodickými pokyny. V první části nalezneme cvičení, která jsou zaměřená na rozvoj motoriky jazyka a pohybu rtů. Současně je rozvíjena i jemná motori-ka a zvuková stránmotori-ka.

Druhou část tvoří dechová cvičení doplněná o další činnosti.

V metodické části je popsán nácvik správného dýchání

Logopedická cvičení I, II

První soubor pracovních listů obsahuje 22 pracovních listů k 11 hláskám. Některé listy a cvi-čení jsou zaměřeny na hlásky artikulačně jednoduché (M, P, B, V, F), jiné na artikulačně ná-ročnější (C, S, Z, Č, Š, Ž).

Součástí jsou i předlohy pro kopírování.

Obrázek 30: Logopedická cvičení I

76

Tento pracovní sešit napomáhá dětem předškolního věku i malým školákům rozšiřovat slovní zásobu, zlepšovat vyjadřovací obratnost a přispívá k rozvoji sluchového vnímání, zrakové orientace, sluchové i zrakové paměti.

Součástí jsou i předlohy pro kopírování.

Rozvoj sluchového vnímání, rozlišování hlásek, slabik a slov

V rámci daného pracovního sešitu jsou úkoly zaměřené na procvičování abecedy. Děti si hrají se slovy - porovnávají je, vyhledávají slova shodná a rozdílná, rozpoznávají slova jednosla-bičná a víceslajednosla-bičná. Mohou vybarvovat, vyprávět o předmětech a zvířátkách, procvičí si slu-chové vnímání hlásek, orientaci na ploše a koordinaci pohybů ruky a oka.

Obrázek 31: Logopedická cvičení II

77

K dalším pomůckám, které jsou na školách užívané, patří publikace Logopedické pexeso a obrázkové čtení.

Dané publikace slouží k procvičení výslovnosti obtížných hlásek. Jak už je zmíněno v názvu, skládají se ze dvou částí – obrázkového čtení a logopedického pexesa.

V obrázkovém čtení se upevňují naučené a procvičené hlásky. Dítěti je přečten celý text, ve kterém je zvýšená frekvence sledované hlásky, aby dítě mělo vzor správné výslovnosti i užití správných mluvnických tvarů. Poté pojmenuje názvy obrázků vyčleněných na okraji stránky.

Dále mu čteme takové mluvní celky, které je schopné si zapamatovat a opakovat. Při předčí-tání je nutné nezapomínat na měkký hlasový začátek, správnou výslovnost, přiměřenou hlasi-tost a tempo.

Logopedické pexeso je možné použít při nápravě řeči k procvičení již vyvozených hlásek.

Dítě při hře pojmenovává obrázky a tím si výslovnost hlásky procvičí.

Obrázek 32: Rozvoj sluchového vnímání

78 Čtenáři si mohou číst texty už sami.

Jednotlivé sešity jsou zaměřeny na hlásky:

 L, R, Ř

 P, B, N, D, F, V, K, H, CH, Ď, Ť, Ň

 C, S, Z, Č, Š, Ž

Obrázek 33: Pexeso - L,R,Ř

Obrázek 34: Pexeso Obrázek 35: Pexeso C,S,Z,Č,Š,Ž

79 Velké logopedické pexeso

Toto pexeso se skládá ze tří dílů. Celkem obsahují 54 témat ze základní slovní zásoby. Každé téma je tvořeno 10 dvojicemi obrázků. Lze je použít ke hraní klasického pexesa, při kterém se při pojmenování obrázků rozvíjí a upevňuje slovní zásoba.

Dále se dá využít k hrám zaměřeným na zrakovou a sluchovou paměť, zrakové a sluchové vnímání, vyjadřovací dovednosti, rozvoj logického myšlení a početních představ.

Seznam témat prvního dílu: domácí zvířata, zvířata ze ZOO, lesní zvířata, barvy, dopravní prostředky, ovoce, zelenina, nádobí, nábytek, oblečení, části těla, hračky, pohádky, rodina, jídlo, květiny, povolání, čísla.

Logopedické vymalovánky

Už z názvu je opět patrné, že publikace je určena dětem, které mají potíže se správnou vý-slovností některých hlásek. Kniha je rozdělena na dvě části. V první části najdeme úkoly k procvičování hlásek - Ď, Ť, Ň, L, C, S, Z, Č, Š, Ž, R, Ř. Procvičuje se nejdříve pomocí slov, vět, popisu děje na obrázku, poté se děti naučí říkanku a nakonec je čeká grafomotorické cvičení, které se vztahuje k říkance.

Obrázek 36: Velké logopedické pexeso

80

V druhé části děti plní různé úkoly. Procvičují nejen výslovnost, sluchové vnímání pro hlásky, zrakové vnímání, paměť, předložkové vazby, ale také rozvíjí slovní zásobu, schopnost souvis-le se vyjadřovat a další důsouvis-ležité schopnosti a dovednosti.

Alternativní publikací od stejné autorky je kniha Logopedická cvičení. Kniha je založena na stejném principu jako výše zmíněné Logopedické vymalovánky.

Obrázek 37: Vymalovánky

Obrázek 38: Cvičení

81 Motanice

Didaktická pomůcka, která u dětí rozvíjí logiku a tříbí manuální zručnost. Hra obsahuje 30 hracích karet s logickými dvojicemi ve formě obrázků, které je třeba správně spojit pro-vázkem skrze drobné zářezy v hrací kartě, takže je rovněž tříbena i manuální zručnost dítěte.

Po dokončení úkolu je možné provést kontrolu na zadní straně každé karty, zda byl postup správný. Dochází hned ke zpětné vazbě. Existují různé varianty, ze kterých je možné vybírat.

Náročnost motanice je úměrná věku dítěte.

Motanice Modrá:

vizuální rozlišování, vytváření kategorií, přiřazování písmen a čísel, přiřazování počtu k číslicím, logické myšlení, písmenková analýza a syntéza, práce s homonymy, odčítání tří dvojciferných čísel, sčítání pěti jednociferných čísel, přiřazování slov k činnostem.

Obrázek 39: Motanice modrá a

Obrázek 40: Motanice modrá b

82 Motanice Zelená:

vizuální rozlišování, vytváření kategorií, logické myšlení, přiřazování písmen, hledání rýmů, identifikace geometrických těles

Obrázek 41: Motanice zelená a Obrázek 42: Motanice zelená b

Obrázek 43: Motanice růžová a Obrázek 44: Motanice růžová b

83 Motanice Růžová:

vizuální rozlišování, seřazování, vytváření kategorií, přiřazování písmen, prostorová předsta-vivost, logické myšlení, početní předstapředsta-vivost, porovnávání času na ručičkových a digitálních hodinách.

Oblíbenou skupinou pomůcek jsou různé didaktické hry. Zde jsou představeny hry, které byly zmíněny v dotazníku.

„Přečtu Ti, mami“ - hra je součástí edice Sova Moudrá hlava doporučuje, která se zaměřu-je na podporu rozvozaměřu-je dětské fantazie a zaměřu-jejich smyslů.

Jedná se o didaktickou hru pro děti, která zábavným a originálním způsobem usnadní výuku čtení. Děti se naučí písmenka rychleji a zábavně, formou zajímavé hry. Snaží se z barevných dílků co nejrychleji složit obrázky a zároveň číst písmenka a slova, která tím složí. Pokud obrázek složí dobře, slovo se pod obrázkem objeví správně.

Obrázek 45: Přečtu Ti, mami

84

Obrázky jsou rozdělené na 3 skupiny podle počtu dílků, ze kterých se skládají. Stupeň obtíž-nosti hry se zvyšuje s větším počtem dílů. Hra velmi často slouží jako logopedická pomůcka, kdy je dítě vedeno ke správné výslovnosti při mluveném projevu.

Obrázek 46: Složené slovo

Obrázek 47: Ukázka slov

85

Z řady dalších naučných her této edice je používána i hra „Pexeso pro uši“.

Jde o vzdělávací pexeso, ve kterém se sbírají páry dle vydávajících zvuků. Samotná hra spo-čívá v zapamatování si určitých zvuků a získání co největšího počtu párů. Páry se vytvoří sbí-ráním dvou krychliček, které vydávají stejný zvuk. Dvojice se tedy nedávají dohromady na základě obrázků, ale pouze sluchem.

Pexeso pro uši je hrou vzdělávací. Jejím cílem je naučení se pozornému poslechu, koncentraci na určitý zvukový signál, jeho identifikaci a rozlišení. Zároveň učí si zvuky pamatovat a po-hotově je zařadit. Rozvíjí zvukovou paměť, sluchovou paměť i prostorové vnímání, citlivost sluchu a vzájemnou koordinaci sluchu, zraku a pohybu.

Atraktivní a zábavná je i varianta hry za použití hrací desky a barevné kostky. Je možné si zahrát i tradiční pexeso založené na zrakové paměti.

Hra je vhodná také pro nevidomé a děti s poruchou zraku.

Další hrou, která byla zmíněna, je logopedická hra „Vyslov slova“, která pomáhá s rozvojem řeči a vyslovováním hlásek S, C, Z, Š, Č, Ž. Při hře se děti učí vyslovovat správně slova s danými hláskami, cvičí si při tom také pozornost, postřeh, myšlení. Učitel pomáhá a

kontro-Obrázek 48: Pexeso pro uši

86

luje správnou výslovnost. Hru je možné přizpůsobit znalostem dětí, je vhodná pro mladší i starší děti.

Obrázek 49: Pexeso pro uši - hrací deska

Obrázek 50: Vyslov slova

87

Hra obsahuje celkem 96 obrázků, barevnou herní kostku, přehled používaných slov, herní desku.

Vzdělávací hra „Povím ti, mami XXL“ je určená k pochopení časové posloupnosti. Hra obsa-huje 8 logických příběhů. Každý příběh se skládá ze 4 karet. Úkolem dětí je složit správně příběh a poté ho převyprávět. Daná hra dětem zlepšuje vyjadřovací schopnosti, rozvíjí před-stavivost a logické myšlení.

Obrázek 51: Vyslov slova - obsah

Obrázek 52: Povím Ti, mami XXL

88

Všechny hry od této edice kladou důraz na rozvoj myšlení, trénink paměti, znalosti a doved-nosti dětí.

„Rozhýbej svůj jazýček aneb logopedie hrou“ je desková hra určená pro děti, které mají pro-blémy se správnou výslovností anebo jako prevence řečových vad. Hra byla původně vymyš-lena a užívána pro soukromé účely, teprve později byla dána k dispozici široké veřejnosti.

Obrázek 53: Povím Ti, mami - příběh

Obrázek 54: Rozhýbej svůj jazýček 1

89

Slova autorky: „Ze všech stran slyším, jak je těžké přimět děti k opakování slov a odnaučit je nesprávné výslovnosti. Čím déle dítě vadnou hlásku v řeči používá, tím bývá její odstranění obtížnější. Dopřejte svým dětem zábavnou a hlavně praktickou hru, která je nadchne nejen svými obrázky. Budou ji hrát s radostí, aniž by si uvědomily, že se vlastně učí. Základem hry je motivací rozhýbat jazýček a následně procvičit výslovnost jednotlivých hlásek přes slabiky, slova až po celé věty.“ (http://logopediehrou.cz)

Na procvičování jsou všechny souhlásky od nejjednodušších, až po ty nejtěžší v jedné krabici.

Pravidla jsou nastavena tak, že dítě zopakuje všechny slabiky, slova i věty. Velkou výhodou hry je všestranný rozvoj dítěte.

„Hádanky dráčka Fráčka“ je další didaktická hra, která je užívána. Je zaměřena především na rozvoj slovní zásoby, procvičení logického myšlení. Jedná se o hádanky, které jsou zpra-cované formou veršovaných říkanek na 135 kartičkách. Z jedné strany kartiček jsou veršova-né hádanky, na druhé straně kartičky se nachází odpovědi ve formě obrázku. Děti se při hře střídají v hádání. Pokud hráč zodpoví správně hádanku (kontrola na druhé straně karty), vez-me si barevný žetonek a umístí ho na herní desku, kterou mají před sebou všichni hráči. Kdo z dětí (hráčů) umístí jako první 6 barevných žetonků, vyhrává hru.

Obrázek 55: Rozhýbej svůj jazýček 2

90

Hra je jednoduchá a zábavná, zároveň i naučná. Obsahuje celkem 135 kartiček s hádankami, 36 žetonů a 6 barevných karet.

Obrázek 56: Hádanky dráčka Fráčka 1

Obrázek 57: Hádanky dráčka Fráčka 2

91

Další skupinu logopedických pomůcek tvoří počítačové programy a výukové CD-Romy.

Chytré dítě

CD-ROM edice Chytré dítě je využíván ve školách, ale programy jsou vhodné i pro práci dětí doma. Je koncipován tak, aby splňoval zásady moderní výuky. Jejich metodika není založená na pamětném učení, nýbrž na tvořivém učení a poznání. Děti se učí přemýšlet, učí se systému a logickému uspořádání faktů.

Je určen jak dětem nadaným, tak i pro méně nadané děti, které se z různých důvodů opožďují s vnímáním, poznáváním i učením. Mohou s ním tedy pracovat děti s opožděným vývojem a děti se specifickými poruchami učení. Programy respektují pomalejší tempo dětí a jsou vhod-né i pro prevenci a odstranění specifických vývojových poruch učení. Programy podporují sebevědomí a utváří tak pozitivní vztah dětí k okolí a učení. Děti jsou motivovány tak, aby se řešením úloh postupně ve znalostech a dovednostech vyrovnávaly ostatním dětem.

Edice Chytré dítě obsahuje několik titulů.

Program Naslouchej a hrej si je zpracován pro cvičení sluchové paměti a diferenciaci zvuků při učení všech předmětů. CD-ROM je určen pro menší děti od 3 - 7 let i větší děti 7 - 12 let.

Je zpracován tak, aby jej děti vnímaly jako hru.

Jedná se o užitečnou pomůcku pro děti s poruchami učení, se kterou pracují logopedové, od-borníci i rodiče. Obsahuje množství zvuků doprovázených obrázky a velké množství melodií.

CD-ROM je pomůcka nejen pro logopedy, ale i učitele, rodiče a děti pro zlepšení sluchového vnímání a sluchové paměti zvuků i tónů.

92

Tento program byl oceněn Křišťálovou tužkou MŠMT.

Obsah:

Přiřazování zvuků k obrázkům

Rozlišování nižšího a vyššího tónu různých hudebních nástrojů, délka zvuku

Poznávání známých zvuků

Rozlišování hudebních nástrojů a melodií

Různé variace úloh na trénink sluchové paměti. Určování pořadí různých melodií, za-pamatování si různého počtu melodií

Rozlišení písmen na začátku a na konci slov

Rozlišení dlouhých a krátkých slabik

Rozlišení tvrdých a měkkých slabik

Obrázek 58: Naslouchej a hrej si

93

Správné porozumění významu textu

Skřítek popleta

Skládanky

Zvuková pexesa

Program IQ Hry je soubor her, které slouží u dětí jako podpora pro rozvoj paměti, logického myšlení, postřehu, koncentrace, rychlosti myšlení a správného rozhodování.

Další tituly, se kterými se můžeme setkat v této edici, jsou: Pro nejmenší, Chytré dítě HRY,

Další tituly, se kterými se můžeme setkat v této edici, jsou: Pro nejmenší, Chytré dítě HRY,