• No results found

KOSTNADSSTRUKTUR & INTÄKTSSTRÖMMAR

6. Slutsats, diskussion och vidare forskning

6.1 Studiens slutsats

Syftet med denna studie var att undersöka och förklara de finansiella implikationerna vid implementering av funktionsförsäljning, med särskilt fokus på förändringar i kassaflödet. Genom en kvalitativ fallstudie har en detaljerad undersökning skett av hur in- och utbetalningar förändrats, varför de gjort det, samt vilken betydelse det får med avseende på lönsamhet och risk. Slutsatsen av studiens resultat kommer att presenteras i tre delar under respektive forskningsfråga.

1. Hur och varför förändras befintliga kassaflöden?

Resultatet från denna empiriska studie visar på att en implementering av funktionsförsäljning orsakar flera förändringar av befintliga kassaflöden. Det förändrade värdeerbjudandet som medförs vid skifte av affärsmodell inkluderar ett högre mervärde gentemot kund än tidigare då företaget åtar sig utökat ansvar över produkten och dess livslängd. Inkluderingen av mervärdet ger möjlighet till att ta ett högre pris, vilket i sin tur föranleder en förändring i de redan befintliga inbetalningarna i form av en utökning. Ytterligare en förändring som går att konstatera utifrån studiens resultat är att den abonnemangsstruktur som värdeerbjudandet grundar sig på, innebär periodvisa inbetalningar och alstrar en mer långsiktig relation till kund. Den förändrade relationen till kund skapar en större förutsägbarhet samt stabilitet i inbetalningarna som inte tidigare fanns vid en traditionell affärsmodell, vars inbetalningar istället byggde på oregelbundna engångstransaktioner. Till sist är en av de mest väsentliga förändringarna i fallföretagets befintliga kassaflöden de utbetalningar som krävs för eftermarknadstjänsterna, som i och med det fortsatta ägarskapet ingår i företagets åtagande. Dessa numera utbetalningar innebar tidigare, vid en traditionell affärsmodell, inbetalningar när kunderna betalade för tilläggstjänster, såsom service eller reparation. Förändringarna samt skälen till dessa förändringar som går att konstatera utifrån studiens resultat är således: större inbetalningar till följd av större mervärde och högre pris på erbjudandet i den nya affärsmodellen; att den nya abonnemangsstrukturen med periodvisa inbetalningar genererar större förutsägbarhet och stabilitet i inbetalningarna; samt att inbetalningar för tjänster inom eftermarknaden har omvandlats till att istället innebära utbetalningar till följd av det större åtagandet inom funktionsförsäljning.

92

2. Vilka kassaflöden tillkommer alternativt försvinner, och varför?

Studiens resultat tyder på att det vid ett skifte till funktionsförsäljning kan tillkomma flera nya kassaflöden, både i form av inbetalningar och utbetalningar. Först och främst kan nya inbetalningar genereras till följd av att det fördjupade samarbetet med olika nyckelpartners, då det öppnar upp möjligheter till nya kundsegment. Vidare skapas möjligheten att sälja produkten flera gånger för att utnyttja dess kapacitet maximalt i både ett andra och eventuellt tredje liv, vilket genererar nya inbetalningar som inte tidigare funnits vid en traditionell affärsmodell. Återtagningen som sker av förbrukade batterier är numera inkluderat i det nya värdeerbjudandet, vilket genererar en ny utbetalning som tillkommer till följd av den nya aktiviteten. Till sist kan det konstateras att det även finns en möjlighet till nya inbetalningar i de fall förbrukade batterier säljs till tredje part för fullföljandet av återvinning. Detta noteras dock kunna bero på hur kontraktet med eventuell samarbetspartner är utformat. Gällande nya kassaflöden i form av utbetalningar påvisar resultatet att funktionsförsäljning förorsakar flera betydande investeringar till följd av det kvarvarande ägarskapet över produkten, samt eftersom produkten blir en viktig del för att möjliggöra försäljningen av en funktion. Detta inkluderar dels den initiala kapitalinvesteringen, samt investeringen i ny kompetens. Tilläggningsvis har det konstaterats i studien att funktionsförsäljning leder till en förändrad relation till nyckelpartners. Beroende på hur intensifierat det nya samarbetet är har en utbetalning kunnat identifierats till följd av betydande investeringar i en gemensam produktutveckling.

3. Vilken betydelse får dessa förändringar ur ett lönsamhets- samt riskperspektiv?

Med hjälp av det empiriska materialet går det att konstatera ett utökat risktagande till följd av att ansvaret över produkten stannar kvar hos det säljande företaget och medför finansiella åtaganden i form av en kapitalinvestering, driftkostnader, samt löpande avskrivningar. Det utökade risktagandet innefattar dels risken för att produkterna havereras i förtid, samt risken för plötsligt uppsagda abonnemang, vilket kan innebära en fara för affärsmodellens lönsamhet. Samtidigt tyder studiens resultat på att det utökade risktagandet har mynnat ut i en större betalningsvilja från kunder, vilket möjliggjort en högre prissättning och i sin tur gynnat lönsamheten. Vidare innebär den förändrade intäktsstrukturen en risk i och med att inbetalningarna blir utspridda över en längre tidsperiod, vilket gör att lönsamheten inte kommer direkt utan kan genereras först på lång sikt. Däremot kan det konstateras att de periodvisa inbetalningarna medför en större stabilitet och förutsägbarhet i kassaflödet, samt att de matchar avskrivningarna. Det fortsatta ägarskapet efter att batterierna skrivits av möjliggör även erhållandet av ytterligare inbetalningar utan större kostnader, vilket har en positiv lönsamhetseffekt. Det har även identifierats en intressant diskussion huruvida nya kundsegment alltid är positivt för lönsamheten eller inte. Varje ny kund och åtagande bör utvärderas utifrån de utbetalningar som kommer att krävas i förhållande till inbetalningarna

93

det genererar. Utöver detta har ett närmare samarbete med leverantör genererat positiva lönsamhetseffekter eftersom det möjliggjort högre volymer och således minskade kostnader. Sammanfattningsvis tyder studiens resultat på att det finns potential till en högre lönsamhet vid funktionsförsäljning, jämfört med traditionell produktförsäljning, men att det inte finns någon garanti för detta då det utökade ansvaret också medför flertalet risker. För att nå lönsamhet anses det därför vitalt att ta hänsyn till dessa risker i planeringen för att kunna förebygga samt reducera dem. Detta kan tillämpas genom att till exempel inkludera finansiering av de eventuella riskerna i prissättningen mot kund.

6.2 Kunskapsbidrag

Genom att med ett helhetsperspektiv undersöka de finansiella implikationerna med avseende på kassaflödet vid ett skifte till funktionsförsäljning, har denna studie kunnat bidra med en fördjupad förståelse för vilka förändringar som sker och varför. Studien har dels bidragit med ökad kunskap kring hur de befintliga kassaflödena förändras, och dels vilka nya kassaflöden som tillkommer eller bortfaller. Med hjälp av empiriska data kunde en del konceptuella företeelser i den teoretiska referensramen bekräftas, och andra kompletteras med ytterligare insikter och perspektiv. Vidare har studien inkluderat en inblick i vilka konsekvenser det får ur ett lönsamhets- och riskperspektiv. I tidigare forskning har det framgått att det trots de miljömässiga fördelarna med funktionsförsäljning fortfarande har funnits många barriärer som bromsat företag från själva genomförandet (Kirchherr et al., 2018). Studiens litteraturgenomgång påvisade att de finansiella implikationerna varit en sådan del där svårigheter identifierats men inte vidare studerats. Genom att ha utfört en djupgående och beskrivande analys av vad som sker i kassaflödet, anses det fylla en viktig kunskapslucka, samt utgöra en värdefull del för att underlätta övergången till funktionsförsäljning för företag. Detta bidrag kan således ses som ett viktigt steg, som tillsammans med vidare forskning kan hjälpa till att driva utvecklingen framåt av en mer cirkulär framtid. Vidare kan studien även ses som en praktisk implikation för hur elektrifiering, och i synnerhet batteritekniken kan omsättas i en affärsmodell baserad på funktionsförsäljning.