• No results found

4. Empirisk och teoretisk analys

5.1 Svar på forskningsfrågor

I det sista och avslutande kapitlet kommer de slutsatser som skapats genom den empiriska och teoretiska analysen presenteras. Kapitlet kommer präglas av en uppdelning av våra forskningsfrågor och ett syfte som kommer besvaras. Slutligen kommer förslag på vidare forskning presenteras.

______________________________________________________________________

5.1 Svar på forskningsfrågor

I skapandet av uppsatsen har vi haft utgångspunkten utifrån vårt syfte, som är att undersöka och klargöra faktorer som kan kopplas till framgång och vara relevanta för företag inom modebranschen vid en internationell etablering. Utifrån syftet skapade vi sedan två forskningsfrågor som kommer besvaras nedan. Vi är uppmärksamma på det faktum att vår studie är kvalitativ och inte kvantitativ. Vi anser ändå att det i hög grad är relevant för oss att visa på återkommande faktorer som utmärker framgång vid en internationalisering.

5.1.1 Besvarande av frågeställning 1

Vilka väsentliga aspekter bör företag ta hänsyn till vid en internationalisering?

Vid besvarande av frågeställning 1 kommer fokus ligga på följande infallsvinklar:

Kunskap om marknaden

Nätverksskapande

Vara konkurrenskraftiga

Vid en internationaliseringsprocess tenderar svenska modeföretag att välja närliggande marknader med liknande förutsättningar vid första etableringen. Det då det visat sig bli mindre riskfyllt och ökar chansen att lyckas med den internationella etableringen. Vi bedömer att en väsentlig aspekt för svenska modeföretag vid en internationalisering är att skaffa sig ovärderlig kunskap om den nya marknaden företaget vill göra entré till. Det kan företag göra genom lokala aktörer på marknaden såsom agenter eller konkurrenter som redan står på värdefull kunskap. Genom att utnyttja denna kunskap kan företag lära sig från verksamma företag och deras tidigare erfarenheter om vad som bör tänkas på för att lyckas med sin internationalisering. Det är även fundamentalt för svenska modeföretag

att innan en etablering skaffa sig kunskap om den internationella marknaden samt om leverantörer, kunder, regler och krav för att minska risken vid en etablering. Det så det inte sker missförstånd som i slutändan kan skada företaget. Utifrån den breda kunskapen företag får om marknaden minimerar det även osäkerheten och skapar marknadsandelar för företaget.

Ett annat intressant inslag vi kan identifiera är att för svenska modeföretag har nätverk kommit till att bli en väsentlig aspekt för en lyckad etablering och genom det även kunna minska osäkerheten. Vi har vidare noterat att nätverk kan bidra till en markant fördel då företagets kontakter kan bestå på värdefull kunskap om den nya marknaden vilket i sin tur kan generera i oersättlig hjälp. Kunskap om marknaden sker till stor del genom nätverk där kontakter besitter på betydelsefull erfarenhet om den internationella marknaden vilket företag bör vilja ta del av. Något vi såg som stack ut från en respondent är nätverksskapande via medverkande på modemässor. Där befinner sig många relevanta aktörer samlade under ett och samma tak. Dessa aktörer står i sin tur på ovärderlig kunskap kopplade till modebranschen och etablering som båda parterna kan tjäna på.

Flertalet respondenter påtalar vikten av att hämta kunskap om marknaden, men något som var utmärkande var att en av respondenterna påtalade vikten av vart man faktiskt hämtade kunskapen. Respondenten framhöll hur väsentligt det är att hämta kunskap direkt på den lokala marknaden och inte på den inhemska då det exempelvis kan uppstå en språkbarriär mellan parterna. Vi har således lagt märke till att genom att vara i framkant med nätverksskapande kan det bidra till att skapa fördelar på marknaden och då även bli ett konkurrenskraftigt företag att räkna med.

Det är även markant för svenska modeföretag att vara konkurrenskraftiga gällande att erbjuda unika produkter till hög kvalité så de särpräglar sig från konkurrerande företag på marknaden. En aspekt som tydligt framkom under intervjuerna var att svenska modeföretag tenderar att ses som professionella och kunniga aktörer med ett gott rykte inom den internationella modebranschen. Det blir således något att framhålla då det kan anses ge ett försprång till företaget när de vill ta sig in på en ny marknad. Det kan även uppfattas som en fördel för svenska modeföretag att skapa fördelar på den konkurrerande marknaden genom vilka styrkor de står på, samt det sortiment och pris de kan erbjuda deras kunder. Genom att anpassa sig efter marknaden och konsumenterna som finns i det specifika landet ökar det chansen att genomföra en lyckad expansion. Ytterligare en anmärkningsvärd aspekt är att en respondent påpekar betydelsen av att tidpunkten är rätt

vid inträde på en ny marknad. Det vill säga när de tror att deras produkter kan tas emot bäst och genom det locka till sig kunder och marknadsandelar. Vi vill poängtera att svenska modeföretag behöver erbjuda unika produkter till rätt pris med rätt kvalité för att kunna bli konkurrenskraftiga och slå igenom på den nya marknaden.

5.1.2 Besvarande av frågeställning 2

Hur kan gynnsamma internationella etableringsstrategier för svenska modeföretag karaktäriseras?

Vid besvarande av frågeställning 2 kommer fokus ligga på följande infallsvinklar:

En lyckad marknadsentré

Aktörer av betydelse

Det har i vår studie framkommit att det är av ytterst vikt för svenska modeföretag att välja en lämplig etableringsstrategi vid entré på en internationell marknad. De fundamentala aspekterna i etableringsstrategier har vi genom våra intervjuer sett att modeföretag måste ta hänsyn till vad marknaden efterfrågar och identifiera vad som krävs av företaget vid en internationalisering. Det karaktäriseras genom att för att nå en framgångsrik expansion måste företag ha en väl genomtänkt exportstrategi. Det vi kan urskilja är dock att strategin kan skilja sig åt beroende på marknad och kräver därför sin förberedande research. Det framhålls även tydligt att företagets interna prestation är i centrum vid en etableringsstrategi med fokus på att lyckas anpassa sitt koncept och varumärke till den marknad man önskar etablera sig på. Genom att använda de resurser som finns inom företaget på rätt sätt blir överföringen av den kvalité som erbjuds på den nationella marknaden möjlig att applicera på den internationella. Olikheter vi kan urskilja mellan respondenterna är att en respondent påtalar vikten av att bedriva en etablering i flera steg och därefter göra upp en tydlig exportplan innan genomförandet av en internationalisering. En annan respondent talar genomgående för betydelsen av att i ett tidigt skede i sin strategi åka till den marknad man önskar att etablera sig på och bedriva ett förberedande arbete där. Vi kan således se att det finns flertal framgångsrika sätt att bedriva en etableringsstrategi och vill med respondenternas egna ord framhålla att både göra sin “hemläxa” och vara “hands on” kan vara en lyckosam strategi för ett företag.

Med utgångspunkt i teori och analys kan vi se att en etableringsstrategi måste anpassas till företagets egna förmåga och att en etableringsform således blir individuellt för varje

internationalisera sig genom etableringsreformen export. Det framträder tydligt via några respondenter att export ger modeföretag kontroll och har en relativt liten påverkan på organisationen. Modeföretag kan således uppleva kontroll över sitt koncept och varumärke vilket genom studien har visat sig vara eftersträvansvärt i en internationell miljö. Vi vill poängtera att export innebär ett lågt risktagande vilket ger kontroll över företagets image och varumärke. Exportformen understryks även som det enklaste och mest effektiva sätt för ett företag att etablera sig på, vilket kan vara en stor faktor till att genomgå en framgångsrik etablering.

Det betonas även att ett av det mest framgångsrika sätten vid etablering av kanaler mellan länder är att använda sig av aktörer såsom distributörer eller agenter. Vi tycker oss kunna se i vår studie att de är av betydelse då modeföretagen anlitar dessa mellanhänder för att få hjälp med att etablera sin verksamhet på den internationella marknaden. Något som framträder tydligt är att aktörerna bidrar med goda kunskaper om nya marknader och specifika områden. Vidare framhålls att de även kan bidra till att effektivisera en etableringsprocess och vara till hjälp i den verksamhet ett företag önskar bedriva på en utländsk marknad.