• No results found

Testy

In document 0 0 0 (Page 50-53)

Během nastudovaných dat byly vybrány testy, které se pravidelně používají a jsou standardizované. Obsahem jsou tři druhy testů, které jsou vhodné pro aplikaci v testování rozvoje silových schopností jak v nespecifické síle, tak specifické. Jediným volně dostupným testem, který není organizovaný Českým biatlonovým svazem jsou testy v systému INDARES. Zbylé dva testy jsou součástí pravidelného testování síly v českém biatlonu.

13.1 Využití systému INDARES

O těchto testech bylo zmíněno už v anketě v části věnující se testování. Tyto konkrétní testy používají trenéři z KB Střelka Brno a žákovští trenéři z SK Nové Město na Moravě.

Úvodní informace na webových stránkách uvádí, že se jedná o on-line systém zaměřený na záznam, analýzu a komparaci pohybové aktivity uživatelů. Smyslem tohoto projektu je podpora vzdělávání a výzkumu v oblasti pohybové aktivity. Cílem je tak zvýšení informovanosti uživatelů o problematice pohybové aktivity a poskytnutí

prostředků ke zkvalitnění jejich životního stylu. Tento systém je svým uživatelským prostředím sestaven tak, aby vyhovoval každému a také by se měl v něm každý co nejlépe orientovat. Systém je vyvíjen ve spolupráci s Centrem kinantropologického výzkumu na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Systém INDARES je také využíván při řešení výzkumného záměru Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy České republiky (Křen et al. 2016).

V tomto programu jsou dvě skupiny, pro které může být jeho využití přínosem.

Jsou to: žák (či běžný uživatel) a učitel (případně administrátor skupiny). V těchto skupinách si může uživatel vybrat, s kým chce aby byly jeho pohybové aktivity srovnávány. Jako příklad uvádí, že je pro jednotlivce možnost porovnání vlastních výsledků s doporučením, porovnávání vlastních výsledků s průměrem určité skupiny, možnost stanovení vlastních cílů a jejich plnění apod. Pro učitele či administrátora skupiny může být přínosné, že má komplexní přehled o pohybové aktivitě všech uživatelů ve skupině, možnost srovnání výsledků různých uživatelů ve skupině nebo srovnání s různými skupinami, přehled o preferencích pohybových aktivit uživatelů ve skupině apod. Systém INDARES umožňuje opravdu široké využití, ve kterém si trenér může najít to potřebné pro další trénování jeho svěřenců (Křen et al. 2016).

Pro trenéry biatlonu může být INDARES velice dobrým pomocníkem, který jim ulehčí vyhodnocování silových tréninků. Pro tuto diplomovou práci je například velice vhodná baterie testu tělesné zdatnosti pro děti a mládež (7-18 let), která je právě součástí tohoto systému. Uživatel má možnost si v nabídce vybrat jakýkoliv test.

Nejvhodnější pro testování rozvoje silových schopností specifické síly jsou testové baterie na dolní končetiny, trup a horní končetiny. Po vybrání testu se uživateli objeví obsah testu, který obsahuje instruktážní video, popis testu a formulář k uložení výkonu.

Po zadání příslušných informací je test ihned vyhodnocen. Uživatel tak může zjistit, jaká je jeho aktuální kondice, zda se výkonnost zlepšuje či zhoršuje apod. K tomu je ještě k dispozici slovní hodnocení, které ho zařazuje odpovídající kategorie podle pohlaví, věku a kulturního prostředí, ve kterém žije.

Obrázek 2. Oficiální logo systému INDARES Zdroj: www.indares.com

13.2 Využití laboratorních funkčních testů

Laboratorní funkční testy nejsou jen důležitým ukazatelem ze stránky tělesné kondice, ale i ze stránky zdravotní. Trenér může zjistit, zda mají jeho svěřenci předpoklady pro silové tréninky, nebo zda jim trénink škodí či neškodí. Ukazatelem může být hodnota laktátu, kolik procent svalové hmoty sportovec má, procento tělesného tuku a v neposlední řadě vitální kapacitu plic. Ukazatelů je mnoho, ze kterých mohou trenéři čerpat. Jelikož existuje několik laboratorních testů, pro biatlonisty je nejčastější test běhu na pásu se zvyšováním sklonu běžeckého pásu za určitou dobu.

Sportovec se tak snaží vydržet v určité rychlosti co nejdéle při co největším sklonu.

Součástí těchto testů je i silový test na přístroji zvaném SkiErg. Pro zjištění stavu rozvoje silových schopností je pro biatlonové trenéry nejpodstatnější. Tento přístroj testuje silové schopností horních končetin a trupu. Jedná se tak o test specifické síly.

Sportovec vykonává podobný pohyb jako při soupažném odpichu na lyžích. Před zahájením testu se zátěž přizpůsobí tělesné váze sportovce, který se snaží vykonat co nejvíce přítahů (a vykonat co největší rychlost odporu) za určitou dobu.

13.3 Využití testů SCM

Každý rok pořádá tyto testy Český svaz biatlonu dvakrát do roka. V přípravném období v červnu a poté znovu v říjnu. Jedná se o testy, které mají za úkol zjistit tělesnou kondici sportovců. Testová baterie se skládá z několika částí. Jejím obsahem jsou silové testy prováděné na kolečkových lyžích, výběhy do kopců a střelecký test. Úkolem těchto testů je porovnání tělesné kondice jedinců během roku a porovnání všech zúčastněných sportovců. Pro zjištění stavu rozvoje silových schopností jsou důležitá data z části testované na kolečkových lyžích a výběhy do kopců. Zatímco výběh do kopce zjišťuje sílu pouze dolních končetin, test na kolečkových lyžích se věnuje kompletní specifické síle při jízdě. Jedná se o tři části: jízda bez holí s odrazem pouze dolních končetin, soupažný odpich holí bez odrazu dolních končetin, oboustranné bruslení jednodobé. Všechny tyto styly se jezdí do mírného kopce dlouhého přibližně 100m a jsou časově zaznamenávány. Pro trenéry jsou výsledky ukazatelem, jak se sportovec za danou dobu v rozvoji silových schopností posunul či neposunul. Nevýhoda těchto testů může být jejich variability. Jelikož se jedná o terénní testy, výsledky může ovlivnit aktuální podmínky. Aby bylo možné výsledky porovnat, musí být vykonávány

za stejných podmínek. Pokud by se výsledky porovnávaly s ostatními, musejí mít stejný typ kolečkových lyží se stejnou hustotou gumy na kolečkách. Díky těmto testům je vykonáván tlak na trenéry, kteří se snaží aby byli jejich svěřenci nejlepší. Pokud má sportovec všechny výsledky na vysoké úrovni, může být na základě testů přijat do SCM.

14. Teoretická východiska pro rozvoj silových

In document 0 0 0 (Page 50-53)