• No results found

Závěr

In document 0 0 0 (Page 68-72)

Cílem diplomové práce bylo shromáždit informace o testování a rozvoji silových schopností u mládežnických kategorií ve vybraných klubech biatlonu. Na základě zjištěného stavu, nastudování problematiky a vlastních zkušeností navrhnout doporučení na zlepšení stavu testování a rozvoje silových schopností u mládežnických kategorií biatlonových klubů České republiky.

Pomocí odborné literatury zabývající se historií českého a světového biatlonu, byl sepsán vývoj biatlonu ve světě a v České republice od 19. století po současnost. Autory historické literatury jsou PhDr. Zdeněk Kašper, který se významně podílel na vývoji biatlonu v České republice a Josef Trojan, bývalý závodník a trenér biatlonu. Z této literatury byl popsán vznik biatlonu, vývoj pravidel, vznik Mezinárodní biatlonové federace a zařazení biatlonu do prvních zimních olympijských her v Chamonix roku 1924. Následně je popsán vznik českého biatlonu, vývoj pravidel a významné výsledky a osobnosti českého biatlonu od roku 1967. Dokumenty vydané Mezinárodní federací a Českým svazem biatlonu v roce 2014 byly zdrojem pro popis pravidel českého biatlonu.

Obsahují rozdělení věkových kategorií a popis pěti typů biatlonových závodů, kterým jsou rychlostní závod, vytrvalostní závod, stíhací závod, závod s hromadným startem a štafetový závod.

Odborná historická literatura Kašpera a Trojana zabývající se také vývojem způsobu běhu na lyžích v biatlonu byly zdrojem pro popis vývoje pohybu na lyžích od způsobu klasické techniky běhu po způsob běhu volnou technikou, který se používá dodnes. Běh volnou technikou je rozepsán z učebních dokumentů Technické univerzity v Liberci a metodických dokumentů Českého svazu lyžařů. Jsou zde popsány všechny tři jízdní způsoby běhu volnou technikou. Jsou to: oboustranné bruslení jednodobé, oboustranné bruslení dvoudobé a oboustranné bruslení střídavé.

Pomocí odborné lékařské literatury Dítě, sport a zdraví autorů z Univerzity Karlovy vydané v roce 2011 a učebnice Sportovní příprava vydané v roce 2007 pro studenty sportovních studií, byly popsány základní pohybové schopnosti v dětském a dospívajícím věku. Následně byly rozepsány jednotlivé věkové kategorie, ve kterých jsou popsány zvláštnosti rozvoje silových schopností u jednotlivých věkových kategorií a vhodných cviků rozvíjející silové schopnosti jedince. Byly shromážděny informace,

které od sebe odlišují sílu specifickou a nespecifickou, a která z těchto dvou sil se především rozvíjí v biatlonu. Dále je popis, jak rozvoj silových schopností specifické a nespecifické síly u těchto kategorií správně testovat a co je hlavním sledovaným předmětem v testování pro rozvoj silových schopností v biatlonu. Těmito informacemi se podařilo shromáždit požadované množství dat v přístupu tréninku rozvoje silových schopností a jejich testování.

Prostředkem ke sběru dat byla anketa, které se zúčastnilo 7 biatlonových trenérů zastupující 6 biatlonových klubů. Anketa byla distribuována od ledna do března 2016.

Trenéři odpovídali na 22 otázek. 8 otázek zjišťovalo informace o trenérech a klubech, 4 otázky se věnovaly testování a 10 otázek rozvoji silových schopností. Během tohoto období se nepodařilo shromáždit informace od více biatlonových trenérů. Někteří trenéři odmítli v anketě odpovídat, jiní i po opakovaných dotazech jevili značný nezájem a pasivitu při spolupráci. Anketa byla trenérům distribuována v elektronické a tištěné podobě. 3 odpovědi trenérů z důvodu nesprávného pochopení byly ověřovány pomocí rozhovoru. I přes nízký počet respondentů se podařilo shromáždit informace a potřebná data z významných klubů biatlonu České republiky.

Z ankety se podařilo zjistit, že v českém biatlonu neexistuje jednotná metodika a struktura v testování a rozvoji silových schopností. Ani jeden trenér se svojí odpovědí neshodoval s druhým. Každý ve svém klubu používá jiné metody, prostředky a způsoby pro testování a rozvoj silových schopností. Po rozhovoru a spolupráci s reprezentačními trenéry bylo také zjišťováno, zda sportovci přestupující do reprezentačního družstva mají správně a dostatečně rozvinuté silové schopností ze svého klubu pro splnění požadavků v reprezentaci. Z výpovědi reprezentačních trenéru bylo zjištěno, že většina nových přiřazených sportovců do reprezentace nemá dostatečně rozvinuté silové schopnosti a z počátku nezvládají silové tréninkové požadavky.

Na základě zjištěného stavu, nastudování problematiky a vlastních zkušeností byla navržena doporučení pro zlepšení rozvoje a testování silových schopností u mládežnických kategorií biatlonových klubů České republiky. Ta se skládají z doporučení ve třech oblastech: testování, teoretických východisek pro rozvoj silových schopností a využití specifických pomůcek a přístrojů pro rozvoj silových schopností.

Prvním doporučením jsou vybrané testy, které se pravidelně používají, jsou standardizované a dostupné pro trenéry biatlonu. Vhodné jsou tak testy v systému INDARES, který je projektem univerzity Palackého v Olomouci a je dostupná pro

širokou veřejnost. Druhým testem jsou laboratorní testy, které obsahují silový test na SkiErgu testující specifickou sílu horních končetin a trupu. Posledním testem jsou testy SCM pořádané Českým svazem biatlonu, ve kterých je testování rozvoje silových schopností zaměřen v testu na kolečkových lyžích a opakovaných výběhů do kopce.

Druhou částí doporučení pro trenéry je znalost základní literatury zabývající se rozvojem silových schopností jednotlivých věkových kategorií. Je zde popsána lékařská literatura Dítě, sport a zdraví lékařů a autorů z Univerzity Karlovi (2011) věnující se i přístupu rozvoje a testování silových schopností dětí a mládeže, učebnice pro trenéry a studenty tělesné výchovy Sportovní příprava (2007) a kniha Sportovní geny autorů sportovních studií z Masarykovy univerzity v Brně (2008). Součástí je i literatura zdravotní tělesné výchovy, která popisuje silové cviky využívané především pro eliminaci vadného držení těla. Dále je doporučena znalost odborné literatury vydávané Českým biatlonovým svazem a ostatních svazů. Tato literatura je pravidelně obnovována a doplňována o nové informace v přístupu tréninku. Jejím obsahem je i metodika rozvoje silových schopností specifické i nespecifické síly. Na základě znalosti předchozích doporučení je vytvoření společné metodiky rozvoje silových schopností použitelné pro všechny trenéry a kluby v biatlonu. Doporučuji spolupráci s odborníky jako je sportovní lékař, fyzioterapeut a kondiční trenér. Dalším doporučení pro zlepšení by mělo být vytvoření společné tréninkové metodiky, která by pomohla trenérům v rozvoji silových schopností pro dosáhnutí optimálního výsledku. Třetí doporučení pod kapitolou 15 se věnuje využití specifických pomůcek a přístrojů pro rozvoj silových schopností. Jsou zde popsány v pořadí od nejefektivnějších po ty méně efektivní. Na prvním místě je tak jízda na lyžích, následně jízda na kolečkových lyžích a poté už jsou popsány jen specifické přístroje a pomůcky, které rozvíjí jen určitou část těla.

Posledním doporučením je využití specifických pomůcek a přístrojů pro rozvoj silových schopností. Ty jsou v této části seřazena od nejideálnějších pro rozvoj specifické síly po ty méně ideální. Na prvním místě je trénink na běžeckých lyžích na sněhu, ve které sportovec rozvíjí silové schopnosti při stížených podmínkách jako jsou opakované výjezdy do kopce v různých provedeních. Dále je využití kolečkových lyžích, které jsou tréninkem rozvoje silových schopností nejblíže běhu na lyžích.

Následují speciální přístroje a pomůcky, které rozvíjí silové schopnosti pouze určitých partií těla, jako jsou horní končetiny a trup u Ercolina upper body power, SkiErg, a Rollerboard. Pomůcky, které rozvíjí požadované tělesné partie pro rozvoj silových

schopností v biatlonu jsou balanční pomůcky a závěsný systém TRX. Posledními jsou ostatní použitelné pomůcky v rozvoji silových schopností, které jsou: přístroj Jenberg a gumové expandery pro posilování horních končetin. Kromě Jenbergů je výhoda ostatních pomůcek jejich dostupnost a přenosnost.

Doporučení byla konzultována s vedením Českého svazu biatlonu, které práci přijalo kladně a rozhodlo se ji využít pro vytvoření metodiky testování a rozvoje silových schopností.

17. Seznam použitých zdrojů

In document 0 0 0 (Page 68-72)