• No results found

Appendix 1: The Triple Layered Business Model Canvas (TLBMC)

Källa: Joyce & Paquin (2016, s. 1483) “Triple layered business model canvas (TLBMC)”

Ekonomiska skiktet av affärsmodellen Canvas

Det ekonomiska skiktet syftar till att beskriva hur företaget levererar kundvärde och skapar lönsamhet (Osterwalder & Pigneur, 2010, s. 15). Nedan kommer delarna av det ekonomiska skiktet att beskrivas mer i detalj.

Nyckelpartners innebär de partners och leverantörer som bidrar till att affärsmodellen fungerar. Dessa partnerskap kan vara strategiska allianser, strategiska partnerskap med konkurrenter samt relationer med leverantörer. (Osterwalder & Pigneur, 2010, s. 38).

Nyckelaktiviteter beskriver vad företaget behöver göra för att organisationen ska gå runt.

Detta kan vara att utveckla programvaror, lösa problem eller andra kontextbundna aktiviteter som får organisationen att överleva. (Osterwalder & Pigneur, 2010, s. 36).

Nyckelresurser syftar på de viktigaste tillgångarna för att ett företags affärsmodell ska gå runt. Dessa nyckelresurser kan vara mänskliga, fysiska, ekonomiska eller intellektuella och kan antingen finnas internt inom företaget eller tas in externt. (Osterwalder &

Pigneur, 2010, s. 34).

Värdeerbjudande beskriver den kombination av produkter och tjänster som skapar kundvärde. Det värde som ett företag erbjuder är anledningen till att kunden väljer det specifika företaget genom att lösa ett problem eller tillgodose ett behov. (Osterwalder &

Pigneur, 2010, s. 22).

Kundrelationer beskriver de relationer som ett företag skapar med de olika kundsegmenten. Företag bör fastställa vilken typ av relation som de vill ha med respektive kundsegment, detta kan innebära ansikte mot ansikte eller virtuell relation. (Osterwalder

& Pigneur, 2010, s. 28).

Kanaler beskriver hur företaget kommunicerar och når ut till sina kunder. Dessa kanaler inkluderar hur kontakten mellan kunden och företaget ser ut vad gäller försäljning, kommunikation och distribution. (Osterwalder & Pigneur, 2010, s. 26).

Kundsegment syftar till att beskriva de organisationer och grupper av människor som organisationen vill nå ut till. Inom kundsegment kan företaget själv välja antal och storlek på dessa segment utifrån det kundvärde som man vill skapa. (Osterwalder & Pigneur, 2010, s. 20).

Kostnadsstruktur syftar enkelt till att beskriva de kostnader som företaget har. Detta kan innebära tillverkningskostnader samt distributionskostnader men beskriver också den kostnadsstrategi som företaget valt att applicera. (Osterwalder & Pigneur, 2010, s. 40).

Intäktsflöden innebär de pengar som organisationen får från respektive kundsegment.

Prissättningen inom ett företag kan variera beroende på exempelvis förhandlingsbaserade priser, volymberoende och flexibel prissättning. (Osterwalder & Pigneur, 2010, s. 30).

Miljömässiga skiktet av affärsmodellen Canvas

Det miljömässiga skiktet beskriver Joyce & Paquin (2016, s. 1477) förklarar hur företaget genererar mer värde för miljön än vad det tär på den. Detta kan hjälpa företag att förstå var i organisationen justeringar kan ske för att minska klimatavtrycket.

Samarbetspartners och outsourcing beskriver hur ett företags miljöpåverkan inverkas av sina samarbetspartners. Det är viktigt att se helheten i företagets påverkan av miljön och välja partners utifrån deras arbete mot hållbarhet. Joyce & Paquin (2016, s. 1478).

Produktion beskriver de funktioner som företaget har för att skapa värde och förstå dess inverkan på miljön. Detta innefattar de utsläpp vid produktionen av varan eller tjänsten.

Joyce & Paquin (2016, s. 1478).

Material beskriver vilka miljömässiga effekter materialet organisationen använder påverkar miljön. Exempelvis kan företaget fastställa vilket koldioxidavtryck som de avger med sina förpackningar. Joyce & Paquin (2016, s. 1478).

Funktionellt värde beskriver det centrala värdet ur ett miljömässigt perspektiv av produkten eller tjänsten i företaget. Detta kan exempelvis göras genom att kvantifiera årsförbrukning av tjänsten eller produkten för att kunna räkna på klimatavtrycket. Joyce

& Paquin (2016, s. 1478).

Återvinning beskriver vad som händer när kunden väljer att avsluta användandet av tjänsten eller produkten. För att minska klimatpåverkan är det viktigt att varan är återförbrukningsbar, återvinningsbar eller nedbrytningsbar. Joyce & Paquin (2016, s.

1478).

Distributionskanaler beskriver hur de distributionskanaler som företaget använder sig av också influerar det klimatavtryck som organisationen har. Att använda mer miljövänliga distributionskanaler bidrar till en mer positiv inverkan på miljön. Joyce & Paquin (2016, s. 1478).

Användningsfas syftar till hur produkten eller tjänsten påverkar klimatet vid användningen. Om produkten kan repareras eller har en låg energiförbrukning kommer det innebära mindre negativa effekter på klimatet. Joyce & Paquin (2016, s. 1478).

Miljömässiga effekter beskriver alla de negativa effekterna som företaget har på miljön för att kunna analysera vilka justeringar man kan göra för att minska klimatavtrycket.

Joyce & Paquin (2016, s. 1479).

Miljömässiga fördelar syftar till att beskriva de miljömässiga fördelarna som företaget ger. Detta kan vara hur man minskat klimatavtrycket från ett år till ett annat eller hur ett valt material kan bidra till positiva effekter för miljön. Joyce & Paquin (2016, s. 1479).

Sociala skiktet av affärsmodellen Canvas

Joyce & Paquin (2016, s. 1479) beskriver det sociala skiktet av TLBMC som de aspekter som fokuserar på att skapa värde för sina intressenter och samhället i stort. För organisationer som tar hållbarhetsaspekten på allvar, är de sociala fördelarna ofta implementerade i missionen.

Lokala samhället beskriver vilka effekter företaget har på den omgivning där de opererar.

Detta syftar till att utveckla samarbeten med det samhälle där man arbetar för att använda de kompetenser och fördelar som området ervjuder. Joyce & Paquin (2016, s. 1480).

Styrning och regleringar syftar till att fånga de organisationsstrukturer och beslutsfattande policier som företaget har. Beroende på styrsystem och hierarkier i organisationen kommer detta ha en inverkan på sociala aspekter. Joyce & Paquin (2016, s. 1480).

Anställda syftar till att fånga upp hur medarbetare inom organisationen mår samt hur deras förhållanden kan förbättras. En god arbetsmiljö kommer också bidra till ett vidare socialt värde. Joyce & Paquin (2016, s. 1479).

Socialt värde syftar till att beskriva hur organisationen skapar värde till sina intressenter och samhället i stort och inte bara slutkunden. Det kan innebära arbetsmöjligheter eller turism som gynnar samhället. Joyce & Paquin (2016, s. 1479).

Sociala kulturer beskriver de sociala kulturella komponenter och dess potentiella inverkan som en organisation har på samhället. Detta kan innebära vilka kulturella effekter som produkten eller tjänsten resulterar i. Joyce & Paquin (2016, s. 1480).

Omfattning av relationer beskriver djupet och hur breda relationer som organisationen har med sina intressenter. Detta innefattar alla de individer som företaget når ut till och vilket socialt värde de får. Joyce & Paquin (2016, s. 1481).

Slutanvändaren personen som kommer att konsumera varan eller tjänsten. Här beskrivs hur produkten eller tjänsten kommer resultera i fördelar på slutanvändarens livskvalité.

Joyce & Paquin (2016, s. 1481)

Sociala effekter innefattar alla de sociala kostnader för organisationen som dess verksamhet resulterar i. I dagsläget är det svårt att mäta de sociala effekterna av en organisation men det är viktigt att ta hänsyn till de för ett hållbart värdeskapande. Joyce

& Paquin (2016, s. 1481)

Sociala fördelar syftar till att beskriva de positiva sociala fördelarna som organisationen bidrar till. Detta kan innebära personlig utveckling för de anställda eller hur ett närliggande samhälle förses med positiva fördelar av en verksamhet. Joyce & Paquin (2016, s. 1481)