• No results found

Såväl Ronström som Turtinen uppehåller sig vid bilden av världsarv;

dess synlighet. Att kulturarv är nära förknippade med olika visuali-seringsprocesser har inte minst Barbara Kirshenblatt-Gimblett ar-gumenterat för. Enligt Kirshenblatt-Gimblett är visualisering ett villkor för kulturarvens tillblivelse och upprätthållande. Kulturarv skapas och hålls vid liv, skriver hon, genom en utställningsprocess.26 Det är alltså i själva utställandet – i synliggörandet – som kulturar-vet blir till. Så, även om kulturarven normalt ”ser ut” att härröra från historien är de per definition något alldeles nytt.27

Ronströms studie av Visby inbegriper ett slående exempel på Ki-reshenblatt-Gimbletts diskussioner överfört till ett världsarv. Inför utnämningen till världsarv krävdes att Visbys medeltida stadskärna genomgick en omfattande ansiktslyftning, som paradoxalt nog gjor-de gjor-den synbart äldre, mer megjor-deltida, än någonsin – men självfallet bara på ytan och bara rent visuellt.28 Det resulterade i att det var ge-nom den specifika estetiken som staden 1995 kunde erhålla sin ef-tertraktade världsarvsstatus, eftersom det var i kraft av den nygam-la, visuella ytan som den av Unesco efterfrågade medeltida autenti-citeten kunde realiseras.29

Carina Johansson, som i en uppsats behandlar den visuella ge-staltningen av Visby i ett längre historiskt perspektiv, konstaterar att själva föreställningen om Visby redan på 1960-talet etablerats med hjälp av noggrant utvalda bilder, som med tiden fått ikonstatus och därmed kommit att bli lätt igenkännliga.30 Kanske innebar detta att bilden av Visby var internationellt etablerad redan innan Sverige an-sökte om världsarvsstatus, att staden fick ett försprång i relation till andra hansestäder? Det enda Unesco begärde var, som sagt, en lättare ansiktslyftning, så att staden kunde leva upp till bilden av sig själv.

Bilden av Södra Ölands odlingslandskap är knappast lika väl-känd som bilden av Visby, men Turtinen visar att den estetiska as-pekten ändå är betydelsefull då världsarvet ska ”göras begripligt, begärligt och hanterligt”.31 Det speciella med tillkomsten av just detta världsarv är att det föregicks av förhandlingar med de lokala bönderna, vilka inledningsvis inte var odelat positiva.32 Därför be-hövde deras intressen tas tillvara i lanseringen av världsarvet, vilket

den så kallade ”Kosseboken” är ett exempel på. Boken, som egentli-gen är betitlad Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och som getts ut i samarbete med länsstyrelsen i Kalmar län, placerar Turtinen i genren ”coffee-table book”. Den pryds av en bild på två män som driver kor längs en grusväg och innehåller framför allt fotografier av åkrar och ängar samt av bönder i arbete och vila.33 Kontrasten mot de oftast avbefolkade och historiskt odaterade, ”eviga” bilderna av Visby är slående. Men så är också avsikten en helt annan: att ”göra gemensam sak med jordbrukarintressena på ön”.34

När jag i det följande undersöker hur Sven Nilssons filmer an-vänds i världsarvets tjänst kommer jag att visa att estetiken är ar-rangerad på ett sätt som korresponderar mot redan existerande fö-reställningar om hur världsarvet Falun bör visualiseras.

Falukrönika I

DVD-produktionen Falukrönika I realiserades 2005 genom ett sam-arbete mellan bland andra Dalarnas museum/Historieverkstaden, det falubaserade multiemediaföretaget Ruta ett, EU-projektet CDI (Centrum för digital interpretation) samt det regionala resurscen-tret Film i Dalarna. Som distributör och ansvarig utgivare står Da-larnas museum. Produktionens titel, Falukrönika I, syftar på filmen med i princip samma namn, det vill säga Falukrönika. Denna film, som egentligen består av flera olika filmer gjorda under hela 1960-talet, utgör kärnan i DVD-produktionen.

Låt oss börja med att titta på DVD-omslaget. ”Sven Nilssons FALUKRÖNIKA I” står det i överkanten. I övrigt pryds knappt halva omslaget av ett lätt patinerat fotografi av en stad – Falun – i fågelperspektiv. Där under står det skrivet i mörkrött och med ett typsnitt som ser ut att härstamma från en gammal skrivmaskin:

”NÅGOT OCH EN DEL av vad sig i staden tilldragit haver under och omkring 1960-talet”; ett citat, ska det visa sig, från inledningen av Nilssons Falukrönika. Under denna text finns ett fotografi av ett betydligt äldre datum föreställande en för många – och då inte bara falubor – välbekant person, nämligen Selma Lagerlöf. I fotots nedre högra hörn står det i ockra: ”Selma Lagerlöf och Falun. 60 minuters extramaterial”. Vid sidan om detta foto återfinns ytterligare två

mindre stadsvyer med texten ”FALUN NU & DÅ” i mörkrött, samt ett svartvitt fotografi av äldre snitt på en ung man med stillbildska-mera. Om vi vänder på omslaget finner vi, under texten ”FALUK-RÖNIKA I” i mörkrött, en bild på en ung Sven Nilsson – och vi för-står att det är han oavsett om vi känner igen honom, eftersom han delvis ramas in av en text som handlar om just honom och om

Fa-Ett obestämt ”då”: konvolutet till Falukrönika I.

lukrönika – med en mindre stillbildskamera i handen. Under texten finns tre fotografier på äldre hus samt produktionsuppgifter.

Omslaget är värt att uppmärksamma av ett par anledningar. För det första finns en antydan om vem DVD:n i förstone vänder sig till.

Det står, som sagt, ”Sven Nilssons FALUKRÖNIKA I” på omslagets övre kant. Visserligen står Nilssons namn i gemener och med mindre punktstorlek än filmens titel, men ändå. Vi som får DVD:n i vår hand antas uppenbarligen kunna lockas till att köpa och se filmen i kraft av namnet, det vill säga på grund av att vi vet vem Sven Nilsson är. ”Vi”

är i så fall de redan invigda; de som följt Dalarnas museums filmserier och som är ordentligt pålästa på Faluns historia. För det andra asso-cierar de patinerade fotografierna i kombination med bilden på La-gerlöf till en tid före 1960-talet, till ett mer obestämt och icke defini-erbart ”då”; ett ”då” som är mer attraktivt och lockande än ett tids-bestämt 1960-tal. Valet av citat från Falukrönika - ”NÅGOT OCH EN DEL av vad sig i staden tilldragit haver under och omkring 1960-talet” - förstärker paradoxalt nog intrycket, för även om det står klart och tydligt att det ska handla om just 1960-talet, så pekar ordvalen och syntaxen (som i originalfilmen framstår som ett uttryck för Nils-sons skämtlynne) bortom detta decennium.

Tendensen att placera Sven Nilssons filmer i en historisk tid som sträcker sig längre tillbaka än till 1960-talet återkommer på själva DVD-skivan. Skivan startar med Ruta etts respektive CDI:s logoty-per. Därefter kommer ett ”brefkort” – ett ”carte postale” – med ett frimärke med kung Oscar II (1829–1907) på, in i bild. På kortet står skrivet: ”Dalarnas museum presenterar Falukrönika I av Sven Nils-son”, och så återigen: ”NÅGOT OCH EN DEL av vad sig i staden tilldragit haver under och omkring 1960-talet”.

Därpå får vi ta del av menyn, vilken placerats på en bakgrund med två gamla fotografier på Falun och ett på Selma Lagerlöf. Vi kan här välja mellan ”Introduktion”, ”Spela filmen”, ”Välj kapitel”, ”Text-ning” eller ”Extra material”. I ”Extra material” ingår bland annat en cirka 30 minuter lång film i två versioner – en guidad tur och en inter-aktiv – om Selma Lagerlöfs tid i Falun (1897–1910). Förutom att fil-men precis som omslaget flyttar uppmärksamheten till en tid före 1960-talet, sprider den internationellt kända och rosade Lagerlöf här glans och skimmer över Falun och dess invånare. Staden pekas ut som 1960-talet möter Oscar II: vinjetten till

Falukrönika I.

hennes ”livsrum under den mest intensiva perioden i hennes författar-skap” och som den plats där ”det definitiva genombrottet” ägde rum.

Vidare kan vi under rubriken ”Nu och då” titta på fotografier på Falun och jämföra hur det såg ut på vissa platser ”nu”, vilket här är liktydigt med 1993, 1994 och 2004, och ”då”, som för tillfället bety-der 1959, 1960 och 1963. Klickar vi på rubriken ”Filminventering”

får vi kortfattad, skriftlig information om hur man bevarar äldre film undertecknat Filminventering Projektlän Dalarna,35 och klick-ar vi på ”Tack till” rullas namnen på alla som bidragit till DVD-pro-duktionens tillkomst upp.

Det mest intressanta extramaterialet för den här uppsatsen vid-kommande återfinns emellertid under rubriken ”Kommentatorspår”.

Här kan vi se Sven Nilssons Falukrönika, men med nedtonat original-ljud och ett nyproducerat original-ljudspår i förgrunden. En jämförelse mellan originalfilmen och det nya ljudspåret är det som tydligast beskriver hur Sven Nilssons filmer ”paketeras” för att motsvara dagens prefe-renser i fråga om kulturarvsförmedling. Nilssons film, som vi alltså når via endera ”Spela filmen” eller ”Välj kapitel”, inleds med att tra-ditionell fiolmusik ackompanjerar texten ”NÅGOT OM EN DEL av vad sig i staden tilldragit haver under och omkring 1960-talet”. An-slaget kan i förstone få oss att tro att vi här ska få ta del av ett nostal-giskt perspektiv på det ”gamla” Falun. Men så är inte fallet. I det in-ledande kapitlet – i DVD-utgåvan kallad ”Falan” – introduceras vi helt kort för de nya ”välplanerade samhällsbildningarna” i Stora Kop-parberg och Vika. Därefter visas översiktsbilder av det centralt beläg-na kvarteret Falan i Falun från 1962, vilket är två år före den genom-gripande rivning och nybyggnation som nämns i filmen, från några olika vinklar. Nilsson konstaterar på ljudspåret att kvarteret präglas av ”en påfallande ålderdomlighet” och ”stagnation”, att ”trähusbe-byggelsen har tjänat ut”, att ”det mesta ska bort” och att ”de sörjande säkert blir få”. Därefter får vi en guidad tur bland näringar och profi-ler – exempelvis konstnären Tom Fahlroth – som Falan tidigare hyst, vilken följs upp av bilder från nya, ”populära” Falan, med köpcen-trum i ”nya, moderna lokaler”, och Falantorget, en ”oas” mitt i kvar-teret. Just Falantorget introduceras med en kranåkning som synlig-gör en asfalterad yta med träbänkar och blomsterarrangemang i trä-lådor med en betongfasad i bakgrunden.

En dokumentation av något föråldrat och uttjänt eller en kärleksförklaring till historien? Kvarteret Falan före rivning-arna på 1960-talet.

Vidare, i kapitlet ”Faluån”, får vi bekanta oss med torgen på res-pektive sida av ån. Nilsson berättar om forna tiders folkliv och bus, och kontrasterar det mot dagens lugn. Återigen färdas vi bakåt i ti-den med hjälp av Nilssons egna filmatiseringar, samtidigt som vi guidas utifrån kommentatorröstens ”nu”. Vi får veta att den nya bussterminalen påbörjades 1967; en ”verkligt ändamålsenlig an-läggning” visad först med en kranåkning, som ger en god översikt över en stor, asfalterad yta och ett platt betongtak över själva termi-nalen, och därefter ett antal tagningar från fasta kamerapositioner på såväl exteriörer som interiörer. Liksom i ”Falan” får vi här be-kanta oss med tidigare affärsidkare, bland annat en innehavare av en delikatessaffär.

I ”Eld och vatten” visas först sprängningar och eldhärjningar i staden under 1960-talet, varefter vi får veta att tömningarna av sta-dens slambrunnar, som under 1960-talet utförts för hand, numera (1970) rationaliserats och gjorts ”mer hygieniska med hjälp av en tankbil och ett slamsugningsagregat”. Vi får även se bygget av en ny pumpstation för avloppsvatten respektive av Dalarnas museum, det senare finansierat av ”stat, landsting och stad gemensamt”. I kapit-let ”Post och trafik” visas vi först runt i gamla posten på Åsgatan och därefter i de nya lokalerna på Trotzgatan, för vilken ”Kungliga byggnadsstyrelsen har stått för ritningar och byggnation” och som

”bättre motsvarar den nya tidens krav”. Kapitlet innehåller dessut-om en kort skildring av dessut-omläggningen till högertrafik i september 1967, vilken för Faluns del innebar nya trafikljus. Nilsson konstate-rar att det var ”bra vidrigt förr”, innan trafikljusen kom på plats.

Avslutningsvis presenteras vi för renhållningsarbetaren Vicke Sved-berg och hans häst Flox, vilken ”rationaliserades […] bort till korv 1968”.

Trots förekomsten av vissa, namngivna personer är det slående hur obefolkade de olika kapitlena i filmen är. De få porträtten i fil-men har en utpräglad distans, både i fråga om hur de är filmade och hur de kommenteras. I den mån det förekommer människor på ga-tor och ga-torg, eller för den delen på byggen, skildras de på avstånd.

Visserligen visar Nilsson då och då unga, vackra flickor i relativt nära bildinställningar, men allt som allt framställs människor sna-rast som ett opersonligt kollektiv, fångade av filmkameran på håll, Dalfolk i moderniserad miljö:

Falantorget ca 1967.

ofta i fågelperspektiv. Fokus ligger på behovet av att modernisera Falun, men det finns inte något i filmen som tyder på att den påbör-jade omdaningen skulle vara ett resultat av masars och kullors even-tuella egna initiativ och entreprenörsanda. Ursprunget till rivning-arna och nybyggnationerna tillskrivs antingen stat, landsting eller Kungliga byggnadsstyrelsen – eller också ingen alls.

Detta med de anonyma faluborna är något som accentueras yt-terligare i det avslutande kapitlet ”Kungabesök”, som skildrar Gus-taf VI Adolfs invigning av stadsbiblioteket och polishuset, det sena-re byggt ”av sekelgammal slagg inbakad i en modern plastkomposi-tion”. Här nämns förvisso ett antal lokala dignitärer vid namn, bland annat landshövdingen, kommunalrådet, länsbibliotekarien och biblioteksstyrelsen ordförande. Men Nilssons kamera är tämli-gen ointresserad av alla utom majestätet, och de enda närbilder som förekommer visar kungens välkända ansikte i klädsamt motljus, res-pektive hans hand då han skriver sitt namn i polishusets gästbok. I och för sig kan man hävda att avsaknaden på personnära porträtt i ren visuell bemärkelse har praktiska förklaringar: att han inte kom-mit tillräckligt nära med sin kamera. Den ovan nämnda närbilderna av kungens hand tillsammans med de nära inställningarna på unga kullor talar emellertid emot detta. Nilsson hade, om han så önskat, kunnat skildra människorna i staden på ett helt annat sätt. Däremot går det inte att komma ifrån att den teknik som Nilsson förfogar över ger vissa ofrånkomliga distanserande effekter. Eftersom Nils-sons kamera saknar ljudupptagningsförmåga, kan han exempelvis inte intervjua.36 Därför artikuleras samtliga kommentarer via Nils-sons osynliga röst, likt en kroppslös Voice-of-God.37

Sammantaget framstår Falukrönika som en i allt väsentligt välvil-ligt inställd dokumentation av konstruerandet av en kollektiv, mo-dern och nationsanpassad plats, men inte en lieu de memoire – en minnesplats – utan en plats för utveckling, kommers och rekrea-tion. Tvivelsutan är det moderniseringen som spelar hjältens roll.

Det gamla och lokalt förankrade, som ljudspårets folkmusik i fil-mens ingress och då Gustaf VI Adolf beskådar ”rariteterna i dala-samlingen” i samband med biblioteksinvigningen, framställs sna-rast som en ironisk blinkning till det förgångna och uttjänta eller, på sin höjd, som något pittoreskt. Faluborna – de för vars skull

mo-En kunglig hand i blickfånget: Gustaf VI Adolf skriver i gästboken i samband med invigningen av Faluns nya

polis-derniseringen av staden verkställts – lyser i stort med sin frånvaro.

Nilssons objektiv är inte i första hand inställt på personer, utan på moderniseringens löften, processer och effekter. Väljer vi däremot att se filmen med kommentarer från 2005, ändras perspektivet be-tänkligt. Samtidigt som filmen rullar igång introducerar Pers Gö-ran Olsson Örjan Hamrin, som var personligt bekant med Sven Nilsson och som jobbade ihop med honom under 11 år, bland annat med att visa film. Vad som inte nämns är däremot att Hamrin är förste antikvarie vid Dalarnas museum och en för den historiein-tresserade lokalbefolkningen känd och uppskattad föreläsare.

Hamrins trovärdighet – hans etos – är så att säga underförstådd. Vi som ser filmen med kommentarer antas på förhand veta vem han är; materialets adressater är de redan insatta.

Så rullar filmen vidare. Vi guidas av det nya ljudet, med originallju-det knappt hörbart i bakgrunden. De ovan nämnda inledande bilder-na av Vika och Kopparberg kommenteras med att filmen ”börjar lite lustigt” och att de förmodligen är avsedda för en helt annan film efter-som ”det inte är det [den här filmen] handlar om”. Då bilderna från tiden före rivningarna visas i kapitlet ”Falan”, kallas filmen ”en kär-leksförklaring till de här gamla husen”, och man menar, med hänvis-ning till Nilssons kommentar om att få kommer att sörja dem då de rivs, att Nilsson kanske var ensam sörjande. Även fortsättningsvis ut-trycks förtjusning över det gamla, med betoning på historiska fakta och på att det som visas upp ”är historia i högsta grad idag”. Det gam-la är inte, så som är fallet i Nilssons egna kommentarer, något som bör ersättas med annat, tvärt om. Rivningarna kallas nu ”tragiska”, även om det nya biblioteket benämns som ”vackert”, och i kapitlet ”Post och trafik” påpekas att det gamla posthuset ”gudskelov” finns kvar. På motsvarande sätt talar man i kapitlet ”Faluån” om den gamla busster-minalen i positiva ordalag – ”utomhusväntsalen var rätt rolig” – med-an den nya bussterminalen rubriceras som i och för sig intressmed-ant, men felplacerad. I ”Kungabesök” identifieras ett stort antal personer, och man påpekar att bibliotekets dalasamling är ”väldigt spännande”.

Inslaget med slamsugning i kapitlet ”Eld och vatten” kallas dä-remot för ”lite lustigt” och förklaras med att Gatukontoret bett Nilsson ta med något om det. Det var, berättar man, Falu stad som bekostade filmen, och där förväntade man sig att den skulle ha med

exempel på kommunala arbeten, vilket i sin tur förklarar inslaget från pumpstationsbygget. Här kan vi notera att ingen skugga faller över Nilsson. Det hade ju varit fullt möjligt att utnyttja det nya kommentatorspåret till att faktiskt framföra kritik mot Nilsson och hans sätt att förhålla sig till Falun. Men så är alltså inte fallet – och man kan naturligtvis fråga sig varför. Svaret, gissar jag, ligger i det faktum att Sven Nilsson är en del av Faluns kulturarv som man inte har råd att förlora. I den historieintresserade lokalbefolkningens ögon är han – till skillnad från exempelvis Gatukontoret – i egen-skap av den som dokumenterat staden en viktig gestalt, vars rykte det finns anledning för inte minst Dalarnas museum att hålla obe-sudlat.

Vidare uttrycks en helt annan inställning till de personer som fi-gurerar i filmen än vad jag kan utläsa ur Nilssons kamerainställningar och egna kommentarer. En lång rad profiler, som man menar att Nilsson ville ha med i filmen, identifieras, och det hävdas att man märker att Nilsson ”hade en väldigt fin relation” till exempelvis en guldsmed i Falankvarteret, dock utan att förklara på vilket sätt man i så fall märker det. Sist men inte minst prisas Nilsson i egenskap av fil-mare upprepande gånger hela kommentatorspåret igenom.

Sammanfattningsvis tillhandahåller de nya kommentarerna en rad förtydliganden och klargörande vad gäller historiska fakta. Men här finns också tolkningar som inte går att belägga genom att koppla till det filmiska materialet eller till det ursprungliga kommentator-spåret, utan som tycks sprungna ur en helt annan diskurs. Det hand-lar inte längre om att hylla moderniseringen eller om att lyfta fram det nationella och kollektiva, utan om att vörda historien, peka ut det lokalt specifika – och bidra till det ständigt pågående skapandet av Falun som en lieu de memoire.