• No results found

3. Teori

4.3 Urval

4.3.1 Val av individer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom Region Västerbotten består av sex stycken områden (Region Västerbotten, 2021). Under var och ett av områdena och områdescheferna finns ett varierande antal verksamheter (Region Västerbotten, 2021) och utifrån dessa områden kommer semistrukturerade kvalitativa intervjuer att genomföras. Valet av nivåer var till en början inte självklar men slutade upp med att nivåerna områdeschef, verksamhetschef och avdelningschef valdes, då vid samråd med staben framkom det att på dessa nivåer sker mycket av planeringen och kommunikationen när det handlar om organisationsförändringar, vilket gör att dessa nivåer därmed bör vara av störst intresse för uppsatsens forskningsfråga.

Initialt var tanken att intervjua sex olika personer, två områdeschefer samt en verksamhetschef och avdelningschef som var direkt underställd områdeschefen. Vår förhoppning med att intervjua chefer i direkt nedstigande led efter områdeschefen, var att detta skulle öka chansen för oss att se hur cheferna ser på användningen av kommunikation samt identifiera möjliga avvikelser som tyder på att kommunikationen inte har uppnått ett samförstånd. Men på grund utav stora svårigheter med att komma i

kontakt med chefer, samt att många svarade med att de inte har tid, var vi tvungen att överge denna tanke.

Till en början var valet av områdeschefer baserat på deras geografiska närhet till sina verksamheter, då dessa chefer därmed har större chans att fysiskt träffa sina underställda chefer på verksamhet och avdelningsnivå. Vi tror att chefer och verksamheter som har stor geografisk spridning kan innebära att exempelvis vissa kommunikationskanaler kan falla bort eller vara mer problematiska och därmed var idén att vi skulle välja chefer som har nära till sina verksamheter. Vi tror även att närheten kommer att kunna påverka möjligheterna till fysiska möten vilket enligt Men (2014, s. 269) och Lee (2018, s. 5) har en positiv inverkan på kommunikation och samförstånd. Dock blev det inte så av tidigare nämnda anledningar, detta innebar även att den planerade kopplingen mellan områdeschef-verksamhetschef-avdelningschef inte kunde uppnås. Vi är medvetna om att detta kan innebära att viktiga kopplingar mellan nivåerna kan missas och påverka vårt analysarbete och slutsatser negativt.

Vid valet av verksamhetschefer och avdelningschefer utgick vi från HSF’s officiella verksamhetsträd (Region Västerbotten, 2021) men på grund av svårigheter att få tag på chefer samt påskledighet gick ett massutskick ut till så många chefer som möjligt och de som gav ett positivt svar blev även de som intervjuades och utifrån dessa intervjuer framkom vårt empirikapitel. På grund av svårigheterna med att nå cheferna fick idén om chefer i ett rakt nedstigande led frångås, den grupp av chefer som intervjuades blev därmed osammanhängande. Vi anser att den grupp av chefer som deltog i våra intervjuer fortfarande kunde bidra till vår studie och syfte. Antalet intervjuer blev istället fler än planerat, dock anser vi att detta kanske kan balansera upp den mer osammanhängande chefslinjen som skapades.

Vid insamling av data så tillkom även nivån biträdande verksamhetschefer då vissa verksamhetschefer inte hade tid men ansåg att deras biträdande verksamhetschef var lämpliga att besvara våra frågor. Vi är medvetna om att det kan finnas skillnader mellan hur en biträdande verksamhetschef och en verksamhetschef jobbar, möten de går på, information de delges eller andra aspekter som vi inte känner till eller tagit upp men vi anser att denna nivå besatt mycket bra information efter att ha genomfört intervjuer med dessa och därmed bör denna oplanerade nivå behållas och inkluderas vid resultat och analys.

Dock har vi medvetet försökt undvika att komma i kontakt med bland annat avdelningar som har mycket jobb relaterade till Covid-19 situationen för att undvika att ta upp deras värdefulla tid. Vi kommer dessutom inte att förtydliga områden, verksamheter och avdelningar mer än vad vi redan gjort då detta kan påverka anonymiteten hos de som intervjuas.

Intervjuerna ska hållas till maximalt 45 minuter för att underlätta möjligheten för, till exempel, avdelningschefer att medverka men även för att vi som författare ska ha i beaktning att fråga relevanta frågor och inte onödigt prat. Det är även viktigt att tiden inte överskrids då transkribering även kommer att utföras, vilket kommer att kräva tid, och därmed begränsa antalet intervjuer.

Anledningen till varför individerna som intervjuats alla har manliga namn, se tabell 2, har ingen koppling till de riktiga personernas kön. Detta har vi valt att göra av två anledningar.

Ett, för att säkerställa de intervjuades anonymitet då det kan finnas en risk att någon med stor kunskap om HSF’s struktur skulle kunna lista ut vem som är exempelvis Adam eller Bertil. Två, för studiens syften har genus ingen relevans överhuvudtaget och därför valdes namn utifrån bokstaveringsalfabetet för att det skall finnas ett namn kopplat till exempelvis citaten som senare i studien kommer användas för att underlätta läsningen, men även för att hålla valet konsekvent och inte hoppa mellan mans- och kvinnonamn.

Tabell 3 Valda individer till intervju.

Nivå/titel Intervjutyp Datum Ungefärlig tid Områdeschef Adam Zoom 8/4 2021 20 min

Områdeschef Bertil Zoom 19/4 2021 37 min Områdeschef Cesar Telefon 19/4 2021 20 min Biträdande verksamhetschef David Zoom 15/4 2021 40 min Biträdande Verksamhetschef Erik Zoom 16/4 2021 21 min Verksamhetschef Filip Zoom 8/4 2021 24 min Verksamhetschef Gustav Zoom 19/4 2021 40 min Avdelningschef Helge Zoom 14/4 2021 23 min Avdelningschef Ivar Zoom 14/4 2021 25 min Avdelningschef Johan Zoom 19/4 2021 30 min

Related documents