• No results found

Verkan på särskilda rättigheter

In document Handbok AL (Page 73-79)

GEMENSAMHETSANLÄGGNING (5–11 §§)

12.3 Verkan på särskilda rättigheter

Genom 12 § tredje stycket och dess hänvisning till 1 kap 3 och 4 §§ ExL regleras vilken verkan upplåtelse av utrymme eller inlösen har på särskilda rättigheter i den fastighet som är föremål för åtgärden. Med särskild rätt till fastighet förstås nyttjanderätt, servitut och rätt till elektrisk kraft samt liknande rätt (1 kap 2 § första meningen ExL).

12 § Utrymme för anläggning

Utan hinder av bestämmelserna i ExL kan enligt AL en särskild rätt som tillkommer staten rubbas. Undantag görs dock för vägrätt som aldrig kan trängas undan av en upplåtelse enligt AL.

Verkan på avtalsrättigheter vid upplåtelse av utrymme

I 1 kap 4 § ExL föreskrivs att en nyttjanderätt eller ett servitut som har tillskapats genom expropriation har företräde framför avtalsrättigheter. Detta innebär vid en tillämpning av AL att avtalsrättigheter som kolliderar med en rättighet enligt AL inte kommer att kunna utövas (undanträngs) vid en upplåtelse av utrymme enligt 12 §.

Verkan på officialrättigheter vid upplåtelse av utrymme

Av 1 kap 4 § ExL följer vidare att en officialrättighet inte rubbas vid en upplåtelse av utrymme. Enligt 12 § tredje stycket sista meningen får emellertid LM i anläggningsbeslutet förordna att rätten till utrymme för anläggningen ska ha företräde framför annan särskild rätt än vägrätt som har tillskapats genom expropriation eller annat tvångsförvärv eller vid fastighetsbildning eller på annat liknande sätt.

Verkan på avtalsrättigheter vid inlösen

Vid inlösen av en fastighet eller en del av en fastighet upphör avtalsrättigheter att gälla i det inlösta området. Med stöd av 12 § tredje stycket jämfört med 1 kap 3 § ExL kan LM förordna att rättigheten ska bestå i det inlösta området. Parterna – de inlösenskyldiga och rättighetshavaren – kan även träffa överenskommelse om att rättigheten ska bestå. För att överenskommelsen ska få den avsedda verkan måste den emellertid fastställas av LM efter en prövning bl.a. med hänsyn till panträttshavare enligt 1 kap. 3 § ExL. Förordnande eller fastställelse av en överenskommelse ska tas in i anläggningsbeslutet (24 § under 4).

Rättigheten har även i fortsättningen karaktären av avtalsrättighet.

Exempel

Exempel på ett förordnande om att ett avtalsservitut ska bestå i ett inlöst område.

Anläggningsbeslut Skäl:

– – – . På det område som ska tas i anspråk finns ett vägservitut till förmån och av betydelse för Aspa 1:12. Servitutet kan utan olägenhet utövas efter anläggningens inrättande och ett förordnande om att det ska bestå är väsentligen utan betydelse för panträttshavarna.

Beslut:

– – – . Vägservitut till förmån för Aspa 1:12 (härskande) inskrivet (1963-02-11, 167) ska bestå på det inlösta området A och belasta de under 1 anslutna fastigheterna (tjänande). – – –

Anm.

Med hänsyn till omfattningen av nödvändiga inskrivningsåtgärder kan det ibland vara lämpligare att bilda ett fastighetsbildningsservitut eller att upplåta en rättighet enligt 49 §.

12 § Utrymme för anläggning

Verkan på officialrättigheter vid inlösen

I fråga om en särskild rätt, som har tillskapats genom expropriation eller annat tvångsförvärv eller vid fastighetsbildning eller på liknande sätt, gäller som huvudregel att rättigheten består i det inlösta området efter inlösen (jämför 1 kap. 3 § andra stycket ExL). Om den äldre rättigheten inte är förenlig med gemensamhetsanläggningen ankommer det på LM att i anläggningsbeslutet (24 § under 4) förordna om att rättigheten ska upphöra.

(Jämför prop. 1972:109 s. 391 ö–m och 420 n.) Sammanfattning

Rättighetens karaktär

Ianspråktagande enligt 12 § genom

Servitut Inlösen

Avtalsrättighet Undanträngs till den del som den inte kan utövas

parallellt med anläggningsupplåtelsen. Upphör1)

Officialrättighet Rubbas inte2) Består3)

Vägrätt Rubbas inte Består

1) LM kan förordna att rättigheten ska bestå eller godkänna överenskommelse om detta (12 § tredje stycket jämfört med 1 kap. 3 § första stycket ExL).

2) LM får förordna att rätten till utrymme för anläggningen ska ha företräde (12 § tredje stycket sista meningen).

3) LM kan förordna att rättigheten ska upphöra (12 § tredje stycket jämfört med 1 kap. 3 § andra stycket ExL. Se även prop. 1973:160 s. 209 ö och 592 x).

12 § Utrymme för anläggning

12a § Överföring av fastighetstillbehör

12 a § Lantmäterimyndigheten får besluta att sådana byggnader eller andra anläggningar, som enligt 2 kap. 1 § jordabalken hör till en fastighet och ingår i gemensamhetsanläggningen, skall överföras till och vara samfällda för de fastigheter som deltar i gemensamhetsanläggningen. För ett sådant beslut krävs att åtgärden leder till en mer ändamålsenlig markanvändning och att fördelarna av åtgärden överväger de kostnader och olägenheter som den medför.

Förarbeten

Prop. 2000/01:138 s. 31–34 och 58–59.

Vad som kan överföras

När det i en gemensamhetsanläggning ingår eller ska ingå en byggnad eller annan anläggning som enligt 2 kap. 1 § JB hör till den fastighet som anläggningen ligger på, kan LM enligt 12 a § besluta att anläggningen ska överföras till och vara samfälld för de fastigheter som deltar i gemensamhetsanläggningen. Anläggningar, som inte sedan tidigare berörs av någon gemensamhetsanläggning, kan således överföras om det sker i samband med inrättandet av en gemensamhetsanläggning. Men även anläggningar som sedan tidigare ingår i en gemensamhetsanläggning, men är tillbehör till den tjänande fastigheten, kan överföras genom en omprövningsförrättning.

Bestämmelserna om överföring av tillbehör avser endast sådana omedelbara tillbehör enligt 2 kap. 1 § JB (fastighetstillbehör) som täcks av begreppen byggnad eller annan anläggning. Andra slag av omedelbara fastighetstillbehör, på rot stående träd m.m., faller utanför paragrafens tillämpningsområde.

Byggnadstillbehör (s.k. medelbara fastighetstillbehör) enligt 2 kap. 2 § JB omfattas inte av bestämmelsen. Det betyder att när en gemensamhetsanläggning inrättas rörande enbart sådana föremål som utgör byggnadstillbehör kan dessa inte överföras till de i gemensamhetsanläggningen deltagande fastigheterna. Exempel på sådana byggnadstillbehör är hissar och rulltrappor. Motsvarande gäller normalt för en del av en byggnad. Eftersom överföring bara kan göras av fastighetstillbehör kan överföringen inte heller avse en byggnad på ofri grund.

Överföring kan – med hänsyn till själva begreppet fastighetstillbehör och till reglerna i 2 kap. JB – enbart ske till fastigheter, dvs. inte till sådana objekt som avses i 2 §. Om överföring skulle kunna ske till tomträtt etc. (jämför 2 §) skulle det de facto innebära ett frigörande av fastighetstillbehör. Det uttalades emellertid när reglerna om överföring av fastighetstillbehör kom till att frigörande inte kunde ske enligt FBL och AL, utan enbart med stöd av ledningsrätt enligt LL.

Reglerna om överföring bör tillämpas med försiktighet, dvs. endast i de fall där LM är förvissad om att anläggningen i fråga verkligen utgör fastighetstillbehör. Om överföring yrkas och det inte är uppenbart att anläggningen utgör fastighetstillbehör bör tillbehörsfrågan först avgöras genom en fastighetsbestämning, jämför 17 § tredje stycket och 14 kap. 1 § första stycket 3 FBL. Äldre vägkroppar bör normalt inte överföras, eftersom äganderätten till sådana ofta kan vara svår att klargöra och dessutom har

12a § Överföring av fastighetstillbehör

mindre praktisk betydelse. För relativt nyanlagda vägar av hög standard kan dock bedömningen bli en annan.

Förrättningsprövningen

Vid en förrättning som berör en befintlig gemensamhetsanläggning kan överföring av fastighetstillbehör ske genom omprövning av det tidigare anläggningsbeslutet utan att villkoren för omprövning i 35 § är uppfyllda, se 35 a §. Om gemensamhetsanläggningen förvaltas av en samfällighetsförening företräder föreningen delägarna vid en sådan omprövningsförrättning.

Bestämmelserna i 5–11 §§ ska tillämpas även vid överföring av fastighetstillbehör. I 12 a § andra meningen finns dessutom ett särskilt

”båtnadsvillkor” för det fall att ägaren av en byggnad eller annan anläggning inte samtycker till åtgärden. Överföring får då ske endast om åtgärden leder till en mer ändamålsenlig markanvändning och om fördelarna av åtgärden överväger de kostnader och olägenheter som den medför. Detta villkor avser alltså endast prövningen av om en byggnad eller anläggning kan överföras till de i gemensamhetsanläggningen deltagande fastigheterna. Det avser inte båtnaden av inrättandet av gemensamhetsanläggningen som sådan. Villkoret i 12 a § är till skillnad mot båtnadsvillkoret i 6 § dispositivt, jämför 16 § första stycket 3.

Ägaren av den fastighet från vilken anläggningen överförs kan vara berättigad till ersättning enligt 13 §. Om avsteg görs från den ersättning som skulle bestämmas om 13 § tillämpades kan det krävas samtycke av fordringshavarna.

Av 24 § framgår att överföring av en byggnad eller annan anläggning ska anges i anläggningsbeslutet, jämför 24 §. Rättsverkan av beslutet inträder enligt 2 kap. 7 § JB mot tredje man då beslutet har införts i fastighetsregistrets allmänna del.

Redovisning av beslut

Exempel Redovisning av beslut

Exempel 1: Överföring i samband med inrättande av ny gemensamhetsanläggning

Förutsättningar

Befintlig infiltrationsanläggning med tillhörande ledningar m.m. belägen på och tillbehör till Sätra 3:45 inrättas som gemensamhetsanläggning för Sätra 3:45 m.fl. fastigheter. Infiltrationsanläggningen m.m. överförs till de fastigheter som deltar i gemensamhetsanläggningen.

Redovisning i BE:

Anläggningsåtgärd Överföring av fastighetstillbehör

Den anläggning (infiltrationsanläggning med tillhörande ledningar m.m.) som ingår i gemensamhetsanläggningen överförs från den fastighet där den är belägen (Sätra 3:45) till de fastigheter som deltar i gemensamhetsanläggningen. Anläggningen ska vara samfälld för dessa fastigheter.

Exempel Redovisning av beslut

Exempel 2: Överföring som fristående åtgärd (omprövning av befintlig gemensamhetsanläggning)

12a § Överföring av fastighetstillbehör

Förutsättningar

Gemensamhetsanläggning har år 1999 inrättats för befintlig infiltrationsanläggning med tillhörande ledningar m.m. belägen på och tillbehör till Sätra 3:45. Infiltrationsanläggningen m.m. ska nu överföras till de fastigheter som deltar i gemensamhetsanläggningen.

Redovisning i BE:

Anläggningsåtgärd Anläggningsbeslut meddelat 1999-10-10, akt:aktnr, omprövas vad avser överföring av fastighetstillbehör. I övrigt ska det tidigare meddelade anläggningsbeslutet gälla oförändrat.

Överföring av fastighetstillbehör

Den anläggning (infiltrationsanläggning med tillhörande ledningar m.m.) som ingår i gemensamhetsanläggningen överförs från den fastighet där den är belägen (Sätra 3:45) till de fastigheter som deltar i gemensamhetsanläggningen. Anläggningen ska vara samfälld för dessa fastigheter.

12a § Överföring av fastighetstillbehör

13 § Ersättning för utrymme m.m.

13 § I fråga om ersättning för upplåtelse och inlösen enligt 12 § eller åtgärd enligt 12 a § gäller 5 kap. 10–12 §§ fastighetsbildningslagen (1970:988). Därvid ska inlösen inte anses som ett sådant tvångsförvärv som avses i 5 kap. 10 a § andra stycket fastighetsbildningslagen.

I fråga om en ansökan om förrättning som har gjorts före den 1 augusti 2010 eller ett sådant förordnande som avses i 17 § första stycket som har meddelats dessförinnan, ska hänvisningen i första stycket till fastighetsbildningslagen samt hänvisningarna i 5 kap.

10 a § fastighetsbildningslagen till expropriationslagen (1972:719) avse dessa lagars lydelse vid utgången av juli 2010.

Förarbeten

Prop. 1973:160 s. 209 m–213 ö, 546–548 och 592 m–593 ö, Prop. 1971:122 s. 64–142, 165–198 och 202–205, Prop. 1991/92:127 s. 39–46 och 92–93, Prop. 2000/01:138 s. 39–41 och 59–60, Prop. 2009/10:162 s. 107–108.

Övergångsbestämmelser: 1992:1148

In document Handbok AL (Page 73-79)