• No results found

Är SD (sustainable development) verkligen en konkurrensfaktor?

Vi vänder därför först på frågan - förutsätter hållbar utveckling en affärsverksamhet?

Målet för”hållbar utveckling” är att utveckla värden och resurser för kommande generationer. 7) Det bör rimligen innebära att kommande generationer ska kunna tillgodogöra sig - och själva förvalta och vidareutveckla - sådana värden, som på ett eller annat sätt är viktiga för jordens utveckling. Och för arternas långsiktiga överlevnad. Är förutsättningarna för detta en marknad med konkurrens mellan olika storheter eller kan utveckling och tillväxt ske utan konkurrens? Om det senare gäller, var finner vi i så fall drivkraften för utveckling - den drivkraft som behövs för att åstadkomma en tillväxt av vår resursbas? Kanske svaret ger sig själv i det följande resonemanget.

Vi har några gånger använt begreppet sustainable business development 6) ;

Det har inte ännu använts i svensk översättning men skulle rakt av kunna översättas med hållbar affärsutveckling.

Hur begreppet ska definieras kanske kan få vänta, men det antyder i alla fall att någon form av affärsverksamhet måste vara kopplat till begreppet, genom ordet business. I affärer förutsätts också en marknadssituation som samtidigt också rimligen bör präglas av konkurrens i någon form.

Hela denna bok handlar ju i mångt om företagande och "affärer" och hur företag och förvaltningar kan bidra till hållbar tillväxt Om inte begreppet kan kopplas till "business" bör vi kanske överge tanken på konkurrens, prissättning mm!

Låt oss fundera lite vidare.

Att förstå sig på

Definitioner: Sustainable,

hållbart eller uthålligt?

Varför?: Om mål,

2015-04-01

I Första delen påstår vi att tillväxt är ett direkt resultat av resurseffektivitet och konkurrens. Låt oss pröva detta påstående ordentligt eftersom det verkligen är en central fråga! Se avsnitt 2. Hur din konkurrenskraft ser ut.

Hur? Ja, sett historiskt så vet vi att konkurrens är något som alltid funnits på olika nivåer; mellan individer och organismer, mellan och inom alla arter, mellan organisationer, länder mm. Krigsskådespel har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Vi kan lämna frågan om onda eller goda i sammanhanget. Konkurrens i mer "ädla" former kanske tar sig uttryck i hur blåvalen äter småfisk, hur ett handbollslag utkämpar ett världsmästerskap eller hur energi kanaliseras på ett viss betstämt sätt, i ett av fler alternativ.

Allt handlar om tävlan; om makten, om födan eller äran, om belöningen - om bekräftelse av ett ledarskap eller sorgligt nog, ibland bara existens.

Jag tror vi kan fastslå att konkurrens alltid funnits och kommer att finnas.

Har det bidragit till utveckling, effektivisering och tillväxt? Och är det då det enda som skapar tillväxt? Det är dokumenterat att själva krigstillståndet inte bidrar till en utveckling av samhället. 8) Men, är det kanske trots detta så att själva krigshandlingen bara är ett utlopp för den spänning - den balans i konkurrensen - som måste finnas för att drivkrafterna ska upprätthållas? Det låter ganska enkelt - som Reagan-politik - men det är kanske både praktisk och teoretiskt riktigt. En spänning för att också upprätthålla system och strukturer i ordning. Detta är livsfilosofiska frågor som vi måste lämna här - men vi kan ju alltid fundera på vad som hänt i den bibliska berättelsen om Abel hade bragt Kain om livet - istället för tvärtom? Hur hade världen sett ut - en blomstrande värld i fred och balans eller i kaotisk värld i upplösning? Om det vet vi inget! Men vi kan konstatera att världen ändå har utvecklats - evolutionen har haft sin gång och krigen skördar inte relativt sett så många offer inom de intelligenta arterna som tidigare. Och att människans ständiga strävanden nu har blivit ett överställt mål för alla arters överlevnad. Fred. Längre än så kommer vi inte.

Men, låt oss bli vid den mer ädla, biologiska formen av konkurrens - den vi ser bland havets invånare eller i orörda naturområden – och att den har uppstått och fortlever. Detta för att mana och bidra till arternas överlevnad! Så, konkurrens och någon sorts inneboende drivkraft hos arterna - en drivkraft som förädlar arterna i olika led - är naturlig och riktig. Hållbar utveckling - det vi vill eftersträva - skulle alltså kunna förutsätta t o m villkorslös konkurrens. Men vad är då konkurrens i detta sammanhang? Mer än att spänna muskler, slåss lite grann, äta och/eller nyttiggöra varandra och förhoppningsvis växa.

Ja, om det är biologiska drivkrafter så kan vi snarast se det som olika biologiska system som har utbyte av varandra. D v s det vi normalt menar med "business" Det ena systemet ger - det andra tar - för att sedan ge. Med

och cellen till den största organismen. Ett utbyte där själva bytesproceduren innebär något generiskt. Och oftast positivt trots att vi kan se motsatserna i många sammanhang. För att inte nämna inom viss avelsverksamhet som människan bedriver.

Alltnog. Vi kan konstatera att "hållbar utveckling" förutsätter en marknad och någon form av konkurrens per definition.

Vi vänder tillbaka frågan

Och då, om vi vänder på det, är vi vid huvudfrågan: Är "hållbar utveckling" - eller Sustainable Development - i sig en konkurrensfaktor? Och i så fall hur viktig för utvecklingen av affärer och organisationer? Och för målet om en resurstillväxt?

I en konkurrenssituation måste det alltid finnas något som för konkurrenten visar att det finns något "substansiellt" eller annat trovärdigt - annars faller kampen. Exponering av resultat, befintliga resurser, infrastruktur mm allt som kan visa att det finns konkurrenskraft.

Det enda egentliga beviset på konkurrenskraft i det här avseendet är en beskrivning av de resurser, den resursbas som man förfogar över. Kortsiktigt kan man visa vilket utrymme det finns för tillväxt - långsiktigt måste man visa den (potentiella) resursbasen man har - per definition. Resurser som ska kunna granskas med fullt tillit. Resurser som är långsiktigt knutna till den kärnverksamhet som bedrivs. Och resurser som på något sätt gjorts "accountable"! - möjliga att värdera och beräkna förädlingsvärden.

6) se ref. listan: bl. a Rolf Wolff m fl, Gothenburg Research Institute 7) Idicators for Sweden – a first set (Miljödementet m fl)

8) se ref. listan: Palm, Göran: Världshandeln

Med detta kommer slutsatsen att SD är en verklig konkurrensfaktor! Och en organisation vars mål är "sustainable development" - hållbar utveckling - och långsiktig resurstillväxt - har som en viktig konkurrensfördel - FÖRMÅGAN ATT SKAPA UTRYMME för att betala ett högt pris för de resurser man värnar om.

Och på den kvalitetsnivå som man konkurrerar på och värnar om att behålla. Allt inom ramen för det åtagande man har - och det ansvar man förhoppningsvis tar - för sin RESURSUTVECKLING.

Och den som vill kan givetvis använda begreppet Sustainable Business Development.

2015-04-01

Var finns drivkrafterna för hållbar