• No results found

Så här kan Du styra resurseffektivt för ökad konkurrenskraft

Hur Du ska ta Dig och Din verksamhet framåt, mest resurseffektivt, är en hel vetenskap. En idrottsman arbetar medvetet med det under hela sin karriär. En löpare lär sig driver bra på kortdistans. En annan styr mer resurseffektivt på längre distans. Du känner kanske igen Dig om Du själv idrottar! Och kan dra paralleller till Ditt ledarskap. Och jag gissar att Du som ledare i grunden vill vara bäst på långdistans. Och kanske ibland växla om till en kortare distans när det behövs.

Styra resurseffektivt.

Här kommer symboliken tillbaka. Återigen dyker "cykelanalogin" upp som en bild. Styrning av en verksamheten (cykeln) är en självklarhet. För att komma framåt. Som ledare är Du utvald att styra. Dig själv, Ditt team och Din verksamhet. Och hur Du tar Dig fram bör få vara Din egen hemlighet! Två insikter som tävlingscyklisten ger: . Den första är att lösningarna - åtgärderna som leder till framgång - eller för att bara rätta till mindre fel- oftast är ganska uppenbara, tydliga och är rätt okomplicerade. Den andra, när det gäller själva cyklandet - genomförandet - att det många gånger går mycket trögt. Och ibland att det istället går väldigt lätt. Och det verkar inte ha med varandra att göra. Det verkar snarare som det första har med tekniken, styrningen att göra. Och det andra med själva drivkraften.

Kanske har Du som ledare känt samma sak. Att Du trampar på - ibland med väldig ansträngning - och ibland av bara farten - allt för att komma framåt med verksamheten - med samma fart hela tiden. Med samma mål. Samma tillväxttakt som förra året. Det ska bara vara så! Styrningen är perfekt. Men det känns inte speciellt resurseffektivt! Eller konkurrenskraftigt!

Avsnittet om "Din konkurrenskraft" handlade om det som egentligen är själva konkurrensförmågan. Att skapa konkurrenskraft genom resurseffektivitet!

Här kan Du dra lärdom av cyklisten. I uppgång och nedförsbacke. När det går som tyngst - växla ner! När det går som lättast - växla upp! Allt för att ha så jämn fart på benen och inte cykeln - och så lika energi på pedalerna - som möjligt, hela tiden. Det är inte bara praktiskt omöjligt att ha samma fart på cykeln framåt hela tiden - det är inte heller effektivt.

2015-04-01

Att vara ledare av "världsklass" är naturligtvis fråga om mycket psykologi och annan kompetens. Jag tror också att det handlar mycket om Dina egna "resurser" - Dina medarbetares resurser! Det här är bara ett tips - pröva att lägga in en lägre växel när det börjar bli motigt -. även om Du är marknadsledare och rädd för att mista Din konkurrensposition.

Men växla snabbt upp - och lägg ytterligare lite mer tyngd på pedalerna än tidigare - just när Du känner att det börjar gå lite lättare. Annars får Du inget alls tillgodo när det börjar plana ut. - Men ta det försiktigt! En tillväxt av Dina resurser - och teamets - går långsamt!

Som Du säkert märker behöver Du inte alls sträva efter att hålla samma hastighet med cykeln hela tiden. Om cykelanalogin fungerar så bör Du totalt sett ha varit mest resurseffektiv över tid, genom det här förfarandet. I synnerhet om hela "teamet" agerat på samma sätt. Och Du har samtidigt skapat en tillväxt av resurserna. Och Du som ledare vet ju att det inte bara handlar om fysiska resurser. Fundera gärna på var Din potential är störst - vilka resurser är potentiellt mest utvecklingsbara - och också med stor potential att lagra under tid!

Att byta hjulspår kan vara effektivt

Kanske är Du en ledare som tycker att Du trampar på i samma hjulspår - för länge!

Även om Du inte har en utarbetad metod för att analysera Din verksamhet på djupet och jämt, så finns alltid signalerna där. De små indikatorerna som visar att det inte är helt rätt. Och lösningen är kanske inte att växla upp eller ner. Något som ju är viktigast i upp- eller nergång.

Det kan hända att Du istället måste vara mycket tidigare med att konsolidera Ditt "team". Helst "ligga före" med att finna andra hjulspår! Kanske ligger inte trögheten i uppförsbacken - utan i något annat hinder Du måste runda på "slätmark". Ett tips är att pröva "Parallella Team"!

Att styra resurseffektivt i ett sådant här läge kan ofta vara, att på ett tidigt stadium låta ett team gå ut i ett annat spår.

Kontroversiellt, tycker Du kanske. Vi ska inte utveckla detta mer här. b) Vi kan bara konstatera: det här betyder inte att Du minskar Din "resursmassa" utan kanske snarare investerar i infrastruktur och ökar den indirekta resursmassan. Det förutsätter att Du anser Dig ha råd och möjligen ett tillfredsställande "cash-flow".

Så fungerar ju samhällets resursmarknad - så varför ska det inte göra så för Dig!

Det är lätt att som ledare negligera sin egen betydelse. Speciellt som Du som många andra ledare är en duktig lyssnare och benägen att också tänka i lite större sammanhang. Det är också lätt att vilja se sig som en bland många tydliga "drivers" - istället för att se sig som en unik "coach".

"Hållbar utveckling" är ett begrepp som inte heller direkt underlättar för en ledare att ta sig an situationen. Och att vara den tydliga ledaren. Begreppet - eller företeelsen - är otydligt och risken för frustrationen hos Dig som ledare är uppenbar.

Men här finns ett sätt att gå vidare. Och gå vidare med ett tydligt ledarskap. "Hållbar utveckling" kräver ett konstant förändringsarbete. I många verksamheter krävs ett nytt "mind-set".

All förändring börjar inifrån! I det stora och det lilla. Som ledare kan Du tillgodogöra Dig allt det som nu utvecklats - lärdomar och önskemål om framtiden - i mer "politiska" sammanhang. Mycket är gjort också inom näringslivets egna organisationer - även globalt. Och inom utbildningsvärlden. Nu är det Din tur.

All förändring börjar inifrån! Det är Du som har "tolkningsföreträde" för Din verksamhet. Samtidigt vet Du att målet om RESURSTILLVÄXT och resurseffektivitet är gemensamt för näringslivet, offentlig verksamhet och för hela samhället i stort. Målet om en ökad tillväxt av resurser är globalt! Nu handlar det om att Du gör det till Din sak! Och styr RESURSEFFEKTIVT. Inifrån och ut!