• No results found

Håller något på att hända med ledarskapet?

Vad som hände just nu är kanske symptomatiskt för den här frågan. Jag hade just bestämt mig för; idag skulle jag fundera på det här med ledarskapet igen. Och skriva om det. Och plötsligt tar jag resolut och rullar ut min arbetsplats - mitt i rummet. Mitt i ljuset, där solen kastar in sitt morgonljus genom två stora fönster!

Är det ett nytt ljus som har kommit in i ledarskapet - eller är det bara så att en ledare idag på ett helt annat sätt vågar göra sig synlig? Ja, kanske jag tror mest på det senare. Du och jag som ledare - ledare i många olika sammanhang - känner oss paradoxalt nog, tror jag, som om vi vågar visa oss på ett nytt sätt. Det är inte något konstigt med att leda. Ledarens roll är självskriven. Och runt ledaren hittar vi faktiskt det mesta av de drivkrafter som för oss framåt.

För den skull är inte ledarskapet lätt. Men låt oss inte förmörka dagen med svårigheterna än. Vi kommer tillbaka till baksidan av ledarskapet längre ner. Så till huvudfrågan här ovanför: Håller något på att hända med

ledarskapet?

Det var för någon månad sedan. Det var i samband med att de första signalerna om att 3G skulle kunna komma att bli en hämsko i den långsiktiga utvecklingen av "Telecom". Kriget om licenserna var över, turerna med och strategierna i Telia (med viss dominans inom denna sektor) visade hur ledarskapet kan ta sig uttryck på många olika nivåer. Ericssons produktstrategi på mobiltelefoner som resulterade i en ny global koncern - Sony-Ericson - lät oss förstå en del av de nya värderingsgrunderna. Det var då jag med stundens ingivelse skrev ett brev, och en artikel, till DN´s redaktion. Jag skickade det inte! Istället återger jag ett utdrag av artikeln här:

Att "sustainable development" är en stor ledarfråga - om det råder inget tvivel!

Frågan är om det är något som händer i synen på ledarskapet som direkt återverkar på arbetet - på kort respektive lång sikt.

Och vem kommer ta initiativ, visa vägen och leda själva arbetet med hållbar utveckling? Lokala eller globala företagsledningar, regionala eller globala politiker eller andra grupperingar?

2015-04-01

DU! Artikeln är kanske lite högtravande i sitt språk.. Men den visar ändå hur jag tänkte!

Till Chefredaktören

Dagens Nyheter Västerås den 25 mars 2002

Något håller på att ske…

… intresset för förtroende, lojalitet och värdeskapande börjar få mycket konkreta uttryckssätt. Kundens, vårdtagarens och individen sätt att se på det som erbjuds - mer som resurser än som nåt att konsumera - har påtagligt förändrat ledares syn på konkurrens och vad som är kvalitet.

Sveriges, våra organisationers, uppfattning om vår konkurrensförmåga är också ett uttryck för hur vi strategisk betraktar resurser - som möjligheter som kan skapas och fås att växa - såväl inom landet som i hela världen.

Sedan Brundtlandkommissions rapport hör man oftare hos ledare en insiktsfullhet om livskvalitet och samtidig framtidstro. Någonting håller på att ske med våra mål för framtiden…! Jag bifogar en artikel om detta.

Sustainable Business -

kan det förbättra Sveriges konkurrensförmåga - på kort och lång sikt? På ganska kort tid har det utvecklats affärsidéer om "hållbarhet", i ord som betyder mycket mer än ekologi och miljö…. Vi har i företag och förvaltningar börjat tala om hållbarhet i både företagsekonomiska och samhällsekonomiska termer.

… de senaste åren har fokuseringen på kundvärden och aktieägarvärden bidragit till att vi börjar se ekonomisk utveckling och konkurrenskraft, som ett resultat av de värden som företag och offentlig verksamhet skapar.

I samhällsekonomin - i BNP - har förädlingsvärden alltid varit basen för beräkningar. Men egentligen först i samband med att målen för Sustainable development börjat klarna dvs. målet att skapa bestående värden och öka

resurserna för kommande generationer - har vi börjat förstå att det finns liknande mål som gäller inom företagsekonomin! För - vilken seriös företagare vill inte skapa bestående värden för sina kunder? Och vem är den företagare eller

förvaltningsansvarig - som vill sätta in mer resurser än vad som kommer ut i form av nytta, nya möjligheter och nya resurser. Och som också kan bidra till ett sparande i andra värden.

På kort eller lång sikt då?

En ganska traditionell uppfattning är att vi som ledare genom att ha kortsiktig handlingsfrihet kunnat skapa långsiktig stabilitet - ett huvudmål som vi uppfattat för all verksamhet. Tecknen idag tyder faktiskt på motsatsen; långsiktig

handlingsfrihet och flexibilitet kan uppnås genom väl dokumenterade och

stabiliserande, kortsiktiga åtgärder. Förtroende idag bygger mer på att vi vill känna igen de åtgärder som vidtas - och att de ger dokumenterat resultat

Boken "from Good to Great" 13) visar vad som bevisligen utvecklar verkligt

långsiktig tillväxt. Och vilka incitament hos ledare av våra organisationer som skapar dessa kanske nya "paradigmer" om långsiktig handlingskraft och ökad konkurrensförmåga. Här tycks det handla om att insiktsfullt och frikopplat utveckla de potentiella resurser man har och kan erbjuda.

Var finns då potentialen för Sveriges ökade konkurrensförmåga?

Finns potentialen inom Sustainable Business? Och hos de ledare som insiktsfullt arbetar för detta. Låt vara att "business" som begrepp kanske också kommer att handla om mycket av den nytta som den idag offentliga verksamheten skapar! … vi är ett mycket informerat folk. Vi älskar individuella prestationer och lagsporter! Vi vill se handlingskraft och gärna mönster som vi känner igen. Men vill samtidigt se utvecklande kreativitet som skapar utrymme för konkurrenskraft! Målen då? I den ekonomiska utvecklingen handlar det om rörelser. Kända mönster och okända. Rörelser som leder. Och i spåren av utvecklingen mot Sustainable Business kommer vi att tala om målen. Om ett gemensamt tydligt mål. Om en tillväxt för alla i näringskedjan! Om en tillväxt av nya värden och resurser. För våra barn och deras barns, barns, barnbarn!

2015-04-01

13 ) se Ref listan "From good to great"

Artikeln skrevs innan skandalerna bland världens största företag uppdagades. De finns bevisligen inte med bland bokens lista av långsiktiga tillväxtföretag.

Vem som har eller tar ledartröjan inom tillväxtracet?

Det här är den allt överskuggande frågan i dagsläget. Därför har den fått ett helt eget kapitel i den här boken. Och den kommer att få förbli obesvarad en tid framöver.

Jag vill ändå ha med kapitlet. Det kommer under det närmaste året/åren att stå klart vem som tar de initiativ som behövs. Kanske till och med innan pressläggningen av denna bok. Vi får se..

Hösten 2002 genomförs en hållbarhetskonferens i Johannesburg. Agendan är i skrivande stund relativt färdig. Om resultatet vet vi inte något ännu. De medverkande är ju de ledande ländernas ledare - politiker- och en del andra experter.

En av de förväntningar som finns är väl att komma överens om formerna för det fortsatta arbetet inom en rad områden som är viktiga för "our common future". Politiska handlingsprogram - och kanske riktmärken för näringslivets ambitioner. Ungefär som Agenda 21 blev efter förra konferensen, i Kyoto.

Utvecklingen inom CSR pågår på de flesta kontinenter. Japan, USA och Europa är givetvis de regioner som har tagit stafettpinnen idag. Samtidigt med olika prioriteringar, mål mm. Allt fortfarande utifrån ganska lokala behov. Och där man ser att man kan medverka till det globala arbetet. Klimatfrågor och trafikfrågor har fortfarande en prioriterad ställning. Förhoppningsvis kommer konferensen att bredda även de olika regionala program som får prioritet i respektive region.

Mycket tyder på att den politiska viljan är hög. Men räcker handlingskraften och var ligger potentialen för detta arbete?

Näringslivet i Europa kan komma att gå före

Det är ganska intressant att följa vad som händer i det tysta. Ända sedan Industriförbundet målade upp sin bild av sin "fortsatt hållbar utveckling" så har mängder av initiativ till nya nätverk, forum och andra former för arbete för hållbar utveckling och tillväxtt etablerats. Svenskt Näringsliv, forskningen, det lokala företagandet och även lokala/politiska/ förvaltningar har intensifierat - eller snarare fokuserat - sitt arbete mer mot "hållbar

fortfarande med sin frånvaro. Möjligen i avvaktan på höstens /politiska/ konferens.

Samtidigt så pågår inom ett antal av våra större, globala företag, ett strategiskt arbete inom hållbar utveckling.

Den här kraftsamlingen på olika håll kommer att resultera i ett engagemang som kommer att höras eller synas under 2000-talet. Förhoppningsvis i påtaglig "Brundtland"-anda! Vem som tar "Ledartröjan" är i skrivande stund däremot oklart"!!

Hela frågan om ledarskapet är så viktig!.

En kort sammanfattning låter sig inte göras så jag rekommenderar en läsning av hela kapitlet.

Det verkar som om synen på ledarskapet har förändrats kraftigt. Ledarens roll är mer påtaglig. Förtroendekriser - i privata och

samhällsorganisationer - ställer större krav på ledaren, samtidigt som ledarskapet har blivit tydligare. Detta i så motto att åtgärder blir mer "konforma" mellan olika verksamheter och ledare. Framförallt på kort sikt. Hållbar tillväxt är framförallt en långsiktig ledarfråga. Vem som tar

ledartröjan är inte klart ännu. Kanske kommer det att visa sig de närmaste åren efter hållbarhetsmötet i Johannesburg 2002.

Måhända detta möte en helt oväntad upplösning och oväntade konsekvenser.

2015-04-01