• No results found

Affärssystemsutvecklare

4.1 Intervjuade företag

4.1.2 Affärssystemsutvecklare

Här presenteras de tre affärssystemsutvecklarföretagen som har medverkat i rapporten. Dessa företag har ställt upp på frågor angående vad de utvecklar för affärssystem, vad de har för synpunkter på affärssystem inom distanshandel och vad de ser i framtiden på distanshandel och affärssystem.

Varje företag har en kort beskrivning följt av en beskrivning av kontakten på företaget.

Kontakterna som är namngivna har givit sin tillåtelse att deras namn används i rapporten.

Efter detta står en beskrivning av deras affärssystem och idén bakom dessa. Avslutningsvis för varje företag har det skrivits kort om vad företaget ser i framtiden för sitt företag och för distanshandeln.

4.1.2.1 Viskan

Viskan startades 1996 och var då ett rent konsultbolag, men 1997 började företaget utveckla system för order och fakturering för postorderföretag och som än idag utvecklas under namnet RAMOS (Retail and Mail Order System). Viskan har idag ett femtiotal kunder som använder deras system, företag som varierar väldigt mycket storleksmässigt och geografiskt inom Europa.

Viskan prioriterar idag abonnemangsklubbar, distanshandelsföretag och lagerhanteringar.

Vår kontakt, Fredrik Ottosson, har jobbat på Viskan i snart åtta år. Han har jobbat där tre år som systemutvecklare men gick sedan över till sälj och marknadsföring där han jobbar som marknads- och säljchef. Hans uppgifter är att få Viskan att synas för potentiella kunder (distanshandlare) och han sköter även processen med kontakter till dess att de blir kunder hos Viskan.

Produkter/Tjänster

RAMOS är Viskans enda affärssystem och är huvudsakligen inriktat mot logistik och e-handel. I och med detta så är systemet utvecklat för att hantera små ordervärden men stora transaktionsmängder. Dock säljer Viskan RAMOS tillsammans med olika moduler som är inriktade för distanshandeln. Dessa moduler är bland annat E-store som är deras Internetshop som är direktkopplad till RAMOS och WMS (Warehouse Management System) som är en avancerad lagerfunktion samt att de även har en modul för att kunna hantera abonnemang- och klubbfunktionalitet. Även om de bara har ett affärssystem som de säljer så säljer de även tillhörande moduler för sig, som WMS, som används fristående från RAMOS av en del av deras kunder idag.

I och med att de är nischade mot just distanshandeln idag är de konkurrenskraftigare inom detta område. När de säljer sitt affärssystem krävs det ofta inte några större specialanpassningar, förutom mindre förändringar som alltid krävs för anpassning till företaget. Utöver detta så brukar även kunder ha andra förändringar, men som då snabbt kan utvecklas för att tillgodose kundens behov.

Då Viskan har en speciell inriktning för sitt affärssystem, istället för att ha ett generellt ekonomisystem, så gör specialiseringen att de har en stor kunskap inom området och att de då kan hjälpa och bidra med kunskap till de kunder som de får. De har en god förmåga att hjälpa kunder att göra rätt val vid anpassningen och införandet av affärssystemet och de har även en bra support för sina kunder genom att varje kund har en kundansvarig, som även har hand om utvecklingen av systemet, som de kan ta kontakt med vid frågor och i och med detta så skapas ett större förtroende från kunden samtidigt som det blir en bättre förståelse då de har en direkt kontakt med utvecklarna av systemet.

Framtiden

Viskan arbetar med affärssystem inriktade mot distanshandel, så för dem är distanshandelns framtid viktig. De ser inga större hot på marknaden i och med sin nisch just inom e-handel och logistiken. De ser positivt på framtiden och beskriver sitt mål som att de skall bli världens ledande leverantör av affärssystem för abonnemangsklubbar. De har flera idéer om framtiden, de satsar långsiktigt och de ser en väldigt ljus framtid för distanshandeln och därmed sig själva.

4.1.2.2 Pulsen

Pulsen är ett IT-kompetensföretag grundat 1964 och har idag 375 anställda som är verksamma över hela landet. Koncernen omsätter årligen 1,1 miljarder kronor och är uppdelat i olika affärsenheter. Företaget arbetar med att skapa lösningar som täcker hela IT-fältet, inom områden som bland annat systemutveckling, nätverk, datorkraft och supporttjänster.

Vi har i vår undersökning med företaget intervjuat en person som är verksam i dotterbolaget Pulsen Application AB. Pulsen Application AB erbjuder konsulttjänster och systemlösningar och är koncentrerade till vissa branschområden.

Vår kontakt på Pulsen heter Thomas Bergroth och har varit anställd sedan 2006. Hans befattning är ansvarig för försäljning och marknadsföring för Pulsens konsumenthandelslösningar och har därmed en bra överblick över Pulsens produkter och tjänster.

Produkter/Tjänster

Pulsen Application AB erbjuder ett flertal produkter särskilt anpassade för distanshandelsföretag som de under många år har utvecklat. Verksamheten fokuserar främst på konsumenthandel och offentlig sektor. Företaget väljer att kalla sina affärssystem för handelssystem i syfte att tydliggöra att systemen är skräddarsydda unikt för den branschen. De lösningar som Pulsen Application AB har utvecklat har starkt fokus på e-handel och multikanalshandel, vilket är system som tillhandahåller tjänster som rör olika delar i företag, exempelvis kassa/butik, Internet och katalog.

Pulsen Application AB presenterade tre varumärken som rör distanshandeln, Pulsen Classic, Optima och Harmoney. Pulsen Classic är ett postordersystem som hanterar lager, logistik, inköp och e-handel. Optima är ett klubb abonnemangssystem som även tillhandahåller logistiskfunktion. Där bokförlag kan hyra in sig på eller abonnera på en tjänst. Harmoney är ett konsumenthandelssystem med funktionalitet för bland annat postorder, distanshandel, klubb, butik och E-handel.

Det som särskiljer Pulsen Classic från Optima och Harmoney är att den är kundunik.

Utvecklingen till likartade system (Optima och Harmoney) skedde som en reaktion på att många av de kundunika system som företaget endast erbjöd i början var likartade. Av den orsaken såg Pulsen det som mer lönsamt för kunder om företaget utvecklade standardsystem som kunderna kunde implementera. Alla systemen driftas dock hos Pulsen där Pulsen fakturerar kunden för systemet genom en viss kostnad för varje tjänst som utförs i systemet, exempelvis för varje gång en kund fakturerar sin kund. Det innebär att Pulsens intäkter beror på hur mycket Pulsens kunder säljer, även att kundens kostnad av affärssystemet varierar beroende på hur mycket affärssystemet används.

Framtiden

Såsom Pulsen ser framtiden så ser den väldigt ljus ut. Som de ser både sin egen bransch och sina kunder inom distanshandeln kommer det att växa. Som de har det nu så är de inne i lite av en övergång till sina nyare system från Pulsen Classic och de är idag väl medvetna om vilka brister som brukar förekomma samt att de har en del nya idéer för att ytterligare främja sina affärssystem och därmed distanshandeln i sig.

4.1.2.3 Jeeves

Jeeves har sedan början på 1990-talet utvecklat skräddarsydda affärssystemslösningar och som sedan dess har visat en säker tillväxt och är sedan 1999 noterat på Stockholmsbörsen. Jeeves har med sina partnermedarbetare över 600 anställda och finns representerat i 16 länder. Företaget inriktar sig främst mot små och medelstora företag och har idag över 3900 kunder över fler än 40 länder.

Vår kontakt, Markus Rosenberg, har jobbat på Microcraft/Jeeves sedan Maj 2000. Han har varit ansvarig får framtagandet av Garps e-handelslösning och är nu chef för utveckling av webbaserade applikationer inom Jeeves Information Systems.

Produkter/Tjänster

Jeeves har i sitt utbud två affärssystem – Jeeves Selected och Jeeves Universal. Affärssystemen är inte direkt inriktade för en specifik bransch, men Jeeves har många möjligheter för att skapa en speciellt branschinriktad lösning för sina kunder.

Jeeves Selected är ett affärssystem som är till för mindre företag som är under tillväxt och affärssystemet har många utvalda och färdigpaketerade processer som kan utvecklas efter hand med att företaget växer. Jeeves Selected är snabbimplementerat och har snabba uppgraderingar samt att det har en låg kostnad. Detta affärssystem är även till för dotterbolag till företag som använder Jeeves Universal.

Jeeves Universal är till för medelstora företag som har en mer komplex verksamhet och affärsflöden. Jeeves Universal är ett mer anpassat affärssystem som utvecklas tillsammans med användarna för att kunna motsvara kundens specificerade krav. Jeeves Universal har en hög anpassningsbarhet och kan lätt integreras tillsammans med andra applikationer.

Båda affärssystemen är gjorda för samma plattform, Microsoft och IBM, och därmed kan en övergång från Jeeves Selected till Jeeves Universal ske snabbt och lätt för växande företag som har förändrade behov av affärssystem.

Framtiden

Framtiden är något som Jeeves ser väldigt ljust på. Jeeves är ett av de snabbast växande affärssystemen i Europa och de ser även möjligheter till att kunna fortsätta växa, speciellt då de ser det behov av byten av affärssystem som råder på marknaden idag. Jeeves ser även en framtid för Internet som ser ljus ut och som även andra företag satsar de på detta med. Deras affärssystem är väldigt mycket uppbyggda för att kunna anpassas efter kundernas tillväxt och de kan då räkna med att behålla sina nuvarande kunder som fortsätter växa.