• No results found

4.1 Intervjuade företag

4.1.3 Logistiker

Här presenteras de två distanshandelsföretagen som har medverkat i rapporten samt ett företag som ger stöd för logistikföretag. Dessa företag har ställt upp på frågor angående vad de idag använder för affärssystem, vad de har för synpunkter på distanshandeln och vad de ser i framtiden på distanshandel och affärssystem.

Varje företag har en kort beskrivning följt av en beskrivning av kontakten på företaget.

Kontakterna som är namngivna har givit sin tillåtelse att deras namn används i rapporten.

Efter detta står en beskrivning av deras affärssystem som de har och eventuellt vilka de har haft tidigare. Avslutningsvis för varje företag har det även kort skrivits om vad företaget ser i framtiden för sitt företag och för distanshandeln.

4.1.3.1 Schenker Privpak AB

Schenker Privpak är ett helägt bolag inom Schenker-koncernen och har sedan 1992 distribuerat distanshandelspaket till privatpersoner runtom i Sverige. Företaget har sin anläggning på Schenkerterminalen i Borås. Utav de 4300 anställda inom Schenker så arbetar cirka 60 stycken för Schenker Privpak. Idag så har företaget samverkan med flera av de stora distanshandelsföretagen och har en plats som en av de främsta distributörerna i Sverige.

Vår kontakt på Schenker Privpak har under ett flertal år jobbat inom företaget och har idag en anställning inom IT-avdelningen. Han har med detta en bra syn på hur företagets affärssystem fungerar och hur dess samverkan med deras kunder fungerar.

Affärssystemen

Schenker Privpak har ett egenutvecklat affärssystem som täcker stora delar av deras verksamhet.

Systemen utvecklas ständigt med nya lösningar och funktioner för att tillgodose marknaden med dess krav och önskemål.

Kontakten som Schenker Privpak har genom sitt affärssystem mot sina kunders är en EDI-specifikation (Electronic Data Interchange) som de distribuerar till sina kunder och som de bygger runt och integrerar mot Schenker Privpak. Anpassningen av systemen sker i en dialog som företag har mot kunden och utifrån detta utvecklar de kopplingen av systemen tillsammans.

Efter detta är det en koppling som hela tiden underhålls kontinuerligt.

Framtiden

Framtiden för Schenker Privpak ser ljus ut. Schenker Privpak hanterar alla typer av företag men majoriteten av deras kunder är distanshandelsföretag och som de själva säger så kan en ökning ses av företag inom distanshandelsbranschen på senare år. Företaget har under senare år tydligt visat en expansion och företaget satsar framåt och med nya idéer. Schenker Privpak var bland annat först ut när det kom till paketuthämtning under kvällar och helger och även först när det gällde SMS-avisering.

4.1.3.2 Posten AB

Posten startades 1636 och hade fram till 1993 brevmonopol. Året därpå blev Posten ett aktiebolag och är idag, med sina drygt 30 000 medarbetare och omsättning på över 25 miljarder kronor, ett av Nordens största företag. Posten AB är moderbolaget i en koncern som har hand om bl.a. IT, personal och ekonomi inom dess dotterbolag Posten Meddelande AB, Posten Logistik AB, Strålfors AB och Svensk Kassaservice. Varje dag förser de service till 4,4 miljoner hushåll och 900 000 företag. Postens kunder är företag, organisationer, offentlig förvaltning, kommuner, landsting och privatpersoner. Genom Posten så går det att nå alla företag och hushåll inom Sverige snabbt, säkert och kostnadseffektivt när det gäller logistiklösningar.

Vår kontakt har varit anställd på Posten under många år och jobbar med företagets affärssystem, SAP. Med detta så har vår kontakt en bra insikt inom affärssystemet och kunnig inom detta område.

Affärssystemet

Posten använder idag affärssystemet SAP. Kopplingen till deras kunder sker dock med deras meddelandeväxel TFS (Transaktions- och Filhanteringssystem) som är ett slags neutralt EDI-format och genom detta system så går i princip alla filer som går in och ut ur SAP. Detta system tar emot filer, konverterar och kompletterar filer, mappar/översätter och validerar koder i filer, gör beräkningar av belopp, distribuerar filer samt lagrar filer. Affärssystemet är mycket anpassat efter kundernas behov som de undersöker via kundenkäter som skickas ut en gång per år.

Posten ser idag att de skulle behöva en mer samlad bild för att kunna göra bättre planeringar och uppföljningar. De håller även på att utvärdera möjligheten för att skapa eller införskaffa ett standardiserat enhetligt produktionssystem.

Framtiden

Postens vision är ”Posten levererar kommunikations- och logistiklösningar i världsklass till nöjda kunder” och detta är något som de går mot då Posten visar en fortsatt ökad lönsamhet till följd av en löpande effektivisering av sin verksamhet. Posten har som idé att deras kunder skall kunna skicka försändelser som kommer att nå sitt mål vid rätt tid och då både säkert och kostnadseffektivt. I detta område så ligger Posten i främsta ledet mot sina konkurrenter och ser en ljus framtid för sitt företag och för distanshandeln som de utgör en viktig del för.

4.1.3.3 Centiro Solutions AB

Centiro är en internationellt ledande utvecklare av mjukvarulösningar för logistik och transport, med kunder och användare i 29 länder. Centiro har funnits i snart 10 år och de är idag 47 anställda och finns huvudsakligen i Sjömarken utanför Borås.

Peter Hietala, som är vår kontaktperson på företag, är marknadschef med inriktning marknad/sälj, pre-sales och partneransvarig och har varit verksam i Centiro sedan oktober 2000. Därmed har han en bra syn på företagets tjänster.

Produkter/Tjänster

Centiro erbjuder lösningar inom logistik, logistiksystem, transportadministration (TA-system) som skall effektivisera transporter och sänka transportkostnader. För att tillhandahålla de tjänsterna arbetar företaget utifrån fyra nivåer där system anpassas för logistikföretagen Centiro- Execution, Visibility, Control och Collabration. Centiro Execution möjliggör strömlinjeformade och användarvänliga skeppningsrutiner som ska förenkla och kvalitetssäkra komplexa logistiska flöden.

Centiro Visibility ger en kund möjlighet att skapa synlighet genom att kunden kan följa en leverans i realtid från leverantör till slutkonsument. Centiro Control låter kunden ta detaljerad kontroll över transportfakturor, kostnader och se över prestandan. Inom nivån Centiro Collaboration låter företaget kunden integrera sig med sina handelspartners inom resurshantering, direktleveranser och hantering av ankommande transporter.

Centiro arbetar utifrån standardiserade komponenter genom att sätta samman dem till unika lösningar som är utformade utifrån en enskild kunds önskemål och behov för logistikhanteringen.

De nya funktioner som tillkommer vid utveckling för en specifik kund görs tillgängliga för alla som har anskaffat ett system från Centiro.

Centiros framtidssyn

Centiro ser en ljus framtid för företaget genom att pådriva en mer strukturerad marknadsföring och öka kompetensen inom sitt område. Företaget upplever att de har ett gott rykte vilket anses som en konkurrensfördel och som något positivt inför framtiden. Många av företagets nya kunder tillkommer genom rekommendationer från redan existerande kunder hos företaget. Trots det så anser vår respondent hos Centiro att de bör bli mer provaktiva i sin försäljning samtidigt som de mer utförligt går ut med vad de kan åstadkomma för potentiella kunder att växa inom sin verksamhet med hjälp av Centiros lösningar.