• No results found

Här tas det upp exempel, eller scenarios, utifrån de idéer som de intervjuade företagen har gett oss. Detta för att skapa en bättre förståelse för vad idén har för syfte och hur den kan användas.

5.5.1 Ny teknik

Här nedan presenteras exempel skapade utifrån de idéer som kan utvecklas genom ny (eller befintlig vidarearbetad) teknik som skall skapa nya möjligheter för affärssystemen.

5.5.1.1 Radio Frequency Identification – RFID

Om RFID skulle få sin genomslagskraft som förutspått skulle en kund beställa en vara från en distanshandlare och sen eventuellt kunna följa försändelsen, exempelvis via Internet på en personlig inloggning på företagets hemsida. De skulle kunna följa varan från försäljarens lager hela vägen och kunna se var kundens vara är just för stunden. Om kunden exempelvis skulle vara tvungen att resa bort eller av någon annan anledning skulle vara tvungen att ändra varans destination så skulle detta även kunna vara möjligt genom en kontakt till företaget. Detta skulle även innebära att försändelser som av misstag hamnar fel någonstans under leveransen skulle kunna spåras upp för att sedan åtgärda detta vilket innebär ett mindre svinn både för distanshandelsföretaget såsom logistikföretaget.

5.5.1.2 Enhetsoberoende

Om detta plattformsoberoende kommer att få sitt genomslag så kommer det innebära för företagarna att de skall kunna få bättre information och kunna utföra en bättre styrning i sitt jobb utan att vara beroende av närvaron av sin dator. För kunderna kan de inte bara kunna handla utav företagen genom exempelvis sin mobil eller kanske TV på ett lättare sätt men de kan även se över sina beställningar och kunna justera förändringar eller övervaka de produkter som de har beställt av företaget.

5.5.1.3 Integration av affärssystem

Morgondagens affärssystem kommer att ge företagen en mycket mer öppen och klar bild längs hela kedjan från att en vara beställs från leverantören till distanshandelsföretaget och slutligen vidare till kunden. Detta kommer att leda till säkrare leveranser, leveranstider och möjliggör en större kontroll och möjlighet till varukontroll och kommunikation. Distanshandelsföretaget kommer att ha full kontroll över hela sitt sortiment, även de varor som är på väg in i eller ut ur företaget.

5.5.1.4 Skräddarsytt modulsystem

Ett distanshandelsföretag kommer att kunna bygga upp sina funktioner med önskade moduler för att skapa ett unikt affärssystem som kommer att kunna anpassas efter-, och optimera företagets alla processer. Affärsmodeller kommer att vara mer fokuserade på moduler och utvecklingen av dessa moduler kommer att kunna bli mer optimalt uppbyggda och unika för att tillgodose varje företags minsta behov. Detta kommer att leda till att distanshandelsföretagen kommer att välja exempelvis specialanpassade lagerfunktioner som är anpassade just för deras storlek och behov.

5.5.2 Internet

Här nedan presenteras exempel för de idéer som kan utvecklas för Internet som skall skapa nya möjligheter för affärssystemen.

5.5.2.1 Webbasering

Om webbaseringen kommer att få ett genomslag kommer detta att leda till en mycket lättare hantering av affärssystemen. Stora företag kommer inte att behöva lägga ner stora resurser på

installation och hantering av systemen. En installation av ett system är en omfattande process på

En kund som läser igenom en katalog på en hemsida skall kunna klicka på en produkt och kunna vrida och vända på produkten för att sedan med en enkel knapptryckning lägga till produkten i sin varukorg och fortsätta sin läsning i katalogen. Kunden skall utifrån katalogen kunna få all information som han eller hon behöver om varan utan att behöva leta upp varan på hemsidan efter att ha funnit den i katalogen. Kunden skall på detta sätt få en bättre möjlighet att kunna genomföra sitt köp genom att handla via katalogen som kunden kanske är mer van vid, än att klicka runt på en hemsida med rubriker och kategorier. Det här ger även kunden en möjlighet att bläddra igenom sin vanliga papperskatalog för att sedan snabbt och lätt kunna finna produkten i katalogen på hemsidan för att beställa den. Detta för att skapa en större acceptans från kunder som inte är så vana vid datorer och/eller Internet, men som ändå vill genomföra köp via den här tekniken.

5.5.3 Morgondagens webbshop

Här nedan presenteras exempel för de idéer som kan utvecklas för webbshop eller försäljning via Internet som skall skapa nya möjligheter för affärssystemen.

5.5.3.1 Kundunik webbshop

Om en kund går in på en webbshop och tittar runt på exempelvis byxor och även väljer att köpa ett par av dessa byxor så kommer informationen att sparas för att utforma ett unikt utseende för kunden. Nästa gång kunden besöker sidan så kommer erbjudanden och attraktiva produkter liknande de byxorna att framhävas och erbjudanden som är relaterade till dessa byxor kommer att visas för kunden. Även andra erbjudanden som matchande tillbehör såsom skor kommer också att visas för att locka kundens intresse.

5.5.3.2 Merförsäljning på Internet

När en kund handlar exempelvis en säng på en hemsida så skall webbshoppen automatiskt visa och föreslå ett sängbord i matchande material för att få kunden att passa på att handla även den här varan. Då kunden ändå är i webbshoppen så är det lätt att tänka hur behändigt det är att beställa flera varor samtidigt för att exempelvis spara in på frakten eller att komma på detta i efterhand för att då vända sig till en annan webbshop som kan förse kunden med samma produkt.

5.5.3.3 Förbättrad kundkontakt

När en kund surfar in på en distanshandelssida för att handla så kan kunden ha vissa frågor om en produkt eller kanske söker köpråd för vad han eller hon skall handla. Det här kan kunden snabbt få svar på då genom exempelvis forum, antingen genom att söka efter kunder som tidigare har haft liknande frågor och problem, eller att ställa frågan själv. Möjligheten till en bra kommunikation genom möjlighet till chatta inte bara förbättrar kundkontakten, men även skapar en viss trevnad hos kunderna vilket kommer att leda till fler inköp för kunden.

5.5.3.4 Sammankoppling av webbshoppar

Om en kund är inne i en webbshop som exempelvis säljer hästmaterial men som då har ett samarbete med en bokaffär som har överfört sitt utbud av hästböcker i dennes webbshop. Då kunden är intresserad av att handla hästutrustning kan då även handla hästböcker på samma ställe vilket leder till att kunden även handlar det här. Beställningen av materialet går då till företaget som säljer hästmaterialet medan beställningen av böckerna går till bokföretaget. Båda företagen får ökad försäljning samtidigt som kunden fått inhandlat både material och böcker vilket leder till fördelar både för kunden samt de båda företagen.

5.5.3.5 Betalningsmetoder

En kund som handlar något via en webbshop och vill betala direkt har idag ofta bara möjligheten att välja betalning med kontokort. Dock så har det på senare tid skett många stölder av kortnummer och bedrägerier vilket har ökat rädslan hos kunderna. Möjligheten att bli länkad direkt in på sin Internetbank ger en större säkerhet för kunden. I framtiden måste det dock komma fler och säkrare alternativ till betalning över Internet. Även om bankbetalningen är säker så måste det komma smidigare sätt att handla över Internet.

5.5.4 Anpassning

Här nedan presenteras exempel som kan utvecklas för att skapa en bättre anpassning för affärssystemet som skall skapa nya möjligheter för detta.

5.5.4.1 Öppenhet - Anpassning mot andra system

En större öppenhet skulle inte bara leda till underlättande arbete för användarna av systemet utan det kommer även att leda till större möjligheter och smidigare lösningar för företagen. Det skulle vara underlättande för företagen om det fanns kopplingar och funktioner som kan leda till snabb överföring av information mellan olika system, inte minst när det kommer till kopplingen mellan distanshandlare och logistiker. Att integrera system är idag något som inte är lönsamt för de flesta företag, utan det är mer hos stora företag som utför många transaktioner som det här är lönsamt.

En större öppenhet kommer att underlätta kommunikationen mellan systemen och företagen vilket betyder säkrare och snabbare leveranser gentemot kunderna.

5.5.4.2 Enkelhet - Anpassning mot användarna

Ett affärssystem skall i framtiden kännas lika naturligt att användas som vilket annat program som helst för användarna. En användare som sätter sig med ett affärssystem kommer snabbt och lätt kunna börja använda affärssystemet och ett byte av affärssystem kommer inte behöva vara en lika komplex process som det är idag. För distanshandeln så kommer det här att innebära att ett nytt affärssystem inte kommer att orsaka några förhinder för en fortsatt försäljning, transport- eller lagerhantering utan det kommer smärtfritt kunna fortsätta använda systemen utan långa introduktioner som kan leda till förseningar och förlorade kunder.

5.5.4.3 Personlig katalog – Anpassning mot kunderna

När en kund får en katalog så skall den vara helt utformad efter intressen och behov. En kund som exempelvis har en viss bilmodell vill gärna ha ett utbud av utrustning och tillbehör som passar just kundens bil och om kunden är en man så är han inte speciellt intresserad av damkläder. En personifierad katalog kommer att leda till ett större intresse för läsning av katalogen samt att kunden lättare kan finna produkter som leder till inköp.