• No results found

4.1 Intervjuade företag

4.1.1 Distanshandelsföretag

Här presenteras de fyra distanshandelsföretagen som har medverkat i rapporten. Dessa företag har ställt upp på frågor angående vad de idag använder för affärssystem, vad de har för synpunkter på distanshandeln och vad de ser i framtiden på distanshandel och affärssystem.

Varje företag har en kort beskrivning följt av en beskrivning av kontakten på företaget.

Kontakterna som är namngivna har givit sin tillåtelse av användandet av deras namn i rapporten.

Efter detta står en beskrivning av deras affärssystem som de har och eventuellt vilka de har haft tidigare. Avslutningsvis för varje företag förklaras även kort om vad företaget ser i framtiden för sitt företag och för distanshandeln.

4.1.1.1 Ateljé Margaretha

Ateljé Margaretha är ett företag som startades 1959. Det består idag av tre varumärken – Ateljé Margaretha som jobbar med broderier, Åshild konfektion med damkonfektion och det nystartade Linnéa med hemtextil. Företaget har multikanalsförsäljning via Internet, postorder och klubb, som är ett sorts abonnemangssystem. Ateljé Margaretha omsätter ungefär 200 miljoner och har försäljning i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Danmark, Österrike och även en liten verksamhet på Island.

Vår kontakt, Mikael Rosendahl som idag är VD på Ateljé Margaretha, har jobbat på företaget i snart åtta år (1995-2000 samt 2005-) efter att ha varit anställd som bland annat programmerare på Pulsen AB under 15 år. Mikael har själv varit med och utvecklat affärssystemet som företaget använder och som VD så har han även en god översikt över företagets affärssystem.

Affärssystemet

Ateljé Margaretha använder idag det standardiserade affärssystemet Harmoney som är utvecklat och underhållet av Pulsen AB. Affärssystemet har företaget använt sedan tre år tillbaka och innan dess så använde de ett liknande affärssystem från Pulsen AB. Skillnaderna mellan de båda affärssystemen var, förutom att Harmoney, som de idag använder, är grafiskt till skillnad från det förra som var textbaserat, inte så stora. Vid övergången så fick även företaget en del nya funktioner som effektiviserat företaget. De har fått ett bättre affärsstöd och möjligheter inom detta och de har även fått bättre logistikfunktioner vilket har lett till tidsbesparingar för företaget.

Projektet för införandet av affärssystemet leddes av Mikael Rosendahl själv, vilket var naturligt med tanke på den bakgrund han hade, tillsammans med de närmaste avdelningscheferna, men även användarna har varit delaktiga i införandet. Harmoney underhålls och sköts av Pulsen AB då Ateljé Margaretha inte har någon intern IT-avdelning.

Framtiden

Ateljé Margaretha har en positiv framtid, enligt vår kontakt. De har planer för att vidareutveckla sin e-handel som de tror mycket på att det kommer att bli större i framtiden. Företaget har dessutom nyligen startat varumärket Linnea som de skall utveckla vidare. I planerna längre fram säger vår kontakt att han kan tänka sig att det kommer att komma ytterligare varumärken som de kommer att utveckla och även att de kommer att spridas till fler länder.

4.1.1.2 Ellos AB

Ellos AB grundades 1947 av Olle Blomqvist och är idag ett helägt dotterbolag till Redcats Nordic AB som ingår i den franska koncernen PPR. Ellos är ett av de stora distanshandelsföretagen idag på den svenska marknaden och har sitt säte i Viared, strax väster om Borås, där de säljer under varumärkena Ellos, Josefssons, Catalog Mail Outlet och Enjoy. Bland de produkter som Ellos erbjuder idag så finns bland annat kläder, skor, accessoarer, heminredning, sängkläder och hemelektronik.

Personen som var kontakt på detta företag, Katja Karlsson, har en aktiv roll inom IT på företaget och är anställd på en post inom företagets ekonomiavdelning där hon har jobbat sedan 2006 och har idag befattningen dataekonom/kontaktperson mellan IT och ekonomi. Hennes huvudsakliga arbetsuppgift är ansvaret för ekonomisystemet Oracle Financials. Vår kontakt har därmed en bra överblick över hur affärssystemet fungerar inom ekonomiavdelningen och även hur detta är kopplat till företagets övriga affärssystem.

Affärssystemet

Ellos som är del av den stora koncernen Redcats använder många olika system. Huvudsakligen använder de egenutvecklade stordatorsystem som supportas av Ellos egna IT-avdelning. På ekonomiavdelningen så införde de 2003 dock ett standardiserat affärssystem, Oracle Financials, som supportas av Oracle i Frankrike. Som de ser affärssystemen idag så börjar kunskapen om de egenutvecklade systemen försvinna, vilket är en nackdel, så att systemen förmodligen kommer att behövas bytas ut förr eller senare.

Fördelen dock, som de ser på ekonomiavdelningen, är att deras nya affärssystem har infört en hel del förbättringar för de processer som de utför. De ser många processer som tidigare var tvungna att skötas manuellt som numera sköts automatiskt. Fördelar ses även när det gäller kommunikationen, då Ellos inte bara är ett stort företag, utan som även har andra bolag som ligger utspridda.

Framtiden

I Ellos AB:s framtid så hoppas de att allt fler kunder kommer att hitta till Internet. Handeln på Internet är något som de tror kommer öka, men också då att konkurrensen kommer att öka, att det kommer att bli allt fler försäljare på marknaden. Men i och med fördelarna som Internet ger gentemot den traditionella katalogen så kommer detta att innebära ett lyft för distanshandlarna gentemot de traditionella butikerna. Med Internet finns det möjlighet att på ett mer effektivt sätt hålla sitt utbud mer uppdaterat. Som en butik finner de möjligheterna att kunna framvisa nya erbjudanden och varor oftare, som en vanlig butik kan, än de kunde tidigare med kataloger.

4.1.1.3 Halens AB

Halens AB grundades 1949 av Hadar Halén och är idag ett av de största distanshandelsföretagen i Sverige och är en del av koncernen Halens Holding AB där även Cellbes AB och Halens Finans AB ingår. Halénskoncernen har en omsättning på omkring 1,1 miljarder kronor per år och har drygt 300 anställda och har sitt säte i Borås. I Halens utbud så finns mode, hemtextil, möbler och hemelektronik som de säljer i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Estland, Lettland, Färöarna och Åland då med en stor del via försäljning på Internet. Halens bedriver även, som de flesta andra stora distanshandelsföretagen, låneverksamhet.

Vår kontakt på detta företag, föredrog att vara anonym, men var någon som har varit anställd under många år och som idag har en post inom företagets ekonomiavdelning. Personen har varit delaktig i affärssystemets utveckling och har en god inblick både i hur företaget och dess affärssystem fungerar och vilka planer som de har för framtiden inom detta område.

Affärssystemet

Som de själva utmärker är distanshandeln en otroligt transaktionsintensivt och ett affärssystem är idag ett måste för effektiviseringen. Med ett affärssystem ser de att det finns många fler möjligheter för företaget att bedriva en snabbare och mer säker verksamhet. Det är därför som Halens driver, redan från 60-talet, ett egenutvecklat affärssystem. Affärssystemet utvecklas kontinuerligt idag av ett 10-tal personer. Affärssystemet är uppdelat i moduler och för att hela tiden hålla systemet uppdaterat så hålls det varje år förvaltningsmöten mellan de som använder affärssystemet och utvecklarna som jobbar med att hålla systemet uppdaterat.

Anledningen till att de har ett egenutvecklat affärssystem istället för att ha ett standardiserat beror mycket på att från början, när de började utveckla sitt system, fanns det inte några direkta affärssystem – åtminstone inte som skulle vara så väl anpassade till ett distanshandelsföretag som Halens AB. Under senare år då det har skapats allt fler företag som utvecklar affärssystem har Halens AB haft funderingar på att byta till ett standardiserat affärssystem som utvecklas av utomstående aktörer, men de har kommit fram till att detta skulle kräva en del anpassning av företaget samtidigt som det inte skulle bli mycket billigare att göra detta ändå. Därför håller de fast vid sitt system.

De fördelar som de finner i ett egenutvecklat affärssystem är att de kan anpassa det efter sin egen verksamhet på ett annat sätt än de skulle kunna göra med ett standardiserat. De finner inte idag några tekniska begränsningar för att utveckla affärssystemet som de vill, utan det handlar mer om den finansiella kostnaden. Om de finner att de skulle kunna utveckla systemet på ett sätt och om kalkylen ser bra ut så utvecklar de detta.

Framtiden

Halens ser en väldigt positiv framtid för distanshandeln. Detta är till en väldigt stor del på grund av Internets framfart. I och med detta så finner de att kunderna inte längre är begränsade till närliggande butiker när det kommer till att finna de produkter som de söker, utan genom Internet öppnar sig nya möjligheter som allt fler kunder använder. Enligt vår kontakt ser Halens flera nya idéer när det gäller merförsäljning via Internet då de ser den ökade tillströmningen av kunder som handlar via den här kanalen.

4.1.1.4 Sparköp Postorder AB

Sparköp Postorder AB är ett distanshandelsföretag som har funnits sedan 1980 och ingår i koncernen Select AS. Sparköp har som en policy att skapa trygghet för kunden med mottot

”Ingen affär är avslutad förrän kunden sett och godkänt varan”. Detta försäkrar företaget sig om genom att ha garantier som försäkrar kunden om att kunna få pengarna tillbaka eller mellanskillnaden om kunden kan finna samma vara till ett lägre pris någon annanstans. Sparköp har ett väldigt brett sortiment där det finns textil, konfektion samt hem-, hushålls- och fritidsartiklar. Sparköp har till stor del en äldre kundkrets men på senare år har även den yngre kundkretsen vuxit.

Vår kontakt inom detta företag har varit anställd på företaget under ett antal år och har idag en post inom företagets logistik/data/administration. Personen var en av initiativtagarna för införandet av företagets nya affärssystem då vår kontakt ansåg det förra affärssystemet vara bristande och under utförandet av implementationen av deras nya affärssystem hade vår kontakt en stor inblandning.

Affärssystemet

Sparköp hade från början ett egenutvecklat affärssystem med en kontohanteringsfunktion som kördes av ett utomstående företag, men sedan 2,5 år tillbaka så lämnade de sitt gamla affärssystem och använder sig idag, helt och hållet, utav Mail Order Express (MOE), ett standardiserat affärssystem utvecklat av ett Malmö-företag som även har hand om all vidareutveckling och utbyggda behov som då grundades på företagets egna krav. De ser idag inget behov av att lägga egen kompetens på att utveckla ett eget affärssystem utan är nöjda med det system som de använder.

Som de ser idag så är affärssystem ett måste för distanshandelsföretagen. De ser affärssystemet mycket som ett stöd, inte bara för företaget i sig, utan mycket för att kunna förse sina kunder en snabbare och säkrare leverans då de handlar av företaget och även via den support som de ger sina kunder. Inom företaget ser de affärssystemet som ett klart effektiviserande stöd som har gett dem en stor tidsbesparing i deras processer och som även har underlättat deras kontakt med kunder och leverantörer.

Framtiden

Som ett distanshandelsföretag ser de en säker framtid, speciellt då det ses på tillväxten som har skett i och med Internets genomslag. Även om de påpekar att det finns företag som fortfarande satsar stort på vanlig handel genom att öppna fler butiker tror de ändå att den konventionella distanshandeln kommer att ligga konstant. Trots att Sparköps stora kundkrets är av den äldre generationen så väntar de sig ändå att allt fler kommer att inse fördelen med distanshandeln, inte minst via Internet, även om de fortfarande har en stor del som fortfarande ringer in sina orders eller skickar brev.

Sparköp har även börjat se möjligheterna med dagens teknik vilket är till följd utav deras nya affärssystem och de möjligheterna som Internet har gett med möjligheten till att publicera sina varor på sin hemsida. De har goda idéer om hur de skall locka fler kunder med ökad publicitet genom den nya tekniken.