• No results found

Afrika (ap 9)

In document Sidas årsredovisning 2017 (Page 52-83)

2. Läsanvisning

4.6 Afrika (ap 9)

Tabell 4.6.1: Bedömning av strategigenomförande

Bedömning av: 2017 2016 2015

Regional Afrika

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Burkina Faso

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Demokratiska Republiken Kongo Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Etiopien

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Kenya

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Liberia

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Mali

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Moçambique

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Rwanda

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Somalia

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Sudan

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Sydsudan

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Tanzania

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Uganda

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Zambia

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Zimbabwe

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande

Tabell 4.5.8: Prestationer och förvaltningsanalys

Prestation/nyckeltal: 2017 2016 20151 Utbetalat belopp inom strategin (mnkr) 16 4 Förvaltningskostnad (mnkr) 2 <1

Förvaltningskrona 10 38

Antalet giltiga avtal 9 2

Antalet avtal med avtalsstart 7 2 Genomsnittlig avtalslängd (Månader) 30 35 Genomsnittligt avtalsbelopp (mnkr) 8 9 Antalet godkända avtalsförändringar 3 0 Antalet godkända avtalsvillkor 2 1

Prestationer och nyckeltal: Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Kuba 2016–2020.

1 Strategin ej verksam 2015 och därför ingen tillgänglig data. Prestationer

Utbetalat belopp för 2017 är avsevärt högre än tidi- gare som en följd av att strategin beslutades septem- ber 2016, och ligger nu nästan i nivå med genom- snittlig årlig strategivolym. Antal pågående avtal samt utbetalningar har ökat i och med uppbyggnad av portföljen.

Förvaltningsanalys

Förvaltningskronan är förhållandevis låg vilket kommer av att strategin hanteras hemifrån Sverige. Förvaltningskronan kan inte följas över tid då förvalt- ningskostnaden initialt var låg.

Tabell 4.5.9: Utfall för strategin redovisat per region

och land, mnkr

Land 2017 2016 2015

Mali

Sida bedömer att utvecklingen mot strategins förvän- tade resultat har gått i önskvärd riktning.

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts enligt plan. Sida noterar samtidigt att förseningar i genomförandet av fredsavtalet och ett allmänt för- sämrat säkerhetsläge, framför allt i landets norra och centrala delar, har medfört svårigheter för Sida och vissa samarbetspartner att följa upp utvecklingssam- arbetet i berörda områden.

Moçambique

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten delvis har gått i önskvärd riktning. Inom Resultatområde 1 Miljö/Klimat fortlöper verksamheten enligt plan med mindre förseningar av vissa beredningar. Flera nya insatser bereds och har beviljats inom landsbygdselek- trifiering, ökad resiliens i kustområden, klimatanpass- ning på lokal nivå och livsmedelsförsörjning, samt stöd till strategiska studier för förnybar energi. En ett- årig förlängning med ytterligare medel beviljades för insatsen som stödjer förbättrade försörjningsmöjlighe- ter för småskaliga lantbrukare som drabbades av tor- kan. Det goda samarbetet mellan biståndet och den politiska diplomatin för klimat har utvecklats vidare, bland annat inom ramen för utrikesdepartementets initiativ med klimatambassader.

Inom Resultatområde 2 Demokrati/Mänskliga Rättighe- ter/Jämställdhet är det främst beredningar av stöd till offentlig finansiell styrning, parlamentet, jämställd- hetsministeriet, samt statens rättshjälpsinstitut som inte kunnat genomföras under året som planerats, samt en inställd utbetalning av generellt budgetstöd. Förnyat stöd till civila samhället och sociala skyddsnät har beviljats liksom stöd till kvinnligt deltagande i fredsprocessen.

Inom Resultatområde 3 Inkluderande Ekonomisk Utveck- ling är det främst beredning av en andra insats inom sociala trygghetssystem som inte kunde färdigställas 2017 som planerat. Stöd till kvinnors ekonomiska egenmakt har beviljats

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts i huvudsak enligt plan. Då portföljen fortsatt varit under uppbyggnad har 2017 varit ett beredningsin- tensivt år med vissa förseningar. Insatsportföljens komposition bedöms fortsatt svara väl upp mot strate- giresultaten och de utvecklingsutmaningar som Moçambique står inför.

Regional Afrika

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning.

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts enligt plan.

Burkina Faso

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning, vilket är en positiv för- ändring jämfört med 2016.

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts enligt plan.

Demokratiska Republiken Kongo

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten inte har gått i önskvärd riktning. Detta mot bakgrund av den försämrade politiska, ekonomiska och huma- nitära situationen. Bedömning om en mer positiv utveckling kopplar mot när tidpunkt för presidentval ska hållas lagts fast eller när presidentvalet genom- förts.

Sida bedömer att insatsportföljen i huvudsak har genomförts enligt plan. Detta mot bakgrund av att de olika projekten i landportföljen genomförs på det stora hela enligt plan och levererar mot sina målgrup- per och mot uppsatta mål, om än med förseningar för vissa projekt, men på en aggregerad nivå är reform- påverkan mindre imponerande eller alltför långsam. Etiopien

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning.

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts enligt plan.

Kenya

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning.

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts enligt plan, vilket är en positiv utveckling mot 2016. Liberia

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning.

Sida bedömer att insatsportföljen har i huvudsak genomförts enligt plan. Bedömningen speglar en negativ utveckling gentemot 2016 med vissa förse- ningar på grund av försenade lagförslag i parlamen- tet, det finns även vissa kvarvarande förseningar i insatserna till följd av Ebolaepidemin 2014–2015 som fått genomslag först nu.

tet, och som bygger vidare på humanitärt stöd, ger mest resultat.

Sida bedömer att insatsportföljen i huvudsak har genomförts enligt plan. Bedömningen bygger på att insatser under rådande omständigheter avviker från genomförandeplan men att Sida flexibelt söker möta dessa utmaningar i genomförande i samråd med sam- arbetspartner.

Tanzania

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning. Bedömningen är en posi- tiv utveckling gentemot 2016. Kontantstödsprogram- met leder till minskad resursfattigdom bland de allra fattigaste och fler flickor och pojkar får tillgång till utbildning. Utbyggnaden av elnätet fortskrider och ger tillsammans med decentraliserade system ökad tillgång till el för människor som lever i fattigdom och fler och fler får tillgång till finansiella tjänster. Detta bidrar i sin tur till att öka val och möjligheter bland människor som lever i fattigdom. Vidare stärker de aktörer i det civila samhället som får stöd medveten- heten om mänskliga rättigheter och sin förmåga att utkräva ansvar, och stärker därmed gruppers makt och röst.

I flera områden så som till exempel kampen mot korruptionen så samverkar insatserna väl med den tanzaniska regeringens intressen, medan i andra områden är det mer av ett arbete i motvind.

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts enligt plan.

Uganda

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har delvis gått i önskvärd riktning. Även om samar- betspartners i huvudsak uppnår förväntade resultat, driver den beskrivna landkontexten delvis i motsatt riktning vilket motverkar effekten av resultaten. Andra faktorer som negativt inverkat på resultatupp- fyllnad är pågående korruptionsärenden som påver- kat utbetalningstakten negativt och beslut om bered- ningar som har senarelagts i väntan på slutsatserna av Mid-Term Review.

Sida bedömer att insatsportföljen har i huvudsak genomförts enligt plan till följd av intensivt internt arbete med samarbetsparternas interna styrning och kontroll.

Rwanda

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten delvis har gått i önskvärd riktning, framför allt till följd av fortsatt begränsat utrymme för det civila sam- hället och media.

Sida bedömer att insatsportföljen har i huvudsak genomförts enligt plan. Detta förklaras delvis av fort- satta svårigheter inom resultatområdet demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, särskilt avse- ende stöd till civilsamhällesorganisationer som verkar för ökat folkligt deltagande och ansvarsutkrävande. Det kan även förklaras av att arbetet med att bygga upp en insatsportfölj inriktad på att stärka kapaciteten hos offentliga institutioner att bidra till miljömässig hållbarhet och ökad motståndskraft mot klimatför- ändringar på grund av viss kapacitetsbrist på utlands- myndigheten tagit mer tid än planerat.

Somalia

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning.

Sida bedömer att insatsportföljen i huvudsak har genomförts enligt plan, med viss försening av samar- betet med multilaterala parter.

Sudan

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten delvis har gått i önskvärd riktning. Bedömningen grundas på tilldels minskade konfliktnivåer i bland annat Darfur, liksom förbättrat tillträde för utveck- lingsaktörer, vilket gett dem större möjligheter att verka för exempelvis barns och kvinnors rättigheter. Denna förändring bedöms vara förenad med den sudanesiska regeringens ambitioner att verka för att sanktioner mot landet skulle släppas. Dock hämmas utvecklingen mot strategiresultaten fortsatt av poli- tiska utmaningar, utdragna konflikter, och tradition- ella normer och värderingar.

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts enligt plan. Utvecklingen är jämförbar med föregå- ende år och bedömningen baseras på att berednings- arbete av nya eller förlängning av pågående insatser gått i mål enligt teamets planering.

Sydsudan

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten inte har gått i önskvärd riktning. Bedömningen grun- das på starkt begränsade förutsättningar för strategi- genomförandet i den konfliktdrabbade kontexten. Dock noterar Sida att insatser levererar resultat trots rådande förutsättningar. Insatser med störst flexibili-

Strategi för Sveriges regionala utvecklingssam­ arbete med Afrika söder om Sahara 2016–2021 Förutsättningar för strategigenomförande

Under 2017 har arbetet med att genomföra strategin, beslutad av regeringen i juni 2016, inletts i praktiken. Strategin innebär ökade anslag samt ett antal nya eller omformulerade stödområden såsom demokrati och mänskliga rättigheter, migration samt sysselsätt- ning med anständiga arbetsvillkor. Arbetet med port- följanpassning har fortsatt under 2017, vilket i prakti- ken innebär en neddragning av antalet stödinsatser till förmån för nya som svarar mot strategimålen. Arbetet med att integrera jämställdhet, konfliktkäns- lighet, miljö och klimat, liksom rättighets- och fattig- domsperspektiven i samarbetet fortgår och kommer intensifieras under 2018. Till exempel undersöks möj- ligheten till fördjupat samarbete i syfte att identifiera och motverka konflikter pådrivna av klimatföränd- ringarna. Området runt Tchadsjön är ett möjligt fokusområde för detta, med flera närvarande regio- nala aktörer.

Under föregående strategiperiod (2010–2016) blev det tydligt att regionalt samarbete måste kopplas till det bilaterala samarbetet och den politiska dialogen för att få genomslag. Den nya strategin uppmärksam- mar detta samband genom att uppmana till synergier. För att möjliggöra detta har exempelvis stöd till ekonomisk integration och handel koncentrerats till Östafrika. En kartläggning har också genomförts av möjliga synergier som kan stärkas kopplat till genom- förandet av Parisavtalet om klimatförändringar, lik- som AUs jämställdhetsprotokoll, det så kallade Maputo-protokollet. Dock kvarstår gängse utma- ningar relaterade till kontinentens storlek, heterogena natur och komplexa politiska kontext. Antalet och omfattningen av konflikter, en varierande grad av politisk vilja och möjlighet att genomföra regionala beslut, samt stora skillnader i ekonomisk utveckling, påverkar i hög grad verksamheten hos Sidas regionala samarbetspartners. Fattigdomskopplingen är ofta indirekt då huvuduppdraget i strategin är att ”stärka kapaciteten hos regionala aktörer”.

Afrikanska Unionen (AU) och de sub-regionala gemenskaperna (REC:s) är centrala aktörer. De beslut som fattas av AU och REC:s bör i princip få ett stort genomslag på kontinenten, samtidigt som det förs en kritisk debatt om bristen på nationellt genomförande av dessa policybeslut. I januari 2017 tillträdde en ny AU Kommission och beslut fattades om omfattande reformer av AU, inklusive ökad egenfinansiering. AU ser därför 2017 och 2018 som en form av över- Zambia

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning.

Sida bedömer att insatsportföljen har genomförts enligt plan.

Zimbabwe

Sida bedömer att arbetet med att uppnå förväntade resultat för den tidigare strategin, vilken ersatts av nya strategi genom beslut under året, delvis gått i önsk- värd riktning. Bidragande till denna bedömning är att utvecklingen i Zimbabwe vad avser strategimålen fortsätter att begränsas av en ekonomi i kräftgång vilket påverkar investeringar och underhåll av så väl hälsosektorn som andra sektorer. Med mindre än ett år kvar till nationella val ses också ett hårdnande kli- mat avseende mänskliga rättigheter. Utlovade refor- mer inom offentlig sektor går också långsamt.

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresulta- ten har delvis gått i önskvärd riktning vad gäller den beslutade strategin under 2017. Bedömningen är densamma som för tidigare strategi med en utveck- ling som fortsätter att begränsas av ekonomin och ett hårdnande politiskt klimat i samband med splittring mellan fraktioner i regeringspartier och upptakten inför valet 2018.

Sidas bedömning är att insatsportföljen under 2017 genomförts enligt plan.

Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har delvis gått i önskvärd riktning. Förutsättningar att uppnå strategimålet avseende ”förbättrad tillgång till säker och laglig abort” påverkas direkt av USA:s infö- rande av MCP med även mål som avser bredare SRHR-arbete kommer sannolikt påverkas. Många insatser som syftar till ökad tillgång till integrerade SRHR-tjänster kommer tvingas skära ner dramatiskt eller helt avvecklas. För den regionala strategins port- följ innebär det ett ökat fokus på, och delvis alterna- tiva kanaler, laglig och säker abort samt ökad dialog och påverkansarbete.

Sida bedömer att insatsportföljen har i huvudsak genomförts enligt plan med behov av att ändra inrikt- ning till följd av MCP.

operationaliseringsplan som antogs i april 2017. Detta avspeglas i ett minskande antal giltiga avtal 2017. Den genomsnittliga avtalslängden 2017 var relativt kort som en följd av att flera äldre samarbeten fasades ut och många nya avtal, kopplat till nya mål och insatsområden, inte kommer ingås förrän under 2018, varav vissa startades upp 2017 i form av kor- tare förberedande faser.

Förvaltningsanalys

Förvaltningskostnaden har över tid sjunkit en aning. Som en följd av sjunkande förvaltningskostnad över tid och samtidigt ökat utbetalat belopp har förvalt- ningskronan ökat som följd av effektivare använda resurser.

Tabell 4.6.3: Utfall för strategin redovisat per region

och land, mnkr

Land 2017 2016 2015

Regionalt Afrika 192 185 175

Regionalt Afrikas horn 23 10 15 Regionalt Centralafrika -1 - 4 Regionalt Söder om Sahara 154 94 107 Regionalt Södra Afrika 8 18 17 Regionalt Västra Afrika 33 34 35 Regionalt Östra Afrika 17 24 47

gångsår och externa partners har begränsad insyn i hur reformerna genomförs, inte minst vad gäller viljan och förmågan att finansiera unionen. Den nya kommissionsordföranden Moussa Faki (Tchad) före- faller emellertid fokusera mer på kontinentens kon- flikter än den förra, som istället prioriterade det lång- siktiga utvecklingsarbetet genom Agenda 2063.

Torkan på Afrikas Horn, konflikterna i Sydsudan, Somalia, Demokratiska Republiken Kongo, runt Tchadsjön och i Mali m.fl. länder har orsakat stora flyktingströmmar, inte minst till Uganda och Etio- pien, vilket resulterat i att denna fråga kommit upp på den politiska dagordningen också i Afrika. Det syntes bland annat genom Intergovern mental Autho- rity on Development’s (IGAD) toppmöte för soma- liska flyktingar i mars 2017, samt Ugandas solidaritet- stoppmöte i juni 2017.

Givarsamordning är en utmaning på regional nivå i och med att etablerade modeller ofta saknas, bort- sett från AU vissa REC:s. Samtidigt är det helt cen- tralt för att undvika fragmentering, dubbelfinansie- ring och en dränering av organisationernas

begränsade kapacitet. Givarsamordningen inom EU, till exempel i förhållande till AU:s Kommission (AUC), fungerar emellertid bra.

Utlandsmyndigheten har under året stärkts kompe- tensmässigt inom områdena migration och sysselsätt- ning med anständiga arbetsvillkor, samt fred & säker- het, med ökad betoning på mänsklig säkerhet, våldsam extremism med en koppling till långdragna flyktingsituationer och humanitärt arbete.

Tabell 4.6.2: Prestationer och förvaltningsanalys

Prestation/nyckeltal: 2017 2016 2015 Utbetalat belopp inom strategin (mnkr) 424 365 401 Förvaltningskostnad (mnkr) 20 22 21

Förvaltningskrona 21 17 19

Antalet giltiga avtal 190 218 136 Antalet avtal med avtalsstart 29 30 33 Genomsnittlig avtalslängd (Månader) 51 60 68 Genomsnittligt avtalsbelopp (mnkr) 29 28 29 Antalet godkända avtalsförändringar 45 46 - Antalet godkända avtalsvillkor 260 252 172 Antalet avtal med avtalsslut 25 25 24

Prestationer och nyckeltal: Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara 2016–2021. Prestationer

Utbetalningarna ökade återigen 2017 efter flykting- avskrivningarna 2016. År 2017 var i stor utsträckning ett år då insatser under den tidigare regionala strate- gin avslutades och nya insatser under den gällande regionala strategin identifierades, i enlighet med den

görs även mot bakgrund av att en ny femårig samar- betsstrategi utarbetats under 2017. Fokus kommer fortsatt ligga på främjande av mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet, samt på hållbart bruk av naturresurser, såsom vatten, skog, land och energi, i syfte att bekämpa fattigdom. Nya insatser inriktas mot återskapande av obrukbar åkermark, med meto- der som kan ge betydligt större skördar än tidigare.79

Förbättrat utnyttjade av de vattenresurser som lagras i dammar ska ge ökad produktion och inkomst även under torrperioder.80 Satsningar på socialförsäkrings-

program är tänkta att – vid sidan av andra effekter – bidra till att småodlare kan ta ökade ekonomiska ris- ker.81 Tillsammans syftar dessa insatser till ökad

produktivitet, och hållbar produktion, inom det breda lantbruket. På lång sikt kan detta bidra till en struktu- rell omvandling av ekonomin. På kortare sikt skapas ökade arbetstillfällen och förbättrad resiliens, samt minskade konfliktrisker.

En avslutad insats kring renovering och byggande av dammar för odling och annan ekonomisk verk- samhet under torrperioden har givit flera positiva resultat – några av dem mycket oförutsedda. Exem- pelvis har de genomsnittliga skolresultaten i kommu- nen Bakata tydligt förbättrats. Med mat i magen har elevnärvaron ökat, liksom elevernas prestationer.82

Stöd till myndigheten för statlig kontroll och arbete mot korruption (ASCE-LC) bereds, liksom ett stöd till ett stärkt och effektivare parlament.83 Under året har

dessutom en stor civilsamhällsinsats för ökat ansvars- utkrävande inletts.84 Att just denna insats vunnit pris i

World Summit Awards som bästa och mest innova- tiva digitala lösning, är i sig en framgång. Tillsam- mans syftar dessa insatser till att driva Burkina Faso i en riktning där politik och samhällsstyrning i ökad grad handlar om programmatiska insatser till majori- tetens nytta istället för maktutövning till gagn för de få.

Sedan tidigare stöder Sverige andra insatser inom vattenhushållning, till stöd för ökad jämlikhet mellan kvinnor och män, samt insatser för förbättrad natio- nell statistik.

Sverige är fortfarande en relativt liten givare i Burkina Faso, men deltar aktivt i samordning. Under 2017 utarbetas en gemensam strategisk planering inom EU-kretsen där totalt åtta givare ingår. Sverige har där tagit ett ledande ansvar för miljöområdet. I den bredare givarkretsen leder Sverige, tillsammans med UNDP, arbetet kring rättssystem och mänskliga rättigheter. Denna ledande roll baseras på Sveriges specifika profil och det rykte vi under lång tid byggt Strategi för svenskt utvecklingssamarbete med

Burkina Faso, 2004–2006 77

Förutsättningar för strategigenomförande En försämrad säkerhetssituation längs gränsen till Mali påverkar alltmer utvecklingssamarbetet i Burkina Faso. Upprepade terrorattacker, särskilt i norr, leder till ökat fokus på säkerhetsinsatser och geo- grafiska omprioriteringar. Mer långsiktigt finns även risker för destabilisering av den ännu unga demokra- tin. Mänsklig säkerhet är hotad. Den stora andelen multidimensionellt fattiga i de tre provinserna i Sahel- regionen skapar grogrund för rekrytering till våldsam extremism.78 Som svar skapade den burkinska reger-

ingen i juli 2017 ett akut-program för Sahel-regionen, huvudsakligen inriktat mot hälsa, utbildning, infra- struktur och jobbskapande. Andra delar i program- met är förstärkt närvaro av säkerhetsstyrkor och för- bättrad förvaltning. Flertalet givare undersöker

In document Sidas årsredovisning 2017 (Page 52-83)