• No results found

Globala insatser för miljö och klimatmässigt hållbar utveckling (ap 14)

In document Sidas årsredovisning 2017 (Page 87-89)

2. Läsanvisning

4.8 Globala insatser för miljö och klimatmässigt hållbar utveckling (ap 14)

Resultatstrategi för globala insatser för miljö och klimatmässigt hållbar utveckling 2014–2017

Tabell 4.8.1: Bedömning av strategigenomförande

Bedömning av: 2017 2016 2015

Strategins förväntade resultat Insatsportföljens genomförande

Sida bedömer att utvecklingen mot strategiresultaten har gått i önskvärd riktning.

Sida bedömer att insatsportföljen delvis har genomförts enligt plan. Huvudorsak till bedömningen är förseningar i vissa samarbeten.

Förutsättningar för strategigenomförande Extrema väderhädelser har under senare år kostat världen stora summor pengar och tusentals männis- koliv. Även under 2017 har vi sett långvarig torka som i Etiopien, stormar över Karibien och översväm- ningar i Sydostasien vilka drabbar de fattigaste och mest utsatta hårdast. De extrema väderhändelserna leder inte bara till förstörd infrastruktur och egendom utan förorenar dricksvatten och hav. I sin förlängning har vi sett en ökad spridning av kolera med tusentals döda och förstörda skördar vilket medför ökande livs- medelspriser och att miljontals människor utsätts för fattigdom och svält.192 Dessutom riskerar alltmer

oftare förekommande och djupare katastrofsituatio- ner från klimatförändringar att undergräva välstånds- ökningar, särskilt för fattiga och utsatta människor. Ett särskilt problem utgör länder som är utsatta för långdragna konfliktsituationer då de ofta hör till de länder som även är särskilt utsatta för klimatföränd- ringar.

Dessa händelser och förlopp har medfört ett behov av att analysera och finna lösningar till de grundläg- gande bakomliggande orsakerna och hur de relaterar till miljö- och klimatfrågor. Sida ser ett ökat behov av att stödja katastrofförebyggande arbete och under 2017 har vi berett stöd och ingått avtal med tre glo- bala organisationer som arbetar med katastrofreduce- ring193. Insatserna är särskilt relevanta för strategins

mål att stärka institutionell förmåga att integrera kli- matanpassning och klimatrisker. Arbetet med garanti- instrumentet och sociala trygghetssystem är också något som Sida bedömer kommer bidra till ökad finansiering och möjligheten att skala upp miljö- och klimatinsatser.

Sida noterar att här, liksom inom andra områden, är minskande bidragsvolymer och mer öronmärkt

Tabell 4.7.4: Prestationer och förvaltningsanalys

Prestation/nyckeltal: 2017 2016 2015 Utbetalat belopp inom strategin (mnkr) 75 72 74 Förvaltningskostnad (mnkr) 1 1 <1

Förvaltningskrona 72 85 973

Antalet giltiga avtal 10 20 20 Antalet avtal med avtalsstart 0 9 11 Genomsnittlig avtalslängd (Månader) 38 28 30 Genomsnittligt avtalsbelopp (mnkr) 23 15 13 Antalet godkända avtalsförändringar 1 0 - Antalet godkända avtalsvillkor 36 30 11 Antalet avtal med avtalsslut 1 10 9

Prestationer och nyckeltal: Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016–2020.

Prestationer

Utbetalat belopp är stabilt över tid, vilket kommer av att strategin är villkorad i regleringsbrevet under anslagspost 13; max 75 mnkr får betalas ut per år till svenska partianknutna organisationer. Under 2017 har inga nya avtal tecknats och bara ett avslutats då de nu giltiga avtalen löper till och med 2018. Under 2015 tecknades avtal med kortare avtalsperioder vil- ket påverkar nyckeltalen för 2015 och 2016.

Förvaltningsanalys

Förvaltningskostnaden är stabil över tid, vilket även gäller för förvaltningskronan. De enskilda talen för denna ska dock tolkas utifrån att de är beräknade uti- från oavrundade värden för dess komponenter, varvid det kan framstå som stora förskjutningar.

Tabell 4.7.5: Utfall för strategin redovisat per region

och land, mnkr

Land 2017 2016 2015

Globalt 75 73 52

Regionalt Afrika - -1 13

Regionalt Asien - - 2

krympande demokratiutrymmet. Sida ser också stora möjligheter till samarbete med Resultatstrategi för globala insatser för ekonomiskt hållbar utveckling 2014–2017 inom livsmedelsförsörjning och ekosystem.

Det ökade trycket på de för strategin relevanta frå- gorna medför att den interna efterfrågan på tjänster från miljöhelpdesken vid Sveriges lantbruksuniversitet och vid Göteborgs universitet har ökat. Det finns också en större efterfrågan inom Sida på kommunika- tion med och dialog om globala organisationer inom miljö och klimat.

Tabell 4.8.2: Prestationer och förvaltningsanalys

Prestation/nyckeltal: 2017 2016 2015 Utbetalat belopp inom strategin (mnkr) 849 727 714 Förvaltningskostnad (mnkr) 9 10 9

Förvaltningskrona 89 72 80

Antalet giltiga avtal 91 88 69 Antalet avtal med avtalsstart 15 24 16 Genomsnittlig avtalslängd (Månader) 57 61 68 Genomsnittligt avtalsbelopp (mnkr) 65 63 67 Antalet godkända avtalsförändringar 37 33 - Antalet godkända avtalsvillkor 186 242 93 Antalet avtal med avtalsslut 7 11 8

Prestationer och nyckeltal: Resultatstrategi för globala insatser för miljö och klimatmässigt hållbar utveckling 2014–2017.

Prestationer

Utbetalat belopp har över tid ökat, vilket kan kopplas till fluktuationer i strategianslaget löpande under åren med hänvisning till politiska prioriteringar och avräk- ningar för flyktingmottagandet. En tydlig anslagspla- nering under hela året har varit fokus för nå fullt anslagsutnyttjande trots att vissa avtal inte kunde teck- nas enligt plan. Då strategin förväntades löpa ut 2017 har färre antal avtal tecknats under året än under 2016 för att underlätta övergången till ny strategi. Sida har istället prioriterat förlängningar och föränd- ringar av befintliga avtal, både med och utan medels- tillägg. Dessutom har Sida begränsats av det så kallade 50 procent och 75 procent-villkoret i regleringsbrevet vilket gjort att vi inte kunnat teckna nya avtal i önskad utsträckning och inte heller så långa avtal vilket får genomslag på genomsnittlig avtalslängd för 2017. Antalet giltiga avtal har ökat något vilket är i linje med ökat anslag. Antalet godkända avtalsvillkor mins- kade mycket under 2017 jämfört med 2016 vilket för- klaras av att Sida under 2016 följde upp många fler typer av avtalsvillkor än under 2017.

stöd från andra givare en trend som fortsätter. Det innebär att Sidas stöd, som oftast kommer i form av kärnstöd, upplevs som alltmer relevant och av hög kvalitet bland samarbetspartnerna då det kan använ- das mer strategiskt och flexibelt utifrån samarbets- partners prioriteringar och mål.

Den förändrade politiska kontexten i USA har medfört osäkerheter kring Sidas pågående samarbete med USAID. Flera insatser som finansieras genom denna strategi får stöd från dem. Sida har ännu inte observerat några direkta effekter på sådana pågående avtal men inga nya avtal med samfinansiering med USAID planeras för närvarande.

Trots det politiska läget i USA så fortsatte det ökade politiska intresset för miljö- och klimatfrågor globalt och i Sverige och de marina frågorna och hav kom starkt i fokus genom den globala havskonferen- sen i juni 2017 där Sverige och Sida var medarrangö- rer. Havskonferensen lyfte den komplexa problemati- ken kring den pågående föroreningen av våra hav och utarmning av marina resurser. Inom detta område pågår nu ett omfattande arbete med att identifiera lämpliga nya insatser. En tillämplig strategi är även att tillföra marina komponenter till redan existerande avtal med samarbetspartner med marin kompetens som till exempel med IUCN och IIED.194

75 procent av insatsportföljen inom miljö och kli- mat har nu också fokus på jämställdhet. Sidas arbete med att stödja förbättring av vedspisar är särskilt rele- vant då nästan 3 miljarder människor fortfarande använder eldning av fasta bränslen för uppvärmning och matlagning och exponeringen leder till miljontals förtida dödsfall årligen, särskilt bland kvinnor och barn. Sida verkar inom området genom Energising Development (EnDev), Världsbanken och Energia. EnDev rapporterade att ca 1,56 miljoner människor fick tillgång till bättre spisar och dessutom fick 230 000 människor tillgång till förnybar energi (eller nät) under 2016195.

Synergier med andra globala tematiska strategier och bilaterala strategier har eftersträvats för att öka effektiviteten och måluppfyllelsen. Nya interna system har underlättat samarbete mellan strategier, exempel- vis så har Världsbankens nya vattenfacilitet finansie- rats både av miljö och klimatstrategin och Resultatstra- tegi för globala insatser för socialt hållbar utveckling

2014–2017 som täcker olika dimensioner av vatten- frågorna. Det har blivit farligare att vara miljöförsva- rare och ett växande antal sådana har utsatts för hot eller blivit mördade under 2017196. Ett antal insatser

under Strategi för särskilda insatser för mänskliga rättigheter och demokratisering 2014–2017 bidrar med skydd för det

4.9 Globala insatser för socialt hållbar

In document Sidas årsredovisning 2017 (Page 87-89)