• No results found

19. En expansiv kollektivtrafik

19.6 Aktuella projekt

144 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

I Stockholms län är det landstinget som är den regionala

kollektivtrafikmyndigheten, mer specifikt är det Trafiknämnden som genomför uppdraget. Trafikförsörjningsprogrammet redovisar behov av kollektivtrafik inom länet och över länsgränserna. I detta arbete är

samverkan med angränsande kommuner och landsting mycket viktiga. De olika projekt som beskrivs i årets budget ska ses utifrån denna helhet.

19.6 Aktuella projekt

Eftersom trafiksatsningar ofta är omfattande i kostnader och komplexitet och involverar flera kommuner samt ibland staten, krävs gedigna

planeringsprocesser. Innan projekten sätts igång behövs ett utrednings- och planeringsarbete av hög kvalitet för att rätt satsningar ska kunna göras.

Viktiga satsningar i årets budget, som befinner sig i olika planerings- och genomförandestadier är:

• Roslagsbanan

• Lidingödelen av Spårväg City

• Färdigställande av Solnagrenen av tvärbanan

• Påbörjande av modernisering av tunnelbanans Röda linje

• Anskaffning av pendeltåg

Vidare sker en fortsatt översyn av långsiktiga investeringar med syfte att skapa utrymme för att kunna genomföra tunnelbana till Nacka.

För att kunna genomföra nödvändiga investeringar i kollektivtrafiken behöver landstinget fler källor till stöd, biljettintäkter, kommersiella intäkter, kommunal medfinansiering, statlig medfinansiering och intäkter från trängselskatter. Genomförandet av landstingets trafikinvesteringar förutsätter ett ökat statligt och kommunalt stöd.

En utredning ska ta fram förslag på hur kollektivtrafiken bättre kan ta del av de kommersiella intäkter och exploateringsintäkter som följer av att kollektivtrafiken byggs ut.

Detta är de satsningar som pågår eller påbörjas under budgetperioden per trafikslag:

19.6.1 Tunnelbana

För Gröna linjen planeras upprustning av Hässelbygrenen och en av

broarna över Söderström. För Röda linjen planeras förändringar i huvudsak att ske genom programmet för linjens uppgradering i form av nya vagnar och tätare trafik, ett nytt signalsystem, en ny depå i Norsborg samt

upprustning av stationerna Hallunda och Norsborg. För Blå linjen planeras en renodling av trafiken till enbart C20-vagnar och stegvisa mindre

trafikökningar genomförs.

Depåer byggs om för att hantera utfasningen av CX- fordonen. Studier om förlängning av Nacka genomförs.

145 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

Åtgärder som behöver eller kan behöva vidtas för tunnelbanan i stort under perioden är bullerreducering, förbättrad tillgänglighet samt säkerhet i form av brandsäkerhet på stationer under mark samt spårbeträdandelarm. I samband med upprustning och modernisering av tunnelbanans Röda linje bör frågan om plattformsdörrar analyseras. Även flera bytespunkter kan komma att genomgå förändringar.

En idéstudie om en förlängning av tunnelbanans Blå linje till Nacka håller på att genomföras i samarbete med landstinget, staten och berörda

kommuner. Även åtgärder som förbättra kapaciteten i tunnelbanan studeras, exempelvis att i en framtid konvertera en grön linje till blå söder om Gullmarsplan utreds. Regeringen utsåg under 2012

förhandlingspersoner till detta uppdrag. I förhandlingsuppdraget ingår även att utreda lämpliga spårlösningar till Barkarbystaden och Hagastaden där nya arbetsplats- och bostadsområden håller på att växa fram.

En annan del av länet som växer i snabb takt är Nordostsektorn. En utredning med syfte att studera effektivare kollektivtrafiklösningar för berörda kommuner håller på att arbetas fram. I det arbetet studeras bland annat en tunnelbanelösning och en ny tvärförbindelse med järnväg. Även för den framväxande stadsdelen Hagastaden pågår ett arbete med att utreda bästa kollektivtrafiklösning.

19.6.2 Pendeltåg

Under den kommande tioårsperioden planeras utökningar i

pendeltågstrafiken. En del av detta är den nya trafiken till Uppsala från och med december 2012. Arbete sker även för Citybanan som beräknas öppnas för trafik 2017. Mer spårkapacitet innebär att pendeltågen kan gå oftare eller utökas på annat sätt. Det räcker dock inte med spåren, nyinvesteringar i fordon och depåer krävs för att möjliggöra högre turtäthet. En inventering av behoven av upprustning av pendeltågsstationer ska också genomföras.

19.6.3 Lokalbanor

Program Tvärbana Norr Solnagrenen pågår. I detta ingår en ny spårväg, nya fordon samt depå. Tvärbana Norr Kistagrenen planeras att byggas.

Tvärbanan till Sickla är prioriterad och arbetet fortsätter. Program

Roslagsbanans kapacitetsförstärkning består av utbyggnad av dubbelspår, ny depå, nya fordon, tillgänglighetsanpassningar och bullerreducerande åtgärder. Programmet för Spårväg City innefattar

tillgänglighetsanpassning, utbyggnad av spårvägen till Norra

Djurgårdsstaden och Ropsten samt en modernisering av Lidingöbanan.

Utredningsarbetet kring Spårväg syd fortsätter och ska byggas i takt med utvecklingen i området. Arbetet med att genomföra planarbete för att kunna ersätta stombusslinje 4 med spårväg ska påbörjas.

146 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

19.6.4 Buss

Nyinvesteringar i busstrafiken planeras framförallt i fastigheter (depåer och bytespunkter). Vissa depåer finns på mark som kommuner vill få tillgång till för till exempel bostadsbyggande, medan andra är lokaliserade till mindre lämpliga ställen ur trafikeringsperspektiv. Detta medför att

landstinget kommer att investera i nya depåer och nyinvesteringar planeras i ett tiotal bytespunkter. På befintliga bussdepåer sker nyinvesteringar för att anpassa till förnybara drivmedel och nya trafikavtal. Nya

tvättanläggningar uppförs och ersättningsinvesteringar sker framförallt i fastigheter, men även i framkomlighet.

I Spår- och stomnätsstrategin Etapp 2 har förvaltningschefen föreslagit flera tvärgående busslinjer i länet. Flera av dem är tänkta att vara så kallade Bus Rapid Transit-linjer (BRT-linjer). BRT kommer att öka

framkomligheten för bussarna genom särskilda bussgator där busstrafiken prioriteras framför annan trafik. Även möjligheten att ersätta viss befintlig busstrafik med snabbusslinjer i syfte att förbättra länets tvärförbindelser har ingått i utredningen. På så sätt kan nya resmönster skapas och avlasta annan hårt belastad trafik.

På vissa ställen i länet finns busslinjer med få resande. Där finns

förutsättningar för lösningar som ger bättre service för resenärerna och ett effektivare användande av resurser. Trafiknämnden kommer därför att utreda hur utbyggd anropsstyrd busstrafik på linjer med få resande kan införas. Möjligheten till att införa så kallade ”flexibla nattstopp” för att öka tryggheten för resenärer nattetid kommer fortsätta att utredas. Även möjligheterna att med buss trafikera mellan Ekerö till Flemingsberg via Trafikverkets vägfärja vid Slagsta ska ses över.

19.6.5 Färdtjänst

Den särskilda kollektivtrafiken, färdtjänsten, finns till för de resenärer som inte alltid kan använda den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten ska utvecklas med betoning på kvalitet och kundfokus. Kundvalet inom färdtjänsten ska utvecklas i syfte att öka kvaliteten och valfriheten samt resultera i ett friare resande för de färdtjänstresenärer som sällan eller aldrig kan resa med den ordinarie SL-trafiken.

En långsiktig strävan för färdtjänsten är att tillgänglighetsanpassningen av den allmänna kollektivtrafiken ska minska behovet av färdtjänst. Genom att öka kollektivtrafikens attraktivitet och tillgänglighet för resenärer med funktionsnedsättning kommer behovet av färdtjänst liksom kostnaderna för färdtjänsten minska. Även tillståndshanteringen ska ses över, anpassas till den ökade tillgängligheten och knytas närmare kommunernas

ansökningsprocesser.

147 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

Den anropsstyrda trafiken har avsevärt förbättrat tillgängligheten. För att förbättra servicen ytterligare för våra resenärer vill Alliansen att

Trafiknämnden utvecklar närtrafiken till att bli anropsstyrd. Nämnden ska hänvisa färdtjänstens resenärer till den anropsstyrda trafiken i syfte att ge färdtjänstresenärerna ett friare och mer kostnadseffektivt lokalt resande.

Det är också viktigt att våra färdtjänstresenärer bemöts med respekt och att chaufförerna har god kännedom om olika funktionsnedsättningar och färdtjänstresenärernas särskilda behov. Färdtjänstchaufförerna ska också ha god lokalkännedom, eftersom en färdtjänstresenär inte alltid kan förväntas kunna vara behjälplig med vägledning.

Alliansen vill öka resetilldelningen under 2014 för de resenärer som sällan eller aldrig har möjlighet att använda annat färdmedel än färdtjänst.

Tilldelningen av via-resor utökas till och med årskurs tre i grundskolan 2014.

Informationen om när hållplatser och stationer blivit mer tillgängliga måste bättre komma resenärerna till del, både genom hemsidan och riktade kampanjer.

Det mesta av färdtjänstverksamheten såsom utförande, fordon och

beställningscentraler är funktionsupphandlade. Förstudie av färdtjänstens affärsmodeller pågår innevarande år inför upphandlingsstarter från och med 2014. Avtalet om taxitransporter löper ut 2014 och kommer sannolikt att förlängas med två år. Avtalet om rullstolstaxitransporter är förlängt och löper ut 2015. Andra förbättringar som ska genomföras är att hinder vid stationer ska åtgärdas och belysningen ska förbättras.

I Stockholms läns landsting ansvarar Färdtjänstutskottet för att

myndighetsutövningen, med betoning på tillståndsgivning, fungerar på ett tillfredsställande sätt. Det är också viktigt att handläggningstiderna är korta och att samarbetet med länets kommuner fungerar på ett bra sätt. Rätt resenär ska beviljas rätt resande med rätt tillstånd.

Avdelningen Färdtjänsttillstånd har därför inlett ett närmare samarbete med kommunerna och infört nya rutiner kring ansökningsprocessen för att bland annat minska onödig byråkrati och därmed korta

handläggningstiderna.

19.6.6 Sjötrafiken

I början av budgetperioden är det trafikstart för alla nya avtal inom Waxholms Ångfartygs AB:s verksamhetsområde. Upphandlingarna som just nu pågår omfattar all trafik hos Waxholms Ångfartygs AB, såväl skärgårdstrafik som hamntrafik. All kollektivtrafik på Stockholms inre

148 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

vatten hanteras som en helhet och samplaneras med kollektivtrafiken på land. Ett försök med nord-sydlig förbindelse startar under sommaren 2014.

För att pröva möjligheten till ett bättre kapacitetsutnyttjande av befintliga båtar under lågsäsong, och därmed förlänga besökssäsongen och stärka skärgården som besöksmål genomförs ett försök med halverad taxa under lågsäsong. Försöket inleds den 1 oktober 2013 och avslutas den 31 mars 2014. Ett arbete för att förbättra möjligheterna till byte mellan vatten- och landtrafik ska under året att genomföras.

Pendelbåtstrafik på Stockholms inre vattenvägar skapar nya resmönster och bidrar till att öka Stockholmsregionens attraktionskraft samtidigt som det är ett viktigt komplement till landtrafiken. Genom pendelbåtstrafiken, Sjövägen kan resenärerna på ett enkelt sätt resa mellan Frihamnen- Lidingö- Nacka strand- Nybroplan. Denna populära trafik utökas och antalet avgångar ökar. Alliansen vill utveckla fler effektiva förbindelser på Stockholms inre vattenvägar som ett sätt att öka kollektivtrafikens andel.

Trafiknämnden ska även utreda vilka möjligheter det finns att öka hastigheten för pendelbåtstrafiken.

Under renoveringen vid Slussen kommer fler effektiva förbindelser på Stockholms inre vatten behövas i syfte att avlasta buss- och

tunnelbanetrafiken under byggtiden. Slussen kommer i takt med färdigställandet av nya Slussen att utvecklas till ett nytt nav för pendelbåtstrafiken.

I samband med bygget av Förbifart Stockholm kommer delar av

Ekerövägen att stängas av. Trafiknämnden ska därför inleda förhandlingar med Ekerö kommun och Trafikverket om pendelbåt mellan Ekerö och centrala Stockholm. Förutom att säkerställa Trafikverkets finansiering är syftet att säkerställa att denna pendelbåt på ett smidigt sätt kan ansluta till övrig kollektivtrafik.

19.6.7 Upphandling av trafik

Driften av kollektivtrafik upphandlas av trafiknämnden. För att öka antalet betalande resenärer har en ny avtalskonstruktion med ändrad

incitamentsstyrning tagits fram som gäller fyra lokalbanor och en stor del av busstrafiken i norra länet. Den nya avtalskonstruktionen ger även trafikentreprenören större frihet att planera trafiken.

Andra justeringar är att kostnader för trygghetsskapande åtgärder såsom trygghetskameror och alkolås ingår i trafikavtalen. Detta förväntas bidra till att arbetet på detta område blir bättre, så att trafikanterna känner sig tryggare, vilket är en viktig del av målet attraktiv kollektivtrafik. Andra åtgärder som ska bidra till att höja kvaliteten för trafikanterna är att äldre

149 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

bussar gradvis byts ut mot mer tillgängliga och miljövänliga bussar.

Tillsammans med operatörer sker ett kontinuerligt planeringsarbete för att utbudet skall motsvara efterfrågan och inte minst minska trängseln. Linjer dras om, fler turer sätts in och förstärkningstrafik körs.

KOLLEKTIVTRAFIK Föreslås

att uppdra åt trafiknämnden att tidigarelägga Tvärbanans förlängning till Kista så att byggstart kan ske senast 2016

att uppdra åt trafiknämnden att tidigarelägga Tvärbanans förlängning till Sickla station så att byggstart kan ske 2014

att fastställa taxa för enstaka biljetter för skärgårdstrafik till halverad taxa utifrån normaltaxa för enstaka biljetter för skärgårdstrafik inom Waxholmsbolaget avseende försök inom sjötrafiken från den 1 oktober 2013 till och med den 31 mars 2014

150 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

VERKSAMHET

HÅLLBAR TILLVÄXT

Hållbar tillväxt är ett samlande mål för flera områden som är viktiga för stockholmarnas framtid. Här finns tillväxtaspekter – arbetet för att utvecklas som en ledande tillväxtregion och planeringen för att skapa förutsättningarna för detta. Här finns också omtanken om miljön och framtida generationer. Landstinget ska ha miljömässigt hållbara verksamheter. Forskning och utveckling är viktig både för att

behandlingar i vården ska fortsätta utvecklas och för att den bidrar till länets ekonomiska tillväxt. En fjärde dimension är det sociala

ansvarstagandet – att både nu och för framtiden verka för allas lika värde. I hållbarhetsbegreppet ligger också att landstingets processer, exempelvis IT-system och administrativa system, är smidiga och säkra så att de bidrar till en robust och risktålig verksamhet. Satsningar sker inom respektive nämnds/styrelses ram i enlighet med det som anges under avsnittet Ekonomiska förutsättningar för nämnder och styrelser.