• No results found

Investeringar inom kollektivtrafiken

6. Investeringar

6.3 Investeringar inom kollektivtrafiken

69 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

Vidare har landstingsstyrelsen inom samma beslutade ram vid mötet den 13 november 2012 fastställt 2013 års budget där ställning har tagits för

investeringar i anslutning till Nya Karolinska Solna avseende

fastighetsinvesteringar och investeringar i utrustning och inventarier.

För närmare information hänvisas till ärendena LS 0336, LS 1303-0337 och LS 1303-0344.

6.3 Investeringar inom kollektivtrafiken

Till grund för utformning av trafikens investeringsbudget ligger definierade behov av strategiska investeringar enligt den regionala utvecklingsplanen RUFS 2010 samt den långsiktiga planen för ersättningsinvesteringar som uppdateras årligen. Budgeten omfattar såväl pågående objekt som förslag till nya investeringsobjekt, det vill säga specificerade objekt där fullmäktige ännu inte beslutat om genomförande. Utformning av budgetförslaget har skett i enlighet med landstingets Investeringsstrategi.

När Stockholms län växer måste kollektivtrafiken moderniseras och byggas ut. Landstinget har ett stort ansvar att bekosta driften av den uppbyggda kollektivtrafiken, därför är det angeläget att infrastrukturinvesteringar ses som ett gemensamt ansvar för stat, landsting och länets kommuner. Vid nyinvesteringar bör staten i normalfallet bidra med cirka hälften av

investeringskostnaden i de projekt där landstinget och staten är överens om utbyggnaden.

Berörda kommuner bör bidra med cirka 20 procent genom att landstinget får ta del av det ökade markvärde en kollektivtrafikinvestering medför, men även genom att möjliggöra lägre investeringskostnader via exempelvis effektivare lösningar, bättre gemensam planering, möjlighet till

avstängningar under byggtiden, tydligare ansvarsfördelning av kostnader eller genom direkt medfinansiering. I de fall staten inte bidrar i tillräckligt hög grad ökar behovet av kommunal medfinansiering.

Merparten av trafikinvesteringarna avser strategiska objekt. För landstingets del innebär RUFS främst åtaganden för utbyggnad av

tvärbanan, nya spårvägar, satsningar på befintliga lokalbanor, investeringar i pendeltågsstationer samt en utökning av den kollektiva sjötrafiken för bofasta i skärgården. Planen bygger på en överenskommelse mellan staten och regionen och omfattar utbyggnad av kollektivtrafikens infrastruktur.

Inga objekt över 100 miljoner kronor återfinns bland investeringar inom kollektivtrafiken till sjöss.

Totalt omfattar investeringarna 32,8 miljarder kronor under perioden 2014-2018 varav 8,6 miljarder kronor avser 2014. Det finns behov av

70 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

ytterligare investeringar inom planperioden där beslutsunderlagen ännu inte är färdigställda och investeringarna befinner sig i så tidiga faser att endast utgifter avseende förstudie/program har beaktats i förslaget. Utöver förslaget till budget 2014-2018 finns därför utgifter för kommande program och genomförandefas för nya projekt på totalt 27 miljarder kronor varav 4,1 miljarder kronor under 2014-2018. Nedan redovisas objekt som blir

föremål för landstingsfullmäktiges beslut i samband med beslut om Budget 2014.

6.3.1 Utredningsbeslut

Objekten nedan uppfyller ställda krav för utredningsbeslut. Uppgifter om totalkostnader och årliga medelsbehov är preliminära.

C20- uppgradering

En uppgradering av Tunnelbanevagn C20 behövs för att säkerställa

fordonens livslängd samt uppnå rätt prestanda under resterande livslängd.

Driftuttaget har varit 46 procent högre än vad fordonen är specificerade för vilket lett till ökat slitage och förkortad livslängd.

Att uppgradera tunnelbanevagnarna kommer att öka både livslängden och tillgängligheten i vagnarna. Det är viktigt att underhålla det vi redan har samtidigt som vi måste köpa nytt allteftersom kollektivtrafiksystemet växer och behöver moderniseras.

Tvärbanans förlängning till Sickla station

Projektet avser en förlängning av befintlig tvärbana från Sickla Udde till Sickla station. Projektet i sin helhet omfattar 650 m spårbyggnation och en

71 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

hållplats vid Sickla station. Beräknad total investeringsutgift för projektet uppgår till 450 mkr. Investeringen kommer att genomföras i samverkan med kommunerna då en betydande kommunal medfinansiering har säkrats. Det är angeläget att investeringen kommer till stånd så snart som möjligt för att avlasta Slussen under de ombyggnationer som planeras.

Därför ska projektet påbörjas under 2014.

Tvärbanans förlängning till Sickla station kommer att binda samman Saltsjöbanan och Tvärbanan. Det innebär att resenärerna på ett enkelt sätt kommer att kunna åka ända från Saltsjöbaden i söder till Solna i norr.

Förlängningen skapar nya möjligheter till resmönster och kommer också att avlasta Slussen under renoveringen av densamma.

I en kraftigt expanderande region behöver kollektivtrafiken byggas ut.

Landstinget behöver skapa nya resmönster och resvägar för länets resenärer. Under 2014 kommer Tvärbanans förlängning till Bromma, Sundbyberg och Solna att stå klar. Det kommer innebära en helt ny

möjlighet att resa från Sickla i söder till Solna i norr. Med förlängningen till Kista skapas ännu en tvärförbindelse för alla som arbetar och bor i Kista.

Handen Bussterminal

Nybyggnad av bussterminal till en inomhusdockningsterminal med direkt anslutning till pendeltåget och nyproducerad centrumanläggning samt cirka 750 bostäder. Tillsammans med en byggherre bygger och investerar Haninge kommun anläggningen med anslutande byggnader och

infartsparkering. I förslaget till investeringsbudget 2014 är en förstudie upptagen 2014 med 1 miljon kronor.

Allteftersom Stockholms län växer är det viktigt att modernisera och bygga ut bussterminaler och mötesplatser där resenärerna på ett enkelt sätt kan byta mellan olika trafikslag i en trivsam och tillgänglig miljö.

Ersättning av bussdepå i Handen samt vid Dalarökorset Nybyggnad av bussdepå som en ersättning av befintliga bussdepåer i Handen och Jordbro. Befintliga bussdepåer i Handen är i mycket dåligt skick och kan inte utökas. Båda bussdepåerna uppvisar stora brister i verkstads-, tvätt-, tanknings- och uppställningskapacitet. En ny bussdepå behövs för att långsiktigt kunna säkra busstrafiken i Haninge kommun. I förslaget till investeringsbudget är en förstudie upptagen 2014 – 2015 med 0,2 miljoner kronor.

Ersättningsbussdepå i Åkersberga

Ny- och ombyggnad av bussdepå på befintlig hyrd fastighet för att

långsiktigt kunna säkra busstrafiken i Österåkers kommun. I förslaget till

72 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

investeringsbudget 2014 är en förstudie upptagen 2014-2015 med 0,2 miljoner kronor.

Ersättning av flera bussdepåer i Nacka

Nybyggnad av bussdepå i kommundelen Kil som en ersättning av befintlig bussdepå i Björknäs. Befintliga bussdepåer i Björknäs har inga

expansionsmöjligheter och kommer dessutom att minskas på grund av en ny vägramp som planeras mellan Gamla Värmdövägen och Värmdöleden då Skurubron ska byggas om samt en biogastankningsanläggning. En ny bussdepå behövs för att långsiktigt kunna säkra busstrafiken i Nacka och Värmdö kommuner. I förslaget till investeringsbudget är en förstudie upptagen 2014-2015 med 0,2 miljoner kronor.

Ersättningsdepå Märsta

Utredning av hur en bättre bytespunkt kan skapas samordnad med övriga planer i området. I förslaget till investeringsbudget 2014 är en förstudie upptagen 2014-2015 med 0,2 miljoner kronor.

Ersättningsdepå till Råstadepån

Råstadepån är gammal och sliten. Antalet bussar är för stort för den befintliga depån. Beroende på trafikområdenas framtida storlek sker eventuell uppdelning i två depåer. I förslaget till investeringsbudget 2014 är en förstudie upptagen 2015-2018 med 0,4 miljoner kronor.

Komplettering Innerstadsdepå

Ersättning av innerstadsdepåer pågår genom nybyggnad av Fredriksdal och Tomteboda. I medlingen från 2008 har SL/SLL givits möjlighet, om behov skulle finnas, att uppföra en depå för cirka 100 bussar i Värtanområdet i framtiden. Förstudiekostnader 2016-2018 är upptagna till 0,3 miljoner kronor.

Moderna bussmiljöer kommer att underlätta vardagen för alla

busschaufförer samtidigt som ett bra underhåll av fordonsparken kan garanteras. En del depåer är lokaliserade på ställen där man idag bygger nya arbetsplats- och bostadsområden i länet. Nya bussdepåer behövs likafullt för underhållet av bussparken och för att förbättra logistik och tidtabellhållning.

Realtidsinformation

Realtidstrafikinformationssystemet behöver ersättas med ett nytt system.

Systemet kommer att innehålla de funktioner som finns idag, men kommer även att tillföras ytterligare funktionalitet. I förslaget till investeringsbudget 2014 uppgår investeringsutgiften till 10 miljoner kronor och avser

förstudie. Objektet genomförs under förutsättning att betydande funktionalitetsförbättring kan uppnås.

73 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

Alltmedan den tekniska utvecklingen går framåt är det viktigt att

realtidsinformationen förbättras och att resenärerna genom olika kanaler kan få tillgång till aktuell och korrekt information. Ifall fler ska välja att åka kollektivt i stället för med bilen behöver realtids- och störningsinformation vara både lättillgänglig och rättvisande.

6.3.2 Inriktningsbeslut

Uppgifter om totalkostnader och årliga medelsbehov för objekten nedan är preliminära.

Investeringsobjekt, Mkr Föreslagen total utgift

Budget 2014

Plan 2015-2018

Tunnelbana till Nacka 15 098,0 50,0 700,0

Spårväg syd 4 310,0 20,0 260,0

Färdtjänstsystem 153,0 23,0 130,0

Tunnelbana till Nacka

I 2013 års budget beslöt landstingsfullmäktige att genomföra en förstudie avseende tunnelbana till Nacka. Förstudien har som syfte att belysa olika konsekvenser av en tunnelbana till Nacka. Just nu analyseras olika linjesträckningar och stationslägen. I analysen ingår bland annat att bedöma och jämföra de olika sträckningarnas miljöpåverkan. Inom utredningen genomförs sedan en miljökonsekvensbeskrivning där effekterna på miljön beskrivs.

Parallellt med förstudien genomförs en idéstudie över en förgrening av den nya tunnelbanesträckningen till Gullmarsplan. Det kan även bli en

förbindelse mellan Blå linje och Grön linje vid någon annan station. Syftet med att knyta ihop Blå linje med Grön är att öka turtätheten till och från Stockholms södra delar och därmed ge förutsättningar för byggande av bostäder och arbetsplatser. En idéstudie över förlängning till Orminge kommer också att göras. I arbetet med förstudien ingår också att utreda storlek och plats för en depå för de tåg som ska köras på den nya

tunnelbanesträckan.

Förstudien pågår och beräknas bli klar vid årsskiftet 2013/2014. Planen är att vid årsskiftet 2013/2014 presentera ett förslag på sträckning för

tunnelbana till Nacka. Eventuellt sänds förslaget på remiss till berörda kommuner innan beslut tas om sträckning, inriktningsbeslut.

Inriktningsbeslutet väntas kunna tas under våren 2014. Under

programfasen kommer fördjupade utredningar om den valda sträckningen att genomföras i syfte att ta fram underlag för genomförandebeslut och underlag för regeringens tillåtlighetsprövning, finansieringsavtal samt miljökonsekvensbeskrivning och underlag till miljödomar.

74 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

I förslaget till investeringsbudget 2014 är en fördjupad förstudie/program medtaget med 50 miljoner kronor för respektive år 2014-2016, totalt 150 miljoner kronor.

Trafiknämnden ges i uppdrag att inkomma med erforderliga underlag för inriktningsbeslut.

Spårväg syd, etapp 1 Flemingsberg-Skärholmen

Spårväg syd ingår i RUFS 2010 och i Länstransportplan 2010-2021. I länstransportplanen är byggstart planerad till 2019.

I en förstudie har trafiknämnden undersökt alternativa lösningar för att öka tillgängligheten till de regionala stadskärnorna Flemingsberg och Kungens kurva-Skärholmen. Undersökta alternativ är:

bussalternativ

BRT-alternativ (Bus Rapid Transit) spårvägsalternativ

Komplett förstudie med erforderliga underlag, analyser och ritningar presenterades för trafiknämnden vid sammanträde den 16 oktober 2012.

Trafiknämnden beslöt:

att godkänna förstudien för Spårväg syd,

att uppdra till chefen för trafikförvaltningen att återkomma med en fördjupad utredning gällande Spårväg syd,

att uppdra till förvaltningschefen att återkomma med förslag till avsiktsförklaring avseende Spårväg syd som utarbetats i samråd med berörda parter där en betydande kommunal medfinansiering är en viktig del.

Spårväg syd länkar samman de regionala stadskärnorna Flemingsberg och Skärholmen-Kungens kurva och förbättrar kollektivtrafiken utmed sträckan Flemingsberg – Masmo – Skärholmen/Kungens kurva – Fruängen – Älvsjö. Förbindelsen innebär bättre möjligheter till resor i tvärled med byten till pendeltåget i Flemingsberg och Älvsjö samt till tunnelbanan i Skärholmen, Fruängen och Masmo.

En spårvägsinvestering bedöms leda till en ökad attraktivitet för exempelvis företag att etablera sig i sektorn och ökat bostadsbyggande.

Trafiknämndens beslut i oktober 2012 att fördjupa studierna av ett spårvägsalternativ motiverades utifrån spårvägens positiva påverkan på bebyggelseutvecklingen och på sektorns långsiktiga utveckling.

Effekterna på bebyggelseutvecklingen bedöms vara så stora att

75 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

investeringen är angelägen och uppväger slutsatsen i förstudien att en spårvägsinvestering inte är motiverad från ett samhällsekonomiskt och kapacitetsperspektiv.

Linjesträckningen kommer att utredas mer i detalj i den fördjupade studie som görs under 2013 och 2014. Det beräknade antalet påstigande på Spårväg syd en vanlig vardag år 2030 är ca 21 000. Då Spårväg syd i största utsträckning går på egen banvall kommer störningskänsligheten jämfört med busstrafik att minska väsentligt. Anläggning och fordon kommer att vara helt anpassade för resenärer med

funktionsnedsättning.

För att säkra möjligheten att bygga en bro över E4 behöver förberedande arbete göras i samband med Trafikverkets projekt Förbifart Stockholm vid Trafikplats Skärholmen/Kungens kurva. Samarbete pågår med Trafikverket och Huddinge kommun om detta.

Finansieringen kommer att delas av flera parter. I trafiknämndens beslut från oktober 2012 framgår att en betydande kommunal medfinansiering är en viktig del.

Preliminär tidplan:

Fördjupad utredning efter förstudie 2013-2014

Systemhandlingar, detaljplaner och järnvägsplan 2015-2016 Detaljprojektering och upphandling 2017-2019.

Byggstart 2019.

I förslaget till investeringsbudget har 20 miljoner kronor avsatts för 2014.

Färdtjänstsystem

Färdtjänsten använder en stor mängd system som generellt sett är gamla, dåligt samfungerande och som dessutom inte är integrerade med trafiknämndens övriga systemmiljö. Det är mycket angeläget att ersätta dessa. Just nu pågår utarbetandet av en specifikation för vad förstudien skall innehålla. Förstudien ska belysa förutsättningarna för hur de nya systemen ska konstrueras. Förstudien beräknas vara klar till årsskiftet 2013/2014. Därefter kommer programfas/genomförande att påbörjas. I investeringsbudgeten är denna fas medtagen med 23 miljoner kronor 2014 avseende upphandling och implementering. Trafiknämnden ges i uppdrag att inkomma med erforderliga underlag för

genomförandebeslut inför upphandlingen av Färdtjänstsystem.

6.3.3 Genomförandebeslut

Uppgifter om totalkostnader och årliga medelsbehov för objekten nedan är preliminära.

76 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

Investeringsobjekt Föreslagen total

utgift

Budget 2014

Plan 2015-2018

Program Slussen 4 181,0 112,0 820,0

Fordonsdator Buss-PC 302,0 150,0 150,0

Program Slussen

I samband med beslut om 2013 års budget gav landstingsfullmäktige landstingsstyrelsen i uppdrag att återkomma till landstingsfullmäktige med ett bearbetat genomförandebeslut för Program Slussen inklusive

Söderströmsbron som innebär en lägre total investeringskostnad, LS 1208-1031. Förberedande åtgärder inför beslut om genomförande pågår och de tekniska utredningarna avslutas. Ärendet planeras för behandling i trafiknämnden den 28 maj. Beslutet omfattar genomförandebeslut avseende Söderströmsbron och åtgärder på Saltsjöbanan. Fullmäktiges uppdrag LS 1208-1031 kvarstår.

Fordonsdator Buss-PC

Buss-PC:n behöver omgående ersättas. Idag möjliggör Buss-PC:n

trafikledning, sköter trafikljusprioritering, sköter passagerarinformation som högtalarutrop, skyltar i och utanpå bussen med mera. Buss-PC används även på spårvagnar och på Roslagsbanan. Den kan bli aktuell på fartyg. Flera nya spårfordon är beroende av att kunna lita till de funktioner som en dator ombord ansvarar för. Fordonsutvecklingen har gått snabbt och det är viktigt att kunna ge en fordonsdator delvis nya uppgifter.

Just nu pågår utarbetandet av en specifikation för vad förstudien ska innehålla. Förstudien ska belysa förutsättningarna för hur de nya systemen ska konstrueras. Förstudien beräknas vara klar till årsskiftet 2013/2014.

Därefter påbörjas programfas/genomförande. I förslaget till

investeringsbudget är ett genomförande medtaget med 150 miljoner kronor för respektive år 2014 och 2015, totalt 300 miljoner kronor. Trafiknämnden ges i uppdrag att inkomma med erforderliga underlag för

genomförandebeslut.

Program Kistagrenen

I samband med beslut om 2013 års budget gav landstingsfullmäktige landstingsstyrelsen i uppdrag att återkomma till landstingsfullmäktige med ett bearbetat genomförandebeslut för program Kistagrenen som innebär en lägre totalt investeringskostnad, LS 1208-1030.

Kistagrenen är ett angeläget projekt för att binda ihop viktiga utpekade regionala kärnor. Arbetet med att skapa kapacitetsstarka tvärförbindelser i Stockholms län är prioriterat. Därför kommer projektet att genomföras med start 2016.

77 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

Roslagsbanans fortsatta utbyggnad

Trafiknämnden beslöt vid sammanträdet den 12 mars i år att fatta genomförandebeslut om Roslagsbanans fortsatta utbyggnad till en

investeringsutgift av 3 149 miljoner kronor inklusive index, LS 1303-0413.

Roslagsbanans fortsatta utbyggnad är en del av Program Roslagsbanans utbyggnad, tidigare godkänt för genomförande. Programmet omfattar dubbelspårsutbyggnad, nya depåer samt nya fordon i syfte att erbjuda möjligheter till jämn 15-minuterstrafik i steg ett och jämn 10-minuters trafik i steg två. Utöver detta innefattar programmet även upprustning av fordon, tillgänglighetsanpassning av stationer, nytt sophus och skalskydd för depå på Östra station, renovering och stambyte på fastigheten RB 30, övrig omgivningspåverkan samt bullerskyddsåtgärder på de sträckor som inte byggs ut till dubbelspår.

Fastställd totalutgift för programmet uppgick enligt budget 2013 till 8,5 miljarder kronor. Trafiknämndens beslut innebär att totalutgiften för programmet sänks till cirka 7,7 miljarder kronor, vilket innebär att objektet genomförs inom ramen för fullmäktiges tidigare beslut.

Tillgänglighetsanpassning av Spårväg Citys Djurgårdslinje Arbetet med att tillgänglighetsanpassa Djurgårdslinjen kommer att fortsätta.

För att möjliggöra för samtliga resenärer att på ett enkelt sätt ta sig runt i Stockholm har Trafiknämnden genomfört ett omfattande arbete på samtliga trafiksystem varför man nu går vidare med att även säkra tillgängligheten på Djurgårdslinjen. Under 2014 kommer arbetet att genomföras till en total kostnad av 190 miljoner.

6.3.4 Citybanan

Inom trafikinvesteringarna redovisas även landstingets åtaganden avseende medfinansiering av Citybanan enligt genomförandeavtal tecknat mellan Trafikverket, Stockholms stad och Stockholms läns landsting. Projektet Citybanan är i ett genomförandeskede och Trafikverket ansvarar för projektet i sin helhet. Projektet är planerat att vara färdigt år 2017.

Trafiknämnden kommer i april att besluta om utökad finansiering av Citybanan vilket för koncernfinansierings del innebär en ökad investering med 143 miljoner kronor till och med år 2017. Medelsbehovet 2014-2017 har anpassats till den ökade medelsförbrukningen. Vid utgången av år 2017 kommer investeringen för Citybanan att uppgå till 4 437 miljoner kronor jämfört med tidigare planerade 4 294 miljoner kronor.

78 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040