• No results found

17. Landstingets mål 2014-2016

17.7 Strategiska dokument

17.6 Attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare

Landstinget ska vara en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare som kan rekrytera, utveckla och behålla medarbetare. Genom att landstinget som arbetsgivare har stolta medarbetare skapas en förutsättning för detta.

Genom bra chefer och ett gott ledarskap skapas förutsättningar för ett bra arbetsklimat och en styrning som överensstämmer med landstingets mål.

Genom att säkerställa att rätt kompetens återfinns inom organisationen säkerställs en god hälso- och sjukvård, en välfungerande kollektivtrafik, ett rikt kulturliv och planering för att möta en regional tillväxt.

17.7 Strategiska dokument

Framtidens utveckling av länets hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och andra strategiska beslut utgår framför allt från tre strategiska planer:

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län, Regional

utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2010 och Framtidsplan för hälso- och sjukvården. Dessa tre dokument innehåller viktiga strategier kring hur länet ska hantera en växande befolkning som leder till ökade krav på bland annat hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken.

Mål Indikator

ETT FRITT, TILLGÄNGLIGT KULTURLIV MED HÖG KVALITET Barn och unga

prioriteras

En övervägande andel av de externa stöden ska gå till verksamhet för barn och unga

Kultur i vården 2 procent av byggkostnader vad avser vårdlokaler ska gå till konstnärlig gestaltning

Kultur i vården-program erbjuds alla äldreboenden och sjukhus i länet Fördjupat samarbete

kring kulturella och kreativa näringar

Samverkansprojekt enligt handlingsprogrammet Kreativa Stockholm startar (handlingsprogram under RUFS 2010)

Mål Indikator

ATTRAKTIV OCH KONKURRENSKRAFTIG ARBETSGIVARE Stolta medarbetare AKA-index:

Uppföljning av SLL:s Personalpolicy i medarbetarenkäten bestående av: aktivt ansvarstagande, kund- och resultatfokus, förändring och utveckling, jämlikhetsindex, hälso- och stressindex samt motivationsindex. Skala 1-100

Chef- och ledarskap Ledningsindex:

Ledningsindex på landstingsövergripande nivå från medarbetarenkäten. Skala 1-100

Systematisk

kompetensplanering

Systematisk kompetensplanering:

Andel av landstingets nämnder och bolag som påbörjat införandet av landstingets modell för systematisk kompetensplanering, KOLL

106 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

17.7.1 Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län Det regionala trafikförsöjningsprogrammet bygger på de nationella

transportpolitiska målen samt på regionala och lokala mål inom

samhällsbyggnadsområdet: den regionala utvecklingsplanen RUFS 2010, landstingets miljömål, strategiska dokument för kollektivtrafiken och kommunala översiktsplaner.

Det regionala trafikförsörjningsprogrammet är det strategiska dokument som behandlar regionens framtida kollektivtrafikförsörjning.

Utgångspunkten är att det ska skapas bästa möjliga

kollektivtrafikförsörjning i länet. Utifrån detta finns det stora investerings- och uvecklingsbehov i kollektivtrafiksystemet.

Målen med kollektivtrafiken är att den ska vara sammanhållen och samordnad, uppfylla resenärernas behov samt utgöra grund för planering och utbyggnad av transportsystemet genom samverkan med

bebyggelseplaneringen. Kollektivtrafiken ska bidra till ökad jämlikhet och jämställdhet, stödja ökad täthet och flerkärnighet i regionen samt bidra till en hållbar och sammanhållen utvidgning av arbetsmarknadsregionen.

Kollektivtrafikens miljö- och hälsopåverkan ska minimeras och kollektivtrafiken ska planeras och utföras med inriktning mot ökad kostnadseffektivitet. Kollektivtrafiken ska genom ökad attraktivitet och tillgänglighet vara förstahandsval för alla, även för personer med funktionsnedsättning.

17.7.2 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2010

Den regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 2010, utgår från visionen att regionen ska vara Europas mest attraktiva storstadsregion.

Regionen ska vara öppen och tillgänglig för alla. Tillgängligheten ska vara hög för alla typer av resor. Stockholmsregionen ska vara en ledande tillväxtregion som ska främja innovationer och inspirera människor att starta och utveckla verksamheter. Med bättre förutsättningar för forskning, näringsliv och kultur ökar invånarnas chanser att hitta utvecklande arbeten.

Livsmiljön ska vara god genom en ren luft och rent vatten samtidigt som människor ska känna tillit till varandra och ha förtroende för

samhällsorganen. Regionen ska använda resurserna effektivt samtidigt som miljöpåverkan ska vara låg.

107 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

17.7.3 Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplanen för hälso- och sjukvården visar målbilder för den framtida hälso- och sjukvården samt utgångspunkter och förutsättningar för

genomförandet av planen, vad som gjorts hittills, förslag på förändringar av hälso- och sjukvården samt inriktningen på det fortsatta arbetet.

Huvudbudskapet i Framtidsplanen är att befolkningen utifrån behoven ska få en bättre hälso- och sjukvård än vad som erbjuds idag.

För att nå målet en bättre hälso- och sjukvård behöver vården bland annat samarbeta runt patienten utifrån dennes behov i enlighet med begreppet Nätverkssjukvård. Utbyggnaden av öppen och sluten vård behöver ske utanför akutsjukhusen. Antalet vårdplatser behöver öka inom

akutsjukvården. Vården ska i så stor utsträckning som möjligt erbjudas nära patienten. Utifrån denna målbild behöver det skapas förutsättningar för forskning och utveckling, förbättrad infomationshantering och

utveckling av eHälsotjänster, upprustning och byggnation av sjukhus samt säkrad kompetensförsörjning. Allt detta förutsätter att vi fortsatt har en ekonomi i balans.

MÅL OCH STRATEGIER Föreslås

att godkänna förslag till övergripande och nedbrutna mål samt dess indikatorer och anse uppdraget LS 1208-1020 utfört

108 (253) SKRIVELSE

2013-05-07

Diarienummer LS 1301-0040

VERKSAMHET

HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Landstingets mål för hälso- och sjukvården är en förbättrad tillgänglighet och kvalitet. Patientens och medborgarens samlade behov och fria val ska mötas av ett flexibelt vårdutbud där hälsofrämjande perspektiv och patientens önskemål och medicinska behov står i centrum. Patienten ska mötas av en kunskapsbaserad, ändamålsenlig, säker och tillgänglig vård som ges på lika villkor för alla. Satsningar sker inom respektive

nämnds/styrelses ram om inte annat anges under avsnittet Ekonomiska förutsättningar för nämnder och styrelser.

Sedan valåret 2006 har ett intensivt arbete bedrivits för att öka kvaliteten och tillgängligheten i hälso- och sjukvården i Stockholms län. Införandet av vårdval i primärvården har resulterat i 40 nya vårdcentraler och särskilt ökad närhet till vård i områden som förut var underförsörjda. Det ska vara enkelt att få träffa en doktor när man behöver det. Vi har också infört vårdval inom den somatiska specialistvården vilket betyder att vårdval nu finns inom 25 olika områden och flera nya vårdval planeras och införs successivt. Resultatet är ökad valfrihet, högre kvalitet, bättre tillgänglighet och nöjdare patienter.

18. En tillgänglig hälso- och sjukvård för alla