• No results found

7. Výzkumné šetření

7.3. Analýza výzkumného šetření

7.3.3. Analýza dotazníků

Dotazníkové šetření, které probíhalo od února do dubna roku 2020 bylo rozesláno pomocí e-mailové pošty pedagogům do škol, ve kterých působí školní speciální pedagogové, kteří mi poskytli rozhovor. Kontakty na pedagogy jsem získala z webových stránek dané školy, kde působí. Rozesláno bylo celkem 163 dotazníků, z nichž byla návratnost 62 dotazníků, což je v přepočtu 45,6 %. Dotazník je zpracován pomocí internetového online nástroje Survio.com.

Otázek dotazníku je celkem sedm, každá z nich byla pro vyplnění dotazníku povinná. Dvě otázky jsou uzavřené, čtyři otevřené a jedna otázka je uzavřená, kde respondenti hodnotí spokojenost se spoluprací se speciálním pedagogem.Formulář dotazníku naleznete v Příloze č. 3. Každý graf je také doplněný vlastním shrnutím a vyhodnocením.

51 Graf 1: Práce s žáky se SVP

Školní poradenské pracoviště vzniklo primárně na podporu dětem se speciálními vzdělávacími potřebami. Těchto dětí ve školství výrazně přibývá. První otázka se zaměřuje právě na ně a na to, kolik z dotazovaných s nimi spolupracuje. Zda je v dnešní době již standard pracovat s dětmi s SVP či nikoli. Výsledek z grafu ukazuje, že většina z dotazovaných tedy 57 respondentů v současnosti pracuje s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami.

Hodnocení: V dnešní době by mělo probíhá společné vzdělávání na každé běžné základní škole, a zároveň jsem si pro výzkum vybrala pouze školy, kde působí speciální pedagog, předpokládala jsem, že více jak 90 % respondentů bude mít zkušenost s prací se žáky se SVP.

Tento můj předpoklad byl pomocí první výzkumné otázky dotazníku potvrzen.

57 92%

5 8%

Pracujete se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami?

Ano Ne

52

Graf 2: Spolupráce se školním speciálním pedagogem

Otázka č. 2 se týká zkušenosti práce pedagogů se školním speciálním pedagogem a konkrétních příkladů spolupráce. Otázka se rozděluje na odpověď NE s 6 respondenty a ANO s 56 respondenty, přičemž z odpovědi ANO vychází i konkrétní odpovědi, které jsem shrnula do 6 kategorií. Ze všech dotazovaných, 35 % dozovaných hodnotilo zkušenost jako dobrou, 18 % má zkušenost s pomocí pedagogům, které konkrétně zahrnují konzultace a poradenství pedagogům ohledně práce se žáky se SVP. Celkem 14 % odpovědělo, že jejich zkušenost se speciálním pedagogem je podpora žáků se SVP, 3 % odpovědí zahrnovalo komunikaci s rodiči a 2 % dotazovaných hodnotilo zkušenost jako špatnou. Zbylých 15 % respondentů zodpovědělo různě. Odpovědi zahrnovaly pomoc s administrativou a IVP, komunikaci se ŠPZ, pomoc v hodinách nebo screening třídních kolektivů.

Hodnocení: Pokud na škole speciální pedagog funguje, budou s ním spolupracovat učitelé pracující se žáky se SVP, jak je uvedeno v grafu č. 1. Na základě rozhovorů se speciálními pedagogy jsem předpokládala, že většina pedagogů bude uvádět jako nejčastější spolupráci týkající se pomoci žákům se SVP. Tento typ činnosti nazývající se intervenční činnost hraje nejvýznamnější roli v celé náplni práce školního speciálního pedagoga.

Ne

Máte zkušenost se spoluprací se školním speciálním pedagogem? Pokud ano, jakou?

Ne Dobrá zkušenost Podpora žáků SVP Pomoc pedagogům Komunikace s rodiči Špatná zkušenost Jiné zkušenosti

53 Graf 3: Potřebnost pozice pro školu

Otázka č. 3 se zaměřuje na potřebnost pozice speciálního pedagoga pro školu z pohledu učitelů. 97 % respondentů považuje školního speciální pedagoga za potřebného v jejich škole. Pouze 3 % potřebnost v této pozici neshledává.

Hodnocení: Po uvážení společného vzdělávání jako trendu ve školství jsem předpokládala, že přibližně 90 % dotazovaných učitelů tuto pozici ocení z pohledu konzultanta školské inkluze, který pomůže a poradí s administrativou spojenou s inkluzí a doporučí metody a formy práce s daným žákem. Zároveň se i on sám bude nad rámec výuky věnovat žákům se SVP a pracovat na dosažení cíle výchovně vzdělávacího procesu.

Graf 4: Očekávání od školního speciálního pedagoga

60 97%

2 3%

Shledáváte tuto pozici jako potřebnou pro vás i vaši školu?

Ano Ne

24 39%

26 42%

6 9,5 %

6 9,5 %

Co očekáváte od školního speciálního pedagoga?

Pomoc pedagogům Práce s žáky SVP Odbornost Jiné

54

Graf č. 4 znázorňuje konkrétní příklady očekávání pedagogů od speciálního pedagoga. 62 odpovědí je rozřazeno do 4 kategorií. 42 % odpovědí se týkalo práce se žáky se SVP, která konkrétně dle odpovědí zahrnuje pomoc žákům se SVP v naplnění jejich výchovně vzdělávacího procesu, pedagogickou intervenci nebo pomoc žákům v hodinách a zlepšení jejich prospěchu. 39 % respondentů uvedlo pomoc pedagogům zahrnující navržení řešení, metod a forem práce, doporučení konkrétních typů, jak pracovat s žákem se SVP a celkové informační zajištění pedagoga. 9,5 % uvedlo, že očekávají komplexní odbornost, tzn.

prosazení své pozice a přínos zkušeností z oboru speciální pedagogiky. Stejné množství respondentů pak uvedlo další příklady očekávání, a to například konzultace, pomoc při výuce, metodiku práce s žákem, pomoc s evidenční činností a diagnostiku.

Hodnocení: Výpovědní hodnota se shoduje s odpověďmi speciálních pedagogů v rozhovoru i s odbornou literaturou. Nejvíce respondenti od speciálního pedagoga očekávají individuální činnost s žákem a metodickou činnost poskytovanou pedagogům. V rozhovorech byla také čitelná administrativní činnost a pomoc s evidencí IVP, která se také objevila mezi odpověďmi v dotazníkovém šetření.

Graf 5: Informovanost o činnostech speciálního pedagoga

Pátá otázka dotazníkového šetření se zaměřuje na to, jak jsou pedagogové informováni o činnostech speciálního pedagoga. Co vykonává, na co se zaměřuje a co po něm mohou požadovat. Odpovědi jsem rozdělila na ANO, jsem dostatečně informován, NE, nejsem dostatečně informován a jsem částečně informován. Součástí otázky byla k odpovědi ANO

50 81%

4 6%

8 13%

Jste dostatečně informován(a) o činnostech školního speciálního pedagoga?

Ano, dostatečná informovanost Částečná informovanost Ne, nedostatečná informovanost

55

podotázka, která se zaměřuje na zdroj informací ohledně činností speciálního pedagoga.

Největší zastoupení zde měla odborná školení, přímá spolupráce se speciálním pedagogem, informace ze schůzí pedagogického sboru a od vedení školy. Zmiňován byl také osobní zájem a samostudium informací nebo informace nabyté v rámci vzdělávání z vysoké školy.

Hodnocení: Před samotným výzkumem jsem se domnívala, že informovanost o činnostech speciálního pedagoga bude nízká a nebude ucelené povědomí o činnostech tohoto odborníka, kterých mohou učitelé ve své praxi využít. Byla jsem tedy překvapena z výsledků tohoto šetření. Zaleží ale také na tom, jaká je dostatečná míra informovanosti. Zda opravdu pedagogové vědí, co mohou od speciálního pedagoga požadovat a v čem jim může být k dispozici, nebo zda pouze považují své získané dosavadní informace za dostatečné.

Graf 6: Důležitost odborných činností speciálního pedagoga

Graf č. 6 znázorňuje jaké odborné činnosti speciálního pedagoga shledávají učitelé jako nejdůležitější pro chod školy. Odpovědi jsou rozděleny do 6 kategorií. Nejvíce byla zmiňována intervenční a terapeutická činnost s 35 %. Ta konkrétněji zahrnuje práci s dětmi se SVP, reedukaci těchto dětí, poskytování individuálních činností dle potřeb žáka, pozitivní podpora žáků a zvýšení jejich sebevědomí. Celkově 26 % respondentů uvedlo jako nejzásadnější metodické činnosti, které obsahují odborné rady pedagogům, spolupráce při realizaci výchovně vzdělávacího procesu žáka, metodiku nápravy, odbornou znalost

22

56

problémů jednotlivých žáků a znalost nástrojů a postupů, jak jim pomoci. Diagnostické činnosti, které byly konkrétně uvedeny jako zjištění problému a vyšetření žáka a navržení nápravy upřednostňuje 9 % dotazovaných, a 10 % odpovědí obsahovalo evidenční činnosti.

Dalších 10 % uvedlo různé příklady činností jako informativní činnost, poradenství, spolupráci s rodiči nebo podílení se na zajištění materiálu pro žáky se SVP. Z dotazovaných uvedlo 5 %, že neví, jakou činnost by vybralo.

Hodnocení: Stejně tak, jak už bylo zmiňováno pod grafem č. 3, tak i u této otázky jsem předpokládala, že největší procentuální zastoupení budou mít intervenční a metodické činnosti a po nich bude ve velkém zastoupení bude následovat spolupráce na administrativě neboli evidenční činnost. Dotazníky se opět shodují s provedenými rozhovory.

Graf 7: Hodnocení spolupráce

Poslední otázka se týkala hodnocení spokojenosti se spoluprací se speciálním pedagogem.

Hodnotilo se pomocí stupnice od 1 do 5, kde 1 byla nejmenší spokojenost a 5 největší spokojenost. Hodnocení 1 neuvedl žádný z respondentů. Hodnocení 2 hvězdičky uvedli 4 respondenti. 3 hvězdičky uvedlo 10 respondentů, 4 hvězdičky přidělilo 22 respondentů a 26 dotazovaných ohodnotilo spokojenost 5 hvězdičkami. Průměrné hodnocení je 4,1 hvězdičky.

Hodnocení: Pokud učitelé intenzivně se spolupracují se školním speciálním pedagogem a je jim spolupráce nabízena, jejich spokojenost bude vysoká. Odhadovala jsem, že průměr hodnocení budou 4 hvězdičky. Výzkumné šetření mi tento odhad zcela potvrdilo.

0

1 hvězdička 2 hvězdičky 3 hvězdičky 4 hvězdičky 5 hvězdiček

0 4

Ohodnoťte prosím spokojenost se spoluprací a

komunikací se školním speciálním pedagogem.

57