• No results found

B.6. - Konsekvenser för rättssäkerhet

In document Rapport 2018 (Page 126-129)

I denna kategori, som handlar om olika konsekvenser för rättssäkerheten som problemen i ovanstående kategorier inom temat E-intyg kan innebära, identifierades fem subkategorier.

II.B.6.1. - Viktiga uppgifter får inte plats i e-intyget

Några svårigheter som lyfts avseende e-intygets utrymmesmässiga begränsningar kan innebära

problem för rättssäkerheten och patientsäkerheten. Exempelvis kan de begränsningar i antal tecken och antal diagnoser som kan anges i intyget bidra till att alla relevanta uppgifter om patientens tillstånd inte alltid kan beskrivas. I en del fall rapporteras som konsekvenser inte bara förseningar i

handläggningen, utan också avslag på patientens ansökan.

II.B.6.1.1. - Missvisande bild när endast en diagnos kan anges

De läkare som skrev att det bara fanns plats för en diagnos i e-intyget beskrev också att detta ledde till problem i kommunikationen med Försäkringskassan, vilket i förlängningen kunde gå ut över

patienterna.

Finns tyvärr bara möjlighet att ange en diagnos, vilket innebär problem när flera diagnoser/sjukdomstillstånd påverkar arbetsförmågan. (ID1788)

Blanketten innehåller bara plats för en diagnos. Det blir ofta missvisande eftersom samsjuklighet t ex depressionsdiagnos och smärtdiagnos är vanligt. (ID141)

Man skriver bara en diagnos. Handläggaren läser men missar andra diagnoser i texten på punkt 5 o 9. (ID2280)

I digitala intyg i exv journalsystemet Take Care kan bara en huvuddiagnos anges i diagnosfältet.

FK beaktar ofta enbart den diagnos som står där i sin bedömning trots att det i texten i andra fält i intyget anges och betonas att det inte finns en utan flera huvuddiagnoser. (ID2433)

II.B.6.1.2. - Begränsat antal tecken i e-intyget leder till problem för patienten

Begränsningen av det antal tecken som läkare kan skriva i e-intyget skapade i förlängningen ibland stora problem för patienter.

Det största problemet är att få in ohälsans totala omfattning på typ 200 tecken. Och att man blir ifrågasatt av någon som inte har träffat pat och inte verkar förstå det Medicinska i intyget. Och osäkerheten att jag bedömer att det finns grund för sa men pat får efter en månad hemma veta att det inte gått igenom och får inga pengar. Fruktansvärt. (ID6974)

Våra patienter (inom psykiatri) är komplexa ofta och de tre rutor för ds är inte tillräckligt för att ge övergripande information hur djupt problemet är. (ID2298)

Otroligt att intygsmodulen inte tillåter fler tecken i relevanta rutor! Leder till 'dumma' förkortningar från min sida och därmed missförstånd. (ID4007)

Jag glömde säga att man bara får plats med ett begränsat antal bokstäver i dessa rutor. Sedan får patienten avslag på sjukskrivningen med motiveringen att 'läkaren' inte varit tillräckligt detaljerad i intyget. När jag ringde FK och talade om att det inte gick att skriva mer i rutorna för att den elektroniska blanketten inte tar fler tecken fick jag till svar att det inte var deras bekymmer. Gissa om jag längtar efter att gå i pension. (ID2179)

125 II.B.6.2. - E-intyg skickas inte iväg

Ett vanligt förekommande problem som lyftes i kommentarerna handlade om att skicka iväg e-intyget till Försäkringskassan. Problemet handlade om att ivägskickade e-intyg faktiskt inte skickades eller att det inte kom fram till Försäkringskassan och att läkaren inte fick information om detta.

Flertalet sjukskrivningar kommer inte fram till FK - detta efter journalbyte 170508 (innan ej detta problem). (ID5570)

Det uppstår ofta situationer när man tror att det har gått iväg, men det visar sig senare att det inte har gått iväg elektroniskt. Inom journalsystemet Melior fungerar detta i alla fall dåligt.

(ID1489)

Jag har vid flera tillfällen skrivit intyget med patienten närvarande och efter signering tryckt på 'skicka'-knappen och sagt till patienten att 'nu är det skickat till FK'; men likväl så nästa gång jag öppnar intygsmodulen så är det inte överfört. Första gången trodde jag att jag hade glömt att trycka på 'skicka'-knappen, men nu har jag börjat att rutinmässigt stänga ner modulen och öppna den på nytt för att se om det har överförts. (ID1808)

Intygen kommer inte iväg, vi får inga meddelanden och vi tror att allt är OK och FK för inget underlag. Sker mycket frekvent! (ID2963)

II.B.6.2.1. - Konsekvenser för läkare och patienter

Konsekvenserna av att systemen inte fungerar optimalt och e-intyget inte skickas iväg kunde bli mycket extra arbete för läkare, att handläggningen hos Försäkringskassan försenades och att patienten blev lidande.

Det har hänt flera gånger att intyget ej gått iväg till FK trots att man sänt iväg det. Detta har inneburit att handläggningen tagit längre tid än nödvändigt. (ID5321)

Ibland skickas inte Intyget och ställer då till onödigt problem för patienten och mycket extra arbete för läkare. (ID7724)

Ibland står det att de har gått iväg och sedan har de inte det och pat blir utan pengar och FK går i taket över försenat intyg. (ID5681)

II.B.6.2.2. - Felaktig signal om att e-intyg är skickat

Ett problem var att sjukskrivningsmodulen signalerar att e-intyget är ivägsänt, men att det i själva verket visar sig inte ha blivit sänt.

Flera gånger återkopplar Cosmic att intyget är skickat vilket ändå inte är fallet (ID5214) Det har hänt att intyg stått som överförda där detta ej skett, intyg som fastnar i

överföringsprocessen och jag får börja om. (ID5207)

Har sista tiden haft problem med den elektroniska överföringen, intyget verkar inte ha nått fram till FK trots att det är skrivet, skickat och ligger i journalen. Har lett till problem då pat inte fått sina pengar i tid. (ID6512)

II.B.6.2.3. - Felaktig signal om att e-intyg kommer skickas

Ett ytterligare problem som beskrevs var att modulen signalerar ett felmeddelande som innehåller information om att systemet automatiskt kommer att sända e-intyget en gång i timmen till dess att sändningen lyckats. Så visade sig inte alltid vara fallet, med konsekvensen att e-intyget inte sändes iväg.

Var nyligen med om att sidan säger tekniskt fel men att intyget kommer automatiskt att skickas 1 gång/h tills det kommit fram. Får inget mer felmeddelande men info från pat tre veckor senare att intyget ej kommit fram. Syns ej i festerna att det inte gjort det, men fk bekräftar att det aldrig kommit in.. (ID6974)

Ja, ett problem är att de fåtal ggr när överföring misslyckas påstår meddelandet att programmet skall försöka igen, men det fungerar ej, utan då måste man dra ut papper o be sekreterare att skicka in. Jag har ej haft tid att undersöka om det är vårt journalsystems fel eller FKs fel (ID4487)

126

Beroende på det sanslöst usla journalsystemet Cosmic där intyget om man inte är jävligt uppmärksam hamnar på den senaste vårdkontakten och då ej kommer iväg elektroniskt varvid systemet slår sig för bröstet och talar om att ”nytt försök kommer att göras senare” vilket inte sker och således missas det hela … . Men man har ju lärt sig den hårda vägen … (ID1457) Andra läkare hade erfarenheter av att de inte fick något felmeddelande om vad som orsakade att e-intyget inte sändes iväg.

Skickas inte och kommer inget felmeddelande vad som saknas=får göra om proceduren tills det funkar (Take Care) (ID5918)

II.B.6.3. - Läkare får inte veta om e-intyget har sänts iväg

I det ovanstående avsnittet ’E-intyg skickas inte iväg’ gavs exempel på att det ibland kom upp felmeddelande om att e-intyget misslyckades och att systemet automatiskt skulle försöka sända varje timme, men också att det inte kom något felmeddelande när e-intyget inte sändes iväg även om det stod som sänt i modulen och en automatisk anteckning i journalen hade gjorts. En ytterligare aspekt som tycks skapa osäkerhet för läkare var att de inte fick något meddelande som bekräftade att intyget hade gått iväg, eller att modulen signalerade motstridiga uppgifter.

Aldrig vet när intyg är skickat till FK. Det står på blankett att det är redan skickat till FK och sedan kommer rutan ”skicka till FK” som verkar vara redan skickat. (ID4107)

Jag är osäker om intygen kommer till FK. Ibland går det inte att sända iväg intyget, då skrivs ut intygsex på pappret. (ID754)

Fastnar och skickas inte eller att det är oklart om det gått iväg. (ID1458) Ja men jag få ingen kvittens (ID3279)

II.B.6.4. - Finns inte tid att inhämta patientens godkännande

Läkare får en kontrollfråga innan de kan skicka iväg e-intyget som handlar om ifall läkaren har inhämtat samtycke från patienten innan e-intyget skickas. En del läkare upplevde detta på olika sätt som problematiskt eller svårförståeligt. Andra påpekade att patienten ofta inte är kvar eller i närheten när e-intyget ska sändas, vilket ställer till med logistiska problem.

Pat vill ha en kopia- det fungerar ofta inte att skriva ut. Man måste ha pat´s godkännande innan man skickar intyget men pat är inte där och kan läsa det. (ID4612)

Patienten är inte delaktig o kan inte kontrollera själv att uppgifterna i sjukintyget stämmer.

(D3271)

Är ju inte tillåtet att skicka utan att pat medger, kontrollfråga ställs i systemet innan man kan skicka. (ID3845)

Ett relaterat problem var att det inte var möjligt att skriva ut e-intyget innan det sändes till

Försäkringskassan, vilket bidrog till logistiska problem för patienten att i realiteten kunna läsa sitt e-intyg innan det skickades.

(I Take Care) Måste skickas till FK innan de kan skrivas ut och ges till pat. Det borde vara tvärtom, att man kan skriva ut dem och ge dem och sedan skicka dem om pat vill det. (ID6488)

Några läkare skrev att kravet på att patienten ska ha fått möjlighet att godkänna e-intyget innan det kan sändas iväg elektroniskt gjorde att läkaren inte använde sig av e-intyg, utan att de istället gav en utskrift till patienten att själv hantera.

Att man måste ha patientens uttalade godkännande för att skicka direkt till FK. För oss som sjukskriver sällan är det lätt att glömma att fråga om det är OK att skicka elektroniskt, vilket i praktiken innebär att man inte skickar för att slippa ett extra telefonsamtal eller en extra promenad tillbaks till det vårdrum patienten befinner sig. (ID4667)

Jag tycker det är viktigt att patienten själv får läsa all dokumentation som skickas. Genom att pat får skicka intyget själv löser jag den delen. (ID4126)

127

Ytterligare en grupp svar handlade om en oförståelse för att patienten ska tillfrågas att sända iväg ett intyg som patienten sökt upp läkaren för att göra.

Min IT-avdelning har lagt till nån jäkla integritetsruta som frågar om jag verkligen har frågat patienten om lov att sjukskriva, som om jag sjukskriver folk bara för att det är kul. Oerhört tröttsamt dubbelarbete. (ID6944)

Konstigt att tillstånd från patienten behövs. (ID3902) II.B.6.5. - Går inte att korrigera e-intyg när det är skickat

Ett problem som läkare inom kundgrupp Cosmic, TakeCare och SUSSA upplevde, var att det inte går att makulera eller korrigera fel i e-intyg som skickats iväg till Försäkringskassan, även om e-intyget ännu inte hunnit tas hand om. Det krävdes istället att läkaren skrev ett helt nytt intyg.

Det går inte att redigera ett skickat intyg (om man t.ex. kryssat i fel ruta, vilket ofta upptäcks i samband med utskrift av intyget till patienten). Då måste istället ett helt nytt intyg skickas. Jfr t.ex. remisser som kan makuleras om det ännu inte har bedömts av mottagande enhet. (ID7693) Det går att skriva intyget och skicka iväg i pat journal. Om man vill makulera intyget tex om man råkat skriva fel som man upptäcker efter att det skickats in så kan man omgående makulera intyget i pat journal och istället skriv om ett nytt som man skickar iväg elektroniskt MEN!

Intyget blir ej makulerat hos försäkringskassan så de får plötsligt två intyg medan man som behandlare tror att de bara fått det sista och inte det makulerade. (ID4089)

Svårt att komplettera, justera om något har blivit fel. (ID4049)

När jag signerat och vill/behöver komplettera eller skrivit något fel tar det en jäkla tid att ordna till det. (ID6007)

In document Rapport 2018 (Page 126-129)