• No results found

D.2. - Enklare funktioner i e-intyget

In document Rapport 2018 (Page 150-154)

Denna kategori av öppna svar tar upp läkares önskemål och förbättringsförslag som avser funktioner inuti e-intyget, från det att läkaren börjar fylla i e-intyget och till dess att det skickas.

II.D.2.1. - Ifyllande av diagnoser

Läkare lämnade olika förslag på hur ifyllandet av diagnos i e-intyget skulle kunna förenklas.

II.D.2.1.1. - Fler rutor för diagnoser

Inom kundgrupp TakeCare föreslog läkare att det måste bli möjligt att ange flera diagnoser på det elektroniska intyget.

Det går ej att välja flera diagnoser. Detta måste åtgärdas! (ID7698)

Skulle vilja nyansera genom flera olika diagnoser som samverkar. I e-blanketten finns endast plats för en diagnos. (ID6549)

Det borde vara plats för fler diagnoser om det är flera diagnoser som nedsätter arbetsförmågan.

Det finns inget extra blad för skrivutrymme som i pappersformen. (ID6175)

Ett önskemål är att det gick att skriva in mer än en diagnos (Asynja), nu måste man komma ihåg att skriva det i fri text i ngn annan ruta istället. Likaså är det ibland för lite utrymme att utveckla ett resonemang. (ID354)

II.D.2.1.2. - Automatiska förslag på diagnoskod i rullista

Ett annat förslag var att en rullista med förslag på diagnoser kommer upp när läkare börjar fyll i diagnosnamn eller diagnoskod i rutorna för diagnoser i e-intyget.

II.D.2.1.3. - Automatisk överföring av datum från journalen

Läkare tillhörande Cosmic, TakeCare och SUSSA föreslog att diagnos också var en form av data som borde överföras automatiskt till modulen.

Tyvärr förs inte diagnos och datum över till blanketten automatiskt från cosmic vilket är tidskrävande och onödigt litet arbetslivet. Annars fungerar det oftast bra. (ID5275) Dålig automatik i fyllning av datum etc, noggranna krav på datumformat. Borde smidigare kunna hämta diagnoskoder från aktuellt besök i journalen. (ID7370)

/Journalsystemet borde automatiskt kunna fylla i eller föreslå diagnoskod tex. (ID5970) Personuppgifter överförs direkt, men skulle även önska att diagnos skulle föreslås (diagnos i aktuellt vårdtillfälle). (ID5033)

II.D.2.2. - Ifyllande av datum

Läkare från framförallt Cosmic, men även TakeCare, vittnade om att det var krångligt att fylla i datum i e-intyget, och önskade förenkla ifyllandet. I denna subkategori redovisas läkares olika förslag på hur ifyllandet av datum skulle kunna underlättas.

Blanketten tar inte alla typer av skrivning av datum (bör enkelt kunna lösas tekniskt). (ID3027) II.D.2.2.1. - Tydligare instruktion om ifyllande

Några läkare önskade att e-intyget skulle ge en vägledande instruktion om i vilket format e-intyget ville ha datum ifyllt. Nu tvingades läkare gissa och testa sig fram.

149

Lite knepigt att fylla i blanketten. Blir ngt fel så låser det sig. Skulle vara något friare i sin utformning samt med tydligare instruktion om sifferföljd (datum t ex. 2017-07-01, 170701, 010717 etc …). (ID2252)

II.D.2.2.2. - Ange antal veckor istället för exakta datum

Ett förslag för att förenkla ifyllande av datum var att möjliggöra för läkare att fylla i antal dagar eller veckor istället för att räkna sig fram till ett datum.

I rutan där man anger tid som patienten ska vara sjukskriven borde man kunna ange ex antal dagar/veckor utan att behöva sitta och räkna dagar i den existerade kalenderrutan. (ID5053) II.D.2.2.3. - Kalender-funktion för datumrutorna

Andra läkare, som inte redan hade en sådan funktion, föreslog att det automatiskt skulle komma upp en kalender när muspekaren klickades i datumrutor, där läkare sedan kunde välja datum ur kalendern.

Sjukskrivningsblanketten är för klumpig. Avigt datumformat och inget stöd för att ta in diagnosnummer från icd.na, exempelvis. Datumrutorna kunde t.ex. ha sådana där klickbara kalendrar. Pat skulle kunna komma åt blanketten hemifrån så slipper jag skriva ut. (Vi gör ofta administrativt arbete i andra delar av sjukhuset än där patienterna är.) Man kan signera blanketten med SITHS-kort istället för kulspets. Det gör vi redan med t.ex. dödsorsaksintyggen.

(ID2613)

II.D.2.3. - Mer utrymme för fri text

Ett gemensamt problem för alla kundgrupper var att skrivfälten i e-intyget bara tillät ett begränsat antal tecken som gjorde att läkare upplevde att de inte fick plats att skriva nödvändig information. De lämnade två typer av önskemål relaterade till detta problem.

II.D.2.3.1. - Antalet tecken i rutor

Ett återkommande önskemål från läkare var att begräsningen av antal tecken i e-intygets fält skulle ökas eller tas bort helt.

Tag bort maxantalet bokstäver per ruta i det elektroniska intyget. (ID2510)

Alldeles för liten ruta för aktuella förhållanden och det är ej längre möjligt skriva ytterligare på separat papper. FK vill ha utförlig info men för liten plats att skriva. Gör elektroniska intyget svåranvänt. Svårt även följa ett förlopp då info från tidigare intyg försvinner. BÖR ÄNDRAS!!!!!

STOR BRIST!!! (ID2344)

II.D.2.3.2. - Inkludera extra blad i e-intyget

Flera läkare önskade också att det skulle finnas ett extra blad i e-intyget där de kunde utveckla sig när så behövdes. Medan en del läkare skrev att det inte fanns något extra blad, så skrev andra att sådant extra blad fanns, men att det inte gick att bifoga e-intyget.

Tyvärr finns det inga fortsättningsblad för kompletterande information när det man vill beskriva så tydligt som möjligt inte ryms i avsedd plats. (ID4695)

Vidare är Sjukintygen inte utformade för att kunna beskriva och förklara psykiska tillstånd.

Antalet tecken som får skrivas i varje ruta är alltför begränsat för att det ska gå att ge en uttömmande bild till en person utan kunskap och inlevelseförmåga om tillståndet. I mitt journalsystem fungerar det inte att skriva på extrasidor. Dessa försvinner och kan inte länkas till intyget. Förändra intyget så att det blir användbart också för oss som ska skriva det.

(ID2405)

Det fanns önskemål om att extra blad ska ligga antingen direkt i e-intyget eller som en länkbar bilaga som följer med när e-intyget skickas.

II.D.2.4. - Kunna kopiera text till och i e-intyget

Läkare inom kundgrupp SUSSA men framförallt VITS rapporterade problem med att de inte kunde kopiera text mellan olika e-intyg, inom ett och samma e-intyg samt text från journal till e-intyg. Dessa moduler behöver justeras så att de kan ta emot kopierad text.

150 II.D.2.5. - Sparfunktioner

Ett stort problem för läkare var att deras utkast på e-intyg inte sparades, och det fanns två typer av önskemål för att lösa detta.

II.D.2.5.1. - Knapp för att spara utkast

Några läkare beskrev att det inte gick att spara utkast på e-intyg, något som de lämnade som förbättringsförslag att ändra på.

Man kan inte ”spara” information på läkarintyget (FK 7263) och komma tillbaka till intyget senare, dvs att gå ”ur” journalen och komma tillbaka till intyget. Intyget måste ”skickas” direkt när man fyllt i intyget. (ID3753)

II.D.2.5.2. - Automatisk sparfunktion

Ett återkommande problem var att de uppgifter som fyllts i e-intyget samt i kompletteringar i fråga/svar-modulen försvann vid automatisk utloggning eller när läkare klickade på en annan flik i modulen eller journalen. Detta innebar för läkare inom alla kundgrupper, men i synnerhet SUSSA och VITS, att införd text eller hela det påbörjade e-intyget försvann. Här föreslogs istället att det borde finnas automatisk sparfunktion.

II.D.2.6. - Signera och skicka

Framförallt inom kundgrupp VITS beskrev läkare att det krävdes många klick för att hantera sjukskrivning av patient via e-intyget.

Fylla i många rutor och ca 30 klick på musknappen totalt, för att fylla i, spara, signera, skriva in kod, tacka ja till att skicka till FK och att patienten accepterar detta, skicka och sedan skriva ut intyget till patienten. Otroligt tidsödande. (ID4070)

Det tycks som att antalet klick borde vara möjliga att minska betydligt.

II.D.2.6.1. - Signering bara en gång

Läkare uppgav att de behövde signera flera gånger, vid inloggning, vid ivägskickande samt vid utskrift. Ett förslag var att de bara skulle behöva signera e-intyget en gång.

II.D.2.6.2. - Delegera signeringsrätt till medicinska sekreterare

Det är vanligt att läkare dikterar anteckningar och intyg, som sedan transkriberas till journalen av medicinska sekreterare. Den transkriberade anteckningen eller intyget hamnar sedan i läkarens signeringslista för signering. Sedvanliga anteckningar brådskar ofta inte att signera, då de i vissa journalsystem låser sig automatiskt för redigering efter några veckor. För e-intyg som behöver skickas iväg krävs dock läkares elektroniska signering, innan e-intyget kan skickas, vilket fördröjer

handläggningen.

Mitt förslag till socialstyrelsen har sedan läge varit att ge signeringsrätt till sekreterarna som skriver intygen. Om så dikterar vi intygen, de skriver dem och signerar dem (genom vår delegering). Vinsten blir att FK får intygen direkt. Patienten får intyget direkt och de behöver inte ligga i läkarnas signeringskorg i dagar - veckor så att FK hör av sig och pat hör av dig.

Alla vinner på förslaget, men enligt socialstyrelsen gick det inte att delegera signeringsrätt av sjukintyg. (ID7320)

I ovanstående citat föreslår en läkare att läkare bör kunna delegera signeringsrätt till medicinska sekreterare. Ett argument för detta skulle kunna vara att signeringen i detta fall enbart fyller en administrativ funktion, så länge e-intyget inte avviker från det dikterade.

II.D.2.6.3. - Signera och låt patient skicka

Läkare menade att det borde vara möjligt att välja om läkaren eller patienten själv skulle skicka iväg e-intyget.

Att det inte går att ändra hur man skickar intyget. Dvs om pat gör det själv eller ej. (ID7273)

151 II.D.2.7. - Utskrifter

Det framkom olika problem relaterade till utskrifter som läkare önskade skulle åtgärdas.

II.D.2.7.1. - Spara utkast och skriv ut

Ett påtagligt systemfel som framkommit av en del läkare är att patientens medgivande krävs för att skicka iväg e-intyg å ena sidan, men att det å andra sidan inte går att skriva ut e-intyget för patienten att läsa igenom och godkänna innan det skickas till Försäkringskassan. Det måste vara möjligt för alla läkare att kunna spara ett utkast, skriva ut det (med alla ifylld information) för godkännande och korrektur innan det skickas. En annan orsak till att kunna spara och signera, men inte skicka iväg är vid de sjukskrivningar under 14 dagar då Försäkringskassan inte ska handlägga ärendet.

(I Take Care) Måste skickas till FK innan de kan skrivas ut och ges till pat. Det borde vara tvärtom, att man kan skriva ut dem och ge dem och sedan skicka dem om pat vill det. (ID6488) Önskar gärna draga ut intyget på papper för att finslipa o korrigera innan jag skickar det.

(ID748)

II.D.2.7.2. - Skicka och skriv ut

Läkare tillhörande kundgrupp TakeCare, SUSSA samt VITS beskrev att det krävdes många klick för att skicka och skriva ut e-intyget. Sammanfattningsvis var önskemålen att kunna skicka och skriva ut papperskopia samtidigt, samt att kunna skriva ut en vanlig samt en sekretesskopia/arbetsgivarutskrift samtidigt.

Det krävs många onödiga klick, särskilt när man ska skriva ut intygen (man måste tex klicka två gånger på skriv ut-knappen och sen ett ytterligare ok). Tidigare slapp man godkänna med id-kort och kod, detta tar extra tid. Alla små extra klick och moment stjäl tid från patienten och viktigare arbete. (ID6711)

Men inte så smidig, man behöver vänta på överföringen och det tar flera steg att skriva ut en kopia, respektive två olika varianter... borde finnas optionen automatisk kopia av båda versioner: eftersom dem efterfrågas regelbundet av patienterna. (ID2989)

Onödigt många knapptryckningar. Omöjligt att välja både sekretessutskrift och utskrift av fullständigt intyg. (ID7394)

II.D.2.7.3. - Flexiblare arbetsgivarutskrift

Läkare inom kundgrupp TakeCare beskrev att det saknades information i arbetsgivarutskrifter, och det var en varierande skala från att det saknades enstaka uppgifter som diagnos eller elektronisk signering upp till att e-intyget var helt blankt. Att e-intyget inte innehöll några, eller knappt några, uppgifter alls tillhörde de vanligare kommentarerna. Å andra sidan fanns läkare som inte kunde välja en

arbetsgivarutskrift med sekretess.

Mina patienter har hiv men vill inte att arbetsgivaren ska få veta det för då får de sparken. Jag tvingas ljuga på blanketten. Borde vara olika blanketter till FK och till arbetsgivare. Sekretess saknas. (ID2651)

Läkarna som beskrev dessa problem lämnade inte konkreta förslag på hur arbetsgivarutskrift istället borde se ut, men en samlad bild skildrar ett önskemål om mer flexibilitet i val av information i arbetsgivarutskrift.

II.D.2.8. - Bekräftelse på att e-intyg och kompletteringar skickats och tagits emot

Ett återkommande problem i alla kundgrupper var att läkare inte fick bekräftelse på att e-intyget hade skickats. Det skapade förmodligen mest osäkerhet, men det fanns också exempel på att e-intyget inte kom fram till Försäkringskassan.

Vill få feedback på att intyget är ”framme” hos FK! (ID2909)

Man vet aldrig om intygen går iväg till FK går inte att kontrollera annat än att ringa. (ID3198)

152

Att få en bekräftelse på att e-intyget är skickat skulle också kunna göra att läkare lättare upptäcker att e-intyget inte blev skickat, när de trott att det var den funktionen de klickade i.

Många klick!! ”Signera” och ”spara” funktion - man tror då att intyget är skickat till FK vilket det inte är. (ID874)

In document Rapport 2018 (Page 150-154)