• No results found

D.1. - Bättre digitala system

In document Rapport 2018 (Page 146-150)

I denna kategori av öppna svar beskrev läkare att integrationen av systemen inte alltid fungerar tillfredställande. Det kan handla om att uppkopplingen till sjukskrivningsmodulen från journalen tar för lång tid, att det hänger sig, är för svårt att logga in i eller att det inte går att använda båda systemen samtidigt och att de inte kommunicerar med varandra.

II.D.1.1. - Basala förutsättningar

En subkategori av önskemål var tillgång till vissa basala förutsättningar för läkare att kunna utföra ett bra arbete med e-intyg. Dessa svar är indelade i fyra olika grupper.

II.D.1.1.1. - Tid att skriva och få patientens godkännande under besöket

Tidsbrist under patientbesök har lyfts som ett återkommande problem för att hinna skriva e-intyg under patientbesöket, varför e-intyget skrivs och skickas vid en annan tidpunkt än under

patientbesöket. Samtidigt krävs patientens godkännande för att e-intyget ska skickas iväg.

Att man måste ha patientens uttalade godkännande för att skicka direkt till FK. För oss som sjukskriver sällan är det lätt att glömma att fråga om det är OK att skicka elektroniskt, vilket i praktiken innebär att man inte skickar för att slippa ett extra telefonsamtal eller en extra promenad tillbaks till det vårdrum patienten befinner sig. (ID4667)

Det extra arbetsmoment detta fodrar blir, som citatet ovan visar, ett hinder för att använda e-intyget.

För att detta arbetsverktyg inte ska skapa merarbete önskar läkare tillräckligt med tid för patientbesöken, så att detta hinns med.

II.D.1.1.2. - Dator och skrivare i undersökningsrum

Att kunna skriva e-intyg med patienten närvarande fodrar att det finns dator i undersökningsrum och skrivare nära tillhands, helst i undersökningsrummet. Utskrifter ska kunna ske på så sätt att sekretessen inte bryts.

II.D.1.1.3. - Fungerande kortläsare

Inom kundgrupp VITS krävdes ett tjänstekort med tillhörande kod för att kunna logga in i

sjukskrivningsmodulen. Ett problem förknippat med detta var att de kortläsare som var kopplade till arbetsdatorerna ofta krånglade vid inloggning. Om ett särskilt tjänstekort ska krävas även i framtiden för att kunna använda e-intyg så måste också kortläsare till dessa fungera.

II.D.1.1.4. - Telefon att vara nåbar på

Läkare uttryckte inte bara att det var svårt att nå handläggare, utan också att de själva var svåra att nå – inte enbart på grund av tajt arbetsschema, men ibland också på att de saknade telefon och ett

telefonnummer att kunna lämna till handläggare.

II.D.1.2. - Snabbare digitala system

Att systemen var långsamma och hängde sig förekom i alla kundgrupper, men sådana kommentarer var vanligare förekommande i kundgrupp SUSSA och VITS. Långsamheten gällde både vid själva inloggningen och när läkare arbetade i modulen. Sjukskrivningsmodul och integrering behöver bättre prestanda så att inloggning, uppladdning och arbete i modulen kan gå fortare.

Tenderar att hänga sig mitt i och man får starta om från början. Laddar inte upp som det ska utan med jämna mellanrum får man bara upp en blank sida, man får stänga ner och starta om.

Ibland flera gånger. (ID1572)

Det är segt och tar lång tid. Rutorna har begränsad storlek - får inte plats med allt viktigt.

Buggar i programmet gör att det inte går att skriva ibland utan att ta bort några bokstäver först.

(Eyedoc). (ID6234)

145

En rad olika buggar i sjukskrivningsmodulen nämndes i de öppna svaren, flera liknande det

ovanstående citatet att det var problem med att skriva i e-intyget men också att modulen låste sig när läkare klickade i rutor eller på spara eller skicka. Sådana problem behöver åtgärdas.

II.D.1.3. - Lättare att hitta e-intyg från journalen

En subkategori av önskemål handlade om att det borde vara lättare att hitta e-intyget från journalen.

Dessa önskemål är uppdelade i följande två grupper.

I.D.1.3.1. - Ge e-intyget ett tidlöst namn

Ett problem beskrivet av läkare inom kundgrupp TakeCare och SUSSA handlade om att e-intyget var svårtillgängligt i journalen. Några skrev att det berodde på mängden blanketter tillhörande

Försäkringskassan, och en läkare inom TakeCare menade att det berodde mer specifikt på att e-intyget bytte namn efter varje uppdatering då en ny version av e-intyget gavs ut.

Mitt största problem är att hitta sjukskrivningsintyget i Take Care eftersom det byter namn 1-2 ggr per år och ligger bland ett stort antal andra intyg till försäkringskassan (> 15 st). Det borde alltid ha samma namn även om det är olika versionsnummer. Det kan ta lika lång tid att hitta intyget som att fylla i det. Otroligt dåligt när stödfunktionerna är ett hinder i det dagliga arbetet.

I synnerhet om man som jag sällan sjukskriver patienter är en siffer och bokstavskombination helt ointressant att försöka komma ihåg för vilket intyg som gäller. (ID3012)

Många läkare, i likhet med det ovanstående citatet, håller sannolikt inte reda på de olika

sifferkombinationerna på de många olika intyg som återkommande släpps i nya versioner med nya sifferkombinationer i versionsnamnen. För tillgänglighetens skulle, vore det av värde att intygen har ett mer tidlöst namn som är lättare att tolka, så att läkare inte behöver ägna tid för att leta sig fram.

I.D.1.3.2. - Tillgängligheten bör inte bero på plats i journalen

Några läkare inom kundgrupp TakeCare beskrev att det bara gick att öppna e-intyg om de stod vid en viss plats i journalen, exempelvis bara om de stod vid patientens besök till sjukvården. Detta beskrevs som krångligt, onödigt och tidsödande, och borde kunna åtgärdas.

II.D.1.4. - Enklare inloggning i modulen

En rad problem har lyfts av läkare avseende problem att logga in i sjukskrivningsmodulen. Här presenteras några av de mer eller mindre utryckta önskemål som skulle underlätta inloggning.

I.D.1.4.1. - Slippa problem med tjänstekort

En återkommande beskrivning av läkare inom kundgrupp VITS, VAS och Cosmic var att det krävdes ett särskilt tjänstekort för inloggning i sjukskrivningsverktyget. Läkare som beskrev problemen med detta uttryckte ofta upprörda känslor, men problematiserade sällan i sina beskrivningar varför det skulle krävas ett särskilt tjänstekort för just sjukskrivningsverktyget, när det inte krävdes ett särskilt tjänstekort för att logga in journalsystem, läkemedelsmoduler eller andra datasystem eller

programvaror som innehåller känsliga uppgifter om patienter. Den kritik läkare trots allt lyfte kring problemen med krav på tjänstekort för att kunna logga in bör kunna anses inkludera ett

problematiserande av denna form av specifika inloggningsmetod för att komma åt en enskild modul.

I.D.1.4.2. - Förval av inställningar i modulen

Ett tidsödande problem som beskrevs av läkare inom kundgrupp SUSSA och VITS var att de var tvungna att söka upp sig själva i sjukskrivningsmodulen och därefter välja sin aktuella arbetsplats, innan läkaren kunde fortsätta med att söka upp patienten ur folkbokföringsregistret.

I PMO måste man ständigt logga in på nytt om man är inaktiv en stund. Inloggning tar mycket tid då man varje gång måste precisera arbetsplats osv. (ID7390)

Då de flesta läkare har en begränsad uppsättning av arbetsplatser borde det vara möjligt att spara förinställda val som läkaren lättare kan välja mellan efter att ha loggat in.

146 I.D.1.4.3. - Ta bort automatisk utloggning

Ett problem som nämns i citatet i föregående avsnitt var att läkare automatiskt loggades ut från modulen, efter vad som upplevdes alldeles för kort stund. Detta gjorde att de behövde logga in och söka upp sina egna och patienternas uppgifter i systemet ibland flera gånger dagligen. Läkare önskade därför möjlighet att ta bort automatisk utloggning från sjuskrivningsmodulen. Problemet rapporterades av läkare inom kundgrupp SUSSA och VITS.

II.D.1.5. - Kunna växla fönster

Många läkare skrev att de önskade möjlighet att kunna växla fönster mellan sidor i

sjukskrivningsmodulen, mellan sjukskrivningsmodulen och fråga/svar-modulen samt journalsystemet.

I.D.1.5.1. - Växla mellan sidor i sjukskrivningsmodulen

Läkare inom kundgrupp SUSSA beskrev att de blev utloggade när de försökte backa i sjukskrivningsmodulen.

Önskar att ”Eye-Doc” hade en ”back-funktion” - om man börjat ”fel” och vill gå tillbaka måste man stänga ned fliken och starta om från början - kanske det dock har att göra med vårt

journalsystem - det vet jag faktiskt inte. (ID4253)

Ett ännu vanligare beskrivet problem var att läkare inte kunde öppna ett äldre e-intyg samtidigt som det nya e-intyget var öppet, vilket gjorde att läkare var tvungna att skriva ut eller anteckna uppgifter och ibland gjorde att det nya e-intyget försvann. Det borde vara möjligt att ha äldre e-intyg öppna för läsning samtidigt som det nya skrivs.

I.D.1.5.2. - Växla mellan moduler och journal

Läkare i kundgrupp VITS hade problem med att inte kunna ha journalen öppen samtidigt som sjukskrivningsmodulen samt fråga/svar-funktionen. Inom kundgrupp VAS, TakeCare och SUSSA hade läkare både problem med att journalen inte kunde vara öppen samtidigt som ett intyg i sjukskrivningsmodulen, samt att det inte gick att ha ett tidigare intyg öppen samtidigt som ett nytt skrevs.

I Melior hade det varit bra att kunna ha uppe fliken för Intyg samtidigt som man har uppe fliken med journaltext. Detta hade underlättat tex avseende datum etc som oftast ska skrivas i intyget och om man inte kan ha uppe båda flikarna samtidigt så måste man minnas/skriva ner på papper innan. Inte något jätteproblem, men kanske hade varit enklare om man bara fick ett separat fönster. (ID7627)

Men det ligger i Eye Doc, ett system utanför själva journalen vilket inte är optimalt. Svårt att skriva och använda journalen samtidigt, då man måste ”växla” fönster. (ID6462)

Det skulle i praktiken alltså krävas två datorer för att kunna både läsa i journalen och skriva ett e-intyg samtidigt. Något som inte är möjligt inom exempelvis TakeCare där inloggning i hälso- och

sjukvårdens datorer kräver tjänstekort, vilket betyder att det bara går att logga in i en dator i taget. Det borde vara möjligt att kunna arbeta i sjukskrivningsmodulen parallellt med att läsa och arbeta i journalen.

II.D.1.6. - Bättre översikter av sjukskrivningar

Ett vanligt förekommande önskemål i de öppna svaren var att få bättre översikt av patienters sjukskrivningshistorik.

I.D.1.6.1. - Se e-intyg från andra kliniker

Ett problem som läkare inom kundgrupp SUSSA hade var att de inte kunde se e-intyg utfärdade vid andra kliniker, även om de hade behörighet att läsa journaler från dessa kliniker.

Kan ej läsa tidigare sjukskrivningsintyg, är essentiellt att se tidigare datum när senaste sjukskrivning avslutats, speciellt då patienten ej minns, detta är numera ej möjligt. (ID7373)

147

Här borde det vara möjligt att utöka behörigheten, åtminstone efter att läkaren elektroniskt bekräftat patientens godkännande. Patienten bör dock ha möjlighet att själv ansöka om att skydda sina uppgifter, precis som när det gäller journaluppgifter.

I.D.1.6.2. - I modul och journal

Läkare inom SUSSA önskade både bättre översikt av patienters sjukskrivningar i

sjukskrivningsmodulen samt i journalen. I modulen gick e-intygen att se, men det gick inte att få en översikt som visade vilka diagnoser patientens sjukskrivning baserades på och inte heller

sjukskrivningslängd och -grad.

Det skulle behövas en mer integrerad funktion, t ex att man kan se sjukskrivningstid och -grad direkt i journalen. (ID5783)

Ovanstående citat visar på behovet av att de dessa uppgifter även behövs i journalen, det system läkaren vanligtvis använder för att få överblick över sitt arbete.

I.D.1.6.3. - Av sjukskrivningar som löper ut

Några läkare uttryckte önskemål om att få en översikt av sjukskrivningar som håller på att löpa ut för att kunna planera in patientbesök.

Det finns ingen översikt kopplad till journalsystemet där man ser vilka sjukskrivningar som håller på att löpa ut. Många av våra pat har svårigheter med egen förmåga till överblick o planering. (ID4128)

I.D.1.6.4. - Notis när sjukskrivning närmar sig 90, 180, 365 dagar

Ytterligare ett önskemål var en integrerad översikt kopplat till journalen där läkare kunde se vilka sjukskrivningar som höll på att löpa ut.

Systemen integrerar inte till fullo. Det skapas ingen automatgenererad text med

sjukskrivningstid och sjukskrivningsgrad, samt att det är svårt att helt överblicka en patients totala sjukskrivningsperiod. Det skulle vara önskvärt då de perioderna uppenbarligen är väldigt kritiska utifrån försäkringskassans bedömningar. (ID6669)

De digitala systemen bör utformas så att läkaren får en tydlig indikation att aktuell sjukskrivning når över 6 månader och att detta innebär att motiveringen & arbetsförmågan ställs mot hela arbetsmarknaden. (ID110)

II.D.1.7. - Överföring av information mellan journal och e-intyg

Bristande överföring av uppgifter mellan journal och modul pekades ut som en tidskrävande aspekt av sjukskrivningsarbetet eftersom det krävde dubbelarbete.

I.D.1.7.1. - Automatisk överföring av uppgifter till e-intyget

I de öppna svaren lämnades en rad olika önskemål om bättre överföring av information från journalen till sjukskrivningsmodulen. Det handlade oftast om patientens personuppgifter, diagnos men även datum vid förlängning av sjukskrivning när kopia skapas av tidigare e-intyget; att första nya sjukskrivningsdatum automatiskt blir dagen efter sista sjukskrivningsdatum i tidigare e-intyget.

Intyget borde kunna hämta information direkt från journalen; mycket dubbeldokumentation.

(ID5053)

Personuppgifter överförs direkt, men skulle även önska att diagnos skulle föreslås (diagnos i aktuellt vårdtillfälle). (ID5033)

Tar även tid att skriva in patientens personnummer, det hänger inte med från journalsystemet.

Man kan heller inte ”copy-paste” från journalen. Detta blir ett irriterande moment när man är stressad. (ID7675)

148 I.D.1.7.2. - Automatisk anteckning i journalen

Läkare inom kundgrupp VITS och i synnerhet SUSSA önskade att det gjordes en automatisk journalanteckning när e-intyg skickats iväg till Försäkringskassan.

Det är sällan/aldrig man får en ”automatanteckning” när man är klar => detta vill man ha så att man genom att endast läsa journalen (= som är det som håller samman all info om pat) ska kunna se att pat blivit sjukskriven. Även vill man se hur länge, för vad etc. etc. (ID6054)

In document Rapport 2018 (Page 146-150)