• No results found

B.4. - Problem att förlänga och att spara

In document Rapport 2018 (Page 121-124)

En annan typ av problem handlade om problem med att i de digitala systemen förlänga sjukskrivningar och att spara intyg, här identifierades fyra subkategorier av problem.

II.B.4.1. - Måste skriva om hela intyget vid förlängning

Ett problem som läkare inom kundgrupperna TakeCare och SUSSA beskrev var att det inte gick att skapa en ny redigerbar kopia av ett tidigare e-intyg när en sjukskrivning skulle uppdateras eller förlängas. Framför allt skildras problemet när läkare inom TakeCare beskrev att det tog extra tid för dem att skriva ett helt nytt intyg när en annan läkare innan inte hade använt e-intyg. Samma merarbete tycks ha uppstått när elektroniskt överförbar sjukskrivning skulle införas och börja användas på en arbetsplats, att det inte gick att skapa ny redigerbar kopia av en tidigare blankett till det nya e-intyget.

Trots att intyget är identiska kan inte de 'gamla' analoga kopieras och redigeras och sedan skickas in som elektroniskt. Man behöver därmed fylla i dem från början vilket leder till att ännu ett läkarbesök förbrukas till att jag sitter och stirrar in i datorn - istället för att hjälpa patienten med exempelvis statusundersökning, diagnostisering, behandling, eller något annat

vårdrelaterat. (ID51)

Det går inte att kopiera från ett 'vanligt' intyg till e-intyg. (ID7693)

Går ej att kopiera gamla intyg utan varje fönster måste kopieras manuellt, tar evigheter … jnlsystem Take Care. (ID5468)

Merarbete när föregående läkare inte använt den nya blanketten tidigare, eftersom det ej går att enkelt överföra info till den nya e-blanketten. (ID3327)

Tidskrävande konvertering när det finns intyg som inte är elektroniskt överförd tidigare. Skulle önska att kopieringen fungerar så att det finns ett underlag att utgå ifrån. Att skriva om långa intyg tar onödig tid. Självklart gör man en ny bedömning varje gång men vissa uppgifter som anamnes, insatser mm ändras ju inte gång på gång. (ID2618)

Förlängning på ett enkelt sätt av ”gamla” vanliga sjukintyg (alltså ej elektroniskt överförda) på elektronisk väg är ej möjligt. (ID3909)

Förlängning av existerande läkarintyg fungerar ej. Man måste göra ett nytt mha copy paste.

(ID7621)

Tre subkategorier av sådana problem nämndes.

II.B.4.1.1. - Går inte att skapa kopia när ny utgåva av e-intyget släppts

Varje gång Socialstyrelsen gör ändringar i e-intygens utformning släpper de en ny utgåva, eller version, av e-intyget. Flera läkare inom kundgrupp TakeCare beskrev att detta gjorde att de inte kunde skapa en ny redigerbar kopiera av ett e-intyg vid förlängning av en tidigare sjukskrivning.

I och med att intygen ändras årligen (obetydliga förändringar) går det ej att kopiera och fylla i ändringar utan man måste skriva helt nya intyg på kroniskt sjuka patienter med liten förändring över tid i arbetsförmåga. Tar mycket tid som skulle kunna användas bättre till patientarbete.

Har talat med FFK angående detta och de lovade att se över det men har inte noterat ngn skillnad ännu. (ID2802)

Går ej att kopiera eller förlänga intyg efter uppdatering av blanketten. Går ej att använda färdigskriven mall vilket skulle vara bra vid standardiserade operativa ingrepp. (Bägge ovanst.

punkter avser journalsystemet Take Care.) (ID3995)

120

II.B.4.1.2. - Går inte att skapa kopia när tidigare e-intyget skrivits vid annan klinik

Läkare inom SUSSA skrev att e-intyg från andra kliniker var låsta för att skapa ny redigerbar kopia, vilket inte minst kan skapa problem för läkare som arbetar på flera olika kliniker.

Måste skapa ett nytt ärende om det gäller förlängning av ett redan pågående sjukskrivningsärende som är redan startat på en annan enhet. (ID498)

Går inte att föra över info från annan instans i intygen. Om pat varit sjukskriven från t ex ortopedklin först. (ID4912)

Kommer enbart åt MIN huvudsakliga ENHETS intyg, även när jag arbetar på en nannan, eller söker i patientens journal. Kan iofs via en omväg läsa, men kan inte använda mig av tidigare skriven text. (ID5353)

Går inte att se eller kopiera andra klinikers sjukintyg (som onkolog förlänger jag ofta sjukskrivning initialt skriven av annan utredande klinik). (ID6431)

II.B.4.1.3. - Svårt att skapa ny kopia av tidigare e-intyg

Läkare inom SUSSA beskrev att det var svårt att förstå hur förlängning av tidigare e-intyg skulle gå till, men att det tekniskt var möjligt. Några beskrev också svårigheter med att göra förlängningen.

Ibland accepterar ej förnyelse av mig men gör det av sekreterare. (ID1776)

Jag har på grund av att jag arbetar deltid kliniskt och i övrigt mest administrativt inte så ofta patienter numera som behöver sjukskrivas. Inte sällan då förlängningar och i princip varje gång hakar det upp sig i hanterandet. Svårt och inte helt logiskt begripligt hur man ska förlänga intygen. Känns alltid stressigt och osäkert. (ID1176)

Det enda problemet med sjukskrivningar jag har är relaterat till det elektroniska formuläret.

Fram för allt när det gäller att förlänga intyg, det är alldeles för 'icke intuitivt'. (ID2338) Mycket svårt att förlänga en pågående sjukskrivning. Oftast lättare att göra en helt ny sjukskrivning. (ID4179)

II.B.4.2. - Blir utloggad ur modulen

Läkare inom kundgrupp SUSSA och VITS rapporterade att de automatiskt blev ofrivilligt utloggade från sjukskrivningsmodulen efter en viss tid. En majoritet (67%) av dessa kommentarer kom från läkare som arbetade inom VITS.

Skitdåligt! Ganska ofta når man inte FK:s hemsida, kan då inte läsa tidigare ss. Man blir fort utloggad och måste logga in igen, många gånger/dag. (Min bror har säkerhetsjobb på Kustbevakn, loggar in till allt en gång per dag … .) Journalprogrammet (PRIO) har bara en inbyggd länk till FKs hemsida. I själva journalen finns ingen info om ss. Det skulle underlätta om tidigare blankett fanns direkt. Jag brukar printa ut den som underlag för ant under besöket.

Regnskog …. Alla dessa avbrott för t ex inloggning är farliga. Jag tappar tråden, riskerar glömma viktiga saker, pat börjar prata om annat som tar tid, det kostar psykisk energi som ger sämre vård. (ID1701)

Det ligger som en extern länk. Önskvärt att det vore integrerat i journalen. Inloggningen tar tid och man blir ”utslängd” om man inte arbetat i modulen under en period. (ID2062)

Måste logga in i externt program och knappa in patientuppgifter. Loggas ofta ut. (ID2399) Inte knutet till pat. Lång/omständig inloggning, lätt att bli utloggad. (ID3244)

Loggas ur efter kort stunds inaktivitet och då måste man börja om att logga in. (ID3500) Autoutloggning efter ca 15 min gör att jag ideligen behöver logga in igen. Jag förstår sekretess- aspekten men med tanke på hur oerhört flagrant sjukvården sköter sekretessen i övrigt är det löjligt och tidsödande. (T ex genom ”öppet kontorslandskap” på akutmottagningarna så att vem som helst kan läsa om vad som helst på datorerna. Eller alla papper som ligger överallt.) (ID6516)

En läkare beskriver att hen dessutom måste starta om datorn efter att ha blivit utloggad från sjukskrivningsmodulen.

121

Om det går för lång tid mellan första gången man använder intygsmodulen och nästa har man loggats ut pga inaktivitet och då kan man inte klicka på länken i PMO för att komma in igen utan tvingas ofta starta om datorn. (ID6702)

II.B.4.3. - Påbörjat arbete sparas inte automatisk vid utloggning

Läkare från SUSSA respektive VAS skrev att de uppgifter de fyllt i modulen inte sparades automatiskt, så när de loggades ut så försvann också arbetet de gjort.

Det är segt och tar lång tid. Rutorna har begränsad storlek - får inte plats med allt viktigt.

Buggar i programmet gör att det inte går att skriva ibland utan att ta bort några bokstäver först.

(Eyedoc) Vi kan bara se tidigare intyg skrivna på min egen vårdenhet. Ej från andra

vårdcentraler eller slutenvården. I kompletteringsprogrammet blir man utloggad efter en stund utan att det märks och försöker man då skicka iväg kompletteringen försvinner allt man skrivit och går ej att hitta igen!! Uruselt!! (ID6234)

Vid önskemål om komplettering slår systemet av vid 45 minuter och inget påbörjat arbete sparas vilket medför dubbelt arbete i bästa fall. (ID4566)

Om man vill gå in i journalen för att få kompletterande information försvinner det man har fyllt i om man inte sparar. (Omständigt att spara.) (ID6635)

II.B.4.3. - E-intyg försvinner när systemet hänger sig

Att systemen låser sig eller hänger sig, vilket togs upp under kategorin II.A.4. Problem med

integrering i journal (sid 104) innebar även att text eller hela e-intyg försvann, enligt läkare från alla kundgrupper men i synnerhet SUSSA och VITS. De exemplen som presenteras i detta avsnitt visar på olika typer av sådana problem.

Fungerar inte alltid. Hänger sig och allt arbete går förlorat ibland, sjukt irriterande. (ID2531) Om man råkar klicka i en annan flik i journalsystemet så försvinner allt man skrivit! Ibland hakar det upp sig så att det inte fungerar att få fram blanketten för sjukintyg. (ID6179) Väldigt många klick behövs (Melior). Ibland hänger det sig, tom att intyg raderats när man skrivit och varit tvungen att byta fönster. Mycket omständigt att ha journalfönster och intygsfönster upp samtidigt. (ID4251)

Ytterligare typer av problem, var erfarenheter av att systemet hängde sig vid klick i vissa rutor, att extrasidor försvinner eller att gamla intyg försvunnit.

Väljer man fel ruta, låser hela systemet → detta gör att jag ibland avstår från elektronisk överföring. (ID5750)

Läkare erfor problem med att allt arbete försvann när de hade skrivit klart e-intyget och skulle klicka på ’signera’ och spara inför att skicka iväg e-intyget.

Systemet låser sig till och från. Allt försvinner när jag skall signera och spara. Det är helt enkelt jobbigt. (ID1574)

Sedan händer det ofta på min arbetsplats att Eyedoc stängs ner/krånglas till när man trycker på knappen som skickar intyget elektroniskt till FK. Har man inte kommit ihåg att spara innan man skickar vidare, då är det kört... (ID7220)

Många klick!! ”Signera” och ”spara” funktion - man tror då att intyget är skickat till FK vilket det inte är. (ID874)

II.B.4.4. - Går inte att spara

Några läkare skrev att det inte var möjligt att spara utkast av påbörjade e-intyg. Detta fick till följd att nedlagt arbete försvann och de fick börja om från början med att skriva intyget.

Man kan inte ”spara” information på läkarintyget (FK 7263) och komma tillbaka till intyget senare, dvs att gå ”ur” journalen och komma tillbaka till intyget. Intyget måste ”skickas” direkt när man fyllt i intyget. (ID3753)

För att läsa journal måste man gå ur sjukskrivningsmodulen för att sedan göra om. (ID6895)

122

In document Rapport 2018 (Page 121-124)