• No results found

5.1 Beskrivning av Skypekommunikation

5.1.2 Beskrivning av inspelningar i skolan

Inspelningar i skolan kan delas upp i två grupper. Den första gruppen är videoinspelningar där Elevens assistent är närvarande. Den andra gruppen är när Elevens assistent inte är närvarande. Elevens samtalspartner är Elevens mor i alla inspelningar på skolan. I de inspelningar där Elevens assistent är närvarande hjälpte hon till att tolka Elevens kommunikation. Ett exempel är när eleven använde sin loggbok som kommunikationsform för att påvisa sin ledighet på kommande fredag till sin mor.

Vid ett annat tillfälle, då Skype - samtalet handlade om Elevens dagsschema, pratade Eleven och hans mor om att spela kort. Skype - samtalet utvecklades till att handla om spelet ”Uno extreme” och det resulterade i att Elevens mor hämtade spelet och förklarade för assistenten hur spelet fungerade. Eleven följde mors presentation, gav egna

50

Elevens motivation och intresse spelade stor roll för hans delaktighet i samtalet. Det handlade om ett spel som han kände till och där han visste hur man gjorde. Därför var han en kvalificerad samtalspartner i den situationen. Detta går hand i hand med Brodins (2008) tankar om att barnets intresse och den sociala kontexten är viktiga faktorer för barnets kommunikation.

Vid ett annat videoinspelningstillfälle tog Eleven eget initiativ och hämtade upp sin loggbok från förra läsåret. Genom att bläddra i sin gamla loggbok återskapade Eleven sina upplevelser från förra året, som t.ex. då han fick julklappar, spelade Uno med assistenten mm. Han visade dessa aktiviteter med stor glädje och det emotionella återskapandet var påtagligt. Till slut hittade han sin födelsedag, blev påmind om tårtan, presenterna och gästerna. Både Elevens mor och assistenten påminde honom om hans kommande födelsedag.

Vid nästa inspelningstillfälle tog Eleven den gamla loggboken igen och styrde samtalet till sin födelsedag. Assistenten var inte med. Det ställde nya krav på Elevens mor eftersom hon var ensam med att tolka Elevens kommunikativa signaler. Elevens mor hade svårt att uppfatta vad Eleven ville dels för att kommunikationen via Skype alltid är begränsad med kamerarutan, dels för Eleven upprepade samma sak flera gånger utan att komma på nya idéer som skulle bidra till att komma vidare i kommunikationen. Situationens förlopp påverkade mig och jag kände ett stort ansvar att hjälpa Eleven samtidigt som jag var medveten om min forskarroll. Ett dilemma uppstod och jag bestämde mig för att hjälpa Eleven att ta fram sitt budskap. Ett annorlunda agerande skulle inte vara etisk försvarbart, ansåg jag. Det här är ett exempel på en situation där det var mycket viktigt och meningsfullt för Eleven att förmedla budskap till sin omgivning.

E har hittat sin födelsedag från förra året: här (pekar i loggboken) E tar upp loggboken och visar upp för M

E pekar på texten i loggboken och säger: det är mitt namn, det är E fyller år M: det är E namn och det är den 10:e

E: ja M: ja

E vänder sida och pekar på en bild: mitt rum M: det är på ditt rum du hade tårta och raketer E: ja

M: men E, vad vill du ha i paket?

E tittar på M och svarar: PS3 (Play Station 3) spel M: PS3?

51

E otydlig tal och mycket snabba tecken som stöd M: PS3 men vilken i så fall?

E: ja

M: vilket i så fall?

E vänder blad i loggboken, tar upp loggboken, visar upp den för M: jag har klarat det (spelet) – PS3

M: du får hålla upp den i så fall

E tar upp loggboken och närmar sig kameran på iPad M: en gång till

M: men du kanske kan skriva?

E tar loggboken upp igen nära kameran M: ja, du får skriva vad du vill ha i ditt paket

E vänder blad i den nuvarande loggboken samtidigt som han håller den gamla.

E ignorerar uppmaningar till att skriva. Han pekar först på den gamla loggboken och på 10:e februari (födelsedag) och sedan pekar han på den nuvarande loggboken och säger: fyller år. M: ska vi sjunga för dig också?

E pekar igen på sin födelsedag i den gamla loggboken och säger: Mitt namn M: stor kille

E: jag fyller år

M: ok, vi har tagit in beställningar

E tar upp båda loggböcker och visar upp för M och säger något otydligt M: nu har du två böcker, ja

E: ja

M: det är bra, ska du lägga ner den ena?

E lägger ner den nuvarande loggboken och visar upp den gamla igen M: vill du visa mig något annat?

E pekar igen på sin födelsedag i den gamla loggboken och sedan pekar han på den nuvarande loggboken som ligger på bordet framför iPaden.

L: det är den 10:e du fyller år

L vänder blad i den nuvarande loggboken, hittar den 10:e och säger: här fyller E år. L: här fyller E år (pekar)

E tittar: där

L: ja, där fyller E år

E sträcker sig till andra sidan av bordet, hämtar penna och lämnar den över till L L: ska jag skriva?

E: ja

L: vad ska jag skriva? E 16 år? Ska jag skriva det?

E pekar igen på den gamla loggboken och säger: Mitt namn. E fyller år L: det är ditt namn. Då skriver jag: E 16 år (skriver i loggboken)

Som det framkommer från samtalet, ville Eleven veta den exakta dagen då han fyllde år. När han fick veta det, ville han att jag skulle skriva in i hans logggbok ”Eleven 16 år”. Eleven blev glad över att han lyckades förmedla sitt budskap. Då kunde han ta itu med nästa delmål, nämligen att förmedla vad han önskade sig i present.

Skypekommunikation mellan Eleven och hans mor som är genomförda på skolan skiljer sig inte innehållsmässigt mellan deras samtal som var genomförda i hemmet. De handlade

52

om vad Eleven har gjort under dagen och vad som han kommer att göra efter Skype - samtalet. Eleven använde sitt schema med pictogram som den huvudsakliga

kommunikationshjälpen jämsides med sitt talade språk och tecken som stöd. Samtalet följde schemat och det visade sig att Eleven hade uppfattning om dag, datum, matsedel och vissa aktiviteter. Vid de första samtalen, parallellt med det återkommande samtalstemat om dagens aktiviteter, har Eleven tagit initiativ och använt sin gamla loggbok för att

kommunicera om dåtiden, för att knyta an mellan dåtiden och nutiden och för att peka på en viss meningsfull aktivitet för honom, som t.ex. födelsedagen. Intresse för användning av den gamla loggboken avtog så småningom och innehållet i samtalen förblev Elevens dags- och veckoaktiviteter.