• No results found

Bistå aktörer som bedriver uppföljning och utvärdering inom Sidas

In document Sidas årsredovisning 2018 (Page 44-55)

2. läsanvisning

4.12 Bistå aktörer som bedriver uppföljning och utvärdering inom Sidas

SIdAS InSTRUkTIOn

3.3 § Myndigheten ska dessutom [...] bistå aktörer som bedriver uppföljning och utvärdering inom Sidas verksamhetsområde,

Bakgrund

Sida ska bistå aktörer som bedriver uppföljning och utvärdering inom myndighetens verksamhetsområde. Det handlar framför allt om statliga organisationer som har till uppgift att utvärdera hela eller delar av Sidas verksamhet.

Genomförande

Sida har under 2018 bistått Statskontoret, OECD/DAC och Expertgruppen för biståndsanalys (EBA), i av dem utförda uppfölj- ningar och utvärderingar. Statskontoret har under året genomfört en översyn av EBA93, i vilken Sida deltagit i såväl intervjuer som granskning av rapportutkast. OECD/DAC har granskat Sveriges utvecklingssamarbete94 som även omfattade Sidas utvärderings- verksamhet i vilken Sida bidrog med information om hur myn- digheten planerar, genomför, följer upp och utvärderar verksam- heten.

De flesta av Sidas resurser inom detta område har emellertid under 2018 gått till EBA, till vilka Sida bistår med arkivstöd och underlag till studier som granskar Sidas arbete. I studierna står Sida-medarbetare också till förfogande i förarbete, bearbetning av statistiskt material, för intervjuer och vid kvalitetsgranskning av rapportutkast. Sida-medarbetare deltar också i vissa av EBA:s referensgrupper och har aktiva roller vid seminarier.

Under 2018 har Sida-medarbetare deltagit i referensgrup- perna för sju pågående95 studier:

• Democracy, State and Development in Africa: New Challenges for Donors.

• Swedish Aid in the Era of Shrinking Democratic Space – the Case of Turkey.

4.13 Rapportering av statistik

SIdAS InSTRUkTIOn

3.4 § Myndigheten ska dessutom [...] sammanställa och till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) och OECD:s biståndskommitté (DAC) rapportera statis­ tik enligt direktiv från DAC,

Bakgrund

Sverige har, genom Sida, åtagit sig att rapportera det svenska internationella utvecklingssamarbetet till OECD:s biståndskom- mitté (DAC) i enlighet med de regler och direktiv som är inter- nationellt överenskomna. Sida ansvarar för Sveriges samlade rapportering vilket innebär att Sida också samlar in och samman- ställer statistik från övriga svenska myndigheter.

Genomförande

Under 2018 har Sida kvalitetssäkrat statistiken löpande under året. Kvalitetssäkring av Sidas statistik sker på regelbunden veckobasis, där statistiken för varje insats kontrolleras. Under 2018 har Sida samlat in, sammanställt och rapporterat 2017-års statistik enligt direktiv från OECD/DAC. Rapporteringen består av två delar: en preliminär rapport med aggregerad statistik, den så kallade Advance Questionnaire (AQ), och en mer omfattande rapport, den så kallade Creditor Reporting System (CRS++). Statistiken bygger på information ur Sidas planeringssystem. För att sammanställa rapporterna har Sida även samlat in statistik från andra myndigheter som har tilldelats medel från i huvudsak utgiftsområde 7 Internationellt bistånd, samt i vissa fall utgifts- område 5 Internationell samverkan.

Bedömning

Sida bedömer att arbetet fortgått mycket väl. Inga större föränd- ringar har genomförts i rapporteringen i förhållande till föregå- ende år. Sida har under året arbetat med att säkerställa hög kva- litet i rapporteringen och kvaliteten på statistiken i enlighet med regeringens ambitioner.

områden. Som en följd av arbetet använder flera länder Sveriges IATI-data i budgetplanering och koordinering med andra samar- betspartner. Förberedelser har gjorts för att kunna visualisera utbetalningsprognoser och publicera mer detaljerad information om humanitära insatser.

Bedömning

I den senaste internationella mätningen av transparensarbetet (Aid Transparency Index) tilldelades Sverige färre poäng jäm- fört med tidigare mätningar (Se tabell 4.14.1). Sida bedömer att poäng sänkningen huvudsakligen beror på ny bedömningsmetodik och betygssättning97, men också på ökad konkurrens. Det är posi- tivt att fler aktörer förstärker sitt transparensarbete. Arbetet med transparensgarantin har uppnått goda resultat och håller fortsatt hög internationell standard.

4.14 Transparensgarantin

SIdAS InSTRUkTIOn

3.5 § Myndigheten ska dessutom [...] verka för öppenhet och insyn i det interna­ tionella biståndet och i samarbetsländerna, aktivt och på elektronisk väg till­ gängliggöra information om sin verksamhet, samordna genomförandet av transparensgarantin i det svenska biståndet, inklusive stödja övriga berörda aktörer i detta arbete samt ansvara för informationstjänsten openaid.se

Bakgrund

Sida tillgängliggör biståndsdata genom att månatligen publicera information om insatser i ett gemensamt format som tagits fram av International Aid Transparancy Initiative (IATI). Publiceringen av öppna data enligt IATI-standarden gör det möjligt för vem som helst att ta del av uppdaterad och internationellt jämförbar information om det svenska utvecklingssamarbetet. Med hjälp av Sidas webbportal Openaid.se kan informationen visualiseras, fil- treras och exporteras. Informationen kan också importeras, ana- lyseras och återpubliceras av samarbetsländer och andra aktörer.

Genomförande

Under året har åtgärder genomförts för att minska diskrepansen mellan den information som publiceras på Openaid.se och de uppgifter som årligen rapporteras till OECD/DAC. Det är huvud- sakligen samarbetsformer och stödvolymer för olika tematiska sektorer som ibland inte har överensstämt på grund av fel- klassificeringar och olika sätt att kategorisera. Genom intensi- fierad kvalitetssäkring och en harmoniserad kategorisering har diskrepanserna minskat.

Ett flertal åtgärder har vidtagits för att både öka antalet dokument och mängden resultatinformation som publiceras på Openaid.se. En uppladdningsportal har tagits fram för att under- lätta utlandsmyndigheternas publicering av insatsdokument på Openaid.se. Informationsflödet från källsystemen till Openaid.se har justerats för att öka antalet insatser med resultatinformation.

Sida har arbetat för att förbättra kvaliteten på publiceringen av öppen data och för att öka kännedomen om dess användnings-

Tabell 4.14.1: prestationer

2018 2017 2016

Aid Transparency Index,

poäng 71,2 —1 80,7

Myndigheter som slutit avtal

om IATI­publicering 14 14 14

Aktiviteter på openaid.se 84 1942 107 249 101 813

Dokument på openaid.se 111 233 94 414 91 767

Användare på openaid.se 25 291 29 015 27 648

1 Aid Transparency Index publicerades aldrig under 2017. 2 Under 2018 ändrade Sida IATI­publiceringsrutinen, vilket

resulterade i ett mindre antal publicerade aktiviteter vilket omöjligör jämnförelse med tidigare år.

Genomförande

Sida har under året lagt fokus på att höja informationssäkerhets- nivån inom organisationen och har påbörjat etableringen av ett mer systematiskt informationssäkerhetsarbete, där målet är att informationssäkerhet utgör en naturlig del av organisationens arbetssätt och kontinuerligt beaktas i arbetet. Etableringen av en informationsklassificeringsmodell98 har legat till grund för detta, såväl som etableringen av en särskild teknisk miljö för hantering av skyddsvärd information, tillsammans med rutiner och utbild- ning för verksamheten.

Sida har också bedrivit ett projekt för att säkerställa kor- rekt och laglig hantering av personuppgifter enligt GDPR och har genomfört en säkerhetsskyddsanalys, i enlighet med Säkerhetsskyddslag (1996:627).

Säkerhetsorganisationen har, under ledning av säkerhets- chefen, utökats genom anställning av en informationssäkerhets- strateg. Tillsammans med ansvariga från Sidas IT-enhet har förvaltningsorganisationen för informationssäkerhetsområdet utformats.

Arbetet under året har resulterat i bland annat följande: • Uppdatering av Säkerhetsregeln.

• En etablerad informationsklassificeringsmodell.

• Genomförd användarutbildning både i form av en e-utbildning avsedd för alla medarbetare, samt en klassrumsledd utbildning avsedd för användare som hanterar särskilt skyddsvärd infor- mation.

• Framtagande och implementering av teknisk lösning för rött nät, d.v.s. en särskild teknisk miljö för hantering av särskilt skyddsvärd information.

• Framtagande av rutiner och instruktioner för nya arbetssätt för särskilt skyddsvärd information.

• Översyn och uppdatering av befintliga rutiner och instruktioner inom informationssäkerhetsområdet.

• Information om de nya arbetssätten till alla avdelningar. • Rutiner, mallar och tekniska stöd för säkerställande av skydd av

personuppgifter.

4.15 Informationssäkerhet

RegleRIngSBReV 1 Mål och återrapporteringskrav […] Om informationssäkerhet

Sida ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att upprätthålla en ända­ målsenlig informationssäkerhet enligt 19­20 §§ förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd bered­ skap samt vad åtgärderna bedöms ha lett till.

Bakgrund

Kombinationen av en ökad digitalisering och ständigt föränderliga hotbilder, gör att behovet av ett systematiserat informations- säkerhetsarbete på Sida är stort. Sida har under 2018 arbetat för att upprätthålla ändamålsenlig informationssäkerhet i enlighet med 19 § och 20 § i Förordning (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap, i vilka framgår:

19 § Varje myndighet ansvarar för att egna informationshan- teringssystem uppfyller sådana grundläggande och särskilda säkerhetskrav att myndighetens verksamhet kan utföras på ett tillfredsställande sätt. Därvid ska behovet av säkra lednings- system särskilt beaktas.

20 § /Upphör att gälla U:2019-04-01/ Till stöd för arbetet med samhällets informationssäkerhet ska en myndighet till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skyndsamt rap- portera it-incidenter som inträffat i myndighetens informations- system och som allvarligt kan påverka säkerheten i den informa- tionshantering som myndigheten ansvarar för eller i tjänster som myndigheten tillhandahåller åt en annan organisation […].

Sida lyder även under Säkerhetsskyddslag (1996:627), Offentlighets- och sekretesslag (2009:400), General Data Protection Regulation (GDPR) samt Myndigheten för samhälls- skydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet MSBFS 2009:10.

Arbetet har löpt på bra, utöver några tekniska utmaningar som påverkade den initiala tidplanen.

Som en del i Sidas incidenthanteringsprocess finns en rutin för rapportering till Myndigheten för samhällsskydd och bered- skap, gällande incidenter som allvarligt kan påverka säkerheten. Ansvaret för bedömning av vilka incidenter som ska rapporteras ligger på Sidas Security Incident Manager, som också genomför rapporteringen. Under året har en sådan incident rapporterats.

Bedömning

Sida bedömer att åtgärderna ovan bidragit till att organisationen har bättre och säkrare verktyg för att säkerställa korrekt och lag- enlig hantering av information. Åtgärderna lägger också grunden för ett mer proaktivt och strukturerat informationssäkerhetsar- bete och skapar förutsättningar för en medveten och strukturerad styrning av säkerhetsåtgärder. Detta tillsammans med en fokuse- ring på att höja medvetenheten bland organisationens användare, anser Sida minskar risken för informationssäkerhetsincidenter och lagbrott.

vad gäller jämställdhet, är uppföljningsbart och fokuserar på resultat för kvinnor och flickor, män och pojkar, och att Sida präg- las av en jämställd, öppen och inkluderande organisations- och ledarkultur. En första rapport för JiM uppdraget lämnades in till Jämställdhetsmyndigheten den 22 februari 2018.99

Genomförande

Arbetet med jämställdhetsplanen har under 2018 innefattat fortsatt rådgivning och analys, bidrag till Sidas visionsarbete, förstärkning av arbetssätt och rutiner samt genomförande och uppföljning av planerna på avdelningar, enheter och utlands- myndigheter.

Planen för jämställdhetsintegrering har möjliggjort ett större fokus på jämställdhetsfrågorna, en förbättrad dialog om jäm- ställdhet, utökat metod och rådgivarstöd i bland annat strategi- rapporteringen samt i samband med den nya strategin för global jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter. Planen har vidare möjliggjort stärkta interna rutiner och bättre kunskap, tyd- ligare styrning samt ökade medel för insatser med jämställdhet som huvudsyfte. Att öka medel för insatser med jämställdhet som huvudsyfte är ett av de delmål Sida uppfyllt med närmare 21 pro- cent vilket är en ökning från 18 procent 2017.

Sedan 2017 har en omfattande kvalitetssäkring av policy- markörerna genomförts, vilket tillsammans med utbildning har bidragit till stärkt kunskap om jämställdhetsintegrering. Sidas statistikenhet har under 2018 ytterligare stärkt kvalitetssäkring av samtliga nya insatser enligt policymarkörerna för jämställdhet och medverkat i utbildningsinsatser för jämställdhetsnätverket samt övrig personal på Sida. Ett tydligt jämställdhetsperspektiv är integrerat i Sidas multidimensionella fattigdomsansats vilket utgör det centrala analysverktyget som används i utvecklingssam- arbetet. De under 2018 antagna globala tematiska strategierna100 har jämställdhet som en prioritering och integrerat i strategins delmål och jämställdhet har varit en central dimension i de ope- rationaliseringsprocesser för de tematiska strategierna som pågått under året. Inom ramen för utvecklingen av Sidas insats- hanteringssystem togs det under 2017 fram hjälptexter kring jämställdhetsanalys och 2018 blev det obligatoriskt att bedöma

4.16 Jämställdhetsintegrering

RegleRIngSBReV

1 Mål och återrapporteringskrav […] Pågående uppdrag […]

4. Jämställdhetsintegrering

Sida har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegre­ ring under 2016­2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställd­ hetpolitiska målen. Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för 2016­2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februa­ ri 2018 och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015­2017.

Bakgrund

Sida har som en av 59 myndigheter i uppdrag av regeringen att utveckla och genomföra en plan för jämställdhetsintegrering i myndigheten (JiM). Sida ingår i JiM2, dvs. andra omgången myn- digheter som omfattas av uppdraget fr.o.m. 2015. Stöduppdraget för JiM-initiativet övergick från Nationella genussekretariatet till den nya jämställdhetsmyndigheten den 1 januari 2018.

Planen har tre delar:

1. Ökat fokus på jämställdhet som huvudsyfte och jämställd- hetsintegrering inom specifika områden. De områden som avses är miljö/klimat och produktiva/icke- sociala sektorer, och där det är relevant humanitärt arbete och utvecklings- finansiering;

2. Kvalitetshöjning av Sidas arbetssätt och rutiner för jämställd- hetsintegrering. Detta innefattar förbättrade rutiner för stra- tegiutveckling och operationalisering liksom för beredning, uppföljning, resultat, analys och kvalitetssäkring i olika delar av insatsprocessen och i dialog med samarbetspartners; 3. Ambitionshöjning av Sidas mångfalds- och jämställdhetsar-

bete utifrån ett organisations- och arbetsgivarperspektiv. Sidas plan för jämställdhetsintegrering 2016–2018 har som över- gripande mål att svenskt utvecklingssamarbete har genomslag

kopplade till jämställdhet har också genomförts. Samtidigt har det nya ramavtal för jämställdhet som trädde i kraft i juni 2018 utökats både vad gäller tematiskt innehåll men även genom att det numera kan avropas av hela Sida.

Under 2018 har Expertgruppen för Biståndsanalys (EBA) fort- satt sin följeforskning på genomförandet av Sidas plan för jäm- ställdhetsintegrering och hur de olika delarna av planen fått åter- verkning i Sidas verksamhet. EBA har följt Sidas arbete genom analys av styrdokument, insatser och intervjuer med chefer och personal, samt besök på två utlandsmyndigheter. De har stud- erat hur de olika delarna av planen för jämställdhetsintegrering fått återverkning i Sidas verksamhet. Slutsatserna stödjer Sidas pågående prioritering på kvalitetshöjande insatser, metodutveck- ling och kompetenshöjning. EBA rekommenderar ännu tydligare styrning och kvalitetssäkring i jämställdhetsarbetet, mer gedigen jämställdhetsanalys, kompetensutveckling/utbildning samt stöd till hela organisationen. I rapporten framhåller utvärderarna att Sida är en ledande aktör inom jämställdhet i utvecklingssamar- betet som prioriterar och driver jämställdhet och rättighetsfrågor i samarbetsländerna och med samarbetspartners, och inom det multilaterala samarbetet. De lyfter även Sidas ambitiösa gende- rarkitektur, att genderexperter är både tillgängliga och närva- rande samt att Sida har många supportfunktioner.

2017 ålades HR-avdelningen ett särskilt ansvar att skapa förutsättning för det interna mångfalds- och jämställdhetsar- betet (delområde tre). Det gjordes genom ett internt projekt och antagandet av en treårig verksamhetsplan för Sidas mångfalds- och jämställdhetsarbete (2017–2019). Arbetet omfattar följande: utveckla rekryteringsprocessen i enlighet med påbörjad gransk- ning ur ett mångfalds- och jämställdhetsperspektiv; integrera mångfalds-, jämställdhets- och inkluderingsaspekter i utbild- ningsprogram, exempelvis introduktionsutbildningen; avdelning- arnas arbetsmiljöplaner inkluderar mångfalds-, jämställdhets och inkluderingsaspekter utifrån avdelningarnas behov; årliga analyser uttag av VAB och föräldraledighet avseende kön; se över och kommunicera riktlinjer mot kränkande särbehandling och trakasserier; integrera ett jämställdhetsperspektiv i utbildning och informera till lönesättande chefer; årligen följa upp köns- och en insats i förhållande till alla tematiska perspektiv inklusive jäm-

ställdhet.

När det gäller kvalitetshöjning av Sidas arbetssätt och rutiner har Sidas avdelningar och enheter utarbetat mål i verksamhets- planerna om att stärka arbetet med jämställdhetsintegrering och att öka medel/antal insatser med jämställdhet som huvudsyfte. Det bilaterala och regionala stödet i länder i Afrika har ökat andelen avtalade medel i produktiva sektorer med jämställdhet som huvudsyfte från 16 procent (2017) till 24 procent (2018) och andelen avtalade medel i alla sektorer ligger på 38 procent. I Mocambique och Tanzania har planen lett till ökade satsningar på att stärka jämställdhet såväl i nya som i pågående insatser. Samarbetsstrategier som regeringen har antagit i Afrika, till exempel Zimbabwe och Sydsudan, har ett tydligare fokus på jämställdhet vilket medför stärkta förutsättningar att öka riktade insatser, att öka jämställdhetsintegrering, samt att ytterligare för- bättra sitt jämställdhetsarbete framöver.101

Inom Mellanöstern- och Nordafrika-regionen (MENA) har en ambitionshöjning skett och den regionala strategin för MENA innehåller fler insatser där jämställdhet är del- eller huvudsyfte inom de produktiva sektorerna, särskilt i vatten, miljö och energi- portföljen. Andelen insatser i MENA med jämställdhet som huvud- syfte inom miljö och klimat samt produktiva sektorer är 21 procent. Inom dessa regioner har Sida arbetat strategiskt med att integrera jämställdhetsperspektivet i samband med att nya stöd bereds men även genom att lyfta jämställdhet som en dialogfråga.102

Inom lån och garantiverksamheten fortskrider arbetet med att stärka jämställdhetsfokus. En pågående garanti i Palestina med syfte att öppna upp ett fönster till kvinnliga låntagare samt ge teknisk assistans har bidragit till att de involverade bankerna har uppmärksammat kvinnors låntagande.103

Under 2018 har Sida Partnership Forum jobbat med jämställd- hetsintegrering i kursverksamheten genom att kombinera jäm- ställdhetsperspektivet med Sidas övriga prioriterade perspektiv. Två tematiska månader har genomförts med fokus på miljö och klimat- respektive konflikt och jämställdhet. En särskild satsning har även gjorts för att integrera jämställdhet i den återkommande kursen om anti-korruption.104 Lunchseminarier och diskussioner

ålderssammansättning hos medarbetare med ledaransvar; samt att ta fram och genomföra åtgärder för att hantera eventuella skevheter. Under 2018 integrerades projektet som en del av orga- nisationens systematiska kultur-, medarbetare- och ledarskaps- utveckling. Arbetet med Sidas mångfalds- och jämställdhetsplan fortsätter och följs upp inom ramen för ordinarie verksamhets- uppföljning. Bland annat är en kompetensförsörjningsplan under utformning, där jämställdhet ingår som ett tematiskt område redan i metodutvecklingsarbetet.

Bedömning

Arbetet med jämställdhetsintegrering på Sida fortskrider enligt plan mot de uppsatta målen att svenskt utvecklingssamarbete har genomslag vad gäller jämställdhet; är uppföljningsbart och fokuserat på resultat för kvinnor, män, flickor och pojkar, samt att Sida präglas av en jämställd, öppen och inkluderande organisa- tions- och ledarkultur.

I förhållande till planens tre resultatområden bedömer Sida att arbetet gått enligt plan när det gäller målet att öka andelen insatser med jämställdhet som huvudsyfte inom alla sektorer och särskilda satsningar inom vissa områden har genomförts. I uppfyllelsen av målet om kvalitetshöjning av arbetssätt och ruti- ner för jämställdhetsintegrering bedömer Sida att utmaningar finns, men att arbetet går enligt plan tack vare Sidas fortsatta prioritering av detta. Också det övergripande målet att ta fram en analys av organisationens utmaningar utifrån ett organisations- och arbetsgivarperspektiv är uppfyllt genom framtagandet av en nulägesanalys. Utmaningarna adresseras genom mångfalds- och jämställdhetsplanen och implementeringen av planen fortskrider.

Samarbete mellan olika perspektiv och tematiska områden samt det gemensamma arbetet med den multidimensionella fattigdomsansatsen har varit positivt för strategisk integrering av jämställdhetsfrågor under året.

environmentally-sound products and/or services when devising selection criteria and requirements.

Sida requires its Cooperation Partners and it’s Implementing Partners to respect and safeguard human rights as defined in the following Conventions of International Labour Standards of ILO (International Labour Organisation): Freedom of Association and Protection of the Right to Organize Convention, (No. 87 and 98), Forced Labour Convention, (No. 29 and 105), Minimum Age Convention, (No. 138 and 182), Equal Remuneration Convention, (No. 100 and 111). The Contracting Party shall require and review compliance with these standards in its procurements to the greatest extent possible.”

Ovanstående innebär att i de fall Sidas upphandlingsriktlinjer för samarbetspartner används ska samarbetspartnern ställa miljö- mässiga hållbarhetskrav när det är motiverat och i största möjliga utsträckning även sociala krav utifrån ILO:s standarder.

Samarbetsparters egna upphandlingsregelverk

I de fall samarbetspartnerns egna upphandlingsriktlinjer används finns det idag inga krav på att dessa ska innehålla riktlinjer kring hållbarhet för att godkännas. För att komma tillrätta med detta planerar Sida att genom ett pilotprojekt under 2019 inleda en policydiskussion om hållbarhetskrav i upphandlingar med några av de stora ramorganisationerna. Projektet syftar till att kartlägga vilka hållbarhetskrav som ställs i upphandlingar för att se om

In document Sidas årsredovisning 2018 (Page 44-55)