• No results found

Bryta eller inte bryta förbindelserna

In document ekonomisk re (Page 134-137)

De politiska organisationerna ar således relativt i anammandet av isoleringsstrategi. Också i uppfattningen att våra förbindelser med Sydafrika in- nebar ett stod för landets samhällsordning föreligger i stort sett

melse. Bilden forandras emellertid då frågan stalls om vad Sverige egentligen bör Skall vårt land avbryta de ekonomiska förbindelserna eller ej? Denna avgöran- de fråga delar de politiska organisationerna i åtminstone två

Riksdagspartierna

Centerpartiet, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Moderata Samlingspartiet säger nej till ett isolerat svenskt förbud för investeringar i och handel med Sydafrika. Socialdemokratiska partiets ståndpunkt ar att "handelssanktioner endast kan få ef- fekt om de utgor element i en bred allomfattande aktion. Stalls frågan så att av- brytande skall ske inom ramen för ett beslut av säkerhetsrådet ar svaret givetvis ja". Sverige skall inte heller, menar socialdemokraterna, reducera eller förbjuda vårt

Tabell 49. Bor Sverige avbryta de ekonomiska förbindelserna med Sydafrika?

Handel bor Företags verksamhet bor minskas eller

avbrytas forbjudas M FP C S MUF FMS FPU CKF CUF K U nej nej nej nej nej nej nej nej nej ej svar Kalla: En

lands företags verksamhet i Sydafrika, ty "isolerade svenska aktioner har obetydlig effekt och skadar endast oss själva". Saken kommer naturligtvis i ett annat ifall sakerhetsrådet fattar ett sanktionsbeslut. Socialdemokraterna kan emellertid tänka sig en omprövning av våra förbindelser "aven när mycket starka rekommendationer (alltså ej nödvändigtvis säkerhetsrådsbeslut) föreligger, bör Sverige ha möjlighet att delta i brett upplagda åtgärder. För att undersöka praktiska mojligheter för regeringen att begränsa eller hindra vissa utlandsinvesteringar arbe- tar for narvarande (febr. 1974) en utredning".

Centerpartiet motiverar sitt nej i följande ordalag: "Hittillsvarande erfarenheter av handelsblockader ar att effekten är ringa om ens någon. Om en handelsblockad skall genomföras för att uttrycka missnöje med den förda politiken kan det ej ske endast frän svensk sida utan genom FN-sanktioner så att uppslutning nås". Center- partiet för i stort sett samma resonemang vad betraffar investeringar, men gör det viktiga tillägget: "Man bör dock från svensk sida kunna motverka att nya svenska foretagsetableringar sker i Sydafrika".

Inte heller Folkpartiet är anhängare av ett svenskt avbrytande av förbindelserna med Sydafrika. Man kan däremot självfallet tänka sig en sådan åtgärd "om FN beslutar om en allrnan handelsbojkott gentemot Sydafrika". Vad betraffar de svenska inve- steringarna menar partiet att "det bör ankomma på företagen själva att bedöma om det ar lampligt att göra en investering i Sydafrika". Självfallet kommer

frågan i ny dager om FN beslutar om ett investeringsförbud.

Moderata Samlingspartiet vill inte avbryta de svenska ekonomiska kontakterna med Sydafrika. Ett avbräck i dessa skulle nämligen inte positivt påverka utvecklingen i

landet. Moderaterna ser istället ett konkret alternativ till en isolering av Sydafrika: "Genom fritt utbyte av resenärer. förhandlare, företag och affärsmän blir den svens- ka eniga opinionen i bekantgjord för en allt större del av Sydafrikas styran- de inom olika områden. Därmed opinionstrycket inifrån näring utifrån. En allmän isoleringspolitik, alltså omfattande även andra an Sverige, skulle medföra en känsla av isolation bland de styrande med därav följande benägenhet för despe- rata åtgärder. I den mån en sådan ekonomisk effekt skulle konsekvenser drabbar de de eftersatta grupperna. En höjning av den allmänna standarden skulle däremot leda till bättre förhållanden för bl a dessa grupper med därav följande ökad medvetenhet och möjligheter till inflytande."

Utan reservationer ansluter sig vänsterpartiet Kommunisterna till uppfattningen att vårt lands ekonomiska förbindelser med Sydafrika bör upphöra.

Politisk ungdom och ett kvinnoförbund

Vårt land avbryta de ekonomiska kontakterna med Sydafrika. Denna uppfattning dominerar inom riksdagspartiernas "sidoorganisationer".

Centerpartiets Kvinnoförbund menar således att "avbrytandet av handelsförbindel- serna utgor ett led i kampen mot apartheid. FN har rekommenderat detta och som medlem i FN har Sverige moralisk skyldighet i detta avseende". Centerkvinnorna vill också svenska företags verksamhet i Sydafrika eller i varje fall reducera denna typ av engagemang i landet.

Centerns Ungdomsförbund ar mycket kritiskt till förbindelser med Sydafrika och bl a att "dessutom har flera exempel påvisat att svenska företag i t ex Sydafrika utnyttjar regimens ställningstagande och personalpolitiken kommer där- med att skilja sig från vad som är acceptabelt i Sverige". Centerungdomen anser vi- dare att "alla svenska investeringar i av Sydafrikas karaktär omedel- bart förbjudas. utlandsinvesteringar måste reduceras och eventuellt för- bjudas i en framtid".

Moderata Ungdomsförbundet säger sig vilja ha ett stopp för svenska ekonomiska kontakter med Sydafrika "i enlighet med handlingslinje". De övriga politiska ungdomsforbunden instämmer utan kommentarer i kravet på att land bor avbryta eller reducera det ekonomiska utbytet med Sydafrika.

Den enda "sidoorganisation", som inte vill bryta de ekonomiska kontakterna med Sydafrika, ar Fria Moderata Studentförbundet. Vad förbud för svenska in- vesteringar tycker de moderata studenterna, att "Sverige som nation bör ej göra det, men svenska företag bör noga pröva den verksamhet de bedriver i eller med Sy- dafrika, så att den inte är av karaktär att den direkt stärker apart- heidsystemet".

Sammanfattning

De fyra stora riksdagspartierna Moderata Samlingspartiet, Folkpartiet, Center- partiet och Socialdemokraterna ar emot ett svenskt avbrytande av vårt lands ekono- miska forbindelser med Sydafrika.

Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet anser att ett svenskt havan- de av det ekonomiska utbytet med Sydafrika endast kan och bör ske inom ramen för FN-aktioner. De senare måste i sådana fall ha en bred internationell förankring.

Centerpartiet vill att nya investeringar i Sydafrika motverkas.

Folkpartiet rekommenderar företagen ifråga att själva bedöma lämpligheten av investeringar i Sydafrika.

Socialdemokraterna ar visserligen emot ett svenskt avbrytande av kontakterna med Sydafrika, men understryker att man skall söka få till stånd FN-sanktioner. Regeringspartiet kan tanka sig en omprövning av förbindelserna aven utan ett sakerhetsråds beslut som grund. Förutsättningen ar emellertid då att aktionen ar brett upplagd, d v s stodjes av ett betydande antal stater.

Moderata Samlingspartiet, som ävenledes går emot ett svenskt avbrytande av de ekonomiska forbindelserna med Sydafrika, for fram vad man uppfattar som ett alternativ till isoleringsstrategin. Flitiga kontakter med Sydafrika är ur

synpunkt battre an att isolera landet från omvarlden.

Vansterpartiet Kommunisterna ar det enda riksdagsparti som tveklöst ansluter sig till tanken på att avbryta de svenska ekonomiska kontakterna med Sydafrika.

De politiska ungdomsförbunden. med undantag av Fria Moderata

bundet, och Centerns Kvinnoforbund anser att det ekonomiska utbytet med Sydafri- ka skall avbrytas.

Fria Moderata Studentforbundet tycker, liksom för övrigt Folkpartiet gör, att de enskilda foretagen skall pröva Iampligheten av verksamhet i eller med Sydaf- rika.

In document ekonomisk re (Page 134-137)