• No results found

Butik B Motivation

In document Belöningssystem i apoteksbranschen (Page 53-56)

3 Teoretisk referensram

4.5 Anställda

4.5.2 Butik B Motivation

Gemensamt för de anställda på Butik B är att de båda har ett intresse för läkemedel och hälsa. Anledningen till sin karriär inom Apoteket AB skiljer sig dock. En individ anger att det är just intresset för läkemedel och hälsa som drev denne till en karriär inom apoteksbranschen. En annan individ säger att det var slumpen och endast slumpen som avgjorde hennes karriärval. Den senare individen säger också;

“Att jag hamnade på apoteket har bara med att göra att det fanns ett jobb.”

Hennes tanke var aldrig att hon skulle stanna kvar och arbeta på apoteket mer än ett år. Hon har dock snart arbetat inom apoteket i nästan 20 år. Anledningen detta beskriver hon som en process som grundade sig i behovet av pengar som ledde till att hon påbörjade sitt arbete inom Apoteket AB. Trivseln inom bolaget gjorde sedan att hon stannade kvar. Det som gör att man trivs på en arbetsplats är båda kollegorna överens om. Det handlar om att medarbetarklimatet, d.v.s. hur väl man trivs med sina kollegor. En av de anställda drar parallell gentemot pengar.

“Inga pengar i världen är värt att gå till jobbet om man mår dåligt för att man har dåliga arbetskamrater man inte trivs med.”

Vidare ansåg de anställda att trivseln på en arbetsplats en grundfaktor för att man inte ska vara missnöjd med sitt arbete. Andra faktorer som uppgavs vara viktiga för inte vara missnöjd med sitt arbete var behovet att känna sig behövd och känna sig välkommen. Båda de anställda nämner dock även pengar som en faktor till att inneha ett arbete.

“Det handlar om att man behöver tjäna pengar så att man kan sätta mat på bordet.” Utöver de grundläggande kraven som de anställda nämnde att de ställde på sin arbetsgivare fanns det även en del faktorer som ansågs vara motiverande för individen. Båda de anställda ansåg att möjligheten att utföra utmanande uppgifter var en faktor som skapade motivation inom deras arbete. En annan mer konkret faktor som skapar motivation hos de anställda uppges vara ett fungerande väl datorsystem.

“Fungerande datorstöd är en väldigt bra faktor.”

I dagsläget kan de anställda behöva vänta 2-3 minuter medan datorn laddar en sida. Det uppges dock att laddningstiderna är avsevärt bättre än det tidigare varit. En av de anställda säger också att hon blir motiverad när hon ser att hela gruppen strävar mot samma mål.

När det kommer till de anställdas förståelse av Apotekets belöningssystem råder viss okunskap. De anställda har en översiktlig förståelse för systemet i den utsträckning att de vet att bonus tilldelas apoteket som en enhet om du uppnår de under kalenderåret uppnår ett antal mål. Ingen av de anställde nämnde något om möjligheterna att bli utsedd till årets apotek när de blev tillfrågade om de kände till några andra typer av belöningar inom Apoteket AB.

“Jag vet att man kan få en bonus om man uppfyller ett antal mål som är mätbara på ett eller annat sätt. Mycket mer än så kan jag inte säga.“

De anställda uppger dock att apotekschefen har informerat om belöningssystemets utformning. En anledning till okunskapen kring Apotekets belöningssystem anges vara ointresse.

“Jag kan läsa mig till det men jag är inte särskilt intresserad av det.”

Ointresset i sig grundar sig enligt samma anställd i att hon befinner sig i en ekonomisk stabil situation.

“Jag är inte i en ekonomiskt situation där jag är beroende av att få den här extra lönen så att säga plus att jag då alltid känner jag kämpar för att det här apoteket ska gå så bra som

möjligt.”

Även om det råder brist i förståelse av vad det är som mäts för att belöning skall utgå så finns det ändå som sagt en övergripande förståelse. När de anställda får frågor angående vad de tycker om det aktuella belöningssystemet uppges trots allt att det fungerar bra. Skiljaktigheter finns dock i relationen till belöningssystemet. En individ uppfattar belöningssystemet som “sporrande” medan den andra inte har någon relation alls till belöningssystemet.

“Jag strävar inte efter nån bonus, jag strävar efter att göra mitt bästa.”

“Jag gör exakt samma jobb på exakt samma sätt vare sig jag får en bonus på 4000 kronor om året eller inte.”

Apotekschefen ger löpande feedback till de anställda och butikens position i förhållande till målen kan avläsas från en tavla som uppdateras kontinuerligt. En konkret brist som påtalas är dock att endast medarbetare som varit anställda i minst sex månader får ta del av eventuellt belöning. Den anställde som framförde detta menade på att bolaget skulle kunna betala ut en proportionell belöning i förhållande till antalet månader medarbetaren varit anställd i bolaget.

Det var ingen som uttryckte behov av ett individuellt belöningssystem. Istället tyckte en anställd att det var bra att belöningssystemet baserades på apotekets kollektiva resultat. Skillnader fanns dock i synen på hur ofta en belöning bör utgå. En anställd ansåg att månadsvisa belöningar inte skulle vara lämpligt. Hon var nöjd med att belöning utgick en gång om året. Den andra

medarbetaren såg dock positivt på möjligheten till ett belöningssystem där belöningar utgår månadsvis.

“Ja, det kanske hade varit ett bättre sätt att ha koll på målen. Att det är tätare.”

Ett par frågor berörde även apotekschefens beteende. Bilden som målades upp var att apotekschefen var en kompetent ledare som gav beröm men även kunde ge kritik när det

behövdes. De anställda upplever dock att kritiken framförs på ett bra sätt. Utöver detta kan dock chefen ibland vara för snäll.

“Hon är ju lite för snäll, det är hon. Hon vill att alla ska få sin vilja igenom så långt det går. Hon jobbar hellre 42 timmar så att jag kan vara ledig en fredag om det är det, det hänger på.”

4.5.3 Butik C

In document Belöningssystem i apoteksbranschen (Page 53-56)