• No results found

Butik C Motivation

In document Belöningssystem i apoteksbranschen (Page 56-60)

3 Teoretisk referensram

4.5 Anställda

4.5.3 Butik C Motivation

För båda medarbetarna i den här butiken var det mer slumpen som styrde yrkesvalet. När det kommer till faktorer som är viktiga på en arbetsplats påpekar ena medarbetaren att det viktigt att man tycker att jobbet är intressant. Vidare anges vikten av att ha bra arbetskamrater och arbetstider. Med bra arbetskamrater åsyftas följande;

”Att man motiverar varandra och att man har roligt ihop.” samt

”Att det är inga konflikter och att man ställer upp för varandra.”

Vidare uttrycker en av medarbetarna att det är viktigt med god arbetsmoral på en arbetsplats. Och mycket av arbetsmoralen menar man återspeglas i kundbemötandet.

”Alla våra kunder ska bli behandlade så som man själv vill bli behandlad.”

När det kommer till grundläggande faktorer på en arbetsplats tycker medarbetarna att det är viktigt att man trivs med sitt arbete. Vidare uttrycker man att bra arbetskamrater är viktigt och att det fungerar sinsemellan. Ena medarbetaren anger också följande:

”Att ha ett jobb som betyder något och som ger mig en inre tillfredsställelse.”

När det kommer till förhöjande motivationsfaktorer uppger medarbetarna att det är viktigt att man blir uppskattad för det man gör, såväl som från kunder men också företaget.

”När man blir belönad vid lönerevisionen, där man säger att du har gjort det här och det där och det har varit jättebra och därför sätter jag den här lönen till dig.”

Medarbetarna är eniga om att lönen i dagsläget är för låg och att den inte motsvarar deras prestation. Medarbetarna tycker samtidigt att det sker för lite kring lönerna. Därtill är de kritiska till lönekriterierna.

”Absurt dålig löneutveckling för att man jobbar på ett litet apotek”

”Tycker det är helt sjukt. Om kunderna inte vill köpa våra egna produkter tenderar det leda till sämre löneutveckling.”

Det uppges också från medarbetarna att man på det här apoteket satt på ”företagshatten”, vilket innebär att när det är kris på ett annat apotek åker de dit och hjälper till. Det leder då till att det är mindre personal i den egna butiken vilket i sin tur bidrar till att kunderna får vänta längre. Istället för att få en uppskattning för sin insats drabbas man som butik negativt. Medarbetarna tycker dock inte att lönen påverkar motivationen för jobbet. Däremot anges åter igen vikten av att ha en bra arbetsgrupp samt arbetstiderna. Medarbetarna är dock eniga om att såväl den fysiska som psykiska arbetsmiljön har påverkan på motivationen. I den här butiken tycker medarbetarna att man kommer väldigt nära kunderna. Vidare är man eniga om att det behövs en insats i den fysiska arbetsmiljön, vilket man tycker hade påverkat positivt på motivationen.

”Jo en ombyggnad i vår butik hade absolut höjt motivationen. Dessutom hade det varit trevligt om det var fräschare.”

Belöningar

I den här butiken har medarbetarna bra koll på hur belöningssystemet ser ut. Båda nämner olika kriterier som man ska uppfylla för att nå upp till bonus. Exempel på kriterier som nämns är försäljning, väntetider, egna märkesvaror, merförsäljning.

En del kritik lyfts dock fram under intervjuns gång.

”Inga av de kriterier som apoteket har satt upp har något med hur jag är i min yrkesroll” ”Det är bara att sälja. Tycker att det är väldigt tråkigt, skulle vilja se förändring”

När det kommer till icke-monetära belöningar är båda medarbetarna eniga om det till stor grad förekommer hos dem, i synnerhet vad gäller feedback. De upplever att man direkt berömmer varandra när man gjort någonting bra. Däremot vad gäller utvecklingsmöjligheter har man en del olika åsikter kring det. Ena medarbetaren ansåg att den enda utvecklingsmöjligheten som finns är bara om man vill bli chef. Den andra medarbetaren lyfte fram kompetensutvecklingen och det stora utbud av kurser som finns i företaget. Medarbetarna är vidare också oense till om belöningssystemet är motiverande. Den ena medarbetaren anser att den är motiverande men inte den andra medarbetaren. Anledningen till att hon inte tycker det är p.g.a. kriterierna. När frågan om vad som motiverar mest mellan monetär och icke-monetär, tyckte ena att icke-monetär i form av uppmärksamhet och feedback var viktigast.

”Tänker inte på bonusen. Det är bara ett plus på det jobb man har gjort. Viktigast är när vi uppmärksammar varandra.”

Den andra medarbetaren ansåg att lönen var den viktigaste motivationsfaktorn. Dock saknar hon vissa icke-monetära belöningar som hon hade på tidigare arbetsplatser, bl.a. när man tillsammans for iväg på spa eller liknande när man jobbat hårt en period. När frågan om belöningssystemet hade inverkan på arbetsmiljön dök upp tyckte bägge medarbetarna att den till viss del hade det. Man upplever ingen direkt stress av det men man har det i bakhuvudet. Däremot är bägge eniga om att det är sporrande i sig när man följer upp målen. I den här butiken följer man i dagsläget målen varje vecka. Vidare upplevde medarbetarna inte att man hade någon möjlighet att påverka utformningen av belöningssystemet. Dock skulle man vilja det, speciellt på så sätt att det förekommer mindre hårda mål.

”Skulle vilja få lön efter min prestation, så som jag är mot mina kunder” Vidare frågades samma medarbetare om hon hade egna förslag på mål, vilket hon då hade:

”Först och främst yrkeskompetens som är det grundläggande stora målet och social kompetens” ”Det är klart att man måste ha hårda mål, men när man bara använder det blir det fel. En

kombination skulle vara bäst” Vidare uppges en önskan om att ta bort mål.

”Kanske ta bort något mål.. kö-statistiken”

Vad gäller om belöningssystemet är främjande för användningen av kompetensen tycker ena medarbetaren att den är det medan den andra medarbetaren ställer sig neutral till det. Annan åsikt

som framkom från medarbetarna var att man upplevde det rättvist när belöningar utfaller kollektivt som det gör idag.

5 Analys

I detta kapitel görs tolkningar av det empiriska materialet med hjälp av den teoretiska referensramen.

5.1 Motivation

Den empiriska datan som samlades in visar att anledningen till att respondenterna började arbeta på Apoteket AB skiljer sig. En del hade ambitionen att börja arbeta inom apoteksbranschen medan en del började arbeta inom Apoteket AB av en slump. Gemensamt för de flesta är dock att de har någon form av intresse som kan knytas till branschen, t.ex. läkemedel, vård eller att arbeta med människor. För de som började arbeta där av en slump anges ofta att behovet av pengar var en orsak. Skillnaden i varför man börjar arbeta på Apoteket AB visar på att det är olika typer av motivation som driver de anställda (inre & yttre motivation), åtminstone när man påbörjar sin tjänst i företaget. Det som sedan visat sig ha stor påverkan på motivationen är hur pass bra man trivs med sina kollegor på sin arbetsplats. Lönen visade sig inte ha speciellt stor betydelse i form av yttre motivation för de flesta. Det var faktiskt många av dem som intervjuades som visade sig inte vara helt nöjda med lönen i förhållande till deras prestation men trivseln på arbetsplatsen gjorde att de valde att stanna kvar på sin nuvarande arbetsplats. Det fanns även de individer som hellre hade velat ha en lägre arbetsbörda än en högre lön. Med andra ord, bland de som redan har en inkomst nämns sällan lön eller högre lön som en motivationsfaktor. Detta går i led med att lönens inverkan på en individs motivation minskar i takt med ökande lönenivå (Svensson & Wilhelmson, 1988). ”Mer lön hade inte bidragit till ökad motivation” - Butischef C

In document Belöningssystem i apoteksbranschen (Page 56-60)