• No results found

Butikschef B Motivation

In document Belöningssystem i apoteksbranschen (Page 44-47)

3 Teoretisk referensram

4.2 Compensation & Benefit-ansvarig

4.4.2 Butikschef B Motivation

För apotekschefen på Apotek B påbörjades karriären inom apoteksbranschen lite av en slump. Innan hennes start hos Apoteket AB arbetade hon med människors välmående inom en annan bransch. Under sin tid här blev hon fackligt engagerad vilket till slut ledde upp till att hon arbetade heltid med fackliga uppdrag. Det var i samband med detta hon fick upp ögonen för andra yrkesområden och bestämde sig därmed för att studera. Hennes karriär inom apoteksbranschen kan dock knytas till hennes intresse för att arbeta med människor samt henne intresse för vård.

“Jag hade inte riktigt bestämt mig. Att jag ville jobba med människor. Gärna lite anknytning till vård.”

Efter några år inom Apoteket AB började hon aktivt söka en tjänst som apotekschef, varpå efter en tid hon fick möjligheten att arbeta som apotekschef på det apotek hon arbetar idag. Enligt apotekschefen är hon nöjd med den position hon har idag men hon tycker ändå att det hade varit

roligt och se hur andra arbetar, t.ex. regionschefer. Vidare kan det nämnas att även om apotekschefen är nöjd med lönen så anses den inte representera arbetsinsatsen till följd av mängden hemarbete. Lönen borde vara något högre.

På en arbetsplats är det trevligt om man kan vara kompisar också, istället för bara arbetskamrater. Hon säger också att det är viktigt att man kan prata öppet med varandra. Men grundkraven som hon ställer på en arbetsplats relaterar till arbetsmiljön. Hon tycker det t.ex. är viktigt att det är rent och man kan arbeta i bekväm arbetsställningar så att man inte får ont.

“Vettig arbetsmiljö där jag inte riskerar att skada mig.”

Den sociala biten med arbetskamraterna är som sagt också viktig men hon säger att även om den skulle vara saknas så klarar hon av att “stänga av” och utföra sitt arbete. Hon stannar dock troligtvis inte kvar i en sådan miljö.

“Jag funkar i miljön men jag stannar inte kvar.”

Det som faktiskt skapar motivation hon apotekschefen är utmanande och roliga arbetsuppgifter. Hon nämner att lägga schema är arbetsuppgift som brukar uppfattas som tråkig men hon finner stort nöje i denna arbetsuppgift. Hon gillar även att att hjälpa kunder med problemlösning och detta är något som hon säger skapar stor motivation hos henne.

“Dem kommer med ett problem som dem tror är jättesvårt att lösa. Dem tror att detta ska inte gå att fixa. Och så löser man det. Sånt är jätteroligt. Sånt kan man leva på i flera dagar.” Sedan avskaffning av det statliga monopolet på apoteksverksamhet har apotekets försäljningsmål blivit mycket tydligare till följd av konkurrensen. Apoteken måste gå med vinst. Apotekschefen anser dock att konkurrensen i sig kan vara motiverande om man lyckas prestera bättre än sina konkurrenter.

När det gäller att skapa motivation hon sina underordnade försöker hon använda ansvar som en typ av motivation. Hon tilldelar en uppgift och sedan är det upp till medarbetaren att lösa uppgiften.

“Jag försöker ge dem ansvar.”

“Så att var och en får känna att det har sina grejer, sina ansvarsområden.”

En annan åtgärd för att öka motivationen på arbetsplatsen görs genom att försöka tillgodose personalens önskemål kring schemaläggning. Inför varje ny schemaperiod samlar hon därför in eventuella önskemål från personal gällande behovet av ledighet. Hon försöker också i sitt arbete vara en arbetskamrat och visa intresse för alla medarbetare genom att prata med alla lika mycket.

“Jag känner mig mer som arbetskamrat än chef.”

Belöningar

Apotekschefens kunskapnivå kring belöningssystemet som gäller för apoteket gemensamt är högre än hos övriga anställda på apoteket. Men när det gäller kunskapen kring belöningssystemet som riktas mot apotekschefer finns inte lika stor kunskap. Apotekschefen nämner att det finns två bonusgrundande mål hon måste uppfylla varav hon endast kan nämna en under intervjutillfället. Systemet uppfattas som krångligt.

“Jag är inte jätteinsatt. För jag tycker det är ett krångligt system, just det här med procenten” “Att når man så långt så får man procent och når man så långt.”

“Men jag har uppfattat dem som så att jag vi når dem här tre medarbetarmålen så får jag också medarbetarbonus, som är den lägre summan. Om vi även uppnår chefsmålen så får jag ett par

tusen till.”

Apotekschefen nämner till skillnad från sina underordnade nämner möjligheten att bli utsedd till årets apotek. Men på frågan om de strävar efter att utsedda till årets apotek svarar hon.

“Jag har inte inte tänkt så mycket på det. Om man tittar på de apotek som har klarat det så är de väldigt väldigt duktiga. Dem som har vunnit, “Årets Apotek” Så jag känner inte riktigt att vi har

förusättningarna.”

När det gäller belöningssystemet som riktas till apoteket som en enhet så upplever apotekschefen inte att belöningssumman som utbetalas har någon större påverkan på arbetet. Att vara omtyckt om kunderna och prestation i förhållande till andra apotek anses vara viktigare.

“Jag tror inte, jag tänker inte så mycket på det själv”

“Det är jättekul när man får det och man känner sig stolt att vi lyckats. Men om man skulle vara motiverad bara p.g.a. pengarna så skulle det behöva vara mer pengar. Det är andra saker som

Men försök görs trots allt för att nå upp till de uppsatta kriterierna. För att öka medarbetarnas självförtroende gentemot de gemensamma belöningarna används synlig tavla där aktuell position i förhållande till målen presenteras. När det gäller uppföljning av den individuella prestationen finns det svårigheter kring mätning av individuella resultat till följd av datorsystemen. Det anses vara alldeles för tidsödande. Istället bildar apotekschefen sin uppfattning om medarbetare baserat på vad hon ser och hör. Det som dock apotekschefen brukar studera är om medarbetarna följer den följer den obligatoriska kompetensutvecklingsplanen som innebär att varje medarbetare måste genomföra ett antal kurser per år. Ovanstående har dock låg påverkan på den individuella lönesättningen som Apoteker tillämpar. Anledningen sägs vara att den summa ska fördelas vid löneförhöjningar är så pass liten att det är svårt att göra några större skillnader på löneutvecklingen till följd av individuella resultat.

För egen del upplever apotekschefen att regionschefen som deras apotek står under är duktig på att ge beröm. Regionschefen ger beröm via olika kanaler, t.ex. genom ett mail som skickas ut veckovis. Apotekschefen nämner dock att när apoteket väl får beröm så grundas det ofta på siffror och statistik. Utöver detta upplever apotekschefen att regionschefen “ser” alla medarbetare.

“Det dem ser är ju sifforna som det resulterar i och det är ju det man får beröm för.” “Det är inte kanske inte alltid det man vill ha beröm för. Man kanske vill ha beröm för vad bra

att ni hantera denna svåra kunden så att vi slapp få klagomål.”

4.4.3 Butikschef C

In document Belöningssystem i apoteksbranschen (Page 44-47)