• No results found

Butikschef C Motivation

In document Belöningssystem i apoteksbranschen (Page 47-50)

3 Teoretisk referensram

4.2 Compensation & Benefit-ansvarig

4.4.3 Butikschef C Motivation

För den här apotekschefen väcktes intresset för arbete inom apoteksbranschen redan under högstadiet när hon praktiserade på ett apotek. Och det var då främst kundkontakten och att hjälpa andra människor som bidrog till intresset. I rollen som apotekschef har hon ansvar för hela enheten, såväl ekonomiskt som personalansvar. Dock påpekar hon att det finns möjlighet till personalhandläggare om man exempelvis inte skulle hinna med schemaläggningen. När det kommer till faktorer som är viktiga på en arbetsplats tycker hon att arbetsglädje är viktigast. Detta menar hon tar sitt uttryck dels i kunderna men också mellan dem som jobbar i butiken.

Hon påpekar att man i deras butik får en väldigt nära kontakt med kunderna. På så sätt vet man vad kunderna vill ha, vilket kunderna uppenbarligen också uppskattar.

”Kunderna känner sig mer omhändertagna”

När det kommer till grundläggande faktorer anser hon att det är av stor vikt att samarbetet i arbetsgruppen fungerar bra. I den butiken hon jobbar har hon haft möjlighet att själv välja vilka hon ska anställa vilket hon uttrycker varit till stor fördel. För att uppnå ett bra samarbete menar hon uppnås genom främst två ledord, rak och ärlighet. När det kommer till förhöjande faktorer lyfter hon åter igen upp vikten av bra medarbetare och att man tycker om kunderna. Hon påpekar att det är viktigt med återkommande kunder.

”Hade vi inte haft kunderna hade vi inte funnits”

När fråga om lön dyker upp har hon inga direkta klagomål men hade inte tackar nej till högre. Hon tycker dock inte att mer lön hade påverkat motivationen.

”Mer lön hade inte bidragit till ökad motivation”

”Jag gör alltid mitt bästa. Jag har en annan människa framför mig som jag ska serva och dela med mig av min kunskap. Jag tänker inte på belöning då”

Vidare anser hon att arbetsmiljön har en väldigt stor betydelse för motivationen.

”Har man ingen bra arbetsplats trivs man inte och då presterar man inte heller”

Hon påpekar dock att de inte kan styra den fysiska arbetsmiljön, det är ett beslut som tas högre upp i kedjan. Hon menar dock att de önskar ombyggnad, speciellt vad gäller kundutrymme i butiken vilket de redan påpekat. Vidare förtydligar hon att ombyggnad av den fysiska miljön hade ökat motivationen hos dem. När hon frågas om det skiljer sig på hur man hemma som individ motiveras och hur man motiveras på en arbetsplats, anser hon att det är två olika roller. I butiken har hon ett helhetsansvar, dessutom är det andra band till människor. Det är lite som ”två olika familjer” som hon uttrycker det.

Belöningar

Apotekschefen verkade väl insatt i hur belöningssystemet ser ut. Hon uppgav att man måste uppfylla olika krav för att uppnå belöningar. Dels kan det vara egenvårdsförsäljning, men också väntetider, försäljning på egna märkesvaror.

Dock kan man, som hon uttrycker det, få vissa delar av bonusen om man uppfyllt en del av kriterierna. Vidare nämner hon att man inte vet vad varje mål ger, vilket hon också inte tycker att man borde få veta.

”Man ska sträva efter alla kriterierna”

När det kommer till icke-monetära belöningar nämner hon utbildningar först och främst. Hon påpekar att det finns ett rikt utbud av internet-utbildningar, där en del är obligatoriska och ska vara gjorda under året. Sen finns det också seminarier man kan gå på. Därefter nämner hon att de i just deras butik har kompetensutveckling 1 timme i veckan. Hon nämner också att de har medarbetarsamtal. Dessutom använder hon sig kontinuerligt av personlig feedback.

”Jag försöker också återkoppla direkt när man ser att medarbetarna gör något bra” Utöver detta visar hon också på siffror när det går bra för butiken, vilket hon också upplever att personalen är intresserade av. Vidare brukar hon också bjuda på någonting gott emellanåt. När fråga om aktiviteter dyker upp påpekar hon att de har friskvårdspengar och då försöker de hitta på något tillsammans. Hon nämner att hon gärna hade sett att ledighet fanns som belöning. När hon frågas om hur pass viktigt det är med en motiverad personalstyrka, uttrycker hon:

”Otroligt viktigt. Är dom inte motiverade måste jag lägga ner energi på det. Men vi fungerar så otroligt bra tillsammans. Vi motiverar varandra.”

Apotekschefen tycker för övrigt att belöningssystemet fungerar bra men hon hade gärna sett en del förändringar.

”Men jag kanske inte skulle vilja ha med alla kriterierna. Exempelvis väntetiderna..” Hon anser att just väntetiderna är problematiska, speciellt när man är ensam i butiken under lunchtiderna och då inte har möjlighet att påverka statistiken nämnvärt. Men annars tänker hon inte på belöningssystemet när hon jobbar som hon uttrycker det.

”Jag är inte mer motiverad av belöningssystemet. Men det är väl roligt när man får det” När hon får en fråga om vilka förändringar hon upplevt sen avregleringen av monopolet anser hon att liknande mål fanns även tidigare. Däremot uttrycker hon följande:

”Idag är man en säljare, det var man inte då”

Men hon påpekar att det är för deras överlevnad att sälja, dock understryker hon att man inte bör sälja bara för säljandets skull. Vad gäller det som motiverar mest mellan monetär och icke-monetär belöning, anser hon att icke-icke-monetära belöningar motiverar mest. Och då är det främst utbildningar och kompetensutvecklingen hon tänker på.

”I min roll känner jag mig då säkrare framför kunden. En trygghet känner man”

Hon nämner att utbildningarna täcker många olika områden. Det ska exempelvis finnas utbildningar inom allergi, sol, hjärta och kärl, diabetes osv. Hon upplever för övrigt ingen stress av belöningssystemet, då hon tycker att det går bra för just deras butik. När hon frågas om hon brukar följa upp prestationen av medarbetarna så nämner hon att det sker två gånger årligen.

”Man har satt upp personliga mål och då går man igenom dem tillsammans, om man har uppnått dem”

Dock saknar hon denna möjlighet själv, då hennes chef (regionchefen) inte har haft tid. Vidare nämner hon att belöningar utfaller kollektivt och det också är rättvist samt mindre stressigt än om det skulle vara individuellt. För att öka anställdas självförtroende gentemot belöningar, dvs. så att de tror att belöningarna är uppnåeliga, nämner hon att hon brukar ta fram resultatet och visa hur det gått. Det menar hon höjer självkänslan när det gått bra. Likaså används resultatuppföljningen för att visa på att ansträngningar leder till belöningar, men också personlig feedback på det. Hon antar att medarbetarna blir glada av pengarna i bonussystemet men tror inte att man tänker på det i sitt vardagliga jobb. Vidare antar hon att utbildningarna är uppskattade, likaså friskvårdspengarna. När det kommer till att påverka utformningen av belöningssystemet nämner hon att de inte varit intresserade av att bidra med förbättringsförslag. Dock är hon medveten om att den möjligheten finns, både för anställda och chefer. Hon tycker att belöningssystemet varken främjar eller motverkar användningen av yrkeskompetensen hos dem.

”Vi vet ju att vi jobbar och gör vårt bästa och det skulle inte dra ner att vi inte får full bonus. Det bidrar inte till att vi gör ett sämre jobb”

Hon hade dock gärna sett att ledighet fanns som belöning, dock tror hon inte att det är lätt genomfört i och med personalsituationen. Avslutningsvis säger hon;

”Jag är glad att jag är i Apoteket AB och att det finns kvar. Jag skulle inte vilja jobba i någon av de privata riskkapitalkedjorna”

In document Belöningssystem i apoteksbranschen (Page 47-50)