• No results found

Bygget av Vindtjänsten

In document Planeringsportalen (Page 79-82)

Arbetsprocessen för Vindtjänsten avsågs vara densamma som för den iterativa utvecklingen av Planeringsportalen version 1.0. Verksamheten löpte parallellt med arbetet i Planeringsportalen i stort, med en utveckling som siktade på en publicering av Vindtjänsten 0.1 till slutet av 2007. Denna prototyp nådde dock inte fram till en sådan funktion hos främst kartvisaren att det bedömdes värt att pröva den mot en yttre krets. Vidare saknades det tillräckliga personella resurser hos Energimyndigheten för att ta fram publicerbar version 1.0 i takt med Planeringsportalen. Beskrivningen nedan är därför främst en kronologisk beskrivning av genomförandet och vad som uppnåtts.

Inledande användar- och behovsanalys samt upprättande av kravspecifikation

Arbetet med en användar- och behovsanalys inleddes med kontakter med representanter för olika brukargrupper under oktober – december 2006, i några fall vid besök och personliga kontakter, men i flertalet fall genom telefonintervjuer.

Med utgångspunkt från intervjuerna sammanställdes en lista med önskemål och förslag till krav på i första hand innehållet i Vindtjänsten. En naturlig utgångspunkt och bas i listan var de kartskikt som finns publicerade i den befintliga VindGIS, kompletterat med ett antal önskade skikt eller länkar av värde för att bedöma förutsättningar för vindkraft eller identifiera hinder. Ett möte inom delprojektet med hölls den 9 februari 2007 för diskussion av funktion och innehåll för Vindtjänsten. Målet med mötet var att prioritera mellan olika funktioner och

innehållstjänster, samt ge vägledning i främst vårens arbete med Vindtjänsten. Diskussionen tog upp både innehållet i form av kartskikt

som är önskvärda samt tjänster som är av intresse, dels ansökningstjänst, dels tjänster kopplade till kartvisaren för att söka fastigheter och antal boende som berörs i ett närområde till tänkta aggregatplaceringar. Vidare diskuterades redaktörsrollen, huvudmannaskap och Energimyndighetens kommande uppdrag att etablera ett kunskapscentrum för vindkraft. Redan vid detta tillfälle togs upp idén att använda ett verkligt fall som underlag för processbeskrivning vid utveckling av ansökningsstöd, något som Energimyndigheten borde ta fram.

Som en uppföljning till detta möte hölls ett möte på Länsstyrelsen Västra Götalands Län i Göteborg med en genomgång av VindGIS och frågeställningar kring implementering av de tjänster och funktioner som finns där, med deltagande från ansvariga för VindGIS och från Sweco.

Utvecklingen av en prototyp för Vindtjänsten, 0.01 och 0.1

I anslutning till utvecklingen av PP 0.01 gjordes inledande utveckling av en prototyp för Vindtjänsten under våren 2007. Energimyndigheten inledde arbetet som "redaktör" med arbeten på de ingångs- och infor- mationssidor i EPiServer som avsågs vara en del av Vindtjänsten.

När det gällde kartvisare konstaterades att den kartvisare som ingick i GIS Portal Toolkit för PP 0.01 hade stora brister och endast var använd- bar för ett basurval av kartskikt. Den skulle inte innebära några förbätt- ringar mot det befintliga VindGIS. En extern granskning av prototypen bedömdes därför inte vara aktuell förrän den planerade version 0.1 skulle finnas tillgänglig i november 2007. Kartvisaren granskades således endast internt.

Den 25 maj hölls inom delprojekt 3 ett möte för att diskutera vilka funktioner eller tjänster som bör ingå i Vindtjänsten med avseende på användarstöd, ärendehantering och eventuellt andra hjälpmedel, och i vilken mån sådana tjänster kan föras in i de olika versioner som är under utveckling. Slutsatserna vid mötet var bl.a. att

• innehåll läggs in i Vindtjänsten snarast

• funktioner hos VindGIS samt vindkartering läggs in snarast i kartvisaren

• informationsunderlag kring tillståndsprocessen läggs in på

informationssidorna, med utgångspunkt från de informationsskrifter som finns och är på väg från Energimyndigheten

• ambitionen ska vara att till version 0.1 i november åtminstone ha ett inledande stöd för bygglov/miljöprövning.

Vindtjänsten 0.1 började utvecklas under hösten 2007 med sikte på att ha den framme i november 2007. Då inleddes en utveckling av en särskild kartvisare för Vindtjänsten, enligt ett förslag som tagits fram av Sweco (kartvisaren) och Cartesia (tjänster med sökning av fastigheter och befolkning i önskat område). Vid ett möte på Energimyndigheten den 8 oktober 2007 diskuterade deltagarna i arbetet med Vindtjänsten utform- ning, innehåll, funktioner och tjänster allmänt och inför publicering av PP 0.1. Bland beslut som togs var att lägga in mer material, komma igång med processbeskrivning för ärendehantering, utveckla kartvisaren enligt förslag samt att lägga in skikt med vindhastighet.

En svårighet under denna period liksom under hela 2008 var brist på tillgänglig tid för handläggare på Energimyndigheten att delta som redaktör, göra kartskikt för vindhastighet och riksintresse vindkraft tillgängliga, samt delta i arbetet att sammanställa en processbeskrivning eller ta fram exempel till grund för arbetet med implementering av en ärendehantering/ansökningstjänst. Med anledning av att alla skikt inte var tillgängliga, att kartvisaren hade vissa brister, och att integration av kartvisare och EPiServer-sidor ej var färdig, gjordes ingen extern prövning av den version som fanns tillgänglig i slutet av 2007.

Under våren 2008 gjordes insatser främst när det gäller kartvisaren och vidareutveckling av dess gränssnitt och hantering av de olika kart- skikten. I arbetet togs en uppdaterad beskrivning av krav och önskemål fram. Denna diskuterades i ett avstämningsmöte med de inom arbetet berörda på Energimyndigheten i Eskilstuna den 9 april 2008. Vid mötet gjordes en genomgång av läget i arbetet med olika delar och funktioner. Vid mötet beslöts att ett antal insatser skulle genomföras i vidareutveck- lingen av ingångs- och informationssidorna i EPiServer, samt i kart- visaren. Tyvärr var resurserna för insatser inom Energimyndigheten fortsatt mycket begränsade, varför arbetet med kartvisare och ärende- hantering gick på sparlåga fram till hösten.

Ett parallellt arbete med att göra vindkartering och riksintresse- områden för vindkraft tillgängliga som karttjänster utfördes av Sweco på uppdrag från Energimyndigheten. En kartvisare med dessa skikt, som bygger på den kartvisare som utvecklats för Vindtjänsten, lades ut på Energimyndighetens hemsida under 2008.

Fortsatt utveckling av främst kartvisaren under 2008

Vid en träff i Eskilstuna med Sweco den 18 september 2008 beslutades att prioritera insatser för att justera kartvisaren så att den klarar att visa alla skikt som då fanns direkt tillgängliga, inklusive Energimyndighetens egna skikt. Det innebär att kartvisaren justerades så att den enkelt och tillförlitligt visar i princip alla skikt som finns i VindGIS, kompletterat med skikt för vindhastigheter, lägen av aggregat samt områden som pekats ut som riksintresse för vindkraft. Ansökningstjänsten prioriterades ej på grund av brist på resurs hos Energimyndigheten.

Under slutet av 2008 fick Energimyndigheten ökade resurser i och med att Jörg Neubauer anställts. En huvuduppgift för honom var arbetet med en utveckling av en webbhandbok kring tillståndsprocessen för vindkraftverk som Energimyndigheten fått i uppdrag att ta fram. Projektet heter Vindlov. Webbhandboken, liksom dagens kartvisare och den kommande e-ansökningstjänsten kommer att utvecklas som en integrerad del i en framtidens version av Vindtjänsten. Idén är att utforma en

nätbaserad plattform som ger ett brett stöd i vindkraftsutbyggnaden, såväl för investerande privatpersoner och företag som för myndigheter.

Granskning/utvärdering

Under januari 2009 höll Trivector Information i en granskning och utvärdering av Vindtjänsten. Telefonledda användartester med fem personer som arbetar med vindkraftsplanering eller -exploatering genomfördes. Testerna fokuserade på Vindtjänstens kartvisare eftersom övriga delar inte var tillgängliga under hela testperioden. Samtliga

testpersoner var mycket positiva till kartvisaren. De uppskattade att få så mycket information på ett ställe och trodde att kartvisaren kommer att underlätta deras arbete. De tyckte också att kartvisaren är förhållandevis enkel att använda. Typsnitt, färger och navigering fick nästan genom- gående positiva omdömen. Förslag på utökad information och funktionalitet framfördes.

Avslutande arbeten med kartvisare, sökfunktioner samt ansökningstjänst

Slutjusteringar av kartvisaren gjordes under vintern/våren 2009, med justeringar av skikt och komplettering med teckenförklaring med mera.

Insatser genomfördes också för att komplettera kartvisaren med funktioner för att söka hur många boende som finns i närområdet till planerat aggregat, samt vilka fastigheter som berörs, för att göra det möjligt att söka och kontakta fastighetsägare. Funktionerna har utvecklats av Cartesia, med data från SCB och Lantmäteriet. I en första omgång täcks endast ett län.

Vindtjänstens kartvisare kommer att kompletteras med alla nödvändiga skikt och funktioner så att Länsstyrelsernas VindGIS och Energimyndighetens tittskåp kan stängas och få en fullvärdig ersättare. Vidareutvecklingen av kartvisaren sker behovsanpassat i anslutning till Vindlovportalen.

Kontakter har tagits med Logica och Orust kommun för att genomföra ett prov med en ansökningstjänst för bygglov. Utvecklingsinsatsen fick dock skjutas upp på grund av sjukdom. Utvecklingsarbetet kommer att tas upp igen så fort som möjligt i anslutning till Vindlovportalen, som ska innehålla information om tillståndsprocessen, och med målet att ta fram en e-ansökningstjänst. Just nu diskuterar Energimyndigheten hur detta mål kan uppnås med utgångspunkt i den befintliga e-ansökningstjänst som finns i MittBygge. Den ansökningstjänsten täcker bygglov för främst villabyggandet.

In document Planeringsportalen (Page 79-82)