• No results found

PROJEKTET PLANERINGSPORTALEN

In document Planeringsportalen (Page 55-60)

I detta avsnitt ges en översiktlig exposé av projektarbetet De olika delarna beskrivs sedan mer ingående i följande avsnitt.

PROJEKTET PLANERINGSPORTALEN

Planeringsportalen 1.0 Vindtjänsten Planerings- tillämpningar

Säkra info- innehållet

Redaktörsarbete

”Geoportalverkstad”

Granskning & om- sättning av kravspecen Redaktörsarbete Kartvisaren Ansökningstjänst Målbild/kravspec för ÖP/RUP-tillämpning, inkl processbeskrivning Verkstad för ÖP/RUP-tillämpning Verksamhetsmodell ÖP/RUP

Granskning & omsättn av kravspecen Standardisering Skiss stadsbyggnads tillämpning Verksamhetsmodell PP1 Verksamhetsmodell Vind

Hösten och vintern 2006/2007 - Dummy, kartläggning av

användarbehov, första kravspecifikationen och val av systemlösning

Tidigt hösten 2006 började delprojekt 1 och 3 förbereda kartläggningen av användarnas behov och önskemål. Två metodworkshops hölls där några av forskarna hade en viktig roll. Ett 30-tal intervjuer med före- trädare för målgrupperna till Planeringsportalen och Vindtjänsten genom- fördes under senhösten. Till stöd för intervjuerna och det kommande bygget av den första prototypen, version 0.01, hade delprojekt 2 tagit fram en dummy för portalen. Med resultatet från intervjuerna som grund upprättades den första kravspecifikationen för Planeringsportalen i sam- verkan mellan delprojekten 1 och 2. För Vindtjänstens del upprättades en beskrivning över önskade funktioner och tjänster.

Inom delprojekt 2 analyserades tänkbara systemalternativ. Man kons- taterade att Planeringsportalen borde bestå dels av vanliga webbsidor, dels av en geoportal. Ledningsgruppen beslutade på den 15 februari 2007 att välja programvaran EPiServer för webbsidorna och ESRI:s program- varupaket GIS Portal Toolkit som lösning för geoportalen.

I övriga delprojekt var aktiviteten låg under denna period. Kontakter togs med projektet Bygga Villa angående affärsmodeller. En arbetsgrupp hade startats för att förbereda bildandet av en teknisk kommitté för standardiseringsarbetet inom SIS/Stanli. Projektledaren för delprojekt 4 deltog på arbetsgruppens möten för Planeringsportalens räkning.

Våren och sommaren 2007 – Myndighetsträffar, leverans och intern granskning av version 0.01 och omstrukturering i projektorganisationen

Det mesta arbetet utfördes inom delprojekten 2, 3 och 5. En testmiljö byggdes upp och placerades hos FPX i Gävle.

Delprojekt 5 höll under våren fyra träffar med sammanlagt 15 myn- digheter för att informera om idén och planerna med Planeringsportalen, diskutera vilken information som var intressant i sammanhanget samt identifiera vilka eventuella åtgärder som myndigheterna behövde vidta för att göra informationen tillgänglig i portalen.

Den 28 maj levererade delprojekt Planeringsportalen version 0.01 enligt tidplanen. Avsikten var den därefter skulle granskas av några presumtiva användare i regi av delprojekt 1. Den hade emellertid så stora brister när det gällde informationsinnehåll samt layout och orienterbarhet att vi beslöt enbart granska den inom projektet. Granskningen resulterade i en prioriterad lista på brister som borde åtgärdas för att en extern granskning skulle kunna hållas. Siktet blev nu inställt på extern granskning av både PP och Vindtjänsten i december.

I slutet av våren meddelade ett par av IT-företagen att de inte givits möjligheter att delta i utvecklingsarbetet på ett sätt de skulle vilja. Led- ningen för delprojekt 2 uppfattade däremot att intresset till medverkan var svagt. Frågan diskuterades igenom och det konstaterades att otydlighet i ansvar och förväntningar var en viktig orsak.

Ett möte hölls den 14 juni för att diskutera erfarenheter av arbetet och planera fortsättningen. Några dagar senare avgick Fredrik Ekelund som ledare för delprojekt 2. Skälen var i huvudsak två. Sweco hade fram till leveransen av PP 0.01 arbetat upp alla de timmar som de enligt budget hade till förfogande för hela projektperioden och det kunde därför vara lämpligt att någon annan nu tog över. Dessutom uppfattade Fredrik att projektledningen ställde anspråk på honom att ”koordinera” IT-företagens arbete i projektet, något som han själv inte sett som sin uppgift. Magnus Svensson tog över som delprojektledare vid halvårsskiftet.

Projektet reorganiserades och ombudgeterades. För den tekniska utvecklingen skapades nu tre ”verkstäder” med en under delprojekt- ledaren ansvarig företagsgruppering för varje:

• Utveckling av Planeringsportalen v 1.0 till en driftsfärdig version våren 2008 (ESRI S-Group, som i sin tur anlitade Michael Östling, MetaGIS)

• Utveckling av en prototyp för Planeringsportalen v 2.0. (Sweco Position)

• Utveckling av Vindtjänsten till en driftsfärdig version våren 2008. (Cartesia och Sweco Position)

Utvecklingen av Planeringsportalen 1.0 och prototypen för ver. 2.0 skulle ske inom delprojekt 2. Utvecklingen av Vindtjänsten flyttades till delprojekt 3 dit också implementeringen av Infratjänsten (WM-data och nSpike) flyttades. Ett strukturerat visionsarbete skulle genomföras i syfte att åstadkomma en konkret gemensam vision av Planeringsportalen som verktyg i samhällsplanering och samhällsbyggande. Detta arbete skulle genomföras inom ramen för delprojekt 1.

En första dummy för Vindtjänsten upprättades, i form av ett antal informationssidor i EPiServer och kartvisaren i VindGIS. Cartesia och

Sweco tog på sig att tillsammans skissa på hur Vindtjänsten skulle kunna gestaltas.

Standardiseringsarbetet startade med en kick-off den 19–20 april. Dessförinnan hade den tekniska kommittén för arbetet (TK501) bildats. Två arbetsgrupper bildades under kommittén, en för detaljplaner och en för översiktsplaner. Sammankallande i ÖP-gruppen blev Per Söderström.

Arbetet med affärsmodeller i delprojekt 6 låg nere under våren, sedan den ursprungliga delprojektledaren slutat sin anställning på FPX.

En fyrsidig folder om projektet producerades och det första nyhets- brevet spreds. Samarbetet med projektet WebbGIS Värmland inleddes med ett par planeringsmöten. Tillsammans med projektledningen för WebbGIS Värmland besökte Pål Karlsson Statens Kartverk i Norge för att lära mer om Norge Digitalt, främst avseende organisation och finansiering. Ett möte hölls med piloterna i Skåne den 7 maj.

Hösten och vintern 2007/2008 –Första diskussion om verksamhetsmodell, leverans och extern granskning av PP 0.1 Vindtjänsten 0.1, grafisk profil,

Ett första underlag om huvudmannaskap, organisation, ansvarsfördelning och finansieringsmodell diskuterades på ledningsgruppen den 7 septem- ber. På samma möte beslutades att namnet på den kommande portalen skulle vara ”Planeringsportalen”.

Under hösten åtgärdades merparten av de brister som identifierats vid den interna granskningen av PP 0.01. Den 26 november levererade delprojekt 2 PP 0.1, med geografisk information från åtta myndigheter. En granskningsfas, samordnad av delprojekt 1, genomfördes där syn- punkter från referensnätverket och projektdeltagarna inhämtades genom intervjuer, workshops och en webbenkät. Några av forskarna deltog i granskningsaktiviteterna. Ett arbete med revidering av den första kravspecifikationen inleddes och kom så småningom att övergå i en samordningsdiskussion med Geodataprojektet.

Vindtjänstens informationssidor i EPiServer blev klara i en första version i december, med bland annat översiktliga processbeskrivningar för bygglov och miljötillstånd. Den 29 januari levererades också vind- tjänstens kartvisare.

I delprojekt 5 koncentrerades insatserna på att få med lämpliga baskartor från Lantmäteriet och geostatistik från SCB. De återstående myndighetsträffar som skulle hållas under hösten kunde inte genomföras. Försök att anlita konsult som förstärkning till delprojektet och med särskilt ansvar för fortsatta myndighetsträffar misslyckades, när den tillfrågade först tackade ja men sedan ångrade sig.

En grafisk profil för Planeringsportalen togs fram och implemen- terades i EPiServer och så långt möjligt i geoportaldelen.

Samarbetet med systerprojektet WebbGIS Värmland kom igång på allvar. En serie arbetsträffar i syfte att testa en planeringsmodell som skulle ligga till grund för ett interaktivt planeringsverktyg (PP2) inleddes i Sunne den 5 december. Ett andra möte med pilotregionen Skåne hölls den 14 december.

Markus Maijala, studerande inom Medieteknik och Interaktionsdesign på Södertörns Högskola, anställdes i tio veckor för att hjälpa till i visions- och målbildsarbetet. Hans arbete inriktades på att ta fram skisser som

skulle visa hur PP kan fungera som verktyg och guide i översiktplane- ringen. Detta skulle bli underlag för kravspecifikationen för PP2.

Våren och sommaren 2008 – Utredning av alternativa huvudspår samt överenskommelsen med Geodataprojektet

Lantmäteriets Geodataprojekt hade kommit igång med sitt arbete hösten 2007. Detta, tillsammans med resultatet av granskningen av PP 0.1 föranledde ledningsgruppen att ge projektledningen i uppdrag att utreda två alternativa huvudspår för det fortsatta utvecklingsarbetet:

1. Fortsatt teknisk utveckling av portalen i enlighet med ursprungliga planen,

2. Fokus på applikationer som stödjer särskilda planeringsprocesser. Ledningsgruppen beslutade att alternativ 1 skulle väljas, men med bättre samordning med Geodataprojektet och fortsatt samarbete med projektet WebbGIS Värmland kring en prototyp för en ÖP-tillämpning. Därmed övergavs tanken på att utveckla ”framtidslösningen” PP2. Om möjligt skulle också en mindre studie av Stockholms stads system för stadsbyggande och detaljplanering göras, i syfte att ge vägledning för en kommande applikation för detaljplanering.

Under våren kom diskussionen med Geodataprojektet igång på allvar. I slutet av sommaren slöts en principöverenskommelse om ansvars- och rollfördelning mellan projekten. Den innebar att Geodataprojektet tog över konkreta generella förbättringsinsatser för geoportalens söktjänst och kartvisare samt framtagande av affärsmodeller (pris- och betalnings- modeller). Planeringsportalen skulle utveckla en målgruppsanpassad ingång (vy) för samhällsplanering och samhällsbyggande till den nationella Geodataportalens söktjänst. I vyn skulle data och tjänster sorteras efter planeringsändamål. Projektet Planeringsportalen skulle då, förutom att utveckla vyn, fokusera på att få myndigheter att tillgänglig- göra relevant planeringsinformation, vidareutveckla Vindtjänsten och ta fram en prototyp för en ÖP-tillämpning.

Principöverenskommelsen kompletterades med en överenskommelse och åtgärdsspecifikation för förbättring och vidareutveckling av kart- visare och söktjänst. Åtgärdsspecifikationen baserades på identifierade brister vid granskningen av Planeringsportalen v. 0.1.

I avvaktan på överenskommelsen låg uvecklingsarbetet för PP på is under våren och sommaren. Arbetet med att uppdatera kravspecifika- tionen och åtgärdsspecifikation för kartvisare och söktjänst fortsatte dock.

Delprojekt 5 genomförde 3 träffar med sammanlagt 8 myndigheter, med mycket positivt gensvar. Förutom dessa träffar togs kontakter också med Sametinget och Bergsstaten.

Det fanns problem och brister i Vindtjänstens kartvisare som gjorde att version 0.1 fortfarande inte kunde granskas. Delprojekt 3 hade heller inte påbörjat arbetet med en ansökningstjänst för bygglov och miljö- tillstånd.

Frågorna om huvudmannaskap, organisation och finansieringsfrågor utreddes vidare och blev ett återkommande ämne för diskussion på ledningsgruppens möten.

Serien med sammanlagt fyra arbetsträffar med piloterna i Värmland för att testa en planeringsmodell avslutades. Med erfarenheterna från dessa utarbetades ett utkast till processbeskrivning av den översiktliga

planeringen. Den skulle i sin tur ligga till grund för en digital ÖP-guide och en applikation för översiktsplanering (ÖPA).

Hösten 2008 till och med våren 2009 – PP 1β byggs, testas och bearbetas till PP1; även Vindtjänsten testas och byggs vidare; ÖPA-prototypen levereras; ett utkast till standard testas; forskningen slutförs; projektets resultat fördelas och projektet avslutas

Projektet omorganiserades vid halvårsskiftet. Fram till projektets slut bestod det därefter av tre delprojekt.

I delprojekt 2 Planeringsportalen 1.0 var målet att en betaversion av Planeringsportalen (PP1β) skulle lämnas över till en förvaltnings-

organisation och tas i drift den 15 oktober. Geoportaldelen av PP1β skulle vara ett planeringsanpassat gränssnitt, planeringsvy, till den söktjänst och kartvisare som Geodataprojektet skulle tillhandahålla i form av en version 0.5 av den nationella geoportalen. Målet kunde emellertid inte uppfyllas främst beroende på problem med att få Geodataportalen v. 0.5 att fungera i Lantmäteriets driftsmiljö.

Förutom ett uppdateringsmöte som genomfördes med sex av de myndigheter som vi träffade våren 2007 sköttes de fortsatta kontakterna med informationsförvaltarna via telefon och e-post. Fokus var på registrering och komplettering av metadata enligt de riktlinjer som Geodataprojektet beslutat, samt på vissa brister när det gällde kart- tjänsterna. I många fall saknades teckenförklaring och när man

infoklickade på ett område eller objekt presenterade informationen om dem i form av en för lekmannen oläslig XML-fil.

PP 1β levererades i början av december och under januari 2009 genomfördes användartester samtidigt som synpunkter inhämtades via en webbenkät. Testerna var uppmuntrande, men visade att framför allt kartvisaren hade stora brister. Geodataprojektet beslutade då att byta kartvisare till Geodataportalen. Tanken på att lansera en betaversion av Planeringsportalen övergavs. Siktet blev istället inställt på att göra klar PP1 utifrån de genomförda testerna och att låta förvaltnings-

organisationen ta över först efter projektets slut.

Planeringsportalens planeringsvy är beroende av att geodata.se blir klar. I skrivande stund pågår de sista momenten i bytet av kartvisare och att färdigställa planeringsvyn. Lansering av geodata.se är planerad till 15 maj och av PP1 till mitten av juni.

Successiva förbättringar kommer att göras under förvaltningen. Ett fokusgruppstest kommer att genomföras i juni.

Delprojekt 3 Vindtjänsten tog åter fart, till stor del beroende på

nyanställningar på Energimyndigheten. Myndigheten hade också fått ett regeringsuppdrag att ta fram en webbaserad handbok riktad till

vindkraftsbranschen, vilket ändrade förutsättningarna något. Vindtjänstens kartvisare och textsidor testades av presumtiva användare under januari 2009. Funktioner för att söka fastighet och summera befolkning i ett av användaren definierat område hade

utvecklats tidigare, men kunde på grund av sen leverans av data realiseras först i sista stund. Då dessa data normalt är avgiftsbelagda tillhandahålls endast demonstrationsexempel för ett eller ett par län. Ett sista försök

gjordes också att utveckla en demonstrationsversion av en ansöknings- tjänst för bygglov till Vindtjänsten med Orusts kommun som pilot. På grund av sjukdom gick det dock inte att genomföra. Energimyndigheten kommer dock att arbeta vidare med detta.

Delprojekt 4 Tillämpningar tog fram en dummy för översiktsplane- applikationen (ÖPA). I en serie på fyra iterationer byggdes sedan en ÖPA-prototyp. Fyra seminarier med pilotkommunerna och länsstyrelsen i Värmland, genomförda i samarbete med projektet GIS Arena, fungerade som avstämningsstationer i denna process. ÖPA-prototypen levererades den 17 april.

En studie av det GIS-system för planering och stadsbyggande som utvecklats av Stockholms stad genomfördes.

Ett utkast till standard för översiktsplaneinformation testades under mars i två av pilotkommunerna i Värmland, Torsby och Sunne. Fyra av fem forskningsinsatser slutfördes och forskningsrapporter skickades in. Till stor del på grund av förseningarna i utvecklingen av Vindtjänsten kunde Stefan Cronholm inte slutföra sin forskning. Den ska dock slutföras i höst enligt överenskommelse med VINNOVA.

I ledningsgruppens diskussioner klargjordes så småningom att Boverket skulle vara huvudman för Planeringsportalen och Energi- myndigheten för Vindtjänsten. Det blev också tydligt att det under det första interimistiska året inte skulle vara möjligt att ta ut avgifter av användarna.

I slutet av genomförandefasen lades fokus på projektets resultat och hur det ska tas om hand. Även parternas roll i den kommande förvalt- ningen klargjordes.

Ett utvärderingsseminarium med projektmedarbetarna genomfördes den 6 april.

In document Planeringsportalen (Page 55-60)