• No results found

Byggtrygg är en byggvaruhuskedjeorganisation med 56 byggfackhandlare som är medlemmar i den ideella föreningen Byggtryggförbundet som tillsammans också äger servicebolaget. Den sammanlagda försäljningen i kedjan uppgår till runt 2,7-2,8 miljarder kronor per år. Servicebolaget Byggtrygg har till uppgift att företräda medlemmarna i föreningen samt samordna deras inköpsverksamhet. Byggtrygg har även till uppgift att arbeta med produktutveckling och utbildning samt utveckla gemensam marknadsföring för medlemsföretagen och deras leverantörer. (www.byggtrygg.se)

5.5.1 Sveriges näst största byggvaruhuskedjeorganisation

Byggtrygg är Sveriges näst största byggvaruhuskedjeorganisation och är till storlek ungefär lika stora som Beijer Byggmaterial. Byggtrygg är en oprofilerad kedja och därmed syns aldrig deras namn i konsumentled då medlemmarna har kvar sina enskilda namn (t ex är bygghandeln Wik & Wall AB i Linköping medlem). Genom detta menar Byggtrygg att de är en kedja som är starkare på den lokala marknaden än på riksplanet och således behöver de ej lägga ner resurser på att bli starka på orter där inte Byggtrygg är representerade. Byggtrygg har i uppdrag av deras medlemmar att utveckla: (1) inköpsavtal – och således en gemensam varumärkesstrategi för vilka tillverkare och distributörer som ska leverera varor till medlemsföretagen, (2) gemensam marknadsföring samt (3) tillhandahålla IT-stöd för medlemsföretagen.

Professionella byggare, som innefattar både riksbyggare, enskilda hantverkare och små byggare utgör ca 70 procent av Byggtryggs totala försäljning, dock går mindre än 2 procent till de stora riksbyggarna som NCC och Skanska. GDS-marknaden motsvarar ungefär resterande 30 procent av den totala försäljningen.

5.5.2 Varugrupper

Byggtrygg indelar sitt sortiment i ca 30 varugrupper och har vanligtvis två varumärken per respektive varugrupp; runt 70 varumärken hanteras för närvarande. Trävaror och vidareförädlat trämaterial utgör ca 35 procent av sortimentet och är således den största varugruppen, dock köps trävaror ej in centralt utan varje medlem införskaffar sina egna trävaror. I dagsläget ser Byggtrygg en tillväxt inom de varugrupper som har att göra med boendemiljön och interiör, t ex golv, kök, ytskiktsmaterial och badrumsmaterial. Det är en dock en stagnation av material för nybyggnad såsom gips, isolering, reglar och tak.

Även om Byggtrygg handlar med ett flertal varumärken (ca 70 stycken) menar Byggtrygg att trä inte kan behandlas som ett varumärke. Problemet är att det inom träindustrin ej finns något profilerat varumärke utan att den i bästa fall är normerad eller standardiserad, se vidare diskussion avsnitt 5.5.6.

5.5.3 Inköpsfunktion och strategi

Byggtrygg menar att de som byggvaruhuskedjeorganisation är den naturliga parten för att hantera och koordinera träindustrins divergerande produktflöde gentemot byggindustrin, bygghandlare och GDS-konsumenter. Detta då Byggtrygg har samma funktion och kapacitet i sina egna medlemmars byggvaruhus som erhålls när stora byggföretag ska bygga upp en stor terminal för att ha möjlighet att lagerföra byggprodukter. Det viktiga är att Byggtryggs bygghandlare har låga kostnader i deras terminalisering. Klarar de detta blir det den bästa lösningen för att hantera träindustrins divergerande produktflöde för både tillverkare, kunder och Byggtrygg själva.

Byggtrygg har inget centrallager utan deras medlemmar avropar beställningar av material beroende på efterfrågan och sedan går flödet direkt ifrån tillverkare till respektive bygghandel. Det finns dock varugrupper med ett högt varuvärde som har en låg frekvens där Byggtrygg också använder grossister som samarbetspartner som har en kapacitet att samla och iordningställa en större del av en sådan sortimentsammansättning, t ex verktyg såsom skruvmejslar. Vidare menar Byggtrygg att även om de utnyttjar grossister för att kunna samla ett större sortiment måste grossisterna bli tydligare i deras affärsidé och vilket värde det tillför till bygghandeln. De grossister som kan profilera sig och har en tydlighet i deras erbjudande kommer att kunna överleva långsiktigt.

Byggtrygg har ingen avsikt att för närvarande utveckla egna varumärken inom viktiga varugrupper. Detta då de själva anser att om inte deras tillverkare kan tillhandahålla lämpliga och bra varumärken kan förmodligen inte Byggtrygg göra det på ett bättre sätt. Vidare menar de att det inte skulle tillföra någonting till deras kunder på marknaden att

skapa egna varumärken då deras befintliga varumärken har ett igenkännande och en acceptans hos deras nuvarande kunder.

5.5.4 Byggtrygg på en internationell marknad

Då det har skett en stor internationalisering hos Byggtryggs leverantörer och för att kunna erhålla en bättre förhandlingskraft och makt gentemot dessa stora tillverkare menar Byggtrygg att även de förväntar sig att bli internationella, genom t ex en konstellation med motsvarande utländska organisationer. Detta då den svenska bygghandelsmarknaden är alldeles för liten för att återförsäljare ska kunna erhålla avtal och villkor som är lika rimliga och förmånliga som de avtal som de större internationella byggvaruhuskedjorna erhåller. Genom att bli internationell kan Byggtrygg skapa en köpardominans istället för säljardominans och således erhålla större makt och kontroll över de internationella leverantörerna.

Det gäller även att komma till ett stadium där både leverantörer och byggvaruhuskedjor inte fokuserar på att enbart sälja och köpa, utan båda parterna ska kunna erhålla en lönsamhet i leveransprocessen och genomföra detta på det effektivaste förfarande som är möjligt. För att kunna ha lyckats med detta måste Byggtrygg vara en jämbördig partner till de stora internationella tillverkarna och sålunda erhålla en tillräcklig konkurrenskraft även gentemot andra byggvaruhuskedjor vilket ej kan erhållas genom att vara verksam enbart på den inhemska marknaden.

5.5.5 Byggtryggs inköpsförening som en del i en större inköpsgrupp

Byggtryggs inköpsförening ingår som en del i den skandinaviska inköpsgruppen Scandek I/S som även består av Ditas A.m.B.a (Danmark) och Nordek AS ( Norge). Målsättningen med inköpsgruppen är att bli Skandinaviens största inköpskedja av byggmaterial, utveckla täta samarbeten med leverantörer samt kunna sluta förmånliga leverantörsavtal på basis av den stora volymen som de tre inköpsföreningarna utgör tillsammans. Scandek I/S har ett brett utbud av produkter men som till största del är avsett för den professionella marknaden. (www.scandek.se)

5.5.6 Krav på att göra trä till en handelsvara

Även om inte Byggtrygg har till uppdrag av sina medlemmar att inhandla trävaror centralt menar Byggtrygg att det finns ett flertal brister hos dessa leverantörer. Träindustrin borde satsa mer på den inhemska marknaden och sålunda erhålla en stabil marknad och sedan avsätta resten på export. Genom detta skulle de även bli mindre känsliga för konjunktursvängningar på utländska marknader. Vidare är träindustrin mindre bra på att

marknadsföra trä som ett lämpligt byggmaterial. Exempelvis erhåller Byggtrygg betydande stöd och resurser för att kunna marknadsföra och skapa kompetens för gips och plåttak men hittills har de ej erhållit några resurser för att genom bygghandeln kunna marknadsföra svensktillverkade träprodukter.

Byggtrygg menar även att den växande GDS-marknaden i de skandinaviska och anglosaxiska länderna påverkar leverantörerna och skapar en annorlunda kravbild. Till skillnad från träindustrin i Sverige har man i Tyskland och England lyckats göra trävaror till en handelsvara genom t ex artikelnummer, information, varucertifikat och lämplig förpackning.

I Sverige betraktar träindustrin fortfarande trä alldeles i för stor utsträckning som enbart en bulkprodukt. Byggtrygg tror dock att träindustrin i Sverige måste agera liknande som i Tyskland och England då GDS-marknaden blir allt större och viktigare i Sverige.

Det är först när trä kan bli accepterat och betraktas som en riktig handelsvara som det även får ett riktigt värde i handeln och dess led. Vidare kan Byggtrygg ej själva skapa en efterfrågan på trävaror utan träindustrin måste göra trä till en samlad handelsvara och hjälpa sina återförsäljarkedjor att skapa en större efterfrågan av trävaror.

Generellt sett menar Byggtrygg att det är viktigt för leverantörer att inse att byggvaruhuskedjor och leverantörer måste arbeta tillsammans och att deras arbete ej är slutfört förrän Byggtrygg har sålt produkten till deras kunder. Båda parterna måste inse att de tillhör ett system för att ta produkten till marknaden och det måste göras på effektivast möjliga vis. Dessa roller bör leverantören få klart för sig istället för att enbart betrakta processen som att köpa och sälja.

Slutligen menar Byggtrygg att tillverkarna förutom bra samarbetsavtal själva måste skapa en efterfrågan på deras produkter eller åtminstone deltaga tillsammans med Byggtrygg för att skapa denna efterfrågan och i nuläget finns det väldigt lite intresse från träindustrin att göra detta.