• No results found

Byggvaruhuskedjor kommer i framtiden att efterfråga betydligt mer än enbart byggmaterial från sina leverantörer, såsom support och utbildning till bygghandeln och dess kunder, stort engagemang, flexibelt kundfokus, miljötänkande och effektivt produktivitetsutveckling. Leverantörer från träindustrin måste sålunda skapa en högre grad av industrialisering men samtidigt fokusera på deras kunders behov och efterfrågan och genom detta utveckla lämpliga produkter för att svara upp till nya krav på teknik och produktutveckling från både GDS- och byggmaterialhandeln. Följaktligen måste leverantörer från träindustrin:

ƒ Ha en tydligt kundfokusering istället för produktions- och volymfokus.

ƒ Utveckla lämpliga kostnadseffektiva kundanpassade produktlösningar som kan svara upp på krav från både GDS- och byggmaterialmarknaden.

ƒ Flexibel produktutveckling med stort kundfokus och således erhålla en förmåga att göra lokala anpassningar av produktutformningen.

ƒ Underlätta köpbeslut för bygghandelns kunder och skapa en handelsvara av trä såväl som effektivisera hanteringen av trä.

ƒ Fokusera mer på den nationella marknaden och sålunda expandera på både den svenska och europeiska GDS- och byggmaterialmarknaderna.

ƒ Utveckla trävaror med ett klarare syfte och sålunda skapa ett större värde i handelsledet.

Svenska leverantörer från träindustrin måste alltså göra trävaror till en handelsvara för GDS-konsumenter genom att utarbeta artikelnummer och skapa varucertifikat. Dessa leverantörer måste även arbeta nära byggvaruhuskedjorna för att utveckla lämpliga förpackningar, effektivisera hanteringen av trävarorna genom t ex streckkoder, etiketter och information om produkterna. Detta då dagens klassificering är intrabranschinriktat och inte fokuserat på att underlätta GDS-konsumenternas köpbeslut.

Genom detta kan dessa leverantörer skapa rationella och effektiva säljlösningar för GDS- konsumenterna. Först när dessa leverantörer kan skapa en handelsvara av trä kommer det få ett större värde i handelsledet och sålunda erhålla ett långsiktigt berättigande och konkurrenskraft. Leverantörer från träindustrin bör även bistå bygghandeln genom en ökad marknadsföring av träindustrins varor samt genom information och broschyrer skapa en högre kompetens om hantering av trä hos GDS-konsumenter.

Vidare måste bygghandeln tillsammans med sina leverantörer skapa ett större mervärde för professionella byggare och deras slutkunder som gör det rationellt för hela marknadskanalens värdekedja. Detta då inte enbart GDS-konsumenter kan skapa en tillräcklig volym för att berättiga användandet av logistiklösningar och ökad industrialisering. Vidare köper riksbyggare fortfarande in merparten av sina trävaror genom bygghandeln vilket gör trävaror till en väldigt viktig varugrupp för bygghandeln. Därför måste leverantörer från träindustrin arbeta tillsammans med byggvaruhuskedjorna för att utveckla lämpliga produktlösningar för att svara upp till nya krav på teknik och produktutveckling från professionella byggare.

Byggvaruhuskedjornas kravställningar skulle således innebära stora investeringar för enskilda sågverk vilket medför att träindustrin i större utsträckning måste börja samarbeta för att kunna samordna t ex marknadsföringsarbetet såväl som försäljning, och sålunda kunna möta upp dessa krav från byggvaruhuskedjorna och deras kunder.

Trä är en oerhört viktig råvarutillgång för Sverige men byggvaruhuskedjorna i Sverige menar att träindustrin har ett alldeles för stort produktionsfokus och har inriktat sig för mycket på exporten av trävaror och pappersmassa. Anledningen till att exportmarknaden är viktig är sannolikt att marknadsledande aktörer i Europa kan erbjuda stora volymer för dessa leverantörer. Det finns dock stora volymer att erhålla genom att skapa avtal med

byggvaruhuskedjor i Sverige och genom deras internationella inköpssamarbeten nå de större europeiska GDS- och byggmaterialmarknaderna.

Byggvaruhuskedjorna anser att leverantörerna från träindustrin måste satsa mer resurser på att marknadsföra trävaror på den nationella och nordiska marknaden. Enligt bygghandeln gör träindustrin stora satsningar för att öka användandet av trä i t ex England men väldigt små satsningar görs på den nationella marknaden. Därför anser byggvaruhuskedjorna att leverantörer från träindustrin måste bistå byggvaruhuskedjorna att skapa ett större behov och efterfrågan på trävaror.

Träindustrin måste således utarbeta mer ingående promotionstrategier för att öka användningen av trä som byggmaterial på den nationella och nordiska marknaden. Genom att öka fokusen på den nationella marknaden erhåller träindustrin en högre grad av flexibilitet och en närhet till marknaden som ger goda utvecklingsmöjligheter av nya flexibla kostnadseffektiva produktlösningar för att svara upp till nya krav på teknik och produktutveckling för både GDS- och byggmaterialmarknaden.

Vidare menar byggvaruhuskedjorna att det även sker en konsolidering och internationalisering av bygghandeln i Europa. Detta gör det sannolikt mycket kostsamt och svårt för träindustrin att försöka bearbeta den europeiska byggmaterialhandeln utan att använda byggvaruhuskedjorna som marknadskanal. Genom byggvaruhuskedjornas internationella inköpssamarbeten erhåller leverantörer från träindustrin en marknadskanal med stora volymer och möjlighet att nå en bred och växande GDS- och byggmaterialmarknad i Europa.

För att leverantörer från träindustrin ska kunna bli långsiktigt konkurrenskraftiga på en internationell marknad måste de dock kunna erbjuda lokala anpassningar av produktutformningen. Detta då olika lokala marknader alltmer kräver anpassningar till deras kunders behov. Samtidigt medför den ökade prispressen inom bygghandeln att dessa leverantörer måste kunna utveckla kostnadseffektiva lösningar.

Slutligen måste grossister av trävaror som vill överleva långsiktigt profilera sig och bistå byggvaruhuskedjorna och sålunda skapa ett större mervärde i handelsledet. Detta skulle kunna göras genom att erbjuda teknikstöd, utbilda bygghandels personal men samtidigt låta de stora volymerna gå direkt från tillverkare till bygghandeln och dess kunder. Genom sådana funktioner skulle grossisternas roll och funktion bli värdeskapande för byggvaruhuskedjan samtidigt som de får ett långsiktigt berättigande i marknadskanalens värdekedja.