• No results found

Optimera Svenska AB ingår i Optimera-gruppen A/S med huvudsäte i Norge där även L A Lund, Byggmo och Skårland ingår. Optimera-gruppen omsätter ca 5 miljarder kronor och har ca 1500 anställda.

Vidare omsätter svenska Optimera ca 1,5 miljarder kronor och har ca 550 anställda. Optimera i Sverige bedriver försäljning och distribution av byggmaterial och har även en trägrossistverksamhet och exporterar trävaror till Europa. Optimera har 11 byggvaruhus men har också ett flertal försäljningsenheter för byggmaterial som enbart är riktade till professionella byggare samt dotterbolagen TotalPartner Optimera AB och Bulltofta Bygg AB. TotalPartner Optimera AB bedriver försäljning av bygg och industriförnödenheter till bygg-, fastighets- och industrimarknaden. Bulltofta Bygg AB är ett av Sveriges största byggvaruhus med en omsättning på 139 miljoner kronor och 71 anställda.

Optimera är den tredje största byggvarukoncernen i Norden. Beijer Byggmaterial och Interpares betraktas av Optimera som större. Slutligen har Optimera en omsättning per kundkategori på: byggvaror GDS – 26 procent, byggmaterial proffs – 39 procent, grossist försäljning – 12 procent, förnödenheter proffs - 23 procent. (www.optimera.se; Optimera- koncernens informationsbroschyr, 2002)

5.10.1 Varugrupper

Optimera har byggmaterial, järnhandelsvaror och trävaror i sina byggvaruhus och i bygghandeln för proffskunder. TotalPartner Optimera AB är som tidigare inriktat emot bygg och industriförnödenheter till bygg-, fastighets- och industrimarknaden. Trävaror såsom konstruktionsvirke, listverk, paneler och tryckimpregnerat etc. står för ca 35 procent av omsättningen av byggmaterial.

5.10.2 Kundgrupper

Optimera indelar sina professionella kundgrupper (proffsbyggare) i: (1) riksbyggare – såsom (PEAB, Skanska NCC och JM), (2) regionala byggare, (3) lokala byggare. Riksbyggare står för ca 25 procent av omsättningen, regionala byggare ca 20 procent och lokala byggare ca 20 procent. Resterande utgör fastighetsbolag, industrier, stat och kommun etc. I Optimeras byggvaruhus är ca 70 procent proffsbyggare och GDS- konsumenter ca 30 procent och omsätter ca 528 miljoner kronor. Vidare har Optimera sedan 2001 haft en försäljningsökning på ca 10 procent per år av GDS-marknaden. Riksbyggare köper fortfarande in trävaror genom bygghandeln vilket gör att dessa varor är en mycket viktig varugrupp för Optimera.

5.10.3 Inköpsfunktion och strategi

Optimera har en egen inköpsavdelning i Sverige men ett flertal inköpsavtal sluts också från huvudsätet i Norge. Därav används vissa av dessa leverantörsavtal även i Sverige, bland annat används en gemensam leverantör av spånskivor. Vidare köps i större utsträckning alltmer byggmaterial direkt från tillverkare. De grossister som används måste alltmer erbjuda värdeskapande funktioner genom t ex större lagerfunktioner och effektiva logistiklösningar.

Avtal sluts således centralt och respektive enhet avropar sedan deras beställningar efter de färdiga avtal som existerar. Optimeras trägrossistavdelning sluter avtal direkt med leverantör från träindustrin och har ca 15- 20 leverantörer.

Optimera köper för närvarande in varor fritt levererat från sina leverantörer. Optimera menar dock att de i framtiden kommer att ha betydligt större fokus på logistiken och sålunda ha möjlighet att finna effektiva och lönsamma logistiklösningar samt kostnadsreduceringar. De två största utmaningarna för Optimera i framtiden är att finna en effektiv lösning att hantera logistiken samt utveckla den industriella försäljningen. Vidare anser Optimera att det i framtiden blir allt viktigare att kunna erbjuda sina kunder tilläggstjänster och systemlösningar. Exempelvis tillverkar Skanska för närvarande själv

sina väggelement, således fungerar de som en systemleverantör till sig själva, men Optimera avser att kunna erbjuda sådana värdeskapande tilläggstjänster till kunder i framtiden. Trä kräver en väldigt hög kompetens och genom att ha egna sågverk och hyvleri kan Optimera särskilja sig genom sådana funktioner från övriga konkurrenter inom bygghandeln.

Genom sin grossistverksamhet av trävaror samt tilläggstjänster erhåller sålunda Optimera en koordinationsroll av träindustrins divergerande produktflöde. Optimera menar att dessa funktioner, hög kompetens på trä samt de värdeskapande tilläggstjänster de kommer att erbjuda är en konkurrensstyrka då andra byggvaruhuskedjor ofta har möjlighet att erbjuda liknande funktioner och lösningar.

5.10.4 Krav på ökat initiativtagande och kundfokus

Optimera menar att leverantörer har blivit betydligt mer lyhörda och samarbetsvilliga. De flesta leverantörer erbjuder utbildning och tekniskstöd till byggvaruhusen. Leverantörer har insett att Optimera numera är en viktig säljorganisation och marknadskanal som det är viktig att hitta välfungerande och långsiktiga samarbetsavtal med. Den ökade lyhördheten gäller dock sällan leverantörer från träindustrin.

Leverantörer från träindustrin har väldigt lite initiativtagande, marknadsföring och saknar kundfokus gentemot marknaden. Dessa leverantörer är produktionsfokuserade och följer inte utvecklingen på marknaden. Optimera menar att leverantörer från träindustrin kunde ha haft en betydligt större marknad och försäljning, speciellt till riksbyggare, om de hade haft en bättre kundfokus. Detta till skillnad från betong- och stålindustrin där det har skett en industrialisering och som har följt utvecklingen på marknaden och sålunda utvecklat effektiva system för byggindustrin till följd har dessa substitut valts istället för trä.

Sågverken har i dagsläget en alldeles för stor fokus på exportmarknaden och har en väldigt fluktuerande prisutveckling på den inhemska marknaden. Optimera menar att leverantörer från träindustrin måste förbättra kompetensutvecklingen hos handlare och kunder om träindustrins produkter. Detta då trä kräver en hög kompetens hos användaren vilket bör genomföras genom en ökad marknadsföring av träindustrins varor samt skapa kompetens genom information och broschyrer.

Vidare anser Optimera att det finns ett behov från bygghandeln att effektivisera hanteringen av trävaror genom t ex att streckkodsmärkning av trävaruprodukterna eller att utveckla märkning för att kunna särskilja olika längder. Det finns i dagsläget en streckkodsmärkning av listverk men ej på grövre trävaror.