• No results found

Med utgångspunkt från Lekvall & Wahlbins (2001) u-formande undersökningsprocess samt Yins (2003; 1994) fallstudiemetod15 kunde en lämplig undersökningsprocess utarbetas för denna studie. Undersökningsprocessen har indelats i tre faser16: (1) Definiera och planera, (2) Insamla och sammanställa data samt (3) Analysera och dra slutsatser. Detta avsnitt avser att ge läsaren en möjlighet att kritiskt granska de olika stegen i undersökningsprocessen.

4.6.1 Fas 1: Definiera och planera

Med utgångspunkt från problemdiskussion och syfte inleddes en litteraturstudie av befintlig teori inom områdena marknadskanaler, industriella relationer samt industriella inköp. Den teoretiska referensramen möjliggjorde att problemområdet kunde avgränsas och bidrog till en förståelse för vilka områden som är betydelsefulla att vidare undersöka (Patel & Davidson, 1994).

Den teoretiska referensramen avsåg att undersöka vad som är tidigare känt i litteraturen, som behandlar studiens problemområde, samt förklarar dessa teorier. Vidare utreddes vilka tidigare studier som behandlar liknande frågeställningar. Avsnitt 2.1 överblickade den teoretiska referensramens inriktning och motiverar studerad litteratur. Utifrån den teoretiska referensramen diskuterades sedan litteraturen, som mynnade ut i en syntes av behandlade teorier samt en teoretisk modell, se avsnitt 3.1.1.

Syntesen av behandlade teorier samt den teoretiska modellen låg till grund för analysmodellen. Med hjälp av analysmodellen och syntesen av teorier kunde studiens preciserade frågeställningar formuleras. Figur 4.2 beskriver schematiskt processen från problemdiskussion till formulering av de preciserade frågeställningarna.

15 Yin (1994) indelar undersökningsprocessen i tre steg: (1) Define & Design, (2) Prepare, Collect & Analyze samt

(3) Analyze & Conclude.

16 Med utgångspunkt från Yins (1994, s 49) indelning av fallstudiens undersökningsprocess samt Lekvall &

Problemdiskussion och syfte Studerande av teori och skapande av en teoretisk referensram Analysmodell Precisering av undersökningsuppgift Teoretisk modell Diskussion och syntes av teorier

Figur 4-2: Modell över processen för att bestämma studiens preciserade frågeställningar (Utgångspunkt Lekvall & Wahlbin (2001) samt Yin (2003; 1994)).

För att kunna besvara de preciserade frågeställningarna har primärdata insamlats och som ansats valdes att genomföra kvalitativa fallstudier av utvalda byggvaruhuskedjor, se avsnitt 4.3 samt 4. 4. Vidare har de preciserade frågeställningarna operationaliserats och en intervjuguide har utarbetats, vilken behandlar breda frågeställningar med tillhörande följdfrågor inom specifika områden (se t ex Lekvall & Wahlbin, 2001). Utformning och utarbetning av intervjuguiden beskrivs i avsnitt 4.5. Processen innehållande de olika stegen från de preciserade frågeställningarna till nästkommande fas illustreras schematiskt i figur 4.3. Diskussion av studiens forskningsmetodik Operationalisering av preciserade frågeställningar Urval av intervjuobjekt Insamling och sammanställning av data Diskussion och testning av intervjuguiden Skapande av en intervjuguide Preciserade frågeställningar Diskussion av studiens inriktning och val av undersökningsansats

Figur 4-3: Modell över processen från de preciserade frågeställningarna till insamling och sammanställning av data (Utgångspunkt Lekvall & Wahlbin (2001) samt Yin (2003; 1994)).

4.6.2 Fas 2: Insamla och sammanställa data

Under denna fas insamlades primärdata genom kvalitativa fallstudier, motivering till detta val beskrivs utförligt i avsnitt 4.4. Inledningsvis skickades ett informationsbrev till de tilltänkta respondenterna. Informationsbrevet innehöll en kort beskrivning av studiens bakgrund, syfte, frågeställningar samt vilken delaktighet respondenten hade i undersökningen.

Nästkommande vecka kontaktades den presumtiva respondenten och tillfrågades om sin villighet och möjlighet att medverka i studien. Då intresset var stort för denna studie ville samtliga tillfrågade respondenter medverka. När respondenterna tillfrågades om deras villighet att medverka i studien tillfrågades även om de själva ansåg sig vara den mest lämpliga personen att deltaga i studien. Vid detta tillfälle inbokades således en tid för intervjutillfället. Intervjuerna har genomförts vid respektive intervjuobjekts kontor (och har varat ca en 1 timme).

Eventuella intervjuareffekter och följden av denna diskuteras utförligt i avsnitt 4.7. Efter godkännande av respondenten inspelades intervjun, detta i syfte att senare kunna överföra inspelningen till skriftlig form för att vidare kunna analyseras och sammanställas. En kopia av intervjuutskriften skickades till respektive respondent för kontroll och godkännande. Vidare har även den slutliga sammanställningen av fallstudien skickats till respektive respondent för deras kommenterar och godkännande. Efter de första fyra intervjuerna sammanställdes fallbeskrivningar för dessa fyra fall17.

Sålunda kunde analys och sammanställning av insamlad data påbörjas parallellt med resterande intervjuer samt val av teori och intervjuguidens validitet kunde återigen diskuteras (jmf Lekvall & Wahlbin, 2001; Yin, 2003, 1994). Efter genomförandet av de resterande intervjuerna sammanställdes slutligen kvarvarande fall i empirin i form av en fallbeskrivning. Genom detta förfarande kunde förståelse och bild för varje undersökt fall erhållas (jmf Lekvall & Wahlbin, 2001; Yin, 1994).

Under fältarbetet har även valet av urval av byggvaruhuskedjor kontinuerligt utvärderats för att försäkra att urvalet är väl representativt (jmf Lekvall & Wahlbin, 2001; Yin, 2003). Fallbeskrivningarna av varje enskild byggvaruhuskedja har sammanställts på ett sådant sätt att en oberoende undersökare ska kunna analysera det insamlade materialet, se vidare Lekvall & Wahlbin (2001).

17

4.6.3 Fas 3: Analysera och dra slutsatser

Efter insamling och sammanställning av empirin i enskilda fallstudier analyserades typfall samt slutsatser har dragits mellan de olika fallstudierna (se t ex Lekvall & Wahlbin (2001) eller Yin (1994)). Vidare har en kontinuerlig återkoppling gjorts till den teoretiska referensramen och analysmodellen. Analysmodellens tillämpbarhet har även diskuterats och utvecklats och sålunda även dess generaliserbarhet till andra branscher.

Med utgångspunkt från analysen har det varit möjligt att sammanställa studiens slutsatser. Slutsatserna har vidare en stark koppling till studiens syfte och svarar logiskt gentemot detta, sålunda kunde det tillförsäkras att studien verkligen uppfyller sin uppsatta intention. Vidare har slutsatsernas tillförlitlighet och generaliserbarhet ingående diskuterats. Slutligen avlutades studien med förslag till vidare studier.