• No results found

3. Metod och metodologiska överväganden

4.2 Sammanställning av intervjuer

4.2.2 Christina och Emil BSCC

Bakgrund

Christinas befattning är generalsekreterare på BSCC och hon har lång erfarenhet av handelskammare, både från London och nu i Sverige. Emil är kommunikationsansvarig på BSCC sedan början av september och har tidigare erfarenhet av den svenska handelskammaren i Tyskland.

Organisatoriskt lärande

Christina berättar att BSCC:s syfte är att främja handel mellan Sverige och Storbritannien samt att BSCC vill erbjuda en plattform där deras medlemmar kan träffas. För tre år sedan började de leta efter ett nytt kontor då deras tidigare kontor kändes omodernt. Christina menar att det är viktigt för organisationen att ha ett kontor som är beläget centralt och som är lättillgängligt för deras medlemmar. BSCC flyttade till United Spaces under hösten 2016, samtidigt gjorde AmCham också det. Organisationerna arbetade tidigare i samma lokal men i separata kontor. Emil beskriver att de har fått närmare kontakt med AmCham sedan flytten till United Spaces då de nu arbetar bredvid varandra. Christina berättar att det är inspirerande och lättrörligt att arbeta i ett coworking space eftersom det alltid finns människor att prata med och be om hjälp. Emil indikerar att han genom deras nära relation till bland annat AmCham har fått mycket lärdomar. Han berättar att det blir mer lättillgängligt när de arbetar nära andra organisationer och att det därför är mer naturligt att be om hjälp. Christina berättar att hon ständigt får nya idéer och lärdomar av människor i hennes närhet, och eftersom de delar kontor med andra organisationer från andra branscher möjliggörs nya former av lärande. Vidare förklarar Christina sin uppfattning om andra människor på United Spaces enligt följande:

“Här presenteras man för en massa människor som har kunskap från olika typer av branscher och många som sitter här är ju också lite kontaktsökande, för de sitter just här.”

Christina beskriver även hur hon ibland, exempelvis vid lunchen, kan överhöra något och sedan fråga om det, på så sätt lär hon sig ständigt nya saker. Vidare beskriver Christina att BSCC får fler lärdomar av att arbeta på United Spaces i jämförelse med det gamla kontoret. Christina upplever att desto längre de har arbetat på United Spaces, desto mer har de lärt sig. Att verka på United Spaces har också öppnat upp för fler samarbeten. På liknande sätt beskriver Emil att en följd av att arbeta på United Spaces är att lärandet har ökat med tiden.

Organisatorisk kunskap

Christina berättar att BSCC:s syfte ligger i linje med United Spaces syfte. Hon berättar att det är viktigt att dela med sig av kunskap, få möjlighet att marknadsföra sig men också att träffa relevanta människor inom rätt branscher. Emil berättar att på grund av att de verkar på United Spaces, har samarbeten med andra organisationer inletts i större uträckning än vad han tror hade varit möjligt om de inte hade arbetat i ett coworking space. Han berättar att ett utbyte som han får är kunskap, framför allt genom samarbeten men också genom informella möten. Emil berättar hur han under en lunch fick mycket tips och råd om hur BSCC skulle kunna förbättra sina evenemang. Han berättar vidare om det informella lunchmötet:

“Där har det skett kunskapsöverföring, eller vi har delat kunskap och fått feedback. Det var inte det som egentligen var syftet utan båda ville äta sushi och då blev det så att vi pratade

om det.”

Christina beskriver att det dagligen pågår utbyte av kunskap på United Spaces. Hon berättar att hon har ett nära samarbete till en annan organisation som arbetar på United Spaces och att de ständigt delar erfarenheter, kunskap och nya kontakter. Hon berättar vidare att denna kunskapsdelning blir möjlig genom att de arbetar på samma kontor och naturligt kan stöta på varandra vid kaffemaskinen eller i loungen. Hon beskriver det som:

“Out of sight, out of mind. Om man ser varandra så är det så mycket lättare att ta en kaffe och säga: Jag tänkt på det här!”

Både Emil och Christina nämner det nära samarbetet med AmCham och beskriver att de tillsammans anordnar evenemang och hjälps åt med olika samarbetspartners och liknande. Emil berättar att han vid flera tillfällen har frågat AmCham hur de gjort i liknande situationer och att han då har kunnat få kunskap. Emil beskriver att BSCC och AmCham har samma löneutbetalare som också arbetar på United Spaces, vilket de har kommit fram till i samråd med varandra. Christina berättar att hon får mycket kunskap av evenemangen som United Spaces anordnar, exempelvis nämner hon att föreläsningar brukar vara mycket intressanta och kunskapsgivande. Organisatorisk socialisation

Christina beskriver att det sociala perspektivet är mycket viktigt för BSCC:s verksamhet. Hon berättar att det därför är av vikt att ha mycket människor omkring sig, bland annat för att kunna skapa nya kontakter och träffa nya potentiella medlemmar. Vidare beskriver Christina att flexibiliteten vad gäller arbetsmiljö, tillgången till internet, skrivare och trevliga mötesrum är en stor anledning att de valde att flytta till United Spaces. Att personalen dessutom är mycket serviceinriktad och att det finns tillgänglighet att bjuda någon på ett glas i baren eller lära känna nya människor ser Christina som mycket fördelaktigt med United Spaces. Emil beskriver att United Spaces planlösning och de gemensamma aktiviteter som anordnas bidrar till att de kommer mycket närmare andra organisationer än vad han tror de hade gjort om de hade arbetat på ett eget kontor. Då BSCC är en medlemsbunden organisation tror han dessutom att de kan få en närmare kontakt med deras medlemmar genom att arbeta i ett coworking space. Christina berättar att det ger inspiration till hela organisationen att arbeta på United Spaces då hon upplever att hon har fler arbetskamrater än vad hon egentligen har.

Christina beskriver att United Spaces har skapat en känsla av gemenskap, en community, för organisationerna som verkar där samt att denna känsla har blivit tydligare under åren de arbetat där. Christina beskriver att United Spaces erbjuder olika evenemang som exempelvis after works och massage samt frukost på tisdagar. Emil berättar vidare att United Spaces skapar ett sammanhang där företag kan träffa varandra under en föreläsning, frukost eller en after work. Christina menar att detta medför en trevligare stämning och en dynamisk rörelse. Detta beskriver Christina på följande vis:

“Det är som jag sa, det är ett dynamiskt småkaos som är positivt och som ger energi. Det händer grejer hela tiden.”

Christina beskriver att arbetsmiljön är mycket vänlig och att hon kan prata och hälsa på alla om hon vill, samtidigt som det inte upplevs märkligt att äta lunch ensam stundtals. Emil beskriver att det är en annan stämning till skillnad mot andra arbetsplatser han varit på. Han menar att många personer träffar han varje dag på United Spaces, men trots detta har han inte har någon relation till dem, vilket han stundvis upplever som obekvämt. Däremot förklarar Emil att det är enklare att inleda samarbeten med andra organisationer på United Spaces i jämförelse med om BSCC hade verkat på ett eget kontor. Detta eftersom Emil dagligen möter andra organisationer och det är mer naturligt att börja prata med dem och inleda ett samarbete.

Sammanfattning och konsekvenser

Både Emil och Christina berättar att BSCC vill fortsätta arbeta i ett coworking space då de tycker att de får ut mycket av det, både ur ett socialt och organisationsmässigt perspektiv. Emil beskriver att det har gynnat BSCC att verka på United Spaces då de har utvecklat sin verksamhet, kunnat anordna fler evenemang, inlett fler samarbeten och fått fler medlemsföretag. På så vis har BSCC kunnat växa och blivit mer effektiva än tidigare. I linje med detta berättar Christina att BSCC har utvecklats och blivit en mer flexibel och modern organisation av att verka på United Spaces. Vidare berättar Christina att eftersom det sker en rotation med organisationerna som verkar träffar hon ständigt nya människor vilket även bidrar till att nya idéer uppstår. På så vis skapas en positiv energi.