• No results found

3. Metod och metodologiska överväganden

4.2 Sammanställning av intervjuer

4.2.1 Göran United Spaces

Bakgrund

Göran grundade United Spaces tillsammans med Lars Rydén år 1999. Dessförinnan var Göran verksam inom reklam- och konsultbranschen. Efter sin examen från Handelshögskolan i Stockholm startade Göran en reklambyrå och därefter drev han en konsultbyrå med fokus på strategi. Under åren på konsultbyrån arbetade Göran på ett kontorshotell, ett koncept som inte passade honom alls. Det var då idén om United Spaces växte fram, det vill säga en idé om hur man utvecklar sig själv, sitt företag och sina affärer i samspel med andra människor. United Spaces koncept var knappt känt i världen och helt nytt i Sverige då United Spaces grundades. Detta koncept innebar öppna landskap där människor tvingas att interagera och utbyta erfarenheter med andra, det vill säga en lärande arena. Tanken från början var att United Spaces skulle bli ett globalt företag med kontor på över 200 platser, vilket Göran senare insåg inte var möjligt. United Spaces etablerades först i Stockholm och därefter i Köpenhamn år 2001, kontoret i Köpenhamn fick dock avvecklas några år senare. Göran berättar om United Spaces resa och hur de tagit sig dit de är idag. Efter finanskrisen följde några tuffa år och år 2011 bestämde sig Göran och hans kompanjon Lars att göra en ordentlig satsning i företaget. Göran började därefter delta i mediala sammanhang vilket resulterade i ett ökat intresse. År 2015 kom det stora coworkinggenomslaget i Sverige och United Spaces flyttade då in i Waterfront Building vid Klarabergsviadukten i Stockholm, där Stockholmskontoret fortfarande är beläget. Idag finns United Spaces i Stockholm, Göteborg, Malmö och Arlanda. United Spaces första kontor i Stockholm låg på Kungsholmen och därefter har de haft kontor i Münchenbryggeriet och på Vasagatan. Sedan februari år 2019 ägs United Spaces av fastighetsbolaget Castellum. United Spaces har sammanlagt 350 företag som hyr in sig på deras kontor i Sverige, varav 250 utgår från Stockholmskontoret. United Spaces i Stockholm utgörs av en yta på 6600 kvadratmeter, vilket med deras 1100 medlemmar, innebär en yta på sex kvadratmeter per person. Medlemmarna på United Spaces är bland annat konsulter som inriktar sig på allt ifrån IT och marknadsföring till ledarskap och affärsutveckling. Ytterligare exempel på medlemsorganisationer är handelskammare, ideella organisationer och rekryteringsföretag. Göran berättar att de inte gör något urval av vilka organisationer som arbetar på United Spaces, utan att det handlar om mån av plats.

Organisatoriskt lärande, organisatorisk kunskap och organisatorisk socialisation

United Spaces vision är att skapa en mötesplats som har fyra kännetecken; samarbete, hälsa, service och hållbarhet. Göran beskriver att anledningen att många företag väljer att arbeta på United Spaces är för att det är korta avtal samt för arbetsmiljöns skull. Enligt Göran vill företagen som väljer United Spaces verka i en social kontext där det anordnas spännande evenemang. United Spaces vill även erbjuda sina medlemmar en cool arbetsmiljö, dit de anställda vill gå för att arbeta istället för att arbeta hemma. Vidare beskriver Göran att United Spaces ambition är att organisationerna som verkar där ska utvecklas på ett personligt såväl som professionellt plan. Detta genom att dra lärdomar från och lära känna andra. Göran beskriver ambitionen enligt följande:

“Så vår idé eller vårt löfte till alla som arbetar här är: Här utvecklar du dig själv, ditt företag och din idé bättre än någon annanstans. Det är företagsutveckling.”

Enligt Göran är kunskapsdelning mellan företagen som verkar på United Spaces en ständigt pågående process. Främst sker denna kunskapsdelning genom spontana möten i loungen, exempelvis då organisationer som verkar inom samma bransch träffas. Göran menar att även om flera företag verkar inom samma bransch har de olika nischer. Detta innebär att de kan dela kunskap med varandra, exempelvis kring affärsmodeller, och lära sig av detta. Enligt Göran sker detta per automatik mellan organisationerna, eftersom de känner sig bekväma och litar på varandra. Vidare beskriver Göran att United Spaces har skapat en kultur av öppenhet, där människor gillar att umgås med varandra. Detta bidrar till att organisationerna som verkar där utvecklar sina egna kontaktnät, men även delar sina kontakter med andra.

En bidragande faktor till lärande är enligt Göran att United Spaces anordnar seminarier, som är gratis för deras medlemmar. Göran beskriver att dessa seminarier är av olika karaktär, för att organisationerna ska få olika typer lärdomar. “US Talks” ämnar att inspirera och väcka idéer hos medlemmarna, genom att ta dit kunniga föreläsare som exempelvis pratar om omvärldsfaktorer. “US Seminar” är av mer djupgående karaktär, exempelvis kan dessa seminarier handla om hur organisationerna kan utveckla deras sociala medier. Vidare anordnas “Members lunch” som också är en källa till lärande enligt Göran. Där får organisationerna som verkar på United Spaces möjlighet att presentera sig och sina organisationer, nätverka och utbyta kunskap med varandra. Göran beskriver även att United Spaces har inlett samarbeten med olika organisationer, där gemensamma evenemang och seminarier anordnas.

Sammanfattning och konsekvenser

Enligt Göran får organisationerna som arbetar på United Spaces verka i en trevlig miljö, vilket bidrar till en vilja att arbeta och gå till jobbet. Vidare menar Göran att organisationerna som verkar på United Spaces får ökad kunskap och lär sig mer. Detta sker dels genom de evenemang som anordnas, men även under mer informella omständigheter, som när organisationerna möts i loungen. På detta sätt lär organisationerna även känna fler människor och skapar bredare kontaktnät. Enligt Göran har flertalet samarbeten inletts mellan organisationer på United Spaces eftersom det finns en bred kompetens. Flexibiliteten med korta kontrakt är ytterligare en positiv aspekt för organisationerna som verkar på United Spaces. För att underlätta interaktionen mellan organisationer arbetar United Spaces med att ta fram en digital plattform, där medlemmarna och deras organisationer kommer att specificeras. Göran berättar också att det kommer finnas en chattfunktion där organisationerna kan kontakta varandra. På så vis menar Göran att det kommer att bli enklare att dra nytta av varandras kunskap. Slutligen berättar Göran om United Spaces framtidsutsikter, och menar att trenden kring coworking spaces kommer att hålla i sig. Vad som gör United Spaces unikt är att de inte valt en specifik nisch på medlemsföretagen utan det finns en bredd som Göran uppskattar, vilket han beskriver på följande sätt:

“Vi tycker om när många olika branscher krockar med varandra, jag säger inte att det är bättre eller sämre, men det blir en annan typ av kunskapsutväxling för då blir det mer över