• No results found

3. Metod och metodologiska överväganden

4.2 Sammanställning av intervjuer

4.2.11 Gunnar Funktionskompaniet

Bakgrund

Gunnar grundade Funktionskompaniet år 2008 och har tidigare erfarenheter inom fastighetsbranschen. Gunnar arbetar främst med projektledning och fastighetsutveckling. Funktionskompaniet har verkat på United Spaces sedan bolaget grundades.

Organisatoriskt lärande

När Gunnar startade Funktionskompaniet föll valet på United Spaces eftersom han hade kontakter där och för att han ansåg att det var ett trevligt koncept. Gunnar beskriver att han tidigare arbetat på kontorshotell, men att detta koncept inte passade honom eftersom det inte fanns någon interaktion med de andra organisationerna. När Gunnar började på United Spaces var det relativt litet och det fanns en familjär stämning, vilket bidrog till att han lärde känna alla andra organisationer som verkade där. Idag berättar Gunnar att han inte känner alla organisationer på samma sätt, men att han fortfarande vill interagera med och lära känna de andra i den mån han kan. Gunnar menar att han kontinuerligt lär sig genom att arbeta på United Spaces, och beskriver hur han drar nya lärdomar varje gång han deltar i något av de evenemang som anordnas. Vidare beskriver Gunnar ett exempel på betydelsefulla lärdomar som han fick från en föreläsning som handlade om Linkedin. Efter denna föreläsning beslutade han tillsammans med några andra organisationer att ha en heldags workshop om Linkedin

tillsammans med denna föreläsare. På så vis menar Gunnar att han dragit lärdomar kring hur de kan nå ett yngre kundsegment, eftersom flertalet av Funktionskompaniets befintliga kunder är äldre. Ytterligare lärdomar som Gunnar fått av att verka på United Spaces är genom interaktionen med organisationer som också verkar inom fastighetsbranschen. Genom denna interaktion, och genom att se fördelar med att verka tillsammans med liknande organisationer istället för att se dem som konkurrenter, har idéer och erfarenheter kunnat utbytas menar Gunnar.

Gunnar anser att det är fördelaktigt att verka i ett coworking space eftersom möten med människor alltid genererar något. Enligt Gunnar hade det inte varit fördelaktigt för dem att verka på ett eget kontor, eftersom det hade inneburit att organisationen endast skulle interagera med de som Gunnar förklarar; “pratar samma språk”. Genom att arbeta på United Spaces får Funktionskompaniet höra om andra branscher och nischer vilket är lärorikt. Det finns många gemensamma faktorer mellan organisationerna som verkar på United Spaces, vilket har betydelse för lärandet. Detta beskriver Gunnar enligt följande:

“Egentligen är ju United Spaces grundidé de förenade ytorna, att små bolag tar hand om och hjälper varandra. (...) Nästan det alla har gemensamt här är ju att vi driver bolag och det glömde jag bort såklart. Men allting som man gör: “Hur gör ni med er bolagsordning?” och

allt det här snackar vi ju om hela tiden. Vi är ju företagare, inte alla, men väldigt många av oss är företagare och där utbyter vi erfarenheter såklart.”

Organisatorisk kunskap

Enligt Gunnar kan vissa organisationer dra mer nytta av att verka i ett coworking space än andra. Gunnar beskriver att Funktionskompaniets främsta kundsegment är stora fastighetsbolag, fastighetsförvaltare och fastighetsägare. Detta bidrar till att det blir svårare för Funktionskompaniet att dela sin kunskap till andra organisationer som verkar på United Spaces. Däremot menar Gunnar att de har kunnat förmedla kontakter från deras kontaktnät till andra samt utbyta tankar och idéer med andra organisationer på United Spaces. Gunnar menar att det är sådant som sker informellt och förklarar:

“Men så är ju livet hela tiden. Man jagar kunskaper och byter erfarenheter och man hjälper och stöttar varandra, de där vardagsgrejerna. Vi gör nog inte så att vi skriver

orderbekräftelser mellan varandra, men dagligt att man frågar varandra, som kollegor gör.”

Gunnar menar att Funktionskompaniet fått ny kunskap genom samarbeten med andra organisationer på United Spaces, exempelvis inom marknadsföring. Enligt Gunnar är det däremot lättare att dela kunskap med organisationer som arbetar inom samma bransch, med liknande kunder.

Organisatorisk socialisation

Den sociala biten med att verka i ett coworking space är viktig för Gunnar. Människor som söker sig till den typen av platser är enligt Gunnar sociala och livsglada, vilket bidrar till en god stämning. Gunnar beskriver även att han skapat personliga relationer med andra som också verkar på United Spaces. Vidare är den sociala aspekten viktig för Funktionskompaniets

anställda, som får kollegor varje dag när Gunnar själv inte är på plats. Gunnar berättar om hans tidigare erfarenheter av vanliga kontor och menar att det är mycket roligare att arbeta i ett coworking space eftersom det är mer socialt. De aktiviteter som anordnas, som exempelvis tisdagsfrukosten eller after works, är mycket viktiga för att kunna lära känna de andra organisationerna. Enligt Gunnar kan det även vara skönt att ta en paus från arbetet och dela en kaffe med någon utanför ens egna organisation ibland.

Sammanfattning och konsekvenser

Gunnar berättar att han tycker att det är märkligt att coworking inte blivit mer etablerat i Sverige. Enligt Gunnar är det ett ekonomiskt och miljömässigt vansinne att verka i separata cellkontor. Att verka på United Spaces har haft inverkan på Funktionskompaniet på flera plan. Gunnar återkommer till den sociala aspekten och de relationer det har bidragit med. Genom interaktionen med andra organisationer har kunskap och erfarenheter kunnat utbytas vilket skapat betydelsefulla lärdomar för Funktionskompaniet. Ytterligare konsekvenser av att verka tillsammans med andra organisationer är att Funktionskompaniet fått ett bredare kontaktnät. Det centrala läget menar Gunnar även är en viktig betydelse, på så vis får organisationen en representativ hemvist där de kan hålla i möten och förhandlingar.