• No results found

Délka praxe v současném zařízení

Z výše uvedeného přehledu je patrné, že z výčtu respondentů je v převaze ženské pohlaví v poměru 26 % mužů ku 74 % žen. Převaha ženského kolektivu je typická právě pro pedagogickou praxi. Nedostatek mužů jak v přímém učitelské, tak i etopedickém prostředí, je neustále diskutovanou otázkou. Muži a jejich úloha v procesu výchovy a vzdělávání je velmi významná. Existuje ale velká řada faktorů, které jsou pro motivaci mužů k práci ve školském resortu zásadní. Jako například nízké finanční ohodnocení, nevýrazný pracovní růst, nedostatečné ocenění ze strany dětí, případně zaměstnavatele.

Dalším hodnotícím kritériem je délka praxe v oboru, v tomto případě rozdělena do tří délek. Jedná se o praxi na daném pracovišti bez významných přestávek. 1 – 5 let na současném pracovišti svou praxi vykonává 28 % respondentů. 6 – 15 let se jedná o 50 %, tedy nejvíce respondentů a 16 a více let vyplnilo 22 % dotazovaných.

Následující část se věnuje přímému vyhodnocení dotazníků z různých hledisek.

61 5.5.1 Ženy

V následující tabulce je vyhodnocen syndrom vyhoření ku délce praxe a pocitu zdraví pouze u žen z vybraných dotazníků. Dále jsou podrobněji popsány jednotlivé výsledky.

Délka praxe MBI škály SV Zdraví

EE DP PA průměrná hodnota %

1 – 5 let 18,5 M 7 M 35 M 7 81

6 – 15 let 16,5 N 8 M 35 M 8 75

16 a více let 24,5 M 9 M 36 M 9 69

Tabulka 5: Ženy

Emocionální vyčerpání

Skupina žen, která pracuje v daném zaměstnání v čase od 1 do 5 let, dosahuje ve většině podskupin syndromu vyhoření, průměrných (mírných) výsledků. Skupina 1 – 5 let v průměru dosáhla u emočního vyčerpání na 18,5 bodů, což je více než u druhé, ale méně než u třetí skupiny. Z toho vyplývá, nejnižší stupeň emocionálního vyčerpání vykazuje střednědobá praxe a nejvyššího stupně emocionálního vyčerpání dosahuje 16 a více let v praxi.

Nejnižší stupeň vyčerpání by mohl souviset se střednědobou praxí od 6 do 15 let. V toto chvíli již odpadne počáteční nadšení a velká snaha o „spásu“ světa a přichází uklidnění, zvyk, klidový stav. U počtu let 1 – 5 je průměrné emoční vyčerpání vyšší. Jedinci v tomto období mají snahu o co nejvyšší výkon a to pro ně může být vyčerpávající.

Průměrná hodnota emočního vyčerpání 24,5 je nejblíže syndromu vyhoření. To dopovídá kategorii 16 a více let v praxi.

Depersonalizace

Skupina, která nejhůře nese neodpovídající potřebu reciprocity (kladné odezvy), je skupina s nejdelší praxí. Naopak nejvíce odolní proti vyhoření v oblasti depersonalizace jsou jedinci s praxí 1 – 5 let. Důvodem vzrůstající míry depersonalizace s postupujícím časem by mohl být kumulativní efekt zátěže, spojen s nedostatečným prostorem pro zpracování náročných situací, regeneraci a relaxaci.

62 Osobní uspokojení

Nejvyšší osobní uspokojení z pracovního procesu vykazuje skupina žen s praxí 16 a více let. O jeden bod nižší uspokojení vykazují obě zbývající skupiny (6 – 15 a 1 – 5 let). Všechny věkové kategorie odpovídají stále pásmu normy (mírný stupeň).

Nejvyšší pocit osobního uspokojení u žen s praxí nad 16 let může naznačovat, že si situaci idealizují, což může být spíše obranný mechanismus. V jiných ohledech jsou totiž jejich parametry vyhoření vyšší.

Zdraví

V celkovém součtu jsou nejblíže syndromu vyhoření ženy s praxí 16 a více let.

Jejich zdravotní stav vychází také nejhůře z uváděných možností. Dvě zbývající skupiny (1 – 5 a 6 – 15 let) jsou si ve výsledcích vyhoření blíže a stejně tak jsou na tom se zdravotním stavem. S přibývajícím věkem samozřejmě dochází ke zhoršení zdraví, tímto způsobem proces stárnutí probíhá neustále v důsledku opotřebování organismu.

5.5.2 Muži

Následující tabulka a objasňující text popisují výsledky syndromu vyhoření, subjektivního pocitu zdraví a délky praxe pro skupinu oslovených mužů.

Délka praxe MBI škály SV Zdraví

EE DP PA průměrná hodnota %

1 – 5 let 14 N 7 M 33 M 6 88

6 – 15 let 21 M 9 M 38 M 7 81

16 a více let 27 V 13 V 30 V 11 56

Tabulka 6: Muži

Emocionální vyčerpání

Nízké emoční vyčerpání vykazují muži s pracovní dobou 1 – 5 let. Naopak v pásmu vyhoření se nachází muži s praxí 16 a více let. Ženy bývají od přírody citlivější a zároveň odolnější vůči emočnímu vyčerpání. Pro muže je povolání v pomáhajících profesích značně vyčerpávající. Tomu odpovídá i vyhoření po tak dlouhé době v praxi.

63 Depersonalizace

Nejnižší stupeň depersonalizace v mírném pásmu (7 – 12 bodů) mají muži s praxí 1 – 5 let. Muži s dlouholetou praxí (16 let a více) se již nacházejí v pásmu vyhoření, na jeho počáteční hranici (13 bodů).

Muži se zřejmě hůř vyrovnávají s odporem a nesouhlasem. Tyto projevy mohou zasahovat do jejich důstojnosti. Dopad na jejich prožívání je pak výraznější, než je tomu u žen.

Osobní uspokojení

Vysoké uspokojení je v MBI dotazníku ohraničeno body 39 a více. Muži se střední délkou praxe vykazují vyšší míru PA – 38 bodů, tudíž téměř nadprůměrný pocit uspokojení ze své práce. Zdá se tedy, že se setkávají s nejvyšší mírou kladné odezvy, protože vlastní jednání považují za efektivní. Tato skupina obsahuje zralé muže se zkušenostmi, což může mít na děti kladný a respektující vliv. Naopak pásmo 1 a více let se nachází v pásmu vyhoření.

Zdraví

Zdraví má stejně jako u žen sestupnou tendenci vzhledem k délce praxe a také v náležitosti k míře vyhoření. Procentuálně nejhůře se zdravím na tom jsou muži s praxí 16 a více let, kteří ve všech třech oblastech SV dosáhli vždy stupně vyhoření.

Nejlepšímu zdraví se těší naopak ti muži, kteří jsou v dané praxi krátkou dobu 1 – 5 let.

5.5.3 Celkový průměr - vyhodnocení

Dále bude objasněn celkový průměrný výsledek délky praxe, míry vyhoření a pocitu zdraví u všech respondentů bez ohledu na pohlaví. Tyto výsledky považujeme za orientační, jelikož se domníváme, že data lze výrazně smysluplněji interpretovat, pokud bude zohledněn vliv pohlaví.

Délka praxe MBI škály SV Zdraví

EE DP PA průměrná hodnota %

1 – 5 let 16 N 7 M 34 M 6,5 84

6 – 15 let 18,5 M 8,5 M 36,5 M 7,5 78

16 a více let 25,5 M 11 M 33 M 10 63

Tabulka 7: Celkový průměr

64 V tabulce s celkovými výsledky od 50 respondentů vychází najevo, že jedinci, kteří jsou v praxi nejkratší domu (1 – 5 let) jsou na nízké úrovni emočního vyčerpání.

Co se týká citového vyčerpání, jsou tedy plni síly. Také v depersonalizaci dosahují nejlepších výsledků, tedy nejvíce vzdálených od stupnice vyhoření. Naopak nejvyššího pocitu uspokojení z práce vykazují pracovníci 6 – 15 let. Celkově nejhorších výsledků dosahují služebně nejstarší respondenti (16 a více let) a to ve všech oblastech.

Míra zdraví také odpovídá jednotlivým kategoriím. S počtem let v praxi a se stoupající mírou vyhoření také klesá subjektivní pocit zdraví.

5.5.4 Porovnání zjištěných výsledků

V následujícím grafickém zobrazení je pro lepší přehlednost znázorněn syndrom vyhoření v porovnání s jednotlivými stupni vyhoření v kategoriích ženy, muži a celkový obecný průměr. V posledním z grafů je jasně znázorněno zdraví s ohledem na pohlaví a léta v pomáhající profesi v SVP.

V grafech není znázorněna vždy celá škála od 0 do příslušné hodnoty proto, že byla vytáhnuta pouze ta část grafu, kde se objevují vypovídající hodnoty. To znamená, že prázdná místa, kam graf nezasahoval, byla odstraněna pro nepotřebnost.