• No results found

De strategiska projektens resultat belyst utifrån indikatorer

6.7 Resultatanalys av strategiska projekt med inriktning mot gränsöverskridande

6.7.3 De strategiska projektens resultat belyst utifrån indikatorer

I detta avsnitt redovisar vi resultat i form av vissa kärnindikatorer för de projekt som valts ut i de fyra programmen. Urvalet av projekt avser som nämnts sammanlagt 57 projekt där de flesta är finansiellt stora och bedömts vara strategiska för respektive program. Storleken på projekten påverkar naturligtvis också i viss mån förutsättningarna för framgång.

Projekten har valts ut enligt den metodbeskrivning som beskrivs ovan.

Som ett första steg belyser vi resultaten med hjälp av ett antal kärnindikatorer för de utvalda projekten.

Tabell 6 Urval av större strategiska projekt inom gränsregionala program

Botnia Sverige-Norge ÖKS Nord

Insatsområde Tillväxt genom

För Sverige-Norge-programmet ligger de rapporterade resultatindikatorerna generellt nära vad som förväntades, med undantag för antalet deltagande företag.

Tabell 7 Förväntade och redovisade resultat av vissa standardindikatorer i Sverige-Norge-programmet

Innovativa Miljöer Entreprenörskap

Förväntade Resultat Förväntade Resultat Antal deltagande företag med

kvinnligt ägande som deltar i projektaktiviteter

62 54 76 77

Antal deltagande företag med manligt ägande som deltar i projektaktiviteter

398 471 150 164

Antal deltagande företag med mixat ägande som deltar i projektaktiviteter

Som vi ser i Tabell 7 har deltagarna varit betydligt fler än vad som förväntades. Summerat förväntades 1 415 deltagande företag i de studerade projekten men resultatet blev 2 787, det vill säga nästan dubbelt så många.16 För övriga valda standardindikatorer ligger resultatet nära vad som förväntades. Antalet deltagande företag kan vara en indikator på projektens näringslivskoppling. Att fler deltog i projektverksamheten kan därför tyda på att projekten uppfattats som relevanta och viktiga.

Av tabellen ser vi också att de utvalda projekten förefaller ha lyckats bättre med att attra-hera företag med manliga ägare.

16 För hela Sverige-Norge-programmet förväntades 7 197 deltagande företag, och resultatet blev 11 441.

ÖKS

Ett urval av standardindikatorer för ÖKS-programmet (Öresund-Kattegatt och Skagerrak) visar en tendens till att de redovisade resultaten generellt ligger något lägre än de förvänta-de för förvänta-de utvalda projekten. Detta gäller exempelvis indikatorerna antal tillväxtfrämjanförvänta-de eller näringslivsutvecklande lösningar och antal undanröjda upplevda och formella gräns-hinder. Vi ser också att det förefaller vara svårt att undanröja gränshinder, särskilt formella sådana.

Tabell 8 Förväntade och redovisade resultat av vissa standardindikatorer i ÖKS-programmet

Innovativa Miljöer Entreprenörskap

Förväntade Resultat Förväntade Resultat Antal aktiviteter för att öka besöksnäringen i

gränsområdet 114 120

Antal deltagande företag/privata aktörer 336 695 308 190

Antal gränsöverskridande lösningar för triple

helix samverkan 17 12 5 5

Antal modeller/verktyg för att främja entreprenörskap/nyföretagande

21 13 8 5

Antal tillväxtfrämjande-/näringslivsutvecklande

lösningar 84 58 13 10

Antal identifierade formella gränshinder 10 11 0 0

Antal identifierade upplevda gränshinder 12 13 6 2

Antal undanröjda formella gränshinder 6 1 0 0

Antal undanröjda upplevda gränshinder 15 6 3 3

Källa: Nyps, Tillväxtverket

Däremot överstiger resultaten förväntningarna när det gäller indikatorn antal deltagande företag och privata aktörer. För de 14 projekt som ingår i urvalet förväntades 644 deltagande företag. Det inrapporterade resultatet blev 885 deltagande företag och privata aktörer, det vill säga 27 procent över det förväntade antalet.17 Tabellen nedan visar också att antalet deltagande företag och privata aktörer översteg det förväntade i kategorin Innovativa Miljöer medan det understeg det förväntade i entreprenörskapsinriktade projekt.

Det verkar dock ha funnits ett stort intresse från näringslivet att vara med i den här typen av gränsöverskridande projekt.

Botnia-Atlantica

För Botnia-Atlantica-programmet är det mer sparsmakat med indikatorer: dels är nume-rärerna lägre, dels är indikatorerna utformade på ett något annorlunda sätt. Det finns exempelvis ingen indikator som mäter antal deltagande företag.

Vi kan dock se i tabellen att resultaten överstiger det förväntade när det gäller samarbeten för att främja entreprenörskap och innovationer. Indikatorn är tämligen brett formulerad och det är därför svårt att få en tydligare bild av vad projekten konkret har bidragit till.

17 Antal deltagande företag för hela ÖKS-programmet förväntades bli 4 125, och resultatet blev 6 973 stycken.

Tabell 9 Förväntade och redovisade resultat av vissa standardindikatorer i Botnia-Atlantica-programmet

Innovativa Miljöer Entreprenörskap

Förväntade Resultat Förväntade Resultat Samarbete för att genomföra gemensamma

projekt inom tillämpad forskning som betjänar regionen

14 14 0 0

Samarbete för att öka den gränsöverskridande handeln, skapa förutsättningar för

produktutveckling och marknadsföring samt minska gränshinder för näringslivet.

10 7 8 15

Samarbete genom vilket universitet, högskolor och forskningsinstitutioner samverkar med näringslivet för att pröva ny teknik eller i ett forskningssyfte.

2 1 1 1

Samarbete för att utveckla formerna för främjande av entreprenörskap och innovationer.

2 1 5 24

Samarbete för att öka det gränsöverskridande resandet inom Botnia-Atlanticaområdet och skapa gränsöverskridande destinationer.

0 0 1 0

Samarbete för att gränsöverskridande utbyta erfarenheter, skapa kostnadseffektiva lösningar på gemensamma samhällsfrågor såsom hälso- och socialvård, utbildning, teknisk service och administration

1 1 0 0

Källa: Nyps, Tillväxtverket

Nord

Resultatredovisningen nedan bygger på ett urval av sammanlagt 17 slutrapporter från projekten. De projekt som har valts ut har alla bedömts vara strategiskt viktiga, främst utifrån finansiell storlek och programkontorets bedömning av vad som är strategiskt viktiga projekt. De indikatorer som redovisas är gemensamma för flera av projekten.

Nedan redovisas indikatorer för de 17 projekten (11 projekt inom kategorin Innovativa Miljöer och 6 projekt inom kategorin Entreprenörskap).

Vi har undersökt ett urval av indikatorer inom kategorin Entreprenörskap och ser att de redovisade resultaten ligger i linje med förväntade resultat, med några undantag. När det gäller antalet män som deltagit i kompetensutveckling avviker resultaten markant från det förväntade. En förklaring är att huvuddelen av det förväntade deltagandet härrör sig från ett projekt som kraftigt har överskattat de förväntade resultaten. Om vi bortser från detta projekt är deltagandet större än förväntat för både kvinnor och män. För indikatorerna antalet deltagande företag, antalet nya affärsrelationer och antalet nya produkter redovisas också resultat som markant överstiger förväntningarna. Drygt 30 nya företag redovisas, vilket också ligger betydligt över det förväntade resultatet. Den sammantagna bilden är att insatserna har varit framgångsrika i den bemärkelsen att många av resultaten är bättre än vad man förväntade sig i samband med att projekten startade. Projekt har både skapat nya samarbeten och nätverk mellan företag i de olika länderna men också mer konkreta resultat i form av affärsrelationer, nya produkter och nya företag.

Tabell 10 Förväntade och redovisade resultat från 6 strategiska projekt inom kategorin Entreprenörskap i programmet Nord

Kvinnor Män Mix eller inte redovisat på

kön

Förväntat Utfall Förväntat Utfall Förväntat Utfall Antal personer i

kompetensutveckling

1 192 1 171 3 188 1 698

Antal deltagande företag 20 46 80 172 20

Antal personer som deltar i

erfarenhetsutbyte 158 157 157 158

Antal nya arbetstillfällen 18 12 14 19 64

Antal nya företag 2 6 8 24 2 2

Antal nya elevföretag 7 10

Antal nya

affärsrelationer 125 223

Antal

gräns-överskridande nätverk 9 10

Antal nya produkter 47 87

Källa: Projektens slutrapporter.

Vid en närmare belysning av ett urval av indikatorer inom kategorin Innovativa Miljöer framträder en varierande resultatbild. För indikatorn antalet deltagande personer i erfaren-hetsutbyte är kvinnorna betydligt färre än vad projekten hade förväntat sig. Likaså är resultatet sämre än väntat för indikatorerna nya affärsrelationer och nya produkter. Inom dessa elva projekt har det skapats åtta nya produkter och tretton nya affärsrelationer. Vid projektens slutredovisning fanns också få nya arbetstillfällen, men enligt redovisningen fanns sjutton forskningssamarbeten att jämföra med de förväntade sex nya samarbetena.

Tabell 11 Förväntade och redovisade resultat från 11 strategiska projekt inom kategorin Innovativa Miljöer i programmet Nord

Kvinnor Män Mix eller inte redovisat

på kön

Förväntat Utfall Förväntat Utfall Förväntat Utfall Antal personer i

kompetens-utveckling 30 47 111 197 9

Antal deltagande

företag 9 3 37 33 122 112

Antal personer som deltar i

erfarenhetsutbyte 160 65 230 245

Antal nya

arbetstillfällen 17 4 32 16

Antal

gräns-överskridande nätverk 14 4

Antal

forsknings-samarbeten 6 17

Antal nya produkter 20 8

Antal nya metoder 5 3

Antal nya

affärsrelationer 37 13

Källa: Projektens slutrapporter

Resultatsammanfattning med fokus på indikatorer för gränsregionala program Som vi redan sett varierar de tillgängliga indikatorerna mellan programmen, vilket har medfört svårigheter att jämföra resultaten. Vi har valt indikatorer som i första hand ska spegla resultaten för projekt som är inriktade mot Entreprenörskap och Innovativa Miljöer (till exempel kluster). Variationen i programområdenas standardindikatorer gör dock att vi inte kan dra alltför generella slutsatser. Dessutom bygger våra resultat endast på 57 projekt.

Genomgången tyder dock på att de strategiska projekten haft en stark näringslivskoppling i programmen, framför allt i Sverige-Norge och ÖKS. En genomgående iakttagelse är också att det har varit svårare att attrahera deltagare från företag med kvinnliga ägare.

Botnia-Atlantica verkar befinna sig i ett tidigare uppbyggnadsskede än övriga program och mycket av insatserna tycks ha handlat om att etablera samarbeten snarare än att etablera starka innovativa miljöer och konkurrenskraftiga företag i regionen. De uppnådda resultaten är starkt relaterade till framför allt ny och ökad kunskap eller förbättrade kontakter och nätverk. Dessa resultat kan i ett nästa steg skapa bättre förutsättningar för utveckling och tillväxt i regionen. Man har också haft fler samarbeten för att främja entreprenörskap och innovationer än förväntat. Dessutom visar redovisningen ovan att fjorton samarbeten inom tillämpad forskning har inletts. De tillgängliga indikatorerna ger dock inte utrymme för mer precisa bedömningar av programmets resultat.

För programmet Nord visar indikatorgenomgången bättre resultat än förväntat, framför allt inom kategorin Entreprenörskap med ett högt deltagande från företag och ett flertal nya affärsrelationer och nya produkter. Inom kategorin Innovativa Miljöer ses också ett högt deltagande från både företag och personer i olika typer av kompetensutveckling och

erfarenhetsutbyten. I regionen finns även flera forskningsmiljöer som tycks ha deltagit aktivt i genomförandet av programmen, tillsammans med näringslivet.

6.7.4 Övergripande iakttagelser från de strategiska projektens resultat