• No results found

Enligt Europeiska gemenskapens strategiska riktlinjer för sammanhållningen av den 6 oktober 2006 är det yttersta målet för det gränsöverskridande samarbetet i Europa att integrera områden som är åtskilda genom nationsgränser, men det finns gemensamma problem med detta samarbete som kräver gemensamma lösningar. Samarbetsprogrammen bör utformas enligt varje gränsområdes speciella situation men stödet bör riktas in på de viktigaste prioriteringarna, det vill säga stöd för tillväxt och skapande av sysselsättning.

Samarbetet över gränserna bör inriktas på en förstärkning av gränsregionernas konkurrens-kraft.

Om det redan finns grundläggande förutsättningar för gränsöverskridande samarbete bör stödet styras till insatser som tillför den gränsöverskridande verksamheten ett mervärde, till exempel att öka konkurrenskraften över gränserna genom innovation, forskning och utveckling, och att sammankoppla immateriella nätverk (tjänster) eller fysiska nätverk (transporter). Insatserna inbegriper även främjande av kunskap och kunskapsöverföring, utveckling av gränsöverskridande affärsverksamhet och möjligheter till utbildning och hälso- och sjukvård, integrering av arbetsmarknaderna över gränsen och samförvaltning av miljö och gemensamma hot.

Programmen Nord, Botnia-Atlantica, Sverige-Norge och Öresund-Kattegatt-Skagerrak (ÖKS) förvaltas i Sverige och det är dessa fyra program som berörs av Tillväxtanalys utvärdering. De gränsregionala programmen ska på samma sätt som övriga territoriella program och programmen för regional konkurrenskraft och sysselsättning stödja ökad sysselsättning och konkurrenskraft i regioner. Målet för de territoriella programmen är dock i första hand att arbeta med gränsöverskridande problem och förutsättningar.

Programidén utgår generellt från att samarbetet i sig stärker de innovativa krafter som förbättrar kompetens och konkurrenskraft inom näringsliv och samhällsutveckling.

4.3.2 Metod och avgränsning

På samma sätt som för de regionala programmen har arbetet med Interregprogrammens projektportföljer bestått i att gruppera de olika insatserna för valda insatsområden i

relevanta kategorier. Som nämnts tidigare finns det en otydlighet i projektbeskrivningarna i Tillväxtverkets projektbank, vilket har skapat en osäkerhet och en hel del merarbete i att försöka tydliggöra insatsernas huvudsakliga inriktning.

Ambitionen har dock varit att så långt det är möjligt tillämpa samma metod för kategori-sering som för de regionala programmen. Portföljanalysen har alltså efter dialog med Näringsdepartementet avgränsas till insatser som kan hör hemma inom temaområdena Entreprenörskap och Innovativa Miljöer.

Tillväxtanalys har därför vid genomgången av projekt inom Interreg valt att studera endast delar av respektive program. Inriktningen för våra urval har varit insatser som i ett brett perspektiv riktar sig mot Ekonomisk tillväxt och Innovation och förnyelse. Tillväxtanalys har därför valt ut de insatsområden i respektive program som tydligast har koppling till denna inriktning. I varje program har vi därför valt ett eller två insatsområden och under analyserat hela projektstocken under dessa insatsområden. Avsikten var, som nämnts på samma sätt som för de regionala programmen, att identifiera satsningar på Innovativa Miljöer och Entreprenörskap, men även andra framträdande tematiska områden i respektive program.

I genomgången har förstudier (oavsett projektlängd) och eventuella projekt som avser kapitalförsörjning i någon form rensats bort. För samtliga resterande projekt har utgångs-punkten varit beviljat belopp. Kvarvarande projekt har därefter kategoriserats med grund i de projektbeskrivningar som finns i projektbanken6 utifrån bedömt huvudfokus för respektive projekt.

Det har emellertid inte varit möjligt att kategorisera projekten med samma bredd och detaljeringsgrad som för de regionala programmen: dels innehåller programmen betydligt färre projekt, dels är den innehållsliga bredden på projekten inte lika stor som för de regionala programmen. Interregprogrammen har ju dessutom sitt särskilda syfte med inriktningen på gränsöverskridande samarbete för att stärka gränsregionernas konkurrens-kraft, där samverkan och utbyte mellan deltagande länder och därmed internationalisering är en nödvändig beståndsdel i alla projekt.

4.3.3 Övergripande portföljanalys av Interregprogrammen

Den totala resursfördelningen varierar mellan de olika programmen. ÖKS är det klart största programmet med en tilldelning från EU på 111 miljoner euro. De övriga tre programmen är ungefär jämnstora med en medelstilldelning från EU på mellan 30 och 37 miljoner euro för programperioden.

Vi har också undersökt hur stora resurser som avsatts för de olika prioriterade områdena.

Resultatet presenteras nedan.

Botnia-Atlantica

För Botnia-Atlantica har Tillväxtanalys avgränsat genomgången av projektportföljen till det prioriterade området 2 Tillväxt genom samverkan som efter avgränsningar beviljats cirka 1427 miljoner kronor av EU-medel.

Medlen fördelar sig mellan en rad olika typer av insatser. Mest medel, cirka 30 procent av beloppet, har fördelats till projekt som har ett tydligt fokus på Entreprenörskap och befintliga företag, medan 3 procent av medlen har gått till entreprenörskapssatsningar som

6 För Nord har programmets projektkatalog använts vid kategorisering eftersom Nord inte finns tillgängligt i Tillväxtverkets projektbank.

7 Omräkningskurs 1 euro = 9,35 kronor.

är riktade mot främst nya företag. I dessa grupper av entreprenörskapsprojekt ingår även vissa branschsatsningar, till exempel inom turism. Vidare går 23 procent av medlen till projekt som avser satsningar på kluster och nätverk. Här ingår också de projekt som bygger på samverkan mellan näringsliv och forskning inom olika områden.

Totalt 15 procent av medlen har satsats på projekt inom utbildningsområdet. Projekten avser i de flesta fall samarbeten mellan utbildningsinstitutioner och lärosäten för att utveckla ny kompetens eller nya utbildningar. Resterande medel har fördelats till projekt inom området hälso- och sjukvård och inom områden såsom energi och kommunikationer.

Sverige-Norge

När det gäller Sverige-Norge har Tillväxtanalys avgränsat genomgången av projekt-portföljen till det prioriterade området A Ekonomisk tillväxt som efter avgränsningar beviljats cirka 188 miljoner kronor. Under området finansieras insatser mot gränshinder, insatser för utveckling av företag, branscher och entreprenörskap, insatser för kompetens-utveckling och FoU samt insatser för infrastruktur.

Mest medel, cirka 29 procent, har fördelats till projekt som har ett tydligt fokus på entre-prenörskap och befintliga företag medan närmare 14 procent av medlen har gått till entreprenörskapssatsningar som är riktade mot främst nya företag. I dessa två grupper av projekt ingår även vissa branschsatsningar, till exempel inom turism.

Satsningar på utbildning och på samarbete mellan utbildningsinstitutioner har tilldelats 15 procent, och 8 procent av tillgängliga medel har beslutats till projekt som avser satsningar på kluster och nätverk. Här ingår också de projekt som bygger på samverkan mellan näringsliv och forskning inom olika områden. Resterande del av budgeten har fördelats till projekt inom områden såsom arbetsmarknad, kommunikationer, energi och kunskapsuppbyggnad.

Nord

För Nord har Tillväxtanalys avgränsat genomgången av projektportföljen till de prioriterade områdena 1 Utveckling av näringslivet och 2 Forskning, utveckling och utbildning som efter avgränsningar har beviljats cirka 177 miljoner kronor.

Medlen fördelar sig mellan en rad olika typer av insatser. Klart mest medel, cirka 69 procent av budgeten, har fördelats till projekt som avser kluster och olika typer av nätverks- och samverkansprojekt. Det handlar här framför allt om samverkan mellan näringsliv och forskningsinstitutioner inom olika områden. Flera projekt avser också samverkan mellan utbildnings- och forskningsinstitutioner för att till exempel förstärka eller etablera en utbildnings- och forskningsmiljö.

Totalt 6 procent av medlen har också beslutats till projekt som avser satsningar på kluster, till exempel inom energibranschen och inom kreativa näringar. Resterande medel har tilldelats insatser inom utbildningsområdet, inom filmbranschen och för att förbättra säkerhet och kvalitet inom äldreomsorgen.

Vidare har 10 procent av medlen gått till satsningar på Entreprenörskap med ett tydligt fokus på befintliga företag, och närmare 5 procent har tilldelats projekt som är riktade mot främst nya företag. I dessa två grupper av entreprenörskapsprojekt ingår även vissa branschsatsningar, till exempel inom turism.

ÖKS

När det gäller ÖKS har Tillväxtanalys avgränsat genomgången av projektportföljen till det prioriterade området 1 Främja hållbar ekonomisk tillväxt som efter avgränsningar har beviljats cirka 480 miljoner kronor.8

Mest medel har fördelats till projekt som avser satsningar på kluster. Minst 40 procent av medlen har beviljats projekt som riktar sig både mot att etablera nya kluster och att stärka och utveckla befintliga kluster. Här ingår också de projekt som bygger på samverkan mellan näringsliv och forskning inom olika områden.

Projekt med ett tydligt fokus på entreprenörskap och nya företag har beviljats cirka 19 procent av budgeten, och entreprenörskapsprojekt riktade mot främst befintliga företag har tilldelats knappt 9 procent. I dessa två grupper av entreprenörskapsprojekt ingår även vissa branschsatsningar inom till exempel turism.

Projekt inom kommunikationsområdet som avser insatser för att utveckla mer miljövänliga transportlösningar respektive projekt inom arbetsmarknadsområdet har vardera beviljats 4 procent av tillgängliga medel. Resterande medel har riktats mot olika typer av insatser inom områden såsom energi, kulturarv, hälso- och sjukvård, maritima miljöer, marknads-föring av regionen och kartläggningar.

I Tabell 3 nedan ges en ungefärlig bild hur resurserna har fördelats mellan olika typer av insatser och till nya eller befintliga företag i respektive program.

Tabell 3 Olika typer av insatser riktade mot nya eller befintliga företag fördelat på Interregprogram 2007–

13 (procent)

Satsningar mot nya företag

Satsningar mot befintliga företag

Utbildnings-satsningar Övrigt Kluster Övriga

Botnia-Atlantica 3 % 23 % 30 % 15 % 29 %

Sverige-Norge 14 % 8 % 29 % 15 % 34 %

Nord 5 % 69 % 10 % 16 %

Öresund- Kattegatt-Skagerrak

19 % 40 % 9 % 32 %

Källa: Egen

För en mer detaljerad genomgång av programmens projektportföljer, se Bilaga 1.

8 Fördelningen har skattats med utgångspunkt i programmets indikativa fördelning mellan prioriterade områden. Resterande medel har använts till området Tekniskt stöd. Utöver dessa belopp tillkommer nationell medfinansiering från Sverige och Norge. Omräkningskurs 1 euro = 9,35 SEK.

5 Fler växande och konkurrenskraftiga företag i

programområdena under programperioden

2007–13?