• No results found

Definitioner och förkortningar

In document Bredda perspektiven! (Page 132-140)

regionala tillväxtprogram

Bilaga 4. Definitioner och förkortningar

BAT (Best Available Technique) står för bästa tillgängliga teknik. Biologisk mångfald utgörs av livet på jorden i sin helhet och i alla dess former. Ofta talar man om biologisk mångfald på tre olika nivåer; mångfal- den på ekosystemnivå, mångfalden av arter, inklusive samspelet mellan arter samt genetisk variation inom och mellan enskilda bestånd.

Bioteknik, teknik där biologiska organismer eller delar av organismer an- vänds. Genteknik är också bioteknik, men bioteknik behöver inte vara genteknik. Öltillverkning är till en del bioteknik – man använder en orga- nism (jästsvamp) för att jäsa ölet. Enligt Nationalencyklopedin avses ”det tekniska utnyttjandet av celler eller cellbeståndsdelar för att framställa eller modifiera produkter som används inom samhällssektorer som hälso- vård, livsmedelshantering och jordbruk. Till biotekniken räknas således inte användandet av hela, flercelliga organismer såsom djur och växter”. Brundtlandkommissionen tillsattes 1983 av FN:s generalförsamling och leddes av Gro Harlem Brundtland. Kommissionen lämnade sitt betänkan- de, ”Our Common Future ”, 1987 i vilket strategier för en hållbar utveck- ling behandlades.

EEA (European Environmental Agency) är den Europeiska miljöbyrån. Effektivitet innebär prestation (måluppfyllelse) i förhållande till resurs- insats. Effektivitet råder i produktionen, vid given tillgång på produktions- faktorer, om det inte går att öka produktionen av en viss vara eller tjänst utan att minska produktionen av annan vara eller tjänst.

Ekologi är vetenskapen om samspelet mellan organismer och deras om- givning.

Ekonomi är vetenskapen om hushållning och förvaltning.

Ekonomisk tillväxt avser vanligtvis förändringen av bruttonationalpro- dukten, BNP, per capita över tiden, dvs. värdet på den samlade produk- tionen av varor och tjänster.

Ekoturism innebär ett ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande” (The Ecotourism Society, 1992).

EMAS (Eco Management and Audit Scheme) är EU:s frivilliga miljöstyr- nings- och miljö revisionsordning. Krav för företag med EMAS är främst att de registrerade produktionsanläggningarna ska uppfylla gällande nationell miljölagstiftning samt att företaget upprättar en miljöpolicy och ett system för miljöledning.

130

Equal är EU:s gemenskapsinitiativ för att stödja utvecklingen av nya me- toder för att motverka alla former av diskriminering och ojämlikheter på arbetsmarknaden, oavsett om det gäller personer som försöker komma in på arbetsmarknaden eller personer som redan har anställning.

ESDP (European Spatial Development Perspective) står för det regionala utvecklingsperspektivet inom Europeiska unionen. Syftet med ESDP är att få en balanserad och hållbar utveckling av EU:s territorium.

Externa effekter av en aktörs produktion eller konsumtion på annan ak- törs produktion eller konsumtion sägs vara okompenserade då marknads- priset på en vara eller tjänst under- eller överskattar de samhällsekonomis- ka kostnaderna av att en viss vara produceras eller konsumeras.

Flexibla mekanismer är former för överföring av tillstånd/rättigheter att släppa ut klimatpåverkande gaser mellan konventionsparter, t.ex. handel med utsläppsrätter, inom det s.k. Kyotoprotokollet (protokoll till klimat- konventionen).

FoU är en förkortning av forskning och utveckling.

Freoner är syntetiska gaser (CFC, HCFC, triklortetan). Freoner förstör ozonskiktet, vilket medför en kraftig ökning av UV-strålning på jorden. FSC (Forest Stewardship Council) är en frivillig certifieringsstandard för skogsbruk. FSC ställer specifika ekologiska, sociala och ekonomiska krav på skogsbruket.

Försörjningsbörda är ett mått där den del av befolkningen som finns tillgänglig för produktionen ställs i relation till alla dem som produktionen ska räcka till.

EU:s gemenskapsinitiativ kompletterar målprogrammen och berör sociala och ekonomiska frågor som är gemensamma för flera europeiska rgioner. Antalet gemenskapsinitiativ begränsas till fyra denna period (2000-2006) och inriktas på olika teman (Interreg, Leader, Equal, Urban). Varje initiativ finansieras numera av enbart en strukturfond.

Genteknik. Metoder för att studera eller förändra en organisms gener och DNA (arvsmassa). All genteknik leder inte automatiskt till genetisk modi- fiering av en organism. Endast då organismen genom (arvsmassa) ändrats på ett sätt som inte kan ske genom parning eller naturlig rekombination anses den genetiskt modifierad.

Global Reporting Initiative (GRI) är ett långsiktigt, flerparts, interna- tionellt åtagande vars syfte är att utveckla och sprida globalt användbara riktlinjer för organisationer och företags frivilliga hållbarhetsrapportering vad beträffar ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter av deras akti- viteter, produkter och tjänster. GRI startade 1997 och utvecklas främst av UNEP och EEA tillsammans med en rad andra aktörer.

GMM, genetiskt modifierad mikroorganism. En mikroorganism som

fått arvsanlagen förändrade på ett sätt som inte kan ske naturligt. I lagens 131

mening räknas bl.a. bakterier, virus och cellkulturer av högre organismer (djur och växter) till mikroorganismer, av praktiska skäl. I andra samman- hang räknas endast encelliga organismer (samt virus) och inte cellkulturer av högre organismer till gruppen mikroorganismer.

GMO, genetiskt modifierad organism. En organism som fått arvsanla- gen förändrade på ett sätt som inte kan ske naturligt. Begreppet omfattar även mikroorganismer. En transgen organism är genetiskt förändrad med arvsanlag från en annan organism (t. ex. en råtta med en gen från en män- niska, eller en växt med en gen från en jordbakterie).

Godstransportdelegationen (GTD) hade till uppgift att öka samverkan mellan godstransportsystemets aktörer och staten samt att förtydliga sta- tens roll i detta system. Delegationen gav sitt slutbetänkande, Godstrans- porter för tillväxt – en hållbar strategi, SOU 2001:61, den 5 juli 2001. GRI (se Global Reporting Initiative)

GTD (se Godstransportdelegationen)

Humankapital är människors kunskaper, färdigheter och andra till pro- duktionsförmågan bidragande fysiska och psykiska egenskaper, vilka för- värvats genom investeringar i utbildning, hälsovård etc.

Hållbar ekonomisk utveckling bör ta hänsyn till den påverkan tillväx- ten har på vår omgivning, samt till det sätt på vilket vi nyttjar de resurser som står till vårt förfogande. Ett optimalt användande av resurserna kräver att förbrukningen av dem bär sin totala samhälleliga kostnad, dvs. inklu- sive möjlig miljöpåverkan.

HUT (se hållbar utveckling)

Hållbar tillväxt avser en ekonomisk utveckling som sker utan att mänsk- liga och miljömässiga resurser går förlorade och som inte äventyrar fram- tida generationers behov. Den hållbara tillväxten fordrar ett vidgat synsätt på de aspekter som på kort och lång sikt påverkar människan, miljön och välfärden. Den bygger på en omfattande material- och energihushållning i alla led kombinerat med högre inslag av tjänster och kunskap, som tillför immateriellt värde. Hållbar tillväxt har en ekonomisk, en miljömässig, en social och en kulturell dimension som är ömsesidigt beroende av varandra. Hållbar utveckling (HUT) är en ekonomisk, social och miljömässig ut- veckling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Se kapitel 2.1)

Interreg är EU:s gemenskapsinitiativ för att utveckla samarbete över nationsgränserna och är det största gemenskapsinitiativet. Det övergripan- de målet är att se till så att nationella gränser inte utgör hinder för balanse- rad utveckling och integration i Europa.

ISO 14001 är ett frivilligt internationellt certifieringssystem för miljöled- ning. Standarden ska underlätta för företag att bedriva ett effektivt och strukturerat miljöarbete och innehåller bl.a. krav på att företaget genomför

132

en miljöutredning. ISO står för internationella standardiseringsorganisa- tionen.

Justerad nettonationalprodukt används i Långtidsutredningen som ett mått på hållbar utveckling och definieras som konsumtion justerad för värdet av nettoförändringar i realkapital, värdet av naturkapitalstocken, värdet av miljöskador samt handelsbalansnettot.

Klimatpåverkande gaser är gaser som leder till en ökning av växthus- effekten. Främst utgörs dessa av koldioxid, metan, dikväveoxid (lustgas), fluorkolväten, perfluorkolväten samt svavelhexafluorid.

Kluster. Det finns ingen vedertagen definition av kluster och kluster- politik. Industriella nätverk, industriella system, teknologiska system och resursområden är andra begrepp som har liknande innebörd som kluster. Gemensamt för dessa begrepp är att de framför allt fokuserar på beroende- förhållanden mellan aktörer. Ett system av aktörer som genom synergi- effekter skapar mervärden är ett annat sätt att beskriva de relationer mel- lan företag och andra aktörer som växer fram runt om i landet. Det är ett försök att beskriva dynamiken inom ett gemensamt strategiskt kunskaps- område eller produktionsområde. Agglomerationer är ett näraliggande begrepp till kluster men avser främst en geografisk koncentration av verk- samheter som leder till olika externa effekter. Aktörerna inom en agglo- meration behöver inte inbördes vara direkt beroende av varandra. I ett kluster anses aktörerna kunna dra nytta av varandra och samverkan i sig skapar ett mervärde. (Se även kapitel 5.3)

Klusterpolitik har i princip sin tyngdpunkt i att stärka strategiska aktörers strategiska länkar inom klustren och till omvärlden. Klusterpolitik måste därmed betraktas som selektiv och den kan därmed inte ersätta, utan i stället komplettera generell horisontell politik såsom konkurrenspolitik, skattepolitik och utbildningssatsningar.

Kolmonoxid är en lukt- och färglös gas som bildas vid ofullständig för- bränning i en bensinmotor, t.ex. vid tomgång och höga varvtal. Vid kallstart är halten särskilt hög. Påverkar människans hjärt- och kärlsystem.

Komparativa fördelar är ett begrepp som används för att förklara specia- lisering och handel mellan länder. Om kostnaden vid produktion av vara x i förhållande till kostnaden för produktion av vara y är lägre i land A än i land B, sägs land A ha en komparativ fördel i att producera vara x framför land B. Kunskapsintensiv produktion är verksamheter där mer än fem procent av de sysselsatta har en akademisk utbildning längre än tre år.

Kväveoxider är en grupp gaser bestående av kväve och syre som bildas vid förbränning. I fuktig luft omvandlas kväveoxider till salpetersyra, vilket faller ned som surt regn.

Kyotoprotokollet antogs 1997 till klimatkonventionen. Det omfattar bindande åtaganden för industriländerna om minskningar av vissa klimat-

påverkande utsläpp. 133

Köpkraftsjusterad innebär att t.ex. BNP justeras, för att eliminera skill- nader i prisnivå mellan länder. Efter en sådan justering kan en real jäm- förelse mellan länder göras, dvs. den mängd varor och tjänster som produ- ceras i olika länder kan jämföras.

Lokal arbetsmarknadsregion (LA-region) lanserades som begrepp 1991 i rapporten, Lokala arbetsmarknader och förvärvsregioner. Rapporten gavs ut gemensamt av ERU och SCB. Sedan dess har LA-regioner använts som geografisk indelning vid en rad olika regionala analyser bland annat av NUTEK.

Leader+ är EU:s gemenskapsinitiativ för landsbygdsutveckling. Pro- grammet ska utifrån lokala förutsättningar och initiativ stödja nya och innovativa metoder som rör landsbygdens utveckling och förnyelse. Levnadsnivåundersökningarna (LNU) är en individdatabas som ad- ministreras av Institutet för socialforskning (SOFI) vid Stockholms uni- versitet. Ungefär var tusende person i befolkningen 15-75 år intervjuas om sina levnadsvillkor. LNU började produceras 1968 och uppföljningar har gjorts 1974, 1981 och 1991.

Livsmiljö. Med en god livsmiljö menas såväl natur- och kulturmiljöer där överlevnad, försörjning och välfärd klaras på ett hållbart sätt utifrån sociala, ekologiska, kulturella och ekonomiska aspekter.

LIP (se lokala investeringsprogram)

Lokala investeringsprogram (LIP) är ett initiativ från regeringen, som avsatt 7,2 miljarder till programmen under åren 1998 till 2003. Syftet är att öka takten i omställningen av Sverige till ett ekologiskt hållbart samhälle. Det finns även en förhoppning att kunna skapa fler arbetstillfällen. Miljö (i mitten befintligt ställe, latin) betyder omgivning och omgivande förhållanden. Miljö är yttre förhållanden som påverkar allt liv. Ordet an- vänds särskilt när det är fråga om samspelet mellan omgivningen och däri verkande människor, djur, växter eller andra organismer.

Miljöföretag består av aktiviteter som producerar varor och tjänster som mäter, förebygger, minimerar eller återställer förstörd miljö i vatten, luft och jord samt även de problem som är relaterade till avfall, buller och eko- system. Detta innefattar även renare teknologier samt varor och tjänster som minskar miljörisker eller minimerar utsläpp och resursanvändning. Miljöindustrin är industrin för miljövaror och tjänster som består av akti- viteter som producerar varor och tjänster som mäter, förebygger, minimerar eller återställer förstörd miljö i vatten, luft och jord samt även de problem som är relaterade till avfall, buller och ekosystem. Detta innefattar även renare teknologier samt varor och tjänster som minskar miljörisker eller minimerar utsläpp och resursanvändning.

Miljöindustrins kärnbranscher är den som till 100 % består av företag/ arbetsställen inom miljöindustrin: Regummering, Återvinning, Partihan-

134

del med avfallsprodukter och skrot, Avloppsrening, Avfallshantering och Renhållning.

Miljöintegration innebär i dessa samanhang att miljökompetens och miljöförutsättningarna finns med från början och att de genomsyrar hela avtalsarbetet. Det berör såväl organisation och bemanning som metodik och samarbetsformer. Det innebär att miljöförutsättningarna beaktas och tillvaratas så att miljöskadliga insatser undviks samtidigt som miljödriven tillväxt prioriteras.

MiljöKuznetskurvan visar sambandet mellan inkomst eller BNP per person och miljö påverkande utsläpp i form av ett upp och nedvänt U. Detta innebär att vid en låg nivå på inkomst eller BNP per person ökar ut- släppen i takt med ökande inkomst i ett land. Vid en viss nivå på inkomst eller BNP per person tenderar vissa utsläpp att minska när inkomsten fort- sätter att öka. Detta gäller dock inte generellt för alla föroreningar. (Se även kapitel 2.7.1.)

Miljömässigt hållbar utveckling. Med detta menas framförallt miljö- aspekten i hållbarhetsbegreppet och då främst de miljöfrågor som täcks in av de 15 nationella miljökvalitetsmålen och de strategier som presenteras i regeringens proposition 2000/01:130, Svenska miljömål – delmål och åt- gärdsstrategier.

Miljöräkenskaper är ett system för att redovisa miljöstatistik och ekono- misk statistik i samlad form. Ett syfte är att förbättra beslutsunderlaget för ekonomisk politik och miljöpolitik.

Miljöstyrning är ett ramverk för företagets miljöarbete. Detta ramverk måste fyllas med de aktiviteter och åtaganden som ger störst marknads- och miljönytta för det enskilda företaget. Sådana aktiviteter kan vara miljö- anpassning av organisation, produkter/tjänster och produktion, men även innebära strategiska beslut som medför att hela företagets affärsidé för- ändras och att helt nya produkter utvecklas. För att inte företag på egen hand ska behöva utveckla nya metoder för att hantera miljöfrågorna finns färdiga system. De två etablerade systemen är EMAS och ISO 14001. (Se även GRI.)

Miljötillstånd eller miljökvalitet kan mätas genom provtagningar i luft, vatten, mark etc. Genom provtagningarna bestäms graden av försurning, övergödning etc. Tillståndet och kvaliteten påverkas av förändrade utsläpp av olika ämnen.

Miljöutgifter är näringslivets kostnader för rening av luft- och vattenut- släpp och omhändertagande av miljöfarligt avfall samt offentlig sektors utgifter för avfallshantering och avloppsrening.

Natur. Ordet natur kan sägas ha en inre och en yttre dimension. Ett tings eller en människas natur handlar om dess grundläggande innehåll eller karaktär. Ordet natur och dess yttre dimension är ofta synonymt med

landskap, eller snarare naturlandskap, för att särskilja det från stadsland- 135

skap. En del menar att det finns fem sätt att förstå den yttre naturen: natu- ren som det vilda, naturen som det lantliga och gröna, naturen som det jordiska och allmänneliga, naturen som det fysiska och biologiska och slutligen naturen som ”helheten”.

Naturresurs är en resurs som utvinns för ekonomisk vinning, t.ex. metal- ler, fossila bränslen, fisk, vilt, bär och svamp. Naturresurser kan klassifice- ras i flödes-, fond- och lagerresurser.

Nettonationalprodukt (NNP) är BNP minus förslitning av kapital. OECD är en förkortning av Organization for Economic Development and Cooperation.

Outsourcing innebär att ett företag lägger ut produktion av insatsvaror eller -tjänster på en underleverantör.

Realkapital är den produktionsapparat som består av maskiner, byggna- der, transportmedel, vägar m.m.

Regionala tillväxtavtal introducerades i den regionalpolitiska proposi- tionen 1998 Regional tillväxt – för arbete och välfärd. Syftet med avtalen är att öka tillväxten i landet genom att samordna de befintliga offentliga in- satserna inom näringspolitiken och låta insatserna styras av näringslivets efterfrågan och behov. Näringslivets behov av näringspolitiska insatser varierar dock över landet, både med avseende på inriktning och omfatt- ning. För att anpassa insatserna krävs därför ett omfattande samarbete mellan nationella och regionala aktörer. Tillväxtavtalen tas fram av ett re- gionalt partnerskap och består av en analys av regionens tillväxtförutsätt- ningar, ett treårigt program för tillväxt och skriftliga överenskommelser mellan de parter som ska genomföra och finansiera programmet. Några nya statliga pengar satsas inte på tillväxtavtalen. Syftet är i stället att använda nuvarande statliga anslag på ett mer kreativt och effektivt sätt.

Regionala tillväxtprogram är enligt den regionalpolitiska propositionen (2001/02:4) en fortsättning på tillväxtavtalen. De regionala tillväxtpro- grammen är avsedda att utgöra basen i det långsiktiga arbetet för en hållbar regional utveckling. Att främja en hållbar regional utveckling innebär att prioritera lösningar inom politiken som ger synergieffekter mellan de eko- nomiska, sociala och ekologiska perspektiven. Det handlar om att hitta helhetslösningar som påverkar inriktningen av den regionala utvecklingen mot en mer hållbar samhällsutveckling.

RTA (se Regionala tillväxtavtal)

Social ekonomi definieras i Sverige som ”organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn. Dessa sociala och ekonomiska verksamheter bedrivs huvudsakligen i föreningar, koope- rativ, stiftelser och liknande sammanslutningar. Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta, inte vinstintressen

136

som främsta drivkraft.” Den sociala ekonomin består av organisationer och företag, som sätter människor, demokrati och solidaritet i centrum samt fokuserar värdet av vårt sociala, kulturella och miljömässiga ansvar. STEM är statens energimyndighet som är central förvaltningsmyndighet för frågor om användning och tillförsel av energi.

EU:s strukturfonder utgörs av regionalfonden, socialfonden, jordbruks- fonden och fiskefonden. Tillsammans syftar de till att öka den ekonomiska och sociala samhörigheten mellan medlemsländerna och är ett viktigt instrument för att minska regionala obalanser och skillnader i ekonomisk utveckling.

Tungmetall är t.ex. arsenik, bly, kadmium, kvicksilver, krom, nickel, koppar och zink. Metallerna är skadliga för växter, djur och människor om de uppträder i allt för höga halter. Flera av dessa ämnen kan lagras i levan- de vävnader och bli kvar där under mycket lång tid.

Turism definieras som människors aktiviteter när de reser till eller vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid än ett år, för fritid, affärer eller andra syften.

UNEP (United Nations Environment Programme) är FN:s miljöprogram. Urban II är EU:s gemenskapsinitiativ för stadsutveckling. Insatserna syftar till att nå ekonomisk och social förnyelse i städer med problemfyllda bostadsområden som präglas av ökad arbetslöshet, ohälsa och bidragsbe- hov. Programmet ska medverka till att motverka social utslagning och bidra till att långtidsarbetslösa bland etniska minoriteter, ungdomar och kvinnor integreras på den ordinarie arbetsmarknaden. Ett annat mål är att utveckla lokalt näringsliv samt en ökad trygghet och säkerhet i området. Utsläppsrätter/kvoter är en definierad delmängd av den totalt tillåtna utsläppsmängden i ett land som fastställs av staten. Staten kan ge bort eller sälja utsläppsrätter till olika aktörer som bidrar till utsläppen, vilka i sin tur köper och säljer rätter/kvoter av varandra i syfte att få till stånd kostnadsef- fektiva utsläppsminskningar.

Växthuseffekt uppstår då värmestrålning från jorden absorberas av bland annat koldioxid och vattenånga. Vid ökade utsläpp av koldioxid förstärks

växthuseffekten. 137

In document Bredda perspektiven! (Page 132-140)