• No results found

Programfasen 1 Initiering

In document Bredda perspektiven! (Page 54-57)

Margareta Berggren

4. Metodik för miljöintegration

4.1 Programfasen 1 Initiering

Inledande möten för att etablera organisationen med dess ingående grup- per som styrgrupp, sekretariat, partnerskap m.m. startar processen. Vid bemanningen är det viktigt att personer med erfarenhet av miljödriven tillväxt liksom personer med kunskaper om den regionala miljösituationen och om hur den kan förbättras finns representerad i samtliga grupper, på alla nivåer under hela processen.

Nu bör även en grundläggande utbildning genomföras som inne- fattar såväl generell kunskap om hållbar utveckling, de regionala miljö- och naturförhållandena, de regionala miljömålen och åtgärdsstrategierna som mer specifik utbildning i miljödriven tillväxt, regional utveckling och miljöintegration för alla som kommer att involveras i programarbetet. I första hand bör styrgrupp, sekretariat, eller motsvarande och partnerskap prioriteras.

Vid initieringen sker de första inledande diskussionerna om regio- nens framtida utvecklingsmöjligheter och hur tillväxtprogrammet kan ta tillvara möjligheter för exempelvis miljödriven tillväxt. I detta samman- hang och vid olika informationstillfällen, som näringslivsträffar och kom- munbesök, är det viktigt att passa på att informera om den nya miljö- mässiga inriktningen på tillväxtprogrammet.

I detta skede utarbetas också arbetsformerna och här är det avgöran- de att det i själva arbetsprocessen ges förutsättningar och utrymme för att integrera miljö i tillväxtprogrammet. Det innebär att det är här metodiken läggs fast för att integrera arbetsmomenten som syftar till att miljöper- spektivet kommer med i tillväxtprogramsprocessen. För att få till stånd en effektiv och kreativ process är det betydelsefullt att formerna för samar- bete och dialog tydliggörs. Partnerskapet bör om möjligt tidigt ges ut- rymme att delta i arbetsprocessen eftersom det ger en större förankring av programarbetet inklusive miljöperspektivet.

4.1.2 Inventering

Vid insamlingen av underlag för regionens tillväxtmöjligheter är det viktigt att även relevant regionalt miljöunderlag redovisas inte minst avseende resurs- och kompetensbasen i företag och i samhället i övrigt. Underlags- materialet ska ge kunskaper och inspiration i det fortsatta arbetet. Regio- nala inventeringar bör även genomföras för att klarlägga hur de regionala

________________________________________________________________________________________________________________________________________ 4. Metodik för miljöintegration

Regionchef i Företagarnas Riks- organisation i Västerbottens län,

Torbjörn Halvardsson

Vad ser du för mervärde med de regionala tillväxtavtalen ?

De regionala tillväxtavtalen har haft flera fördelar som resulterat i för- bättringar bland annat.

1. Den viktigaste är att samord- ningen och samverkan mellan olika parter (privata-offentliga-organisa- tioner-m.fl.) redan har inneburit en klart förbättrad relationssituation som har inneburit att parterna har fått en ökad förståelse för varandra och insikt i varandras verklighet. Denna nya kunskap har förbättrat möjligheten till konstruktiva dis- kussioner och planering av insat- ser.

2. En annan är att samman- ställningen av insatser för länets ut- veckling görs utifrån ett efterfråge- styrt behov och inte som tidigare utifrån ett utbudsstyrt regelverk.

3. Ett tredje är en början till in- sikten och förståelsen om att en po- sitiv och tillväxtfrämjande utveck- ling i länet bygger på ett länsöver- gripande ansvar och en länsöver- gripande planering, inte som så många gånger tidigare att det enbart är protektionistiska åsikter som ska styra insatserna.

Hur kan RTA bidra till hållbar utveckling ?

Om och när ovanstående kriterier till fullo har accepterats så kommer också förståelsen och insikten om att en långsiktig planering och framförhållning måste bygga på en ➤ Intervju med ...

FOTO: MARIE BLOMÉ.

VÄGLEDNING V ÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING 52

natur- och kulturresurserna kan användas för att främja tillväxt och en miljömässigt hållbar utveckling.

Möjligheter till miljödriven tillväxt samt regionalt/lokalt anpassad produktion, exempelvis för energi och livsmedel bör uppmärksammas. En inventering av regionens miljödrivna näringar och potentialen för att ut- veckla dessa bör göras. I detta skede är det en styrka om det regionala/loka- la näringslivet kan involveras aktivt och att representanter för miljödrivna företag blir delaktiga i processen så att kreativa idéer kan fångas upp. Ett eventuellt företagsnätverk med fokus på miljödriven affärsutveckling bör ingå i partnerskapet så att en aktiv dialog kan föras med dem redan nu i arbetet.

Nuvarande regionala miljöförhållanden, positiv och negativ på- verkan på miljö-, natur-och kulturresurserna, samt förutsättningarna för en miljöinriktad utveckling bör redovisas på ett lättillgängligt vis. De regio- nala miljömålen och åtgärdsstrategierna är viktiga grunddokument i detta sammanhang.

4.1.3 Analys

De regionala miljömålen bör tillsammans med de regionala socioekono- miska målen utgöra grunden för diskussioner om hur tillväxtprogrammet kan utgöra ett verktyg för att styra den regionala utvecklingen mot en håll- bar inriktning.

Identifiera prioriterade miljömål för den regionala utvecklingen. De regionala miljömålen bör även utgöra en grund när miljöaspekter integre- ras i programmets övriga utvecklingsmål.

I samband med en genomgång av regionens möjligheter och styrkor, svagheter och hot, exempelvis genom en SWOT-analys, analyseras förut- sättningarna och möjligheterna för miljödriven tillväxt i regionen.

Identifiera och analysera positiva drivkrafter och hämmande faktorer för miljödriven tillväxt. Det regionala näringslivet bör vara delaktigt i detta skede. Analysera hur kultur- och naturvärdena kan utvecklas och tillvaratas för att stärka regionens attraktionskraft för turism, boende, företagsetable- ring och näringslivsetablering.

Analysera synergieffekter mellan regionala miljömål och näringslivsutveckling, dvs. hur åtgärdsstrategier för en miljömässigt hållbar utveckling kan samordnas med åtgärdsstrategier för regionens utveckling, tillväxt och sysselsättning. Det är viktigt att resultatet av analysen tas som utgångspunkt för att utforma strategier och åtgärder.

4.1.4 Mål och Strategi

Ta fram syfte och mål för ett miljömässigt hållbart tillväxtprogram. Skärpta krav på miljönytta i projekten bör nu formuleras och läggas fast. Fastställ definitioner, checklista för kriterier som ska gälla vid bedömning

4.1 Programfasen ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

långsiktig hållbar utveckling, inget annat är genomförbart.

Hur kan miljö utgöra en tillväxtfaktor ?

En god miljö med hållbar utveck- ling innebär att ett antal nya arbets- uppgifter måste utföras. Dessa måste i huvudsak utföras av privata aktörer, alltså privata företag som måste etableras och som kommer att behöva rekrytera arbetskraft. Allt företagande som genererar ar- betstillfällen och vinst är tillväxt. Alltså en förbättring av miljön utgör en tillväxtfaktor.

Hur kan du bidra till att miljöaspekterna får ett ökat genomslag i RTA ?

Förenklat kan vi säga att om våra förslag får gehör i RTA så kommer miljöaspekterna att få ett ökat ge- nomslag. Tyvärr är det inte så en- kelt, miljöaspekterna får ökat ge- nomslag om vi själva på ett pedago- giskt och affärsmässigt lönsamt sätt kan presentera miljöhänsyn som en framgångsfaktor när vi träf- far och informerar våra medlem- mar som till 95 % är egna företaga- re. Vi kan också i planeringen av det nya tillväxtavtalet prioritera in- satser som ökar miljöhänsynen.

VÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING V ÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING 53

av projektansökningar samt hur resultatet ska utvärderas. I bilaga 1 redo- visas ett förslag på checklista. Utarbeta en miljömässigt hållbar strategi för regionens utveckling utifrån framtagna syften och mål samt det underlag och erfarenheter som tagits fram. Det är här mycket av förutsättningarna avgörs för om tillväxtprogrammet ska kunna bli ett verktyg för att styra den regionala utvecklingen mot en miljömässigt hållbar inriktning. Nu byggs grunden och riktningen läggs fast. Det är viktigt att såväl mål som strategier kopplar till slutsatserna från analysen. För att säkra miljökvalite- ten görs nu en bedömning av miljöpåverkan genom att strategiförslaget stäms av mot de regionala miljömålen och åtgärdsstrategierna, eventuella justeringar görs innan det fastställs.

4.1.5 Programskrivning

I detta skede formuleras insatsområden och åtgärder med mål som är möj- liga att följa upp och utvärdera. Det är viktigt att de i inventeringen och analysen identifierade regionala möjligheterna och förutsättningarna till miljödriven tillväxt tydligt tas tillvara vid val av insatsområden och åt- gärder. På samma sätt är det väsentligt att de regionala miljö-, natur och kulturförutsättningarna tillvaratas. Prioritera insatsområden och åtgär- der som bidrar till en hållbar regional utveckling. Tillvarata behov av förbättrande insatser på miljö- natur- och kulturområdet för näringslivsut- veckling. Utgå från synergieffekter mellan regionala miljömål och näringslivsutveckling som identifierades i analysskedet.

Det gäller att fånga upp kreativa idéer från lokala/regionala entrepre- nörer genom en aktiv medverkan. Här är en nära dialog med företrädare för det regionala/lokala näringslivet, i synnerhet representanter för det miljö- drivna näringslivet, mycket viktig för att få ett väl förankrat program. Se kapitel 5 och 6 för exempel på områden med potential för företagsutveck- ling och tillväxt.

Nästa steg är en avstämning av program, insatsområden och åtgärder mot de regionala miljömålen samt de socioekonomiska målen för att kon- trollera att de inte motverkar en hållbar utveckling i regionen, för att säker- ställa att hållbar utveckling har integrerats i tillväxtprogrammets olika de- lar samt att regionala möjligheter till miljödriven tillväxt har tagits tillvara, innan programmet läggs fast.

En beskrivning görs av hur, när och av vem respektive insatsområ- de/åtgärd ska finansieras, genomföras, följas upp och utvärderas.

Programskrivningen avslutar fasen med att parterna kommer överens om hur tillväxtprogrammet slutligen ska utformas.

________________________________________________________________________________________________________________________________________ 4. Metodik för miljöintegration

❜❜Grön profil ger

snabbare ökning

av börsvärdet

för storföretagens

aktier!❜❜

Olof Eriksson, professor VÄGLEDNING V ÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING VÄGLEDNING 54

4.2 Genomförandefasen

In document Bredda perspektiven! (Page 54-57)