• No results found

Miljödriven tillväxt

In document Bredda perspektiven! (Page 31-33)

Kapitel 3 och 4 utgör kärnan i vägledningen I kapitel 3 – Strategi för

2. Tillväxt och miljö

2.5 Miljödriven tillväxt

Under de senaste decennierna har det blivit alltmer tydligt att en miljö- belastande ekonomisk tillväxt utgör ett hot mot både människans och naturens överlevnad. Med detta som grund har flera drivkrafter uppkom- mit som ligger bakom utvecklingen av en miljödriven tillväxt. Synen på miljöarbete inom näringslivet har ändrats markant under senare år. Ut- vecklingen har gått från att i huvudsak vara styrd av myndigheter och lag- stiftning till att i allt högre utsträckning vara marknadsstyrd. Idag ses miljö- arbete som ett sätt att skaffa sig markandsandelar, minska kostnader och få högre lönsamhet. Vid en rad undersökningar, bl.a. en enkät till svenska miljöchefer i näringslivet, har kundernas krav framhållits som den vikti- gaste drivkraften, följt av lagstiftning och sedan företagets miljöpolicy. Små företag är dock fortfarande i hög grad myndighetsstyrda i sitt miljö- arbete. Många projekt pågår i syfte att bredda småföretagens miljöarbete. Olika nätverk har bildats och många företag har tack vare sitt miljöarbete stärkt sin konkurrenskraft och hittat nya marknader.

Inom näringslivet finns dels företag som arbetar direkt med miljö-

teknik, s.k. renodlade miljöteknikföretag, dels företag där miljöfrågorna är 29

2.5 Miljödriven tillväxt ________________________________________________________________________________________________________________________________________________

tidigare outnyttjad resurs – kvin- norna. Miljöfrågor ligger nära kvin- nans tänkande som präglas av an- svar för allt som inryms i livet. Kvin- nor kan vara motorer i en nytänkan- de framtid och komma med intres- santa lösningar.

Hur kan ni bidra till att miljöaspekterna får ett ökat genomslag i de regionala tillväxtavtalen ?

Vi ska bli tuffare och säga ifrån och fråga oss om det här är ett bra pro- jekt. Man måste ge avtalen tid och vara långsiktig. Jämställdhet och hållbarhet kommer att arbetas in med tiden. För mig är tillväxtgrup- pen min viktigaste uppgift !

en viktig drivkraft i process- och produktutvecklingen, de s.k. miljödrivna företagen. Medan miljöteknikföretagen direkt bidrar med verktyg till och är en av förutsättningarna för en hållbar utveckling, är det en stor utmaning att få fler företag miljödrivna. Miljöförbättringarna och affärspotentialen är förmodligen betydande för den sistnämnda gruppen. Miljödriven tillväxt kan definieras som tillväxt genererad av sådana företag.

För att klara sig på en tuff marknad i framtiden är det viktigt att styra åt rätt håll. Hur ser marknaden och kraven ut om fem, tio år? Har de in- vesteringar man gjort stärkt företaget i ljuset av framtida förutsättningar eller är man på väg in i en återvändsgränd?

”Ekonomiskt är miljöteknik en gigantisk bransch och marknadspo- tentialen är stor. OECD pekar tydligt ut miljöteknik som en av de vikti- gaste framtidsbranscherna. Den samlade exportmarknaden av miljöteknik i världen beräknas år 2010 vara värd 6 000 miljarder kronor per år och den växer snabbare än någon annan marknad. Miljöteknik kommer att bli ett stort exportområde och svenska företag har chansen att göra miljöteknik till Sveriges nästa exportsuccé. Jämfört med nio av Sveriges största branscher visar miljöteknik upp en större exportaggressivitet och framstår som en av Sveriges mest offensiva branscher, inklusive IT-branschen.”3

Den regionalpolitiska propositionen tar under kapitel 9.4.2 Informa- tion och rådgivning upp frågan om kompetensbehov: ” Tillväxt- och ut- vecklingsfaser i existerande företag är ett viktigt område för landets till- växt. ... Information och rådgivning bör bl.a. kunna stimulera till ökad miljökompetens i företagen samt till miljödriven affärsutveckling i form av miljöanpassade produkter, teknik och tjänster ... Det finns bl.a. ett fortsatt behov av insatser riktade till småföretag och nyetablerade företag i syfte att öka medvetenheten om de möjligheter som miljöanpassning av verksam- heten ger.”

Propositionen anför vidare under kapitel 9.4.6 Entreprenörsfrämjande åtgärder att: ”Det blir allt vanligare att företag ställs inför krav på att varor och tjänster är tillverkade under miljömässigt och socialt accepterade for- mer, och att deras verksamhet i övrigt bidrar till en hållbar utveckling. För att öka företagens förmåga till långsiktig överlevnad ska aktiviteterna in- kludera stöd och kompetensutveckling om frågor som rör ett socialt och ekologiskt hållbart näringsliv.”

På samma sätt är det relevant att ifrågasätta hur bidrag och annat stöd fördelas på regional nivå. Hur ska regionalekonomiska spelregler och för- utsättningar utformas så att en hållbar företagsutveckling gynnas? Den regionalpolitiska propositionen tar upp även denna fråga under kapitel 9.4.5 Kapitalförsörjning: ”Regeringens bedömning: ... Det stöd som ges från staten bör bidra till en hållbar utveckling.”

30

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Tillväxt och miljö

____________

3 Exportrådet. Swedish Environmental Technology Network. Svensk miljöteknikexport - avgränsning, omfattning, marknader. Stockholm oktober 2001.

Länsarkitekt i Dalarna,

Lars Ingelström

Vad ser du för mervärde med de regionala tillväxtavtalen ?

Det är positivt att det sker en breda- re diskussion än tidigare runt nä- ringslivsutveckling. Tillväxtavtalen är ett program för att fördela peng- ar och måste bygga på långsiktiga strategier. För att tillväxavtalen ska bli effektiva så behöver handlägg- ningen bygga på långsiktiga under- lag. Policyunderlagen till tillväxt- avtalet, exempelvis länsstrategin, EU:s strukturfonder och kommu- nernas översiktsplaner, bör fortsät- ta att utvecklas.

Arkitektur och design är stimu- lans- och utvecklingsfaktorer för näringslivet i Dalarna. Dessa borde arbetas in i kommande tillväxavtal som en horisontell faktor i likhet med jämställdhet och hållbarhet.

Hur kan de regionala tillväxtavtalen bidra till en hållbar utveckling ?

Hållbar utveckling är ett vitt be- grepp. Tillväxtavtalen prövar ären- den som gäller finansiellt stöd till projekt. Om man stödjer projekt som går mot hållbar utveckling så stimuleras en utveckling i rätt rikt- ning. Omvänt så måste man också hindra projekt som är ohållbara. Det finns många andra områden och funktioner förutom tillväxtavta- len som måste arbeta i samma rikt- ning.

Tillväxtavtalen är ett partner- skap mellan i huvudsak närings- livet och kommunerna.

Intervju med ...

FOTO:

In document Bredda perspektiven! (Page 31-33)